- 1 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (159 opinii)
- 2 Gdański Żuraw otwiera się po remoncie (20 opinii)
- 3 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (45 opinii)
- 4 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (55 opinii)
- 5 100cznia otworzyła sezon (59 opinii)
- 6 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (65 opinii)
Czworo barmanów z Trójmiasta w konkursie World Class Poland
Czworo mistrzów sztuki barmańskiej z Trójmiasta rywalizować będzie o tytuł barmana roku w krajowej edycji światowego konkursu World Class Poland. Półfinały i finał odbędą się w dniach 26-29 kwietnia, a zwycięzca odbierze bilet na światowy finał konkursu w Madrycie i w lipcu rywalizować będzie z 55 barmańskimi talentami z całego świata.
Najbliższe wydarzenia w Trójmieście
Zobacz kulisy pracy barmana
- Mimo nadal niestabilnej sytuacji, która odbija się na restauratorach i środowisku barmańskim, postanowiliśmy w tym roku przeprowadzić konkurs World Class Poland. Chcemy w czasach lockdownu dać wsparcie ludziom tworzącym polską scenę koktajlową, aby nadal rozwijali swoje umiejętności i byli w pełni gotowi, by wreszcie na nowo powitać swoich gości - mówi Bartosz Paśko, koordynator polskiej edycji konkursu World Class.
Czytaj także: Nowe lokale: nowe Mandu, burgery, pizza i koktajle
W półfinałach zobaczymy 23 barmanów z Gdańska, Krakowa, Warszawy, Bydgoszczy, Lublina, Łodzi, Opola i Katowic. Trójmiasto reprezentować będą dwie barmanki Salty Bar, Angelika Leśniewicz i Aneta Wawrzyniak oraz Dawid Skrzypek z Treinta y Tres i Aleksander Pelowski z Małej Sztuki. Po raz pierwszy w historii konkursu rywalizacja barmanów będzie mieć formułę reality show, a ich pracę będzie można zobaczyć "od kuchni".
Show poprowadzi Maciej Rock
Półfinaliści World Class Poland to utalentowani ludzie z wiedzą, pasją i entuzjazmem. Wszyscy pełni nietuzinkowych pomysłów. Muszą pokonać konkurentów, zmierzyć się z czasem i tremą, tworząc koktajle pod okiem międzynarodowej sławy jurorów oraz kamer. Przed nimi szereg wyzwań, które relacjonował będzie dziennikarz i prezenter radiowy oraz telewizyjny, Maciej Rock. Kilkudniowe zmagania konkursowe zostaną nagrane, zmontowane i w formie telewizyjnego show udostępnione w sieci.
- Od lat widzowie zasiadają przed telewizorami lub monitorami, by obserwować grillowanie, blanszowanie, ale też krople potu na czołach uczestników kulinarnych reality shows. Czas na barmanów! Zamiast piekielnej kuchni, zobaczycie piekielnie trudne zadania barmańskie, wzloty, ale pewnie też upadki uczestników. Przekonacie się też, co kryje się za tajemniczą miksturą, którą podaje wam barman - mówi Maciej Rock.
Czytaj też: Restauracja i winiarnia Mielżyński w budynku remizy Stoczni Cesarskiej
Przepustka do sławy
World Class Competition jest uznawany za najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w najróżniejszych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami aż po Meksyk. W 2020 roku konkurs World Class został odwołany na całym świecie z powodu pandemii COVID-19. W tym roku w konkursie udział bierze około 10 tysięcy barmanów z 60 krajów.
World Class to konkurs wszechstronnie oceniający umiejętności i kreatywność mistrzów sztuki koktajlowej. To także wielkie emocje rywalizacji, forum wymiany wiedzy i doświadczeń, kreowania trendów, święto smaku i gościnności, na które co roku czekają tak adepci, jak i weterani sceny barmańskiej w Polsce oraz na świecie. W naszym kraju odbyło się do tej pory pięć edycji konkursu, które wygrywali głównie barmani ze stolicy i z Krakowa: Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik. Dzisiaj to gorące nazwiska sceny barowej, koktajlowi influencerzy i ambasadorzy prestiżowych marek z branży alkoholowej i koktajlowej. W finale światowym najlepszym polskim osiągnięciem jest 15 miejsce Macieja Mazura z Krakowa z 2019 roku.
