- 1 "Grillujemy" współczesne kino (49 opinii)
- 2 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 3 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (19 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (7 opinii)
- 6 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (110 opinii)
Jemy na mieście: w Cozzi pysznie jak u mamy
Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Cozzi Ristorante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Unicorn w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Corrèze w Gdańsku - byliśmy już tam.
Cozzi Ristorante mieści się w centrum Gdyni przy ulicy Władysława IV 49 . Wybieram się tam z kolegą w chłodny poniedziałek, w porze lunchu. Cena 20 zł za zestaw lunchowy oraz opowieści o pysznej, włoskiej kuchni zachęciły mnie do wizyty. Miałam nadzieję, że w poniedziałek, gdy po weekendzie ludzie wracają do pracy i obowiązków, nie będzie zbyt wielu gości, a tymczasem było ich całkiem sporo.
Wnętrze restauracji jest przestronne, eleganckie i kameralne, ale nie tak jak we włoskich knajpkach, gdzie stoliki często stoją jeden przy drugim. W kolorystyce dominują beże, szarości z lawendowymi i różowymi akcentami. Przy ścianach ustawiono wygodne kanapy. Bar nie rzuca się w oczy. Jest intymnie, można spokojnie poplotkować i nikt nas nie usłyszy.
W menu głównym widnieje kilkanaście dań z makaronem, tyleż samo pizz z klasycznym połączeniem smaków, po coraz bardziej wymyślne kombinacje dodatków. Są też mięsa, ryby, a w piątki do menu dochodzą mule i krewetki. Każdy znajdzie coś dla siebie, także wegetarianie.
Zanim podano nam lunch, otrzymaliśmy tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i do tego intensywną w smaku oliwę. Pozwoliło nam to zaspokoić pierwszy głód.
Z karty dnia zamawiamy lunch w cenie 20 zł, na który składają się:
- bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą,
- trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego, zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.
Bruschetta ze szpinakiem i mozzarellą nieco mdła, ale pieczywo... Boskie! Z zewnątrz chrupiące i pulchne w środku. Gdyby dodać nieco czosnku do szpinaku, byłabym zachwycona.
Obawiałam się połączenia kuchni meksykańskiej z włoską, a tymczasem pełne zaskoczenie, trofie chilli con carne jest genialne w swej prostocie. Nie zachwyca oryginalnością, ale to wyważone, przyjemne smaki: słodko-ostry sos pomidorowy, dobrze zrobione mięso wieprzowe (czuć jakość), trochę fasolki, a do tego fikuśny makaron. Pycha.
Nie poprzestajemy na lunchu i zamawiamy jeszcze z karty dnia przystawkę: Friarielli Parma, czyli neapolitańskie liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą (22 zł). Danie okazało się wspaniałą przekąską. Kiszone liście w smaku przypominały nasz szczaw, ale były znacznie delikatniejsze i mniej kwaśne, a w połączeniu z charakterystycznym łagodnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej - po prostu fantastyczne. Mogłabym to jeść codziennie. Co ważne, szynka była prawdziwa, włoska i dobrej jakości, czułam to w każdym kęsie.
Następnie zdecydowaliśmy się na makarony z karty głównej:
- ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym (36 zł);
- conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą (28 zł).
Proszę państwa, ravioli con gamberi e salvia okazało się dla mnie kulinarnym objawieniem. Rewelacyjne danie. Kwaskowy sos cytrynowy z nutką szałwii i delikatnie słodkie nadzienie pierożków - to czysta rozpusta dla kubków smakowych. To jest danie, dla którego będę tu wracać.
Conchiglioni ripieni/al forno, czyli nadziewane szpinakiem makaronowe muszle zapiekane pod serem mozzarellą, nie były daniem trafionym. Jak dla mnie zbyt mdłe, jakby niedoprawione. Mdła mozzarella, mdły szpinak, zabrakło czegoś dla przeciwwagi, jakiegoś kontrastu - na przykład czosnku albo ostrzejszego sera, chociażby gorgonzoli. Czegoś, co nadałoby wyrazistości.
Na koniec naszej uczty w Cozzi uraczyliśmy się tradycyjnym włoskim tiramisu (16 zł) oraz pyszną włoską kawą. Tiramisu było proste, klasyczne, bez szaleństw. Ani za słodkie, ani za wytrawne - takie w sam raz.
Cozzi Ristorante opuszczamy najedzeni i w dobrych humorach. W gdyńskiej restauracji znalazłam to, czego szukałam we włoskiej kuchni - prostotę, świeżość i dobrą jakość produktów, co było czuć w każdym kęsie. Nie ma tu żadnego udawania.
Obsługa również na wysokim poziomie: panie kelnerki przemiłe, uśmiechnięte i służące radą przy wyborze dań. Być może cała tajemnica tkwi w kuchni prowadzanej z pasją i doświadczeniem. Menu komponował rodowity Włoch, a jego przepisy opierały się na rodzinnych recepturach przekazywanych z "dziada pradziada", których nie znajdziemy w książkach czy internecie.
O autorze
Miejsca
Opinie (110) 9 zablokowanych
-
2017-03-15 11:48
Lasagne (2)
Cozzi to przede wszystkim najlepsza Lasagna, tęsknie za jej smakiem... a krem pomidorowy powoduje że dzień nabiera lepszego koloru
- 4 13
-
2017-03-15 14:40
(1)
To z jakiegoś taniego romansu cytat?
- 5 1
-
2017-03-16 09:53
Z brazylijskiej telenoweli
- 1 1
-
2017-03-15 07:44
Bruschetta con spinaci (4)
Czy tylko ja widzę, że tam jest RUKOLA a nie SZPINAK?!
- 38 6
-
2017-03-15 07:59
(3)
Szpiank jest zapieczony, rukola to dekoracji.
- 15 4
-
2017-03-15 09:17
Po co dawać tu rukolę? (2)
Wystarczyłoby więcej farszu i gorgonzola na wierzch dla smaku. Ostatnio wszędzie ta rukola o dyskusyjnym smaku, tak jakby tak wszyscy byli jej wielbicielami... uspokójcie się z tą rukolą! Dajcie dla odmiany chociaż roszponkę! ;)
- 16 1
-
2017-03-15 10:00
Roszponka nie pasuje (1)
Nie ma wyrazistego smaku jak rukola.
- 5 3
-
2017-03-15 22:51
Smutne to danie
które dla wyrazistego smaku musi wspierać się rukolą.
- 4 1
-
2017-03-15 12:06
(1)
nazwa Cozzi mi się kojarzy jednoznacznie - ale ponoć kozina dobre mięso
- 7 3
-
2017-03-15 22:48
Mi bardziej z Rozi
- 4 2
-
2017-03-15 21:17
Cozzi
Wg mnie jest to najlepsza włoska restauracja w Gdyni, jedzenie jest zawsze świeże, obsługa bardzo miła i mają świetne sosy do dań, w desery to już wogole ogień. Wystrój jak najbardziej ok. Jedyne co to jest minusem to mało miejsc parkingowych, ale auto zawsze można postawić na parkingu kawałek dalej i podejść, bo ta restauracja jest tego warta.
- 5 6
-
2017-03-15 17:22
Moja uwaga. (1)
Czy to nie jest przewaga formy nad treścią, te napuszone nazwy.
- 10 2
-
2017-03-15 20:05
Patty carne macinata, normalna nazwa ...kotlet mielony.
- 2 0
-
2017-03-15 15:43
Nie byłem jeszcze ale dużo dobrego słyszałem o tym miejscu.
- 3 9
-
2017-03-15 06:14
(3)
"Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty." - bez tego waliloby falszem, a tak, Paaanie..
- 42 12
-
2017-03-15 13:22
Pacie i Kocie (1)
Mam wrażenie, ze pod każdym artykułem z tego cyklu piszesz to samo :)
- 12 2
-
2017-03-15 13:57
Marianno
To mylne wrażenie :)
- 4 5
-
2017-03-15 08:03
Hehe a aparat mamy od Jamesa Bonda. Nikt nic nie widzi.
- 23 4
-
2017-03-15 07:16
Wspaniałe! (2)
Jest wspaniałe. To najlepsza knajpa w Gdyni.
- 20 26
-
2017-03-15 09:03
Potwierdzam - (1)
Najlepsza w Gdyni . Porcje są w sam raz , podawane na duzych talerzach , więc wydają się mniejsze.
- 9 11
-
2017-03-15 13:24
Potwierdzam
Moja ulubiona restauracja. Szkoda że Pani recenzentka poszła w same kluski i buły ;) Karta ma wiele do zaoferowania. Kuchnia bardzo równa dania zawsze pyszne!
- 4 6
-
2017-03-15 08:56
Wiele razy jadłem w Cozzi... (1)
...i nigdy się nie zawiodłem. Największą zaletą jest równy poziom - czego bym nie zamówił, byłem co najmniej zadowolony. Czy dania nie są jakieś super wyszukane? Może i nie, choć nie zgodzę się, że to to samo 'jak u mamy'. Dania są smaczne, nie przekombinowane. Dziwi mnie zastrzeżenie co do wielkości porcji - zamawiając przystawkę lub zupę i danie główne zawsze jestem najedzony (ale nie jestem grubasem wiec może to ma znaczenie!). Co jest dla mnie istotne - dzieciakom smakuje i nie wybrzydzają. Nienachalny wystrój, obsługa bez zastrzeżeń. Wg mnie jak najbardziej adekwatna relacja ceny do oferty. Dla mnie Cozzi to taki pewniak, zawsze jestem spokojny, że nie będzie rozczarowania.
- 12 11
-
2017-03-15 13:11
Wiele razy zamawiałem głosy 'opinii publicznej'
i nigdy się nie zawiodłem.
- 4 3
-
2017-03-15 09:37
Zadowolona :) (1)
Za każdym razem jak idziemy do Cozzi jesteśmy bardzo zadowoleni, porcje są w sam raz, mój mąż lubi zjeść dużo i wychodzi zawsze najedzony. Moje dziecko uwielbia tam spaghetti i lemoniadę, która jest przepyszna (ale na moje trochę droga). Ja uwielbiam czekadełko i makarony z przepysznymi sosami. Polecam :)
- 7 15
-
2017-03-15 10:34
Wow
Ale super rodzina!- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.