• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdańsk Culinary Prestige - odpowiedź na kulinarny trend w turystyce

Marta Nicgorska
1 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Szefowie kuchni i managerowie podczas wspólnego gotowania w Akademii Kulinarnej Fumenti. W roli głównej doradca kulinarny, Wojciech Harapkiewicz. Szefowie kuchni i managerowie podczas wspólnego gotowania w Akademii Kulinarnej Fumenti. W roli głównej doradca kulinarny, Wojciech Harapkiewicz.

W ślad za ogólnoświatowym trendem i rozwojem turystyki kulinarnej, na rynku lokalnym pojawił się nowy projekt skupiający branżę gastronomiczną. Celem "Gdańsk Pomorskie Culinary Prestige" jest integracja środowiska i promocja oferty kulinarnej premium. Oficjalna inauguracja projektu nastąpiła podczas konferencji Nowe Trendy w Turystyce. Poprzedziło ją nieformalne spotkanie integracyjne szefów kuchni oraz menadżerów i wspólne gotowanie w Akademii Kulinarnej Fumenti.



Moda na kulinaria trwa w najlepsze, a turystyka kulinarna stanowi obecnie jeden z wiodących trendów motywujących turystów do podróży. Potencjał Gdańska i całego Pomorza w tym zakresie jest duży, wszak nie brakuje wykwalifikowanych szefów kuchni, designerskich lokali oraz smacznej i zdrowej kuchni. Restauracje z Trójmiasta dostrzegane są przez zagraniczne media, zajmują wysokie pozycje w rankingach, wygrywają konkursy.

- Wraz ze wzrostem popularności zjawiska, przed regionem otwierają się nowe możliwości. Chcemy wkomponować kulinaria w marketing miejsc i stworzyć nową opowieść, wynieść kulinaria na wyższy poziom, zbudować silną, rozpoznawalną markę regionu na arenie międzynarodowej. Jednym z podstawowych celów projektu jest wypromowanie tych restauracji, które mogą stanowić wizytówkę kulinarną Gdańska i Pomorskiego na perspektywicznych i  wymagających rynkach: skandynawskim, zachodnioeuropejskim oraz wśród turystów z Polski poszukujących jakościowej oferty gastronomicznej - mówi Krystyna Hartenberger-Pater, dyrektor biura Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, inicjator projektu.

Spotkanie integracyjne w Fumenti. Adam Woźniak z Mercato Hilton Gdańsk wraz ze swoją grupą przygotowywał danie awangardowe z wykorzystaniem grasicy. Spotkanie integracyjne w Fumenti. Adam Woźniak z Mercato Hilton Gdańsk wraz ze swoją grupą przygotowywał danie awangardowe z wykorzystaniem grasicy.
Promocja całorocznej oferty kulinarnej ma prowadzić do odkrywania prawdziwych smaków regionu zakorzenionych w tradycji i walorach unikatowych produktów regionalnych. "Smacznie i zdrowo" to jednak trochę za mało, aby przyciągnąć gości w nasze strony. Dziś trzeba zaskoczyć estetyką potraw, ciekawą aranżacją wnętrza, wysoką klasą obsługi kelnerskiej.

- Moda na kulinaria w Polsce dopiero niedawno się zaczęła. Ludzie chcą dziś próbować, eksperymentować, odkrywać nieznane smaki. Pojawiają się nowe trendy: nowe cięcia mięs, wykorzystanie części mięs mniej popularnych, a więc nie tylko polędwica, schab, piersi, ale podroby, goleń, grasica, mniej znane ptactwo czy ryby, sięganie do nowych roślin, kwiatów. Coraz częściej pojawiają się w ofercie etniczne śniadania, menu degustacyjne - mówi Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni i doradca kulinarny.

Wspólne gotowanie w Fumenti. Szef kuchni z Koziego Grodu Przemek Formela (po lewej) z pomocą kolegów z innych restauracji przygotował comber z jelenia. Wspólne gotowanie w Fumenti. Szef kuchni z Koziego Grodu Przemek Formela (po lewej) z pomocą kolegów z innych restauracji przygotował comber z jelenia.
Umiejętność łączenia tradycji z awangardą wyznacza nowy kierunek w gastronomii, staje się wyzwaniem dla szefów kuchni, którzy mają oczarować gości, zachwycić smakiem i warstwą wizualną.

W Polsce turystyka kulinarna dynamicznie się rozwija, począwszy od festiwali, przez szlaki kulinarne, imprezy i warsztaty, aż na ofertach pakietowych kończąc. O tym, kim jest turysta kulinarny, czego poszukuje i za co jest w stanie więcej zapłacić, rozmawiali podczas panelu dyskusyjnego przedstawiciele samorządów branży gastronomicznej, dziennikarze, kulinarni znawcy, uznając zgodnie, że jest się czym pochwalić i jest na czym zarobić. Smak to najpiękniejsza pamiątka z podróży. I - jak dowodzą badania - kulinarne suweniry przywozimy najczęściej.

Już w tej chwili na Pomorzu i w Gdańsku działa około 20 restauracji, które gotują w zgodzie z filozofią projektu i serwują autorskie dania na najwyższym europejskim poziomie. Do udziału w projekcie "Pomorskie Culinary Prestige" z obszaru Trójmiasta zostały zaproszone m.in. gdańskie Bowke, Metamorfoza, Mercato, Kubicki, Pod Łososiem, Restauracja Filharmonia, gdyńskie Sztuczka i Tłusta Kaczka, sopockie Bulaj i White House.

- To tylko część kandydatur. Na pewno jest sporo miejsc, które warto uwzględnić. Mam nadzieję, że restauratorzy dostrzegą korzyści ze współpracy przy tym projekcie i również sami będą się do nas zgłaszać - wyjaśnia Krystyna Hartenberger-Pater.

Obecnie trwa etap weryfikacji restauracji względem kryteriów opracowanych na bazie Slow Food. W procesie selekcji brane jest pod uwagę wykorzystanie regionalnych składników, sezonowość menu, jakość obsługi, sposób i estetyka podawania potraw. Istotna jest również osobowość szefa kuchni i jego autorskie podejście do tradycji i regionalnego produktu. W 2014 roku pilotażowo zostanie wdrożona jako pierwsza submarka "Gdańsk Culinary Prestige".

- Gdańsk jest najsmaczniejszym adresem na kulinarnej mapie Pomorskiego - podkreśla Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańska. - Tu działają restauracje, które wyznaczają nowe trendy kulinarne w kraju i wygrywają najbardziej renomowane konkursy. Chcemy wskazać je turystom, a także mieszkańcom miasta. W projekcie tym eksponujemy także tożsamość kulinarną miasta. W Gdańsku odradza się sięgająca czasów średniowiecza tradycja browarnictwa rzemieślniczego. Piwo stanowiło niegdyś jeden z głównych towarów w gdańskim porcie. Nasza kuchnia słynęła także z najbardziej wyszukanych przypraw i produktów, jak chociażby owoce morza, które pojawiały się powszechnie na stołach mieszczan i kupców. Tutaj także wynaleziono receptury wielu destylatów i likierów, z których najbardziej znany to Goldwasser. - przekonuje.

Choć branża gastronomiczna w Trójmieście zna się dobrze, chętnie uczestniczy w branżowych imprezach i korzysta z okazji do pogłębiania relacji. Nie inaczej było przed oficjalną inauguracją projektu. Szefowie kuchni i managerowie restauracji spotkali się w Akademii Kulinarnej Fumenti, by w jednej kuchni połączyć doświadczenia: awangardę i nowoczesność. Zasiedli przy jednym stole, degustując potrawy przygotowane wspólnie pod okiem dwóch szefów kuchni: Adama Woźniaka z Mercato Hilton GdańskPrzemka Formeli z Koziego Grodu.

Projekt jest częścią szerszego programu promocji jakościowych usług przemysłu czasu wolnego typu premium, prowadzonego pod hasłem Pomorskie Prestige.
Docelowo obejmie między innymi takie obszary jak:
golf & yachting, amber & design, spa & medical, shopping & lifestyle. Punkt wyjściowy stanowią jednak kulinaria.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (34) ponad 10 zablokowanych

  • Panorama - polecam

    Polecam sprwadzić sobie Panorama Restauracja - cudowny widok i dobre jedzenie

    • 0 0

  • Powiem tak, nie mieszkam w Polsce, mieszkam we Wloszech, w malej miejscowosci (4)

    za kazdym jak przyjezdzam do Gdanska i chce zjesc jakies dobre wloskie jedzenie to jest problem, bo w Polsce robi sie niewiadomo jaki luksus z tego, poza tym cena, ktora sie placi jest nieadekwatna do jakosci i widac, ze kucharze maja male pojecie o tym co robia. Wlski kucharz nie gwarantuje sukcesu, nie kazdy Wloch gotuje dobrze. Jak ktos zna jakas dobra wloska knajpe w Gdansku/Sopocie to dajcie cynk. Pozdrawiam!

    • 7 2

    • La Cuccina (1)

      • 1 0

      • La Cantina na Arkońskiej na Przymorzu

        • 0 0

    • Tesoro w Sopocie

      Express z samą pizzą i restauracja

      • 1 0

    • To nie byłby wcale problem

      Problem jest taki, że nie ma dobrych miejsc z kuchnią polską...

      spróbuj Da Mario, chociaż to zawsze kwestia gustu.

      • 1 2

  • Super!

    Super pomysł ,bardzo fajnie powinnismy promować Gdańską gastronomie jak się da.... a nie tylko wszystko krytykować ;-)

    • 4 1

  • ciekawe (1)

    jeszcze brakuje blogerów którzy nie mają pojęcia co piszą na temat jedzenia i interesuje ich to z kim sie spotkali (szef kuchni) z kim zdjęcie aby się pochwalić i tak samo z szefami tylko lanserka przed obiektywem aby sie pokazać aby napisali ze był a robić to nima komu banda leserów lanserowych

    • 18 1

    • Masz rację , jestem kelnerem ponad 20 lat i w rzeczy samej kij w toscie

      • 2 0

  • Przemek?

    w tym wieku to już raczej Przemysław....

    • 2 2

  • Co to jest za nazwa?! (1)

    Gdańsk Culinary Prestige?
    Gdańsk Pomorskie Culinary Prestige?
    Pomorskie Prestige?

    O co tu wogóle chodzi?
    Ni to po polsku, ni po angielsku. Przekaz jest bardzo niejasny. Chyba tylko grupa premium to rozumie. Inicjatywa dno.

    • 44 1

    • Ale

      Ten projekt skierowany jest do potencjalnych turystów zagranicznych.. macie jakiś pomysł na polska nawę, która będzie zrozumiała dla niemca, szweda i anglika ?

      • 2 3

  • Zgubiony naród (2)

    Rozpada się Państwo Polskie na Naszych oczach. Sprzedaliśmy własne tyłki, suwerenność gospodarczą i polityczną dla Unii Europejskiej( po podpisaniu traktatu Lizbońskiego konstytucja UE ma pierwszeństwo zastosowania przed Naszą Polską), a teraz powoli wyzbywamy się Naszego narodowego języka!!! Jak mówią intelektualiści lewicowi i politycy( PIS to też lewica)- "będąc w Unii Europejskiej możemy współdecydować o losach politycznych i gospodarczych Naszego kraju") - ręce opadają!!!!! W sklepach : Sale, Open, welcome itp.., w artykule " culinary prestige" i inne bzdety...., a swoja drogą, to ilość programów TV i artykułów o gotowaniu staje się nie do zniesienia(durne programy na licencjach zachodnich) To wstyd i hańba, ale niestety do tego doprowadza wszechobecna głupota, a wydawałoby się, że język, to jedyne, czego Nam nikt nie odbierze.... Wyzbywamy się go sami!!!! Już niejednokrotnie pisałem, że zamiast nabijać czytelnikom głowę pierdołami, to może szanowna redakcja zechciałaby łaskawie zacząc publikować mądre i edukujące społeczeństwo artykuły o polityce pienięznej, prawdziwej ekonomi, zasadach wolnego rynku( którego w Polsce i UE niestety nie ma), szkodliwości redystrybucji podatków, o sprawach , które uświadomią Polaków w sprawach ważących na całym ich życiu... i o złodziejskim ZUS-ie i całym dawno poległym systemie emerytalnym, na który politycy, do spółki z mediami nabieraja Nas nadal!! emerytur dla pokolenia 35 latków i młodszych NIE BEDZIE!!

    • 4 1

    • A jak piszę zeby zlikwidowac ZUS i NFZ, to mnie minusują. (1)

      • 2 0

      • mnie również często minusują

        ale to dlatego,że naród jest omamiony przez media( pod całkowitą kontrolą polityków), od 89 roku notorycznie oszukiwany i nakierowywany na politykę opiekuńczą.Ludzie niestety nie mają zielonego pojęcia o działaniu systemu socjalistycznego i idąc na wybory , "nie wiedzą co czynią", bo żadna partia polityczna w obecnym sejmie im tego nie powie,a media straszone są odebraniem koncesji i chcac istnieć na rynku, muszą niestety z reżimem współpracować. Politykom zależy, żeby ludzie nie mieli zielonego pojęcia o prawidłowym działaniu gospodarki, bo to oznaczałoby ich rychły koniec, a poza tym , ludzie dają się od lat nabierać na jeden i ten zam chwyt, tj. , że jak wygramy wybory, to nowy rząd da ..to, czy tamto.., czy podwyżki, itd. Nic nie da, bo nie ma!!! A jak obiecuje,że da , to znaczy , że najpierw Nam zabierze o około 50% więcej w podatkach, akcyzach, ukrytych w cenach sklepowych, czy paliw itd.. niż później Nam zaoferuje!! Bo za darmo nic nie ma!! obsługa państwowa jest piekielnie droga.Najprostszym rozwiązaniem jest nie dawać rządowi rządzić Naszymi pieniędzmi(odebranymi Nam w podatkach - ogromnymi pieniędzmi vat 23%, pit 18% cit 19%, na zus idzie ok 20% wynagrodzenia brutto, reszta to akcyzy i koncesje, należy doliczyć również podatki od wszystkich dokonywanych zakupów, tj. przeanalizujcie dobrze paragon ze spożywczaka, a zobaczycie ile podatku oddajecie z zakupów za np. 100zł !!, pomimo, że szef już oddał ok. 45 % z waszej wypłaty brutto dla demokratycznego rządu, czyli dostaliście tylko połowę tego, co zarabiacie) Wystarczy,żeby rząd Nam nie zabierał, a wtedy każdego będzie stać, na na prawdę niezłe życie, no ale wtedy 80% pierdzistołków musiałoby zostać wyrzucone z sejmu, 90% urzędników( w ogóle teraz nie potrzebnych) również musiałoby zająć się pozyteczną pracą, zamiast tworzyć gąszcz nikomu nie potrzebnych i niezrozumiałych przepisów..., a później brać piniędzy za ich interpretację. Wyrzucenie darmozjadów z urzędów i sejmu, rezygnacja z państwa opiekuńczego i obnizenie vat do 15%(unia nie pozwala na mniejszy), a całkowita likwidacja dochodowych cit i pit, oznaczałaby spore obnizki cen w sklepach- z dnia , na dzień, wzrost wynagrodzeń w każdej dziedzinie gospodarki,obniżenie cen usług prywatnych np. medycznych o co najmniej 50%(wolny rynek i konkurencja zmusiłaby do sprowadzenia cen do przyzwoitych poziomów),zatrzęsienie firm z zagranicy (gdyby dowiedzieli się , że cały ich podatek w Polsce będzie wynosił tylko 15% vat i to wszystko,). A oczywiste jest, że jak zwaliłoby się do Polski tyle firm, to popyt na pracę wzrósłby ogromnie,ludzi do pracy w Polsce by brakowało, a co za tym idzie ??? Odpowiedź jest jedna... Dodam jeszcze,że wtedy z samego vat-u 15% Polska mogłaby mieć nadwyżki budżetowe, o jakich cały zachód łącznie, mógłby tylko marzyć!! ( patrz: księstwo Lichtenstein, małe państewko,o którym cisza w mediach, a mają vat 8% i pit 4% - to wszystkie podatki, a zaznaczam, że to najbogatsze państwo europy, ale z tytułu tak niskich podatków media nie podaja go za przykład zdrowej gospodarki-mają zakaz!!) To wszystko jest jak najbardziej realne i do osiągnięcia!! Siła w Nas... mam nadzieję, że naród zacznie przytomnieć i trzeźwo patrzeć na to, co ci oszuści znowu paplają i kombinują!! O niespełnianiu podstawowej roli przez media nie wspomnę!!

        • 1 1

  • chyba kulinarny prestiż - czyli po polsku (1)

    • 5 1

    • dobrze kolego.. musimy sami prostować łajno, którym Nas zarzucają

      Sprzedali juz prawie wszystko, a teraz za język Polski się jeszcze zabrali

      • 2 0

  • A my "som" w Polsce czy w USA? (1)

    Bo mnie się ta nazwa jawi jako: Gdański Prestiż Kulinarny...

    • 10 0

    • od tego należałoby zacząć...

      sprzedaliśmy własne tyłki, suwerenność gospodarczą i polityczną dla Unii Europejskiej( po podpisaniu traktatu Lizbońskiego konstytucja UE ma pierszeństwo zastosowania przed Naszą Polską), a teraz powoli wyzbywamy się Naszego narodowego języka!!! Jak mówią nasi durni lewicowi politycy- "będąc w Unii Europejskiej możemy współdecydować o losach politycznych i gospodarczych Naszego kraju") - ręce opadają!!!!! W sklepach : Sale, Open, welcome itp.., w artykule " culinary prestige" i inne bzdety...., a swoja drogą, to ilość programów TV i artykułów o gotowaniu staje się nie do zniesienia(durne programy na licencjach zachodnich) To wstyd i hańba, ale niestety do tego doprowadza wszechobecna głupota, a wydawałoby się, że język, to jedyne, czego Nam nikt nie odbierze.... Wyzbywamy się go sami!!!!

      • 3 0

  • Marek (2)

    Nie wiem czemu ma to służyć...Jaki culinary prestige...?! Bądźmy szczerzy to nic innego jak lansowanie tych samych ludzi...! Z panem wojtkiem i innymi na czele!!( proponuje zgłosić kandydaturę do top chef zobaczymy co z niego za chef a nie nawija lajką makaron na uszy!)

    • 41 6

    • Tak jest!

      Zgadzam sie w 100%.To są gawędziarze,dobra bajera i laik zajarany.
      Ten pan wojtek to juz nie wie gdzie sie wcisnąć.

      • 7 2

    • Dokładnie

      Szkoda słów. zgadzam się z przedmówcą i tyle...

      • 9 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku powstał pierwszy Tunel Aerodynamiczny w Polsce?