• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kucharze z Gdańska najlepsi w Polsce

Aleksandra Sobocińska
26 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Zwycięzcy konkursu na podium w towarzystwie Krzysztofa Szulborskiego, głównego organizatora. Zwycięzcy konkursu na podium w towarzystwie Krzysztofa Szulborskiego, głównego organizatora.

Zadaniem uczestników tegorocznej, XI edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich, znanej szerszej publiczności jako "Dorszowe Żniwa", było przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady. Najlepszą ekipą kucharzy okazali się być Paweł Stawicki i Dominik Karpik z gdańskiej restauracji Mercato.



Dorszowe Żniwa to jeden z najstarszych konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce. Dziesięć poprzednich edycji finałowych odbywało się w plenerze - 7 lat na gdyńskim Skwerze Kościuszki, 3 lata w parku przy Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie, w namiotach, w dość luźnym klimacie. Podczas pierwszych edycji częścią mistrzostw był nawet połów ryb, na który udawali się kucharze. W tym roku organizatorzy postanowili nadać imprezie nieco innego, bardziej prestiżowego wymiaru.

- Tym razem konkurs był bardziej elegancki, dopracowany. Kucharze byli wyposażeni w nowoczesny sprzęt, mieli swoje stoły, lodówki, dostęp do przeróżnych urządzeń i narzędzi kuchennych. XI edycję zorganizowaliśmy na dziedzińcu zamku, co nadało wydarzeniu wyniosłego klimatu, ponadto warunki atmosferyczne nie miały wpływu na przebieg konkursu - mówi Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej, główny organizator Dorszowych Żniw.

- Zmienił się też regulamin, tym razem bowiem ekipy walczyły w sztafecie, jeden kucharz przygotowywał zupę, drugi danie główne, a wspólnie robili deser. Na całość uczestnicy mieli 3 godziny, co dla niektórych było ogromnym wyzwaniem. Liczba chętnych przerosła nasze oczekiwania. Było 8 miejsc w finale, a zgłosiło się do nas ponad 70 ekip z całej Polski - dodaje.

Konkurs oceniany był według nowych zasad i punktacji opracowanych przez Kapitułę Kulinarnego Pucharu Polski. W jury zasiedli m.in. Giancarlo Russo (juror honorowy), Ewa Malika Szyc - Juchniewicz (jury degustacyjne) i Tomasz Deker (jury patissier & chocolatier).

Zwycięzców wyłoniono podczas finałowej gali, która odbyła się na zamku w Gniewie w sobotni wieczór. Wygrała ekipa kucharzy z Gdańska - Paweł Stawicki i Dominik Karpik z restauracji Mercato. Zwycięskie dania to: Zupa rybna z dorsza, Dorsz z nowalijkami oraz Fantazja czekoladowa z malinami. Choć, jak sami przyznali, droga na podiom wcale nie była taka prosta.

- Największym wyzwaniem w tego typu konkursach jest czas, w jakim należy wykonać całą pracę. W trakcie przygotowań najtrudniejszy okazał się deser, na który potrzebowaliśmy więcej czasu niż przypuszczaliśmy. Konieczny był odpowiedni stopień zmrożenia musu, ponieważ tylko wtedy można było go pokryć zamszem z mlecznej czekolady. Niezastąpiony okazał się ciekły azot, dzięki któremu otrzymaliśmy oczekiwany efekt - opowiedział Paweł Stawicki.

Zwycięską ekipę zapytaliśmy, czy jest szansa na wprowadzenie dań zaprezentowanych na "Dorszowych Żniwach" do menu Mercato. Niestety, póki co dania możemy podziwiać tylko na zdjęciach.

  • Zwycięskie danie główne: Dorsz z nowalijkami.
  • Zwycięska zupa rybna z dorsza.
  • Zwycięski deser: Fantazja czekoladowa z malinami.

- Zwycięskie dania nie pojawią się w karcie menu. Zbliża się okres jesienno - zimowy, podczas którego nasza aktualna, wiosenno - letnia karta dań zostanie wymieniona na nową, zgodną z aktualnym sezonem. A nowalijki w okresie jesienno - zimowym nie są dostępne na rynku, dlatego też jedno ze zwycięskich dań nie mogłoby zostać umieszczone w karcie - zdradzili kucharze z Mercato.

Podczas tej edycji "Dorszowych Żniw" po raz pierwszy zorganizowano I Ogólnopolski Konkurs dla Fotografów Kulinarnych, którego tematem były ryby morskie, czekolada i maliny. I  tym przypadku organizatorów mile zaskoczyła bardzo wysoka frekwencja osób startujących w konkursie.

- Zainteresowanie konkursem fotograficznym przeszło nasze najśmielsze oczekiwania! Dotarło do nas wiele profesjonalnie wykonanych, ciekawych i oryginalnych prac. Ogłaszając konkurs zdawaliśmy sobie sprawę z wysokiego poziomu, jaki reprezentują polscy fotografowie i nie zawiedliśmy się. Po pierwszej, pilotażowej edycji mamy wiele ambitnych pomysłów na jego kontynuację - powiedziała Agnieszka Opłatkowska, współorganizatorka konkursu, kierownik ds. marketingu i PR w Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

- W kolejnej edycji konkursu pojawią się nowe kategorie: dla blogerów kulinarnych oraz dla amatorów. W październiku pojawi się regulamin oraz tematy kolejnej edycji. W planach są także warsztaty fotografii kulinarnej dla fotografów, blogerów jak i szefów kuchni, którzy na co dzień prezentują swoje potrawy na portalach społecznościowych - dodała Aneta Tyczyńska, współorganizatorka konkursu, dyrektor zarządzająca SKP.

Tegoroczne Dorszowe Żniwa stanowiły ciekawą kulinarną podróż, podczas której przygotowywano m.in. zupę bursztynową czy gulasz z łososia w sosie miętowym. Konkurs przyciągnął wiele kulinarnych gwiazd, w tym Adama Chrząstowskiego (Kraków), Giancarlo Russo (Warszawa), Rafał Godziemski (Rzeszów), Michał Kuter (Poznań), Miłosz Kowalski (Kraków) i Patryk Dziamski (Manager kuchni Międzynarodowego Festiwalu Filmu i Muzyki "Transatlantyk″).

Ekipy kucharskie Dorszowe Żniwa 2014

1. FOLWARK FOLIŃSCY Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego
Kapitan: Dawid Szkudlarek
Pomocnik: Grzegorz Szkudlarek

2. Restauracja ENDORFINA w Warszawie
Kapitan : Robert Pęcherzewski
Pomocnik : Adam Rokicki

3. Restauracja Rzeka Smaków w Redzie
Kapitan : Artur Szymański
Pomocnik: Marcin Stadler

4. Pracownia Sztuki Kulinarnej Ozimek koło Opola
Kapitan: Łukasz Szewczyk
Pomocnik : Marek Adamski

5. Restauracja "Malinowy Ogród" Gdańsk
Kapitan: Łukasz Fulara
Pomocnik: Tomasz Dawidowski

6. Hotel Spa Laskowo koło Gliwic
Kapitan: Paweł Kaczmarek
Pomocnik: Katarzyna Graczkowska

7. Restauracja Mercato Hotel Hilton Gdańsk
Kapitan : Paweł Stawicki
Pomocnik : Dominik Karpik

8. Restauracja YOKO Olsztyn
Kapitan : Piotr Narel
Pomocnik : Piotr Pałyska

8. Restauracja Pergola Kołobrzeg
Kapitan : Adam Dmyterko
Pomocnik : Rafał Pichniuta

Miejsca

Zobacz także

Opinie (53) 5 zablokowanych

  • Wielki szu...kończy się....

    mistrz pstrąga... cebuli nie umie pokroić

    • 0 1

  • szulb

    Hahahababa wielki pan z PAK hahaha dajcie spokój .teraz jest biznesmen z Orłowa taki amerykański sen ehh zenua

    • 2 1

  • haha (1)

    Klub wzajemnej adoracji i klepania się po plecach z Szulborskim na czele ot to wszystko co chciałem napisać pfff wielki byznesmen ...........

    • 3 2

    • wyluzuj

      Zazdrościsz, że nie masz kumpli, którzy mogliby, jak piszesz: "klepac Cię po plecach"?

      • 0 0

  • śmiech ze impreza odbywa się w Gniewie. Tam zanim ryby dojadą juz zaczynają śmierdzieć. takie imprezy powinny byc nad samym morzem.

    • 2 1

  • ty nie obrażaj, impreza nastawiona na zysk organizatora jedyne co sie liczy

    Pan Szulb.... Wszystkim się chwali ile wyciąga z takiej imprezy , a to co napisałaś Pani sylwio to taki reklamowy bełkot

    • 8 2

  • dla kogo ten festiwal ? (6)

    zastanawiam się do jakich restauracji jest ten festiwal adresowany. Wśród zgłoszonych miejsc nie widze znanych trójmiejskich restauracji, gdzie naprawdę można dobrze zjeść. Druga strona to ze organizuje się kulinarny konkurs na dania, które będzie można sprobowac za rok bo wlasnie zaczyna się jesien i nie będzie ich można jesc az do następnego lata.... trochę to smieszne

    • 5 6

    • Widzę tutaj brak znajomości świata gastronomi u koleżanki. (3)

      Na tym polega wykorzystywanie sezonowości w kartach menu, a co za tym idzie w konkursach. Tak pracują najlepsze restauracje świata. A śmieszne są wypowiedzi laików, którzy myślą że są specjalistami w każdej dziedzinie tylko nie w swoim zawodzie. Pozdrawiam

      • 4 3

      • Czegoś kucharzu nie zrozumiałeś. (2)

        W prostych żołnierskich słowach.Zwycięskie danie-Dorsz z nowalijkami-finał konkursu w sierpniu.O jakiej sezonowości piszesz znawco świata gastronomii?

        • 0 2

        • baran (1)

          w prof gastronomii nowalijki kupuje sie cały rok patrz Firshe Paradisse jeżdzi do Gdańska 3 razy w tygodniu i jak zechcesz np czerwśnie w lutym to ci je przywioza pachnące i słodziutkie

          • 3 0

          • Kucharz i baran.

            Nadal nie rozumiesz na czym polega sezonowość.

            • 0 0

    • yyyyyyyyyyy

      "Wśród zgłoszonych miejsc nie widze znanych trójmiejskich restauracji, gdzie naprawdę można dobrze zjeść."

      Konkurs był skierowany do wszystkich kucharzy.
      Udział był dobrowolny.
      Zasięg ogólnopolski.
      Startował każdy kucharz, który miał świadomość swoich umiejętności kulinarnych. Nie każdy człowiek ma potrzebę startowania w konkursach. Zrozum.

      • 1 0

    • festiwal?

      Jaki festiwal? Przecież to jest konkurs!

      Ludzie stratują w konkursach, żeby się sprawdzić, ocenić swoje umiejętności i możliwości w danej dziedzinie. Laureaci takich konkursów, mają lepszą szansę na strat w renomowanych restauracjach - są zauważani.

      Nie wszystko musi być robione po to, żeby ucieszyć Ciebie czy też dać Ci rozrywkę. To jest osobisty sukces tych kucharzy. Nie widzisz tego?

      • 1 0

  • co to jest ? zarcie ! dla kogo to gotujecie ? dla fotki ........? żalllll (1)

    to co robice nadaje sie tylko do foto nie do jedzenia chyba ze dla liliputów albo polizac albo popatrzec . dokąd ten to zmierza?
    to juz nie jest gotowanie to juz nie jest sztuka to jest wyłącznie na pokaz !
    zal mi DDDDDDDDD sciska

    • 11 11

    • Statystyczny Polak

      Najlepiej gar ziemiorów dwa schaboszczaki kilo surówy, nażreć się, leżeć przed telewizorem, narzekać na cały świat i być specjalistą od wszystkiego. Jak gotowałeś to widocznie słabo, bo w takiej kuchni nie tylko chodzi o wygląd ale o wydobycie maksimum smaku z produktu. Proponuje rozpocząć edukację i uczyć się nowych technik, a nie klepać pięścią kotlety schabowe na pieńku i smażyć na oleju, który jest w frytkownicy 2 m-c.

      • 1 1

  • (1)

    Wasze negatywne opinie bardzo zadziwiają....

    1. Po co robić taki konkurs skoro nie można potem tych dań posmakować?

    A po co lekkoatleta startuje na olimpiadzie? Dlaczego organizuje się konkursy plastyczne, fotograficzne, muzyczne.....

    Jeżeli ktoś czuje się w swojej profesji fachowcem i chce spróbować swoich sił stając w szranki z kolegami z branży, to jest nienormalne? Czy o co Wam chodzi? Nie robi tego dla Ciebie tylko dla siebie :)

    Nie wszyscy muszą Was karmić, litości!

    2. Sezonowość dorsza

    Konkurs organizowany nieprzerwanie od 11 lat. Jest jednym z najstarszych konkursów kulