• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: w Cozzi pysznie jak u mamy

Agnieszka Haponiuk
15 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Cozzi Ristorante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Unicorn w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Corrèze w Gdańsku - byliśmy już tam.



Cozzi Ristorante mieści się w centrum Gdyni przy ulicy Władysława IV 49 zobacz na mapie Gdyni. Wybieram się tam z kolegą w chłodny poniedziałek, w porze lunchu. Cena 20 zł za zestaw lunchowy oraz opowieści o pysznej, włoskiej kuchni zachęciły mnie do wizyty. Miałam nadzieję, że w poniedziałek, gdy po weekendzie ludzie wracają do pracy i obowiązków, nie będzie zbyt wielu gości, a tymczasem było ich całkiem sporo.

Wnętrze restauracji jest przestronne, eleganckie i kameralne, ale nie tak jak we włoskich knajpkach, gdzie stoliki często stoją jeden przy drugim. W kolorystyce dominują beże, szarości z lawendowymi i różowymi akcentami. Przy ścianach ustawiono wygodne kanapy. Bar nie rzuca się w oczy. Jest intymnie, można spokojnie poplotkować i nikt nas nie usłyszy.

W menu głównym widnieje kilkanaście dań z makaronem, tyleż samo pizz z klasycznym połączeniem smaków, po coraz bardziej wymyślne kombinacje dodatków. Są też mięsa, ryby, a w piątki do menu dochodzą mule i krewetki. Każdy znajdzie coś dla siebie, także wegetarianie.

  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.

Zanim podano nam lunch, otrzymaliśmy tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i do tego intensywną w smaku oliwę. Pozwoliło nam to zaspokoić pierwszy głód.

Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa. Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa.
Z karty dnia zamawiamy lunch w cenie 20 zł, na który składają się:

- bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą,
- trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego, zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.

Bruschetta ze szpinakiem i mozzarellą nieco mdła, ale pieczywo... Boskie! Z zewnątrz chrupiące i pulchne w środku. Gdyby dodać nieco czosnku do szpinaku, byłabym zachwycona.

Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą. Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą.
Obawiałam się połączenia kuchni meksykańskiej z włoską, a tymczasem pełne zaskoczenie, trofie chilli con carne jest genialne w swej prostocie. Nie zachwyca oryginalnością, ale to wyważone, przyjemne smaki: słodko-ostry sos pomidorowy, dobrze zrobione mięso wieprzowe (czuć jakość), trochę fasolki, a do tego fikuśny makaron. Pycha.

Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli. Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.
Nie poprzestajemy na lunchu i zamawiamy jeszcze z karty dnia przystawkę: Friarielli Parma, czyli neapolitańskie liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą (22 zł). Danie okazało się wspaniałą przekąską. Kiszone liście w smaku przypominały nasz szczaw, ale były znacznie delikatniejsze i mniej kwaśne, a w połączeniu z charakterystycznym łagodnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej - po prostu fantastyczne. Mogłabym to jeść codziennie. Co ważne, szynka była prawdziwa, włoska i dobrej jakości, czułam to w każdym kęsie.

Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.
Następnie zdecydowaliśmy się na makarony z karty głównej:

- ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym (36 zł);
- conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą (28 zł).

Proszę państwa, ravioli con gamberi e salvia okazało się dla mnie kulinarnym objawieniem. Rewelacyjne danie. Kwaskowy sos cytrynowy z nutką szałwii i delikatnie słodkie nadzienie pierożków - to czysta rozpusta dla kubków smakowych. To jest danie, dla którego będę tu wracać.

Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym. Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym.
Conchiglioni ripieni/al forno, czyli nadziewane szpinakiem makaronowe muszle zapiekane pod serem mozzarellą, nie były daniem trafionym. Jak dla mnie zbyt mdłe, jakby niedoprawione. Mdła mozzarella, mdły szpinak, zabrakło czegoś dla przeciwwagi, jakiegoś kontrastu - na przykład czosnku albo ostrzejszego sera, chociażby gorgonzoli. Czegoś, co nadałoby wyrazistości.

Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą. Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą.
Na koniec naszej uczty w Cozzi uraczyliśmy się tradycyjnym włoskim tiramisu (16 zł) oraz pyszną włoską kawą. Tiramisu było proste, klasyczne, bez szaleństw. Ani za słodkie, ani za wytrawne - takie w sam raz.

Tradycyjne włoskie tiramisu. Tradycyjne włoskie tiramisu.
Cozzi Ristorante opuszczamy najedzeni i w dobrych humorach. W gdyńskiej restauracji znalazłam to, czego szukałam we włoskiej kuchni - prostotę, świeżość i dobrą jakość produktów, co było czuć w każdym kęsie. Nie ma tu żadnego udawania.

Obsługa również na wysokim poziomie: panie kelnerki przemiłe, uśmiechnięte i służące radą przy wyborze dań. Być może cała tajemnica tkwi w kuchni prowadzanej z pasją i doświadczeniem. Menu komponował rodowity Włoch, a jego przepisy opierały się na rodzinnych recepturach przekazywanych z "dziada pradziada", których nie znajdziemy w książkach czy internecie.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (110) 9 zablokowanych

  • Lasagne (2)

    Cozzi to przede wszystkim najlepsza Lasagna, tęsknie za jej smakiem... a krem pomidorowy powoduje że dzień nabiera lepszego koloru

    • 4 13

    • (1)

      To z jakiegoś taniego romansu cytat?

      • 5 1

      • Z brazylijskiej telenoweli

        • 1 1

  • Bruschetta con spinaci (4)

    Czy tylko ja widzę, że tam jest RUKOLA a nie SZPINAK?!

    • 38 6

    • (3)

      Szpiank jest zapieczony, rukola to dekoracji.

      • 15 4

      • Po co dawać tu rukolę? (2)

        Wystarczyłoby więcej farszu i gorgonzola na wierzch dla smaku. Ostatnio wszędzie ta rukola o dyskusyjnym smaku, tak jakby tak wszyscy byli jej wielbicielami... uspokójcie się z tą rukolą! Dajcie dla odmiany chociaż roszponkę! ;)

        • 16 1

        • Roszponka nie pasuje (1)

          Nie ma wyrazistego smaku jak rukola.

          • 5 3

          • Smutne to danie

            które dla wyrazistego smaku musi wspierać się rukolą.

            • 4 1

  • (1)

    nazwa Cozzi mi się kojarzy jednoznacznie - ale ponoć kozina dobre mięso

    • 7 3

    • Mi bardziej z Rozi

      • 4 2

  • Cozzi

    Wg mnie jest to najlepsza włoska restauracja w Gdyni, jedzenie jest zawsze świeże, obsługa bardzo miła i mają świetne sosy do dań, w desery to już wogole ogień. Wystrój jak najbardziej ok. Jedyne co to jest minusem to mało miejsc parkingowych, ale auto zawsze można postawić na parkingu kawałek dalej i podejść, bo ta restauracja jest tego warta.

    • 5 6

  • Moja uwaga. (1)

    Czy to nie jest przewaga formy nad treścią, te napuszone nazwy.

    • 10 2

    • Patty carne macinata, normalna nazwa ...kotlet mielony.

      • 2 0

  • Nie byłem jeszcze ale dużo dobrego słyszałem o tym miejscu.

    • 3 9

  • (3)

    "Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty." - bez tego waliloby falszem, a tak, Paaanie..

    • 42 12

    • Pacie i Kocie (1)

      Mam wrażenie, ze pod każdym artykułem z tego cyklu piszesz to samo :)

      • 12 2

      • Marianno

        To mylne wrażenie :)

        • 4 5

    • Hehe a aparat mamy od Jamesa Bonda. Nikt nic nie widzi.

      • 23 4

  • Wspaniałe! (2)

    Jest wspaniałe. To najlepsza knajpa w Gdyni.

    • 20 26

    • Potwierdzam - (1)

      Najlepsza w Gdyni . Porcje są w sam raz , podawane na duzych talerzach , więc wydają się mniejsze.

      • 9 11

      • Potwierdzam

        Moja ulubiona restauracja. Szkoda że Pani recenzentka poszła w same kluski i buły ;) Karta ma wiele do zaoferowania. Kuchnia bardzo równa dania zawsze pyszne!

        • 4 6

  • Wiele razy jadłem w Cozzi... (1)

    ...i nigdy się nie zawiodłem. Największą zaletą jest równy poziom - czego bym nie zamówił, byłem co najmniej zadowolony. Czy dania nie są jakieś super wyszukane? Może i nie, choć nie zgodzę się, że to to samo 'jak u mamy'. Dania są smaczne, nie przekombinowane. Dziwi mnie zastrzeżenie co do wielkości porcji - zamawiając przystawkę lub zupę i danie główne zawsze jestem najedzony (ale nie jestem grubasem wiec może to ma znaczenie!). Co jest dla mnie istotne - dzieciakom smakuje i nie wybrzydzają. Nienachalny wystrój, obsługa bez zastrzeżeń. Wg mnie jak najbardziej adekwatna relacja ceny do oferty. Dla mnie Cozzi to taki pewniak, zawsze jestem spokojny, że nie będzie rozczarowania.

    • 12 11

    • Wiele razy zamawiałem głosy 'opinii publicznej'

      i nigdy się nie zawiodłem.

      • 4 3

  • Zadowolona :) (1)

    Za każdym razem jak idziemy do Cozzi jesteśmy bardzo zadowoleni, porcje są w sam raz, mój mąż lubi zjeść dużo i wychodzi zawsze najedzony. Moje dziecko uwielbia tam spaghetti i lemoniadę, która jest przepyszna (ale na moje trochę droga). Ja uwielbiam czekadełko i makarony z przepysznymi sosami. Polecam :)

    • 7 15

    • Wow
      Ale super rodzina!

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal muzyki psychodelicznej, shoegaze i space rocka odbywający się w Gdańsku to: