- 1 "Grillujemy" współczesne kino (44 opinie)
- 2 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (19 opinii)
- 3 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (6 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (110 opinii)
Festiwal z jedzeniem i filmem w roli głównej
W następny weekend w Gdyni po raz pierwszy zagości festiwal Food Film Fest 2012. Będzie to nie tylko wyjątkowa uczta kulinarna, ale też filmowa. Zobaczymy 15 filmów z całego świata, opowiadających o różnych, także społecznych, aspektach związanych z jedzeniem. Zjemy też filmową kolację z gwiazdą Kuchni+ Adamem Chrząstowskim, a dzieci będą mogły skorzystać z warsztatów filmowych.
A będzie w czym wybierać. Kuchnia+ Food Film Fest to bowiem autorski przegląd najnowszych i najlepszych dokumentów m.in. z Europy, Azji czy Ameryki Północnej, o szeroko pojętej tematyce kulinarnej, dotykające także różnych problemów społecznych związanych z żywnością i życiem ludzi w różnych zakątkach naszego globu.
W piątek 26 października festiwal w Gdyni otworzy kanadyjski obraz "Gorycz czekolady". Reżyser Michael Allock podróżuje przez świat przedstawiając słodko-gorzki obraz czekoladowego przemysłu, od paryskiego cukiernika, po robotników pracujących niewolniczo na kakaowych plantacjach Zachodniej Afryki.
Na zamknięcie festiwalu w niedzielę 28 października zobaczymy natomiast włoski dokument "Natura, kobiety i wino". Tytuł nawiązuje do słynnego powiedzenia "wino, kobiety i śpiew" jednak w filmie nabiera on nowego znaczenia. Giulia Graglia portretuje cztery fascynujące kobiety, które przebojem wdarły się do świata producentów wina, biznesu zdominowanego dotąd przez mężczyzn.
Co ciekawe, widzowie każdego z pokazów będą mieli okazję skosztować przysmaków związanych tematycznie z prezentowanymi filmami jak np. sushi, lampkę wina czy czekoladową niespodziankę, a dzięki transmisji telewizyjnej będą mogli również na żywo śledzić spotkania z zaproszonymi gośćmi specjalnymi z warszawskiego kina Kultura - twórcami i bohaterami prezentowanych filmów.
Podczas festiwalu nie zabraknie też dodatkowych atrakcji. W sobotę w restauracji Coco odbędzie się uroczysta kolacja filmowa, podczas której wykwintny posiłek przygotuje znany ze swoich autorskich programów w Kuchni+ Adam Chrząstowski - mistrz kulinarny, wyspecjalizowany w daniach kuchni polskiej.
Natomiast w niedzielny poranek w nadmorskich plenerach restauracji F. Minga odbędzie się slowfoodowe śniadanie, przygotowane z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych produktów od lokalnych dostawców.
Nie zabraknie też atrakcji dla najmłodszych. W sobotnie przedpołudnie w restauracji Coco przygotowano dla dzieci niezwykłe warsztaty filmowo-kulinarne, w czasie których przygotowywać będą różne slowfoodowe smakołyki podczas swoich pierwszych autorskich programów kulinarnych, każdy uczestnik warsztatów zostanie zarejestrowany profesjonalną kamerą i być może będzie to początek międzynarodowej kariery kulinarnej na miarę Jamie Olivera.
Więcej informacji o filmach, festiwalu na: www.kuchniaplus.pl
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (2)
-
2012-10-19 13:33
Zapowiada się całkiem nieźle. trzeba się chyba wybrać i sprawdzić co zacz.
- 1 0
-
2012-10-19 18:36
Ja tam lubię coś przekąsić w trakcie seansu :))
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.