• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Muszla w Gdyni ma potencjał

Agnieszka Haponiuk
18 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
W kolejnym odcinku cyklu Jemy na mieście testuję restaurację Muszla w Gdyni. Na zdjęciu: kanapka pastrami. W kolejnym odcinku cyklu Jemy na mieście testuję restaurację Muszla w Gdyni. Na zdjęciu: kanapka pastrami.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Muszla w Gdyni. Poprzednio byliśmy w sopockiej Desce, w której doceniliśmy przystępne ceny i duże porcje. Za dwa tygodnie opiszemy restaurację Jaffa w Gdańsku - już tam byliśmy.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim 1 w Gdyni zyskała drugie oblicze. Nie tylko świeci dawnym blaskiem, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść, bowiem na tyłach odnowionego obiektu powstała restauracja Muszla. Odwiedziłam ją wraz z koleżanką w zimną grudniową niedzielę.

Restauracja zajmuje dwie kondygnacje, na dole wnętrze utrzymane jest w kolorach butelkowej zieleni z żółtymi akcentami, kolorowymi fantazyjnymi krzesłami, a całość dopełniają duże zielone rośliny i aksamitne kotary. Mnie osobiście to wnętrze przywodzi na myśl teatralne foyer. Góra jest przeszklona, utrzymana w szarościach z kolorowymi pluszowymi krzesłami i drewnianymi stołami z metalowymi obiciami. Jest w Muszli coś fajnego, zadbano o odpowiednią odległość między stołami, więc goście czują się komfortowo.

  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni

W karcie zauważalne są wpływy kuchni śródziemnomorskiej z naciskiem na hiszpańską. Znajdziemy tu duży wybór tapasów na ciepło, jak i na zimno, sporo jest dań rybnych. Nie zabrakło też pizzy, co wciąż wzbudza moje wątpliwości, ponieważ uważam, że miejscem pizzy jest pizzeria, a nie restauracja.



Po długim namyśle zamawiamy:

- tapasy na zimno - zawinięty karczoch (15 zł);
- zupę rybną a'la Muszla (24 zł);
- grillowaną w całości doradę (44 zł);
- kanapkę pastrami z sosem rosyjskim i ogórkiem (34 zł);
- ciasto orzechowe (19 zł).

Na pierwszy ogień idą "zawinięte karczochy". Ta przystawka absolutnie mnie uwiodła. Grillowane karczochy były owinięte w dojrzewającą szynkę, a wszystko zanurzone w fantastycznym sosie pomarańczowym z chili. To połączenie smaków jest wprost genialne. Łagodny smak karczochów podkreślono wyrazistą, słoną szynką, a całość zwieńczona została słodko-ostrym cytrusowym sosem z wyraźną nutą pomarańczy.

Tapasy na zimno - zawinięty karczoch Tapasy na zimno - zawinięty karczoch
Zupa rybna z dorszem, sandaczem, mulami, krewetkami i korzeniowymi warzywami dość prosta, bez udziwnień, z delikatnym morskim posmakiem, ale zdecydowanie dla mnie za słona.

Zupa rybna a'la Muszla Zupa rybna a'la Muszla
Dorada niestety była przypalona. Do tego stopnia, że ryba miała smak dymu z grilla i nic poza tym nie dało się wyczuć. Wielka szkoda. Mam nadzieję, że był to tylko wypadek przy pracy i na co dzień doradę podaje się upieczoną, a nie spaloną. Sposób podania również nie zachęcał do jedzenia... Na szczęście dodatki były smaczne.

Grillowana w całości dorada Grillowana w całości dorada
Z kolei kanapka pastrami to było to! Arcydelikatne mięso - soczyste, jędrne, miękkie o wspaniałym, subtelnym smaku. Ostry i słodkawy sos rosyjski, a to wszystko ukryte między dwiema kromkami przypieczonego, chrupiącego chleba w towarzystwie przepysznych kiszonych ogórków. Bardzo sycąca i bardzo dobra kanapka.

Kanapka pastrami z sosem rosyjskim i ogórkiem Kanapka pastrami z sosem rosyjskim i ogórkiem
Deser to była mocno orzechowa bomba kaloryczna. Pięknie prezentował się na talerzu. Pyszne ciastko, ale dość ciężkie.

Ciastko orzechowe Ciastko orzechowe
Podsumowanie: uważam, że Muszla ma duży potencjał kulinarny. Znalazłam tu świetne połączenia różnych smaków i tekstur, ciekawe wnętrze i kilka niedociągnięć, które łatwo naprawić. Wystawiam ocenę dobrą z dużym plusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (93) 10 zablokowanych

  • Cóż, dostali szansę od p.Agnieszki. Mam nadzieje że to wykorzystają...

    • 3 4

  • Ciastko orzechowe... jeżyk za 50 groszy :)

    • 30 1

  • czy to jest recepta

    na rewitalizację muszli koncertowej?

    • 13 1

  • Ciastko 19 zeta b.drogo

    • 33 0

  • Pastrami za 34 zł? (2)

    34 zł za pastrami, jeszcze tak kiepskie jak na zdjęciu to gruba przesada. Uprzedzając komentarze - nie uważam, że dania w restauracji powinny być tak duże, że z talerza się wylewa i kosztować 10 zł. Ale taka cena za kanapkę to jakaś kpina...

    • 49 2

    • otwórz taką restaurację

      sukces murowany!

      • 0 15

    • Toto na zdjęciu to nie jest żadne pastrami!

      • 1 2

  • Fajna restauracja, ale... (3)

    Kolejna fajna restauracja w Gdyni, ale... 34 złote za dwie kanapki to stanowczo za drogo. Reszta ok.

    • 40 3

    • poprawka - za jedną kanapkę przekrojoną na pół...

      • 17 0

    • Fajna, taka nie za droga :O (1)

      • 2 2

      • skromna...

        a jak ze złota...

        • 2 0

  • Czy w Polsce sa inne pomysly na interes niz pitcernia, zabka, lub lokal gastronoimczny? (5)

    Trzeba eksportowac bo musimy sie dorobic.

    • 16 3

    • ? (1)

      pitcernia? Pomaga wypełniać PITy? Ciężko napisać nawet fonetycznie?

      • 1 3

      • przecież to zabieg celowy, pizzeria daje pizzę, włoską dobrą a na pitcę chodzi się do pitcerni, takiej z kiełbasą i grubym ciastem, kapiszi?

        • 3 0

    • Tak, Stachu Gawlowski, Nojman albo pan TikTak by mogli grube ksiazki napisac o tych "intetesach".

      • 3 0

    • Szukasz w dziale kulinaria informacji o produkcji łożysk? Mi się wydaje, że ty akurat nigdy się nie dorobisz.

      • 2 1

    • po co?

      najlepiej dobabiać się na lokalnych baranach...
      Same przyjdą...

      • 1 0

  • jakby ktoś chciał podobnego razowca z ogórkiem to zrobię za 32zł taniej

    zapraszam

    • 36 1

  • Zmarnowana szansa, brak jednoznacznej koncepcji - dlatego jest pusto

    kibicowalem temu miejscu od poczatku.
    niestety miejsce o duzym potencjale lecz totalnie zamrnowana szansa.
    Lokal bez zadnej koncepcji i strategii.
    Nie wiesz czy przychodzisz na koncert czy do restauracji, czy bardziej do pubu, moze miejsca spokojnego dla osob starszych ? czy dla mlodych? kawiarni? widac wyraznie brak jednoznacznej strategii. niestety nie da sie pogodzic tego wszystkiego. a tutaj tego probowali.

    • 29 0

  • Żart (3)

    Zarabiam sporo, ale nigdy nie wydam za...
    Zupę więcej jak 10 PLN, ciasto wiecej jak 10 PLN, danie główne więcej jak 25 pln, kawę więcej jak 8 PLN. Dziękuję.

    • 35 10

    • no jak za danie główne nie płacisz więcej niż 25 to pewnie stały klient Sphinxa król Shaormy

      • 10 0

    • I bardzo dobrze, popieram. Też nie lubię być robiona w bambuko. Trzeba szanować swoją pracę i zarobione w niej pieniądze. Tylko frajerzy dają się nabierać na te restauracyjne maniery.

      • 4 2

    • z wypowiedzi wynika że masz chyba 1800 zł netto a nie 18000 brutto bo 10 zł za zupę w restauracji czy tam bistro to już standard, ja nie chodzę do takich gdzie zupa kosztuje powyżej 20 zł a do 40 zł za główne danie nie zjesz nic porządnego

      • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywał się klub, który powstał w kinie Bajka?