Poznaj półfinalistów z Trójmiasta
Angelika Leśniewicz - 25-latka, która za barem spędziła już 5 lat. Obecnie związana jest z Salty Bar mieszczącym się w Gdańsku. Fach zdobywała też w lokalach w Jastrzębiej Górze i Warszawie, a także na szkoleniach, od podstaw rzemiosła, przez miksologię molekularną, po working flair. Dziś wiedzą i doświadczeniem dzieli się podczas zajęć w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów. O swojej pracy mówi: to magia. Od zawsze kocha słodycze. Nic więc dziwnego, że w chwilach wolnych od pracy opracowuje własne, słodkie receptury na... likiery! Na przykład na bazie słonego karmelu i czekolady. Co ciekawe, w półfinale World Class 2019 reprezentowała stolicę.
Aleksander Pelowski - 24-latek, który również za barem spędził już ponad 5 lat. Obecnie manager lokalu Mała Sztuka w Gdańsku. O swoich początkach za barem mówi: "wpadłem na chwilę, a teraz mówią do mnie panie kierowniku". Pierwsze kroki za barem stawiał w rodzinnym Gdańsku, z krótkim epizodem w Holandii, by wrócić do Trójmiasta, gdzie rozwija swoją pasję w lokalu Mała Sztuka. Odniósł już wiele sukcesów w konkursach barmańskich, ale w World Class Poland występuje po raz pierwszy. Dużo podróżuje, na przykład w przerwie od pracy za barem odwiedził 15 państw w ciągu pół roku, głównie autostopem. Z podróży przywozi wiedzę o roślinach i inspiracje koktajlowe.
Dawid Skrzypek - 28-latek z 6-letnim doświadczeniem za barem. Obecnie barman w Treinta y Tres w Gdańsku. Studiował biologię z geografią. Przez pierwsze lata koktajlowe talenty rozwijał w barach w Krakowie, a obecnie reprezentuje trójmiejską scenę barową oraz prestiżową restaurację i bar Treinta y Tres w Olivia Star. W swojej pracy kładzie nacisk na ideę zero waste, a inspirację czerpie z zapomnianych składników i metod. Uczestniczył w wielu konkursach barmańskich, ale w World Class Poland występuje po raz pierwszy. Prywatnie jest tatą dwójki chłopców.
Aneta Wawrzyniak - 25-latka z 5-letnim doświadczeniem w sztuce barmańskiej, obecnie pracująca w Salty Bar. Zanim trafiła do Trójmiasta, pracowała jako barmanka w stołecznych koktajlbarach, pierwsze szlify zdobywała zaś w Bydgoszczy. Rozpoczęła studia na kierunku psychologia, ale jeszcze bardziej pochłonęły ją rozmowy z gośćmi i koktajlowe eksperymenty z przyprawami i ziołami. Jej popisowe drinki to French 75 i Last Word. W World Class Poland występuje po raz drugi.
Tu w Trójmieście znajdziesz mistrzów sztuki koktajlowej
W jakim lokalu w Trójmieście najbardziej smakują Wam koktajle? Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzach.
Miejsca
Opinie (23) ponad 10 zablokowanych
-
2021-04-25 16:23
Aneta Wawrzyniak ma mój głos
Najładniejsza :)
- 1 0
-
2021-04-24 17:26
(5)
Barmani z Gdańska byliby zapewne mistrzami w zawodach na bycie niemiłym dla klientów nie będących norkami/angolami, ewentualnie nowobogacka warszawką.
