• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: w Cozzi pysznie jak u mamy

Agnieszka Haponiuk
15 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Cozzi Ristorante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Unicorn w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Corrèze w Gdańsku - byliśmy już tam.



Cozzi Ristorante mieści się w centrum Gdyni przy ulicy Władysława IV 49 zobacz na mapie Gdyni. Wybieram się tam z kolegą w chłodny poniedziałek, w porze lunchu. Cena 20 zł za zestaw lunchowy oraz opowieści o pysznej, włoskiej kuchni zachęciły mnie do wizyty. Miałam nadzieję, że w poniedziałek, gdy po weekendzie ludzie wracają do pracy i obowiązków, nie będzie zbyt wielu gości, a tymczasem było ich całkiem sporo.

Wnętrze restauracji jest przestronne, eleganckie i kameralne, ale nie tak jak we włoskich knajpkach, gdzie stoliki często stoją jeden przy drugim. W kolorystyce dominują beże, szarości z lawendowymi i różowymi akcentami. Przy ścianach ustawiono wygodne kanapy. Bar nie rzuca się w oczy. Jest intymnie, można spokojnie poplotkować i nikt nas nie usłyszy.

W menu głównym widnieje kilkanaście dań z makaronem, tyleż samo pizz z klasycznym połączeniem smaków, po coraz bardziej wymyślne kombinacje dodatków. Są też mięsa, ryby, a w piątki do menu dochodzą mule i krewetki. Każdy znajdzie coś dla siebie, także wegetarianie.

  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.

Zanim podano nam lunch, otrzymaliśmy tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i do tego intensywną w smaku oliwę. Pozwoliło nam to zaspokoić pierwszy głód.

Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa. Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa.
Z karty dnia zamawiamy lunch w cenie 20 zł, na który składają się:

- bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą,
- trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego, zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.

Bruschetta ze szpinakiem i mozzarellą nieco mdła, ale pieczywo... Boskie! Z zewnątrz chrupiące i pulchne w środku. Gdyby dodać nieco czosnku do szpinaku, byłabym zachwycona.

Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą. Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą.
Obawiałam się połączenia kuchni meksykańskiej z włoską, a tymczasem pełne zaskoczenie, trofie chilli con carne jest genialne w swej prostocie. Nie zachwyca oryginalnością, ale to wyważone, przyjemne smaki: słodko-ostry sos pomidorowy, dobrze zrobione mięso wieprzowe (czuć jakość), trochę fasolki, a do tego fikuśny makaron. Pycha.

Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli. Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.
Nie poprzestajemy na lunchu i zamawiamy jeszcze z karty dnia przystawkę: Friarielli Parma, czyli neapolitańskie liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą (22 zł). Danie okazało się wspaniałą przekąską. Kiszone liście w smaku przypominały nasz szczaw, ale były znacznie delikatniejsze i mniej kwaśne, a w połączeniu z charakterystycznym łagodnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej - po prostu fantastyczne. Mogłabym to jeść codziennie. Co ważne, szynka była prawdziwa, włoska i dobrej jakości, czułam to w każdym kęsie.

Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.
Następnie zdecydowaliśmy się na makarony z karty głównej:

- ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym (36 zł);
- conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą (28 zł).

Proszę państwa, ravioli con gamberi e salvia okazało się dla mnie kulinarnym objawieniem. Rewelacyjne danie. Kwaskowy sos cytrynowy z nutką szałwii i delikatnie słodkie nadzienie pierożków - to czysta rozpusta dla kubków smakowych. To jest danie, dla którego będę tu wracać.

Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym. Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym.
Conchiglioni ripieni/al forno, czyli nadziewane szpinakiem makaronowe muszle zapiekane pod serem mozzarellą, nie były daniem trafionym. Jak dla mnie zbyt mdłe, jakby niedoprawione. Mdła mozzarella, mdły szpinak, zabrakło czegoś dla przeciwwagi, jakiegoś kontrastu - na przykład czosnku albo ostrzejszego sera, chociażby gorgonzoli. Czegoś, co nadałoby wyrazistości.

Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą. Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą.
Na koniec naszej uczty w Cozzi uraczyliśmy się tradycyjnym włoskim tiramisu (16 zł) oraz pyszną włoską kawą. Tiramisu było proste, klasyczne, bez szaleństw. Ani za słodkie, ani za wytrawne - takie w sam raz.

Tradycyjne włoskie tiramisu. Tradycyjne włoskie tiramisu.
Cozzi Ristorante opuszczamy najedzeni i w dobrych humorach. W gdyńskiej restauracji znalazłam to, czego szukałam we włoskiej kuchni - prostotę, świeżość i dobrą jakość produktów, co było czuć w każdym kęsie. Nie ma tu żadnego udawania.

Obsługa również na wysokim poziomie: panie kelnerki przemiłe, uśmiechnięte i służące radą przy wyborze dań. Być może cała tajemnica tkwi w kuchni prowadzanej z pasją i doświadczeniem. Menu komponował rodowity Włoch, a jego przepisy opierały się na rodzinnych recepturach przekazywanych z "dziada pradziada", których nie znajdziemy w książkach czy internecie.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (110) 9 zablokowanych

  • (2)

    Ja byłem, w przeciwieństwie chyba do większości komentujących. Cozzi jest ok może nie jakaś super rewelacja ale menu mają po prostu smaczne. Np filetto funghi, wszystkie makarony. Można iść w ciemno i nie będzie rozczarowania, nawet gramaturą

    • 25 6

    • Smaczne menu (1)

      a jak z potrawami? Równie smaczne?

      • 3 0

      • wiem,że np wątróbka z patelni jest wspaniała

        polecam Fegato Milano,cena niezbyt wysoka a danie naprawdę super.

        • 2 0

  • (1)

    Ta Pani Haponiuk to skrzywdziła już kilka miejsc. Przykre.

    • 14 14

    • ee tam,wcale nie przykre

      jeśli ktoś jest mądry i nie polega na wypocinach "niewiadomokogo z jenternetu" to sobie sam pójdzie,zamówi,sprawdzi,oceni.Moi drodzy,nie jakaś tam Beatka Testsmaku cichy return,czy jakaś tam pasjonatka Haponiuk,tylko JA-SAM.Mam mózg,mam wolną wolę,mam możliwość wyboru,więc sam wybieram i testuję.Przecież widać jak na dłoni,że te ocenki i recenzje są subiektywne (dla podstawowo zorientowanych w filozofii- widocznie p Haponiuk nie jest,gdyż pisze inaczej;)-każda recenzja lub opinia pojedynczej osoby bądź nawet garstki osób jest właśnie subiektywna;)-no,ale rozwijać dalej nie będę,gdyż to zdaje się kuchenny temat-a poza tym,POCZTA PANTOFLOWA działa najlepiej.Jeśli komuś tam narobili źle swoimi recenzjami,to nie na długo.Wystarczy,że ktoś przyjdzie i mu zasmakuje,a potem jedna pani drugiej pani....żadne recenzje nie mają większego znaczenia.pozdrawiam!;)

      • 2 0

  • po porcjach widzę, że trzeba tam przyjść już najedzonym (15)

    Moje 8 letnie dziecko jak przychodzi z placu zabaw czy z roweru więcej je. Dla kogo te porcyjki???

    • 93 40

    • (7)

      W takich miejscach zamawia się więcej niż jedno danie, przystawka + drugie danie + opcjonalnie deser. Można bez mdłości z obżarstwa wszystko skosztować. A jak kogoś nie stać bo do (z założenia) droższej knajpy idzie się nażreć jednym daniem to zostają pizzerie i bary mleczne:)

      • 15 6

      • ożeż Matko Bosko Słoikowsko

        idzie się nażreć? po jakiemu to,po chłopskiemu chyba?
        nie,nie "idzie się". ewentualnie "można" .Po takich właśnie drobnych wtrętach poznać można wiochę.I bez obrazy,bo tak jest.Prościuchowata gadanina owinięta w błyszczący papierek.Mam połowę znajomych z dużych miast i połowę wsioków.Wsioki mówią właśnie "nie idzie" ,względnie "idzie" coś zrobić.Normalnie porażka,hehe.

        • 0 0

      • (5)

        Wkoncu ktos madrze odpowiedzial. Jadam w Cozzi bardzo czesto . Ja i moj 11 letni syn zawsze wychodzimy najedzeni ale nie przezarci. Uwielbiamy to miejsce

        • 9 5

        • A może (4)

          zacznij gotować w domu? Naucz syna czegoś więcej, niż zamawianie jedzenia na mieście?

          • 4 11

          • durny komentarz byle tylko się przyczepić

            • 2 0

          • (2)

            a czemu mam z dzieckiem nie wychodzic do restauracji?

            Syn doskonale potrafi sam gotowac, od malego ma zamilowania kulinarne.

            W weekend wole raczej spedzic czas z dzieckiem na zabawie, sporcie.
            Nie trzeba codziennie gotowac obiadkow.
            W normalnym swiecie ludzie wychodza do restauracji i spedzaja milo czas.

            • 13 4

            • (1)

              Marta...Bredzisz!

              • 1 11

              • Widocznie nasze swiaty dzieli wielka przepasc.

                Koniec dyskusji, bo do niczego ona nie zmierza.

                • 6 0

    • To jest lunch

      Za 20 zł nie przesadzaj z wymaganiami - i przestaje karmić dziecko jak gęś na foie gras

      • 4 0

    • (5)

      Dla pedałków w rureczkach bez skarpetuń.

      • 36 18

      • Ta, trzeba jeść 1000 kalorii maks

        najlepiej w postaci pasztetu z soi, antrykotu z sałaty czy rosbeftu z jarmużu xD

        Bo bez porządnej redukcji czworogłowych i dwugłowych uda nie zadasz szyku bo nie zmieścisz się w rurki z zary xD

        Dziwne czasy: albo spaślaki, albo niedożywione herubinki, moda na bycie gejem i tak dalej. W sumie się cieszę, bo bycie normalnym jest coraz bardziej niszowe, ekscentryczne i pod prąd :D

        • 11 2

      • Napewno nie dla roboli, którzy na tym forum cierpią za każdym razem, że ich nie stać. (1)

        • 9 10

        • Robili na coś nie stać :-)

          Oni wydają więcej na eskort niż Ty pewnie zarabiasz:-)

          • 4 2

      • To oni mniej jedzą ? (1)

        • 15 1

        • Owszem, dbają o linię.

          • 8 4

  • Byłam rodzinnie (5)

    Cozzi jest faktycznie bardzo dobra restauracja i to nie prawda ze porcje małe. Cokolwiek tam jadłam to było tak smacznie ze aż rozplywalo się w ustach. Moja 5 letnia córka również zadowolona bo i jej smakowało i zajęcie znalazła :) Panie kelnerki bardzo sympatyczne i uśmiechnięte.
    Polecam

    • 3 6

    • (1)

      Ciekawe jakie córka zajęcie znalazła że była tak zadowolona. Zmywała naczynia ?

      • 0 2

      • masakra skad sie biora tacy debile? z konkurencji jestes ze taka zazdrosc cie zjada? nie nie zmywala naczyn ale dostala taka kolorowanke jaka sobie zazyczyla, a kelnerka byla tak mila ze zajeła ją troche rozmowa zanim przyszlo jej danie. Pasuje Ci taka odp?

        • 1 0

    • (2)

      A mąż, co na to mąż ?

      • 1 0

      • (1)

        a maz tez bardzo zadwolny, a jemu ciezko dogodzic dobra restauracja. Np, La vita jeszcze jakies 2 lata temu byla naprawde dobra ale teraz to kompletne dno! Juz kilka raz sie przejechalismy na nich i na pewno nie wrocimy tam. Na szczescie jest Cozzi :) zreszta polecili nam znajomi...

        • 1 1

        • Na szczęście bo jak by kozi nie było to życie straciło by sens.

          • 1 1

  • nie jest to prawdziwa wloska knajpa, niestety. (3)

    Byłem kilka razy. Nie zatrulem się, rewolucji zoladkowych nie było.

