• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Food trucki zaparkowały przy Amberexpo

Alicja Olkowska
7 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • W sobotę Strefa Smaków Food Trucków będzie czynna do godz. 21, a w niedzielę od 10 do 20. Wstęp wolny.
  • Organizatorzy pomyśleli również o najmłodszych uczestnikach festiwalu, wydzielając dla nich strefę z mniejszymi stolikami.
  •  Strefa Smaków Food Trucków
  •  Strefa Smaków Food Trucków
  • Tradycyjnie długie kolejki ustawiały się do znanych w Trójmieście food trucków, m.in. frytek Belgijek.

W weekend po raz czwarty pod Amberexpo zjechały barobusy z całej Polski z okazji odbywającego się po sąsiedzku Free Time Festiwal. Co prawda food trucków jest mniej niż w ubiegłych latach, ale organizatorzy imprezy nie powinni mieć powodów do narzekania. Tego typu kulinarne wydarzenia wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza gdy wstęp jest wolny, a ładna, słoneczna pogoda zachęca do wypoczynku na świeżym powietrzu.



Strefa Smaków Food Trucków od początku towarzyszy festiwalowi adresowanemu do fanów aktywnego stylu życia. Po wizycie w Amberexpo zobacz na mapie Gdańska wielu z nich udaje się na pobliski parking, gdzie czekają barobusy z kilku polskich miast (oczywiście nie brakuje też lokalnej reprezentacji). Część osób przychodzi tam również tylko ze względu na jedzenie, omijając wspomniany festiwal, tym bardziej, że wstęp do strefy gastronomicznej jest bezpłatny.

W ten weekend na fanów street foodu czeka 18 barobusów. Naszą uwagę zwrócił m.in. Letni Kredens - Pastrami Truck z Leszna, łódzki Papuvege z typowo wegetariańskim menu oraz jego przeciwieństwo, czyli Smoke BBQ Food Truck z marynowanymi, wędzonymi i długo pieczonymi mięsami. Długie kolejki ustawiały się także do znanych w Trójmieście food trucków: Belgijek, Krewetki i kurczaka oraz 3miejskiego folkloru. Sporo osób skusiło się również na mrożone desery od Wytwórni Lodów Polskich "U lodziarzy".

Ponownie w centrum ustawiono kilkanaście rzędów stołów, przy których na spokojnie można zjeść zamówione jedzenie. Organizatorzy pomyśleli również o najmłodszych uczestnikach festiwalu, wydzielając dla nich strefę z mniejszymi stolikami.

W sobotę Strefa Smaków Food Trucków będzie czynna do godz. 21, a w niedzielę od 10 do 20.

Pełna lista food trucków:


  • Naleśniki z Bryki - francuskie naleśniki
  • Letni Kredens - Pastrami Truck - pastrami
  • Krewetka i Kurczak - krewetki i kurczak w różnych odsłonach
  • U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich Trójmiasto - lody
  • Po maśle - kanapki
  • Zakręcone Gofry - gofry
  • Bike Café - kawa
  • Papuvege - kuchnia wegetariańska
  • SurfBurger - burgery
  • Przystanek California - polędwiczki i skrzydełka z kurczaka, owoce morza
  • The Dumplings food truck - pierożki dim sum
  • MaoBao - chińskie bułeczki bao
  • Kill Grill Burger & Sandwich Bar - burgery
  • 3miejski folklor - kaszubska kura
  • Smoke BBQ Food Truck - mięsa marynowane, wędzone i długo pieczone
  • Belgijki - frytki belgijskie z sosami własnej produkcji
  • Kultowe Zapiekanki - zapiekanki
  • Pan Kasztan - pieczone kasztany

Przypominamy, że Strefa Smaków Food Trucków to nie jedyna impreza kulinarna trwająca w ten weekend w Gdańsku. Do wyboru mamy jeszcze Weekend za pół ceny oraz pierwszy w Trójmieście Wege FestiwalCSG (w godz. 12-18). Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.


Free Time Festiwal w Amber Expo:

Wydarzenia

Strefa Smaków Food Trucków

zlot

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (87) 2 zablokowane

  • Jeszcze tego syfiarstwa sanepid nie zlikwidował ? (3)

    • 47 9

    • Zlikwidował. Kilkanaście lat temu te budy z lat 90' z zapiekankami i smażoną kiełbasą zostały zabronione (2)

      za brak dostępu personelu do bieżącej wody.
      Wystarczyło tylko dać modną hipsterowo kodziarską nazwę i PO pozwoliło na to z powrotem.

      • 11 8

      • Zakazać Mc Donald

        Wszystko jest legalne i z godne z przepisami. Nie wiesz nie wypowiadaj się. Szkoda że żarcie w mc Donald nie zakazali. Ono jest w stanie przetrwać długie miesiące bez lodówki :D w food truckach gotuje się na świeżo ze świeżych składników. Widocznie chemia od MC wam już wypaliła mózgi.

        • 2 1

      • A PISiory

        Nie zakazały, ergo również pozwalają.

        • 3 7

  • Kultowe zapiekanki??? (1)

    Tak podłej zapiekanki nie jadłem jak żyję, a żyję już prawie 50 lat.
    Pojęcia nie macie japiszony o zapiekankach.

    • 8 0

    • Tragiczne te zapiekanki.

      Bagietka stara kiepskiej jakości.
      Farszu pieczarkowego bardzo mało. Reszta składników też nijaka bez wyrazu.
      Bardzo długi czas oczekiwania i na koniec podano zapiekankę o temperaturze pokojowej.
      No i cena , 16 zeta za farmerską. Zdrowa przesada jak za kawałek bagietki.
      Nie polecam.

      • 4 0

  • (7)

    Złoty lub festiwale foodtruck-ów w tej formie to jakaś pomyłka. Jest drożej niż w codziennej sprzedaży: porcję mniejsze choć cena normalna. Będąc na festiwalu przy Galerii Metropolia odniosłem wrażenie,że klienci to głównie studenci, pracownicy korporacji, jakieś jappiszony, podążający za modą(i fajnie nie krytykuje tu nikogo) oraz ludzie jak ja którzy przyszli z ciekawosci spróbować czegoś nowego. Uważam że taki zlot powinien być promocją marki, szukaniem nowego klienta. Powinno się zmienić forme oferty lub dodać możliwość kupienia jakiegoś poczęstunku tzn. mniejsza porcja w rozsądnej cenie by można było próbować kilku rodzajów jedzenia. Dziś zjesz hamburgera i nic więcej.
    Pewnie zaraz wyleje sie fala hejtu ale czy naprawdę taka forma kółka wzajemnej adoracji jest ok. Foodtrucki to biznes i są klienci których można pozyskać.

    • 79 8

    • (6)

      1500 zł starenki żądają organizatorzy imprezy za 2 dni od każdego food trucka stad ceny i porcje

      • 6 10

      • (4)

        A nie można dołożyć do tych dni i traktować to jako inwestycje na przyszłość? Np. w tych dniach forma reklamy swojego interesu z korzyścią na przyszłość czy ceny wywindowane i tym samym antyreklama? Ta druga opcja to typowe myślenie Janusza biznesu,nachapać się w danej chwili,nie ważne co później,a potem zdziwienie,że coś nie idzie.

        • 10 2

        • Janusze biznesu (3)

          Dokładanie do interesu wyklucza inwestycje. Jak ktoś dokłada do interesu to nie ma środków na inwestycje co prowadzi do plajty-przykład Toys'R'US. Jak w ogóle można przedsiębiorcy nawet drobnemu zaproponować żeby dokładał do interesu. W biznesie chodzi o maksymalizację zysków - takie imprezy jak zloty food tracków są okazją właśnie do podkręcenia zysku. Jeśli komuś nie pasują ceny może wyrazić swoja opinie portfelem. Najlepiej "zainwestować" i rozdawać wszystko za darmo, żeby Janusz był zadowolony

          • 5 9

          • (1)

            Mylisz chyba rentowność z inwestowaniem. Inwestycja zawsze jest dołożeniem do interesu w danej chwili (albo bardziej rezygnacją z części zysków przeznaczając je na cel rozwoju, promocji itp. firmy), z myślą o korzyściach , zyskach w przyszłości. Maksymalizacja zysków zależy od relacji pomiędzy ceną-ilością sprzedaży-ceną produkcji. Jeżeli takie zloty są okazją do podkręcenia zysku to współczuje. I nikt nie mówi o rozdawaniu za darmo, jak sugerujesz. Ja wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że rozumujesz: kupiłem/przerobiłem budę na foodtruck-a a teraz Wy ludziska kupujcie bo przecież zainwestowałem.
            Chłopie zrób mniejsze porcje po 6-7zł to kupie u Ciebie i twoich konkurentów, w cenie hamburgera ~20zł spróbuje 3-ech porcji, jak mi zasmakuje kupie u Ciebie pełną porcję przy okazji.

            • 5 1

            • właśnie, przy okazji czyli kiedy? Pewnie nigdy. Gość przejdzie nażre się za 7 zł i nigdy więcej nie wróci faktycznie świetna inwestycja :/. Podobny efekt masz podczas weekendu za pół ceny, który właśnie miał służyć owej promocji. efekt jest taki że wszystkie Janusze korzystają z "promocji" i TYLKO z promocji kolejne "przy okazji" będzie za rok podczas kolejnego weekendu za pół ceny. Każda normalna knajpa nie brała udziału w tym cyrku.

