- 1 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (45 opinii)
- 2 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (49 opinii)
- 3 100cznia otworzyła sezon (54 opinie)
- 4 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (118 opinii)
- 5 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (61 opinii)
- 6 Recenzja "Challengers": intensywne kino (49 opinii)
Zjemy za pół ceny w Gdańsku i Sopocie
31 marca 2015 (artykuł sprzed 9 lat)
Weekend za pół ceny odbędzie się w dniach 18-19 kwietnia w Gdańsku i tydzień wcześniej w Sopocie. W Gdyni podobna duża impreza kulinarna zaplanowana jest na wrzesień.
Weekend za pół ceny to bardzo dobrze znana mieszkańcom Trójmiasta impreza. Co roku w wybrane soboty i niedziele gdańscy i sopoccy restauratorzy oferują w swoich lokalach specjalne menu w cenie obniżonej o 50 proc. Początkowo impreza powstała jako oddolna inicjatywa gastronomów, ale od kilku edycji koordynowana jest przez urzędników i wyrosła na największą kulinarną ucztę w Gdańsku i Sopocie. W tym pierwszym mieście za pół ceny zjemy 18 i 19 kwietnia, w drugim - 11 i 12 kwietnia.
Podobnie jak w latach poprzednich, do akcji przystąpi kilkadziesiąt restauracji, m.in. Barbados, Restauracja Gdańska, Gdański Bowke, Naleśnikowo, Południk 18, Kos, Szafa, Bohemia, Pierogarnia u Dzika, Mon Balzac czy A la Francaise.
Oprócz tego specjalne rabaty otrzymają klienci wybranych hoteli, salonów fryzjerskich i kosmetycznych. Zniżki przewidziano również m.in. w muzeach, instytucjach kultury oraz na Fun Arenie przy stadionie PGE Arena . Ponadto podczas gdańskiej odsłony na Długim Targu przy fontannie Neptuna w godz. 11-17 odbędzie się dwudniowy Wielki Show Kulinarny.
- Największą atrakcją będzie konkurs kulinarny dla zawodowych kucharzy, którzy będą musieli przygotować potrawy na podstawie wybranego składnika - mówi Anna Zbierska z biura promocji gdańskiego urzędu. - W programie znajdą się również między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych oraz pokaz wciąż mało znanej w naszym regionie kuchni żuławskiej.
Wstęp na wszystkie wydarzenia towarzyszące imprezie jest wolny. Zobacz szczegółowy program.
W Gdyni Weekend za pół ceny nie odbędzie się, ponieważ miasto ma swój pomysł na promocję w tematyce kulinarnej - 26-27 września zaplanowano kolejną odsłonę Weekendu Kulinarnego. Największą jego atrakcją jest możliwość spróbowania w wybranych restauracjach (w ubiegłym roku wzięło udział 20 lokali) specjalnych mini-dań, które są próbką umiejętności ich szefów kuchni.
- Nową atrakcją tegorocznej edycji będzie tzw. questing kulinarny, czyli gra miejska z gotowaniem na żywo oraz specjalnymi zadaniami kulinarnymi - zdradza Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która koordynuje Weekend Kulinarny.
Program przewiduje również m.in. pokazy gotowania, warsztaty kulinarne czy emisje filmów. Szczegóły nie są jeszcze znane.
Weekend Kulinarny, czyli gdyński odpowiednik Weekendu za pół ceny. Film z ubiegłego roku
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (45) 1 zablokowana
-
2015-03-31 14:32
czy stek z daniela na Oruni będzie za pół darmo
bo brak mi zagrychy do jabola
- 2 2
-
2015-04-02 10:03
Fajnie. Szkoda tylko, że pani Gartenberger-Pater z Pom Org Rozw Turyst zaraz ściągnie ruSSką sw.o.ło.cz z Kal.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.