    ALE

    Restauracja włoska tylko z nazwy. Kawa zwykła siecowka, ciasto do pizzy dramat - tutaj też dziwne, recenzja włoskiej retauracji bez testu włoskiego placka jakim jest pizza :)

    Ogólnie nie ma dramatu ani rewelacji. Przeciętny standard

    • 12 4

    • Po prostu nie znasz sie albo jestes z konkurencji

      Pizza w cozzi jest super, ciasto rewelacyjne. Podejrzewam, ze dla ciebie wloska pizza ma ciasto z pizza hut albo z gdynianki. Kawa wiecej niz dobra.

      • 0 1

    • Jak? (1)

      Z jakiej restauracji jesteś?

      • 2 1

      • Panie kierowniku/wlascicielu

        z zadnej.

        • 1 1

  • Cozzi porażka kulinarna kategorycznie odradzam (3)

    Byliśmy raz przy okazji jakiegoś święta kiedy większość lokali była zamknięta. Ja zamówiłem mięso w sosie z pieczonymi ziemniakami a żona makaron z krewetkami. U mnie mięso suche ziemniaki z zewnątrz spieczone a w środku surowe. U żony jedynym smakiem był ostry pieprz. Ledwo do zjedzenia. Kategorycznie odradzam.

    • 16 9

    • Jem regularnie w cozzi to najlepsza restauracja w Gdyni

      Doskonala kuchnia, swietna obsluga, normalbe ceny

      • 0 1

    • A byles tam tak raz? I zamowiles jedno danie (1)

      • 1 10

      • A ile spie*rzonych dań musi zamówić?

        • 12 0

  • (1)

    byłam tam parę razy głównie dlatego, że w innych lokalach w centrum nie było miejsca. Jedzenie przeciętne, dość drogie, porcje dla anorektyków, tylko do wystroju nie można się przyczepić... poza tymi niewygodnymi krzesłami,

    • 41 21

    • Normalnie jadasz w barze mlecznym sloneczny...

      Cozzi to obok sztuczki najlepsza restauracja w centrum

      • 0 1

  • (1)

    Ludzie narzekają cy na wielkość porcji powinni się tam wybrać i przekonać się czy faktycznie muszą koniecznie zamówić 3 dania. Moglibyście się bardzo pomylić. Pomijając już fakt że jak chcecie dużo i tanio to są takie miejsca gdzie na pewno "uczta" was usatysfakcjonuje.

    • 5 5

    • ja ostatnio zamówiłam samą zupkę i byłam najedzona ;-)

      • 1 0

  • cozzi to jedna z najlepszych restauracji w Gdyni

    Jestem częstnym bywalcem. Jest to moja ulubiona restauracja w Gdyni.
    Jedzenie na 5+

    • 6 2

  • O czym mówimy !!!!! (5)

    Kuźwa jak idę do restauracji, to nie chcę żeby było pysznie jak u mamy , ale oczekuję, że profesjonalny, zawodowy, kucharz, zaserwuje mi coś co będzie wyrazem najwyższej sztuki kulinarnej. To trochę tak, jak by się szczycić, że zamiast iść do dentysty, to jak mnie boli ząb, to jadę do wujka Mietka, który jest kowalem w wiosce pod Szemudem.

    • 95 14

    • Ale gadasz bzdury

      A ja chcę, żeby było jak u mamy, bo moja mam nie żyje i juź nikt mnie tak nie karmi. Każda restauracja ma swoich amatorów.

      • 0 2

    • Ahahahahahahahah

      padłam ... :)

      • 2 0

    • Sugeruje zajrzec na strone

      Cozzi i poczytac o ich kuchni. Szczyca sie tym, ze jest jak u wloskiej mamy:) kuchnia wloska jest prosta i rodzinna bez zbednych udziwnien. Ale coz, jak ktos nie ma pojecia to nie ma sensu dyskutowac.

      • 10 7

    • Widac, zenie znasz

      Wloskiej kuchni i jej zasad:)

      • 4 9

    • W Punkt!

      Hehehe :)))

      • 13 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Mikołaj Trzaska, muzyk jazzowy pochodzący z Gdańska, od kilku lat komponuje muzykę filmową dla: