- 1 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (9 opinii)
- 2 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (5 opinii)
- 3 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 5 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (98 opinii)
- 6 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
Smakowita Świętojańska - udana impreza kulinarna w Gdyni
Zobacz naszą relację z festiwalu "Kulinarna świętojańska"
W sobotnie popołudnie fragment ulicy Świętojańskiej w Gdyni zmienił się w deptak gastronomiczny. Zainteresowanie imprezą było tak duże, że choć stanowisk, na których prezentowali się lokalni restauratorzy, było kilkadziesiąt, kucharze nie nadążali z realizacją zamówień.
Od lat toczą się dyskusje na temat tego, czy ulica Świętojańska, najsłynniejsza z gdyńskich ulic, powinna stać się deptakiem. W sobotnie popołudnie po części tak się stało - odcinek pomiędzy ulicami Wybickiego i Żwirki i Wigury został wyłączony z ruchu samochodowego, a przestrzeń zapełniło kilkadziesiąt stoisk, na których promowali się gdyńscy restauratorzy.
W programie imprezy znalazły się również pokazy kulinarne oraz wyścigi kelnerów (zawodowych i amatorów). Zadbano też o strawę dla ducha - imprezę uatrakcyjnił swoim występem zespół jazzowy.
Zainteresowanie festiwalem kulinarnym było spore - już po godzinie na niektórych stoiskach brakowało jedzenia, choć nie była to degustacja darmowa - za porcję trzeba było zapłacić od kilku do kilkunastu złotych. Pojawiły się również zarzuty, że były to ceny zbyt wysokie, a porcje serwowano zbyt małe.
Malkontenci byli jednak w mniejszości - zdecydowana większość uczestników pochwalała ideę imprezy i chętnie odwiedzała kolejne stoiska. Można było skosztować gofrów w niecodziennych odsłonach, kuchni węgierskiej, ukraińskiej, owoców morza, burgerów , sushi, pizzy oraz szeregu słodkości.
Byli i tacy restauratorzy, którzy postanowili dotrzeć do serc klientów nie przez żołądek, a za pomocą ulotek i kampanii informacyjnej.
- Na stoisku staramy się informować o rodzinnym charakterze naszej restauracji - zdradziła przedstawicielka jednej z gdyńskich restauracji. - Nasza oferta jest całoroczna i adresowana głównie do gdynian, dlatego zamiast stawiać stoisko z jedzeniem, postawiliśmy na ulotki i udzielanie informacji o naszej ofercie.
Choć nie przygotowano zbyt wielu stolików, przy których komfortowo można by skonsumować kupione potrawy, degustatorom nie sprawiało to problemu. Siadali na okolicznych ławkach, krawężnikach, czy rozstawionych leżakach. Wykazywali się również wielką cierpliwością, jeśli czas oczekiwania na potrawę był zbyt długi.
- Wydawało nam się, że mamy wystarczającą ilość jedzenia, a wszystko to, co przygotowaliśmy, rozeszło się w ciągu godziny - mówiła jedna z restauratorek. - Teraz stoisko jest puste, ale dzwoniliśmy do naszej restauracji i poprosiliśmy o dodatkowe wsparcie. Podobno jest już w drodze.
Kulinarna Świętojańska okazała się strzałem w dziesiątkę, co potwierdziły nie tylko liczna frekwencja ale i opinie zachwyconych uczestników. Jeśli organizatorzy wyciągną wnioski i dopracują pewne niedociągnięcia, mieszkańcy Trójmiasta bez wątpienia na tym zyskają, że o restauratorach nie wspomnę.
Wydarzenia
Opinie (93) 10 zablokowanych
-
2016-08-21 16:22
Kulinarna Swietojanska to tragedia ! (1)
1) lody po 4 zl za mikro galke
2) X stoisk z ciastkami
3) hamburgery
4) sushi
5) jakis bigos czy kielbaski itp
W 1980 roku byloby to cos a teraz czulem sie jak za komunizmu, zero inwencji, zwykle zarlo dla plebsu. I do tego zamknieta droga.
Mozna bylo zorganizowac to cos na deptaku wzdluz morza w centrum Gdyni. Tam przynajmniej bylo sporo turystow. A to ktos wymyslil jak jesc na asfalcie )))- 18 12
-
2016-08-22 09:05
w 1980 roku to było to coś jak zomo pałami waliło
- 2 1
-
2016-08-21 16:47
(1)
Jeśli już musiało być na Świętojańskiej (jest wiele lepszych miejsc na takie imprezy) należało zapewnić odpowiednią ilość koszy na śmieci.
- 15 2
-
2016-08-22 15:29
o, konkrety to ja lubię
właśnie wpadłem na pomysł znaku odblaskowego ze śmietnikiem,
na imprezach można na słupach umieszczać, żeby z daleka było wiadomo, gdzie śmietnik stoi,
albo sam śmietnik żeby był z odblaskowego plastiku
PS, sprawdziłem, już są, sam mam taki na śmietniku :)- 1 0
-
2016-08-21 16:59
Wszędzie ten chleb ze smalcem, normalnie rarytas wiejski...
- 12 7
-
2016-08-21 17:31
Poza sezonem to psy D sZczekają nie tylko na Swietojanskiej (1)
Zero turystów a lokalsi nie maja po co tam chodzić - bo to samo, ale taniej można kupić w 1 centrum handlowy
Z darmowym parkingiem!- 8 8
-
2016-08-22 09:03
galerianka się odezwała
- 3 1
-
2016-08-21 19:18
Świętojańska deptakiem
Jak zamykano dla ruchu samochodowego starowiejską na sobotę i niedziele to świeciła pustkami , na świętojańskiej odwrotnie.
Może da to do myślenia osobą które z uporem maniaka forsują pomysł deptaku na Starowiejskiej- 14 3
-
2016-08-21 20:19
--------sanepid----------
A co na to SANEPID???
- 12 7
-
2016-08-21 23:44
Kulinarna Świętojańska - jak najbardziej za (1)
To jest już stary temat ale ciągle aktualny. Tym mały przedsięwzięciem może wreszcie udowodnili w końcu niedowiarkom, że ta ulica powinna zostać zamknięta dla ruchu, być wyłącznie deptakiem, pełnym kafejek, restauracji, barów. Miejsce spotkań i dyskusji. W tle sklepy. Takie ulice doskonale funkcjonują w innych europejskich miastach i to bardzo dobrze. Zobaczyć Albert Kaypstrut czy jakoś tak w Amsterdamie. Oprócz kafejek restauracji i normalnych sklepów również sklepy i stoiska z lokalnymi wyrobami. Wiadomo, że start zawsze będzie trudny. Ale za to miasto Gdynia wiele by zyskało. Ja trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia, czekam na to od 30 lat. A malkontenci najchętniej by widzieli worek ziemniaków i pół świniaka. To by ich zadowoliło. Ale to nie ten level.
- 13 6
-
2016-08-23 07:31
Nie podpisał się, że urzędas.
- 1 0
-
2016-08-22 08:07
kucharze
Słowo kucharz sie ostatnimi czasy zeszmaciło wystarczy otworzyć byle budkę i juz jest kucharz. Ale większość z tych osób gotujących nie ma bladego pojęcia o zbiorowym żywieniu higienie i możliwościach zatruć pokarmowych ani jak sie przed tym ustrzec. Gorzej jak juz do takiego zatrucia dojdzie
- 4 5
-
2016-08-22 09:02
no to teraz można sobie ponarzekać pod artykułem
na dobry początek tygodnia
- 5 1
-
2016-08-22 10:50
to swietnie pokazuje ze ta ulica powinna byc deptakiem!!! (3)
ruch zatruwajacych środowisko i trujących ludzi powinien byc w centrum ograniczony do minimum !!I widac wyraźnie jakie tłumy były ze tak wasnie trzeba zrobić
- 5 8
-
2016-08-22 12:52
(1)
Czy urzędnicy dostają jakieś premie za ilość komentarzy popierających cofniecie miasta w rozwoju cywilizacyjnym?
- 3 3
-
2016-08-22 15:35
idi5oto jestem z Gdańska !!I i czesto jade do Gdyni na imprezy
- 0 1
-
2016-08-23 07:36
Jest tylko jeden problem - im więcej się zjada, tym większe wydzielanie dwutlenku węgla a zwłaszcza innych gazów, nie mówiąc już o wydzielanej całej reszcie... Tak tak też nie jest wcale pewne, czy to lepsze dla środowiska niż samochody.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.