- 34 8
-
2021-04-24 17:50
(2)
Zdecydowanie najlepsi barmani są w restauracji "bar pod rurami", lokal dla ludzi z harakterem
- 6 4
-
2021-04-25 14:11
Tam teraz jest juz pełna kultura, w l90 byłem często tam zachodzilem jako małolat jescze, chodziłem do pobliskiego Conradinum i często się tam na browary wpadalo, klimat był mocno stoczniowy i szemrany, pod drugiej stronie był jeszcze Max
- 1 0
-
2021-04-25 07:14
Ale tam wejść i zamówić to trzeba mieć odwagę.
Do takiego lokalu w centrum to każdy plastuś w rureczkach wejdzie.
- 6 0
-
2021-04-25 07:50
(1)
Jak już pozbędziesz się słomy z butów i przestanie ci się wydawać, że jesteś pępkiem świata, tylko dlatego, że w którymkolwiek miejscu wydajesz parę złotych, zapewniam, że będziesz traktowany dobrze. Obecnie, kandydujesz jedynie do tytułu buca i kowala roku, z dużymi szansami na zwycięstwo.
- 0 6
-
2021-04-25 07:57
Jak sprawnie będzie mówił w obcym języku
i będzie odpowiednio ubrany to nawet bardzo dobrze.
- 2 0
-
2021-04-24 20:52
Barman to obrazliwe określenie (3)
Zawiera człon męski. Może coś bardziej neutralnego?
- 2 5
-
2021-04-25 13:56
barwomen będzie ok?
- 0 1
-
2021-04-24 21:24
barman (1)
to ktoś, kto zawsze naleje mniej niż to wynika z cennika i zawsze naleje tańszego bo na kieliszkach i szklaneczkach nie ma etykiet ani plombowanego korka, a po jednym drinku klient jest uznany za pijanego i nigdy nie ma racji
- 4 4
-
2021-04-25 01:07
Mówi się też barmanki
- 0 2
-
2021-04-25 09:47
Słyszałem że na Długiej powstaje nowy cocktail bar.
Ktoś coś ?
Jacek z Zaspy- 2 1
-
2021-04-24 18:52
Dla mnie barman powinien mieć... (3)
+50 wiosen żeby można był się wyspowiadać z życia,a nie tylko umiejętność mieszania płynów...to jest to co się ceni o 5 rano pochylając się nad kiszonym ogórkiem i ostatniej setce wziętej na krechę do jutra.......
- 30 3
-
2021-04-25 09:02
Coś w tym jest.
Ale wg mnie 35+ to już OK. Wtedy już człowiek życie zna.
- 2 2
-
2021-04-24 23:43
(1)
To już Twój problem ze masz takie fantazje...
- 3 10
-
2021-04-25 07:37
Bo barman powinien mieć
Lata praktyki i znać życie ... Barman to człowiek zaufania jak matka
- 9 0
-
2021-04-24 18:57
(2)
Każdy obdziargany to jego prywatne życie więc w pracy dziary powinny być zakryte. Moda z kryminału lub osilkowi z za siatki.
- 30 14
-
2021-04-24 23:44
(1)
Twoja fryzura czy makijaż to też Twoje prywatne życie. Może chodźmy do pracy w workach na głowie?
- 4 5
-
2021-04-25 07:37
Głupszej odpowiedzi dawno nie czytałem.
- 8 1
-
2021-04-25 07:10
Nic w tym nadzwyczajnego.
W internecie są przepisy na wszystkie drinki świata a i samemu coś poeksperymentować każdy potrafi.
Tyle szumu o zwykłych polewaczy.- 7 7
-
2021-04-24 17:57
Barman czyli Bufetowy
Kiedyś Barman po Polsku nazywał się Bufetowym. Najlepszego jakiego znałem to mały Przemas Tabaka J. z najstarszego gdańskiego Browaru Restauracyjnego. Pozdrowienia dla wszystkich podawaczy!
- 12 3
-
2021-04-24 17:34
Marta
Gratulacje Mała Sztuka!!!!
- 1 7
-
2021-04-24 17:32
Noo to coś wam powiem. Nasze lokale mają renomę. Niektóre oczywiście. Jeden z lokali chyba w top 3 na tripie ma za granicą taka renomę, że aż się zdziwiłem.
- 1 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.