• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Inauguracja gdańskiego Oktoberfestu

Aleksandra Sobocińska
21 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Tradycyjne stroje bawarskie i bohater pierwszego planu - piwo pszeniczne. Tradycyjne stroje bawarskie i bohater pierwszego planu - piwo pszeniczne.

Gdański Oktoberfest cieszy się tak dużym zainteresowaniem, że w tym roku został zorganizowany w nowym miejscu, w specjalnym namiocie na dziedzińcu Hotelu Gdańsk. W sobotnią noc około 200 osób wzięło udział w inauguracji festiwalu, który będzie trwał do końca października.



Panie w wydekoltowanych sukienkach z falbanami, panowie w kraciastych koszulach i spodniach na szelkach - większość uczestników zabawy na miejsce przybyła w tradycyjnych, bawarskich strojach. Przy długich stołach goście degustowali piwa warzone na miejscu i oddali się wspólnemu biesiadowaniu.

Twoje ulubione piwo:

- Na tegoroczne święto przygotowaliśmy specjalne piwo Oktoberfest Beer, jest to wariacja piwa rodem z Monachium. Jednakże goście mogą wybierać spośród wszystkich gatunków, jakie warzymy w Brovarnii sami, czyli piw jasnych, ciemnych i pszenicznych. Wszystkie te piwa są niepasteryzowane i niefiltrowane, produkowane zgodnie z prawem czystości, co oznacza, że powstają z czterech składników: wody, chmielu, drożdży i słodu - skomentował Mateusz Kinda, manager restauracji Brovarnia w Hotelu Gdańsk, piwowar.

Nie obyło się bez tradycyjnego odbicia beczki piwa Oktoberfest, co jako pierwsza uczyniła konsul generalna Niemiec, Cornelia Pieper.
Osoba, która tego dokonuje, zwana birantem, jest najważniejszą personą podczas uroczystości.

Uczestników imprezy nie opuszczał wyśmienity humor. Uczestników imprezy nie opuszczał wyśmienity humor.
Oktoberfest to jednak nie tylko piwo, ale również - a może przede wszystkim - wspólna zabawa przy biesiadnym stole. Podczas inauguracji goście wspólnie śpiewali, słuchali muzyki na żywo, dyskutowali i zawierali nowe znajomości. Na scenie wystąpił kabaret Łowcy Kropka B, który rozbawił gości do łez. Przez całą noc w namiocie panowała swojska, pozytywna atmosfera, pełna radości i niewybrednych żartów.

O podniebienia gości zadbał szef kuchni Brovarni Hotelu Gdańsk, Piotr Żelich. Nie zabrakło tradycyjnych bawarskich specjałów - golonki na kapuście zapiekanej w piwie, kiełbasy bawarskiej, żeberek w miodzie, knedli bawarskich w sosie grzybowym, czy też grillowanych kiełbasek norymberskich. Osoby dbające o linię mogły skusić się na nieco lżejszego dorsza na fasolce szparagowej, czy też łososia w galarecie.

Najwięcej słów uznania tej nocy zebrało piwo pszeniczne, które podczas tegorocznego Konkursu Piw Rzemieślniczych Birofilia w Żywcu zdobyło pierwsze miejsce - okrzyknięto je najlepszym piwem pszenicznym w Polsce.

- Również piwo oktoberfestowe bardzo smakuje gościom, co nas oczywiście bardzo cieszy. Nasza gdańska biesiada piwna jest rokrocznie coraz większa i przyciąga ludzi z całej Polski - skomentował Kinda.

Tegoroczna, szósta edycja cieszyła się tak dużym zainteresowaniem, że trzeba było dostawiać ławy dla kolejnych gości. Możliwe, że w przyszłym roku Oktoberfest zostanie organizowany przed Hotelem Gdańsk.

Zobacz Oktoberfest 2012.

Mat. archiwalne trojmiasto.pl

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (139) 8 zablokowanych

  • Obrzydliwość!

    Spacerując w sobotni wieczór po promenadzie wokół wyspy Spichrzów można było słyszeć niezłego piosenkarza na galeonie Lew, dwóch dobrych gitarzystów spod Żurawia a nawet genialną skrzypaczkę u wylotu ul. Mariackiej. Dopiero spod spichlerza Pakownia dobiegały biesiadne dźwięki tego festu dobre dla buraków, pieśni których nikt by nie chciał w mieście słuchać. Oby autorce tego reklamowego tekstu wyrósł brzuch tłusty i drugi podbródek jak u konsumentki piwnej ze fotki.

    • 2 3

  • Super

    Szkoda ze tak fajnych imprez / biesiad / jest tak mało . Takiego wspaniałego piwa nigdy nie piłam ! Gratulacje

    • 3 2

  • nie obchodze szwabskich "świąt" (1)

    tak jak i oni nie obchodzą naszych.

    • 2 4

    • to wynoś się do siebie

      za Bug i na Litwę.

      • 0 0

  • Gdanska pomyslowosc nie zna granic dobrego smaku. (1)

    Zenada, nic tylko jak ta papuga nasladuje sie inne panstwa. Zero pomyslow na propagowanie polskosci i polskich produktow. Sczegolnie Gdansk nie powinien popelniac takich bledow. Zle to swiadczy o naszych gdanskich decydentach, przedsiebiorcach, wlascicielach takich przybytkow jak Hotel Gdansk. Tradycyja polska, gdanska powinna byc propagowana. Mozna przeciez zorganizowac np. tydzien kultury niemieckiej z degustacja piwa, tydzien kultury dunskiej z degustacja piwa dunskiego itd.ale Oktoberfest to juz przesada, ktos nie pomyslal jak zwykle.

    • 3 4

    • a po co propagować polskość w Danzig?

      tradycyjna hanzeatycka kultura tego miasta była niemieckojęzyczna z silnymi wpływami niderlandzkimi. Mozna od czasu do czasu urządzić tydzień kultury polskiej i przypomnieć o związkach politycznych z Koroną Polską, ale na co dzień powinna królować tutaj kultura niemiecka która jest duszą tego miejsca.

      • 0 0

  • Brawo

    Tak trzymać w końcu w Gdańsku coś sie dzieje ! Gratuluje Nasze miasto jest super .

    • 1 2

  • wstyd i żenada

    wszystko szwabieje wokół

    • 1 2

  • Piękna impreza !

    Bardzo fajny pomysł . Piwo najlepszej jakości !!!

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Z ilu pięter składa się gdańska Klubogaleria Bunkier?