              • 3 2

          • Jasne

            Zedrzyj z ludzi, daj złodziejskie porcje i miej pretensje, że później psy na Tobie wieszają. Januszku...

            • 5 2

      • to skoro tak źle to może dsjcie spokoj

        Czy jednak wolicie kroic ludzi na porcjach

        • 9 3

  • Nie wierzę poporost (1)

    Nie wierze te wszystkie komentarze, czy ktoś z was w ogóle próbował jedzenia z food tracków? To ma nie wiele wspólnego z podłym żarciem z lat 90. A uwagi, że ktoś dostał pieniądze od rodziców i dlatego go stać na burgera za 20 zł są idiotyczne. Jak ktoś normalnie pracuje zamiast siedzieć i mędzić to czasem może sobie pozwolić na burgera za dwie dychy. I nawet jeśli komuś nie podoba się taka forma spędzania czasu to w ten weekend był również weekend za pół ceny i można było iść do normalnej restauracji, są karty mieszkańca więc można było odwiedzić muzeum ale nie lepiej wołać sanepid i siedzieć w domu. Od zjedzenia pieroga "z ulicy" jeszcze nikt nie umarł. A jak ktoś uważa, że jego domowy obiad jest lepszy zrobiony z radioaktywnego kurczaka nafaszerowanego antybiotykami i rosołu ze śmierdzącej kostki to powodzenia :/. Nie twierdzę, że domowe jedzenie nie jest generalnie lepsze ale to naprawdę zależy od tego kto jak gotuje. Znam osoby, które preferują tylko domowe obiadki ale sposób ich przegotowania pozostawia wiele do życzenia. Naprawdę wolę burgera zjedzonego brudnymi łapami niż ochydne mięso i zupę z kostki doprawioną vegetą i innym sh*tem...

    • 18 16

    • to jakies liski z kulejących knajp

      co nie nawidza jak komus idzie, co wszedzie widza zabojcza konkurencje

      • 3 1

  • Klientela w większości dobrze odżywiona. Naliczyłem 5 chudych.

    • 1 1

  • imprezowicz

    ciekawe dlaczego nie ma kapsalona? zbyt wysoka cena?

    • 0 0

  • przestrzegam przed frytkami Belgijkami (6)

    sprzedali mi niby-frytki z pulpy ziemniaczanej, a reklamują produkt jako przygotowywany z ciętych ziemniaków. draństwo za 8 pln

    • 11 0

    • Zapłaciłeś tyle hajsu (3)

      Za ziemniaki??? XD

      • 1 0

      • Grubo ciete

        to jest takie frajerstwo, co to kupuje.

        • 0 1

      • (1)

        córka zapłaciła, głodnemu dziecku nie będę żałował. założyłem że skoro reklamują się jako "grubo cięte z ziemniaka" to niech będzie i za 8 pln. ale nie mogłem uwierzyć gdy spróbowałem tego co jej sprzedano.

        • 5 0

        • No racja

          Cóż, IMO z dwojga złego lepsze takie KFC, tam przynajmniej wiesz, jakie jesz ście*wo

          • 2 0

    • Frytki belgijki (1)

      Przyznam szczerze że moja dziewczyna tez się skusiła na te frytki. Spróbowałem i mnie zupełnie nie smakowały. Po chwili cała porcja wylądowała w koszu. Czekam na frytki robione na miejscu, krojone i smażone na patelni. Za taką porcję porządnych domowych frytek dam i 15 zł.

      • 2 1

      • Ja myślę że frytki 100 gram powinny kosztować minimum 70 złotych za porcje

        • 1 0

  • John Wick

    To że jesz w restauracji amaro nie oznacza że kucharz albo pomoc kuchenna umyj ręce przed zrobieniem posiłku. Patrząc na takie rzeczy powinieneś założyć własny ogródek z warzywami. W minionym roku jadem potrawę z takiej budy z szynka długo gotowana i była petarda. Polecam, jedna była w kubeczki a druga zawinieta w tortille z ryżem. W Gdańsku podobno parking 20zł

    • 3 0

  • Jak widze tych biedaków z rozdziawioną gębą to mi ich żal ,tak marnują swój czas wolny. (2)

    • 14 4

    • Ty nie marnujesz swojego czasu na pisanie o tym opini?

      • 4 0

    • re

      Dramat. Popieram Cie

      • 2 2

  • A czy dziś są...

    Mewy z rożna? Te, które na co dzień na Obłużu sprzedają?

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Od jakiego wieku jest stand-up?