• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Duch Złotego Ula ożywa. Rusza Browar Miejski Sopot

27 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W browarze warzonych będzie pięć rodzajów piwa: ale, pszeniczne, lager, ciemne i miodowe. Recepturę każdego z nich przygotował piwowar z Czech. W browarze warzonych będzie pięć rodzajów piwa: ale, pszeniczne, lager, ciemne i miodowe. Recepturę każdego z nich przygotował piwowar z Czech.

Browar Miejski Sopot to nowa restauracja, która na początku lipca ruszy w miejscu dawnego Złotego Ula przy ul. Bohaterów Monte Cassino w Sopocie. Podawane będzie tutaj warzone na miejscu piwo.



Logo Browaru Miejskiego Sopot. Logo Browaru Miejskiego Sopot.
Dawny Złoty Ul gromadził szeroką klientelę: od studentów, przez artystów, po biznesmenów i ważne osobistości Trójmiasta. Taki sam cel stawiają przed sobą właściciele Browaru Miejskiego Sopot. Chcą, aby panowała tutaj atmosfera lat 80.

- Duch Złotego Ula odżywa. Mimo zmienionej nazwy i wystroju atmosfera w naszej restauracji będzie jak za dawnych czasów - mówi Roman Kamiński, jeden z członków zarządu Browaru Miejskiego Sopot ze spółki K,K sp. z o.o. i dodaje: - Nowością będzie warzone na miejscu nasze własne piwo. Od dawna chcieliśmy założyć minibrowar restauracyjny. Jedyną przeszkodą, która nam to uniemożliwiała był brak odpowiedniego lokalu.

Problem zniknął, gdy w ubiegłym roku spółka wygrała przetarg na wynajem pomieszczeń po restauracji Złoty Ul przy ul. Bohaterów Monte Cassino 35 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie.

- Jest to lokal o powierzchni ponad 500 m kw., z czego 150 mkw. przeznaczyliśmy na instalacje browarnicze - mówi Kamiński.

W browarze warzonych będzie pięć rodzajów piwa: ale, pszeniczne, lager, ciemne i miodowe. Recepturę każdego z nich przygotował piwowar z Czech, który przez pierwsze miesiące działalności lokalu będzie nadzorował pracę tutejszych piwowarów.

W menu znajdą się potrawy kuchni polskiej z akcentami kuchni kaszubskiej. W karcie nie zabraknie dań z ryb i owoców morza, ale królować będą mięsiwa: wieprzowina, wołowina, ale też dziczyzna. W każdy weekend serwowany będzie pieczony prosiak. Za danie główne zapłacimy od 20 zł do 30 zł.

- Pamiętam, jak wiele lat temu przychodziłem do Złotego Ula na śniadania. Wracamy do tej koncepcji. Lokal otwarty będzie od godz. 9. Dołożymy jednak wszelkich starań, aby nasza działalność nie była uciążliwa dla sąsiadów - zapewnia Kamiński.

Wnętrze będzie industrialne, zaaranżowane w stylu ceglanego loftu. Ważnym jego elementem wystroju ma być pianino, które dopełni kameralny charakter miejsca. Dominować będzie spokojna muzyka akustyczna. Zmieni się też wygląd lokalu na zewnątrz. Zlikwidowana zostanie weranda i oranżeria, a w jej miejsce powstanie taras.

- Nasze wartości to przejrzystość, profesjonalizm i wysoka jakość. Mam nadzieję, że w Browarze Miejskim Sopot życie będzie tętniło przez cały rok - kończy Kamiński.

Otwarcie lokalu odbędzie się 6 lipca.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (20)

  • SUPER

    Smacznie i pięknie. Coś dla oka , coś dla podniebienia i coś dla ucha . Super muzyczka . No i piwko mniam.

    • 5 1

  • Super lokal na światowym poziomie!

    • 4 1

  • suppper

    Piwo piwem..naturalnie boskie..ale jedzonko poprostu bajka..tak trzymac..pozdrawiam kucharzy..medal zloty sie nalezy..maggan

    • 1 0

  • Chcą, aby panowała tutaj atmosfera lat 80.

    Czyli piwo od 13 ?

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jacek Kłosiński prowadzi bloga z dziedziny: