W każdy piątek zapraszamy Państwa do poznania znakomitych osobistości, które dzięki naszej nowej inicjatywie zgodziły się zaprezentować Państwu dania z nowej karty Menu. Wraz z zaproszonymi Gośćmi poznamy proces przygotowania dania i zdradzimy przepis na jego przygotowanie w domowej kuchni.
Agata Perepeczko
Dyrektor ds. sprzedaży i marketingu
Tournedos Rossini z truflami na sosie maderowym Danie przygotowali:
Państwo
Monika i Jacek Tarnowscy - Konsul Honorowy Francji z małżonką
Z gorących relacji Szefa Kuchni i dyrektora ds. gastronomii
Rafała SobaszkaTurnedos Rossini to danie bardzo wykwintne, wymagające precyzyjnego przestrzegania czasu obróbki termicznej. Polędwica powinna być średnio wysmażona by zachować odpowiednie walory smakowe, co wbrew pozorom nie jest zadaniem łatwym. Goście wykazali się jednak nie tylko gruntownym przygotowaniem merytorycznym, ale co ważniejsze, odpowiednimi umiejętnościami, udowadniając tym samym, że są prawdziwymi znawcami i smakoszami kuchni francuskiej.
Z gorących relacji Gości:
Pan Jacek TarnowskiKuchnia francuska to bogactwo smaków, kulinarna finezja i wyśmienite trunki. Tournedos Rossini podawane w restauracji Rezydent zawsze smakowało wyśmienicie, dlatego też proces przygotowania tego dania zainteresował mnie szczególnie. Mówiąc krótko - świetna zabawa, wyśmienite danie, przemiły wieczór.Pani Monika TarnowskaPodzielam kulinarne pasje męża i sama lubię w wolnej chwili przygotować coś specjalnego w kuchni, nie często jednak mam okazję posłuchać cennych rad profesjonalisty.
Danie, choć wykwintne, okazało się możliwe do przyrządzenia przez amatora, wymaga jednak najwyższej jakości składników i ścisłego przestrzegania receptury.Składniki:1 mały befsztyk z polędwicy wołowej, 1 kromka bułki, 1 plaster gęsiej wątróbki, 2 plasterki trufli, 2 łyżki madery
Przepis:Plaster polędwicy wołowej lekko zbić, usmażyć na patelni na bardzo gorącym tłuszczu. Na tym samym tłuszczu usmażyć wypłukane plasterki grzyba. Przygotować grzankę w tosterze lub na patelni, obsmażając w tłuszczu z obydwu stron kromkę bułki. Usmażyć wątróbkę. Ułożyć na grzance befsztyk, na befsztyku wątróbkę, całość przybrać truflami. Sos ze smażenia doprawić maderą i polać nim befsztyk.
|
I ty możesz docenić smak tego dania. Znajdziesz je w nowej karcie Menu Restauracji Rezydent. 30 proc. rabatu na zamówienia a"la carte w każde niedzielne popołudnie w godzinach 13.00-18.00.
W ofercie restauracji również:
Zamówienia świąteczne indywidualne i firmowe, wesela, bankiety i inne imprezy okolicznościowe. Sylwester 2005/2006 - 245 zł/os
Rezerwacja stolika: 55 55 842/904/804 Hotel Rezydent, Pl.Konstytucji 3 Maja 3, Sopot www.HotelRezydent.com.pl, restauracja@HotelRezydent.com.pl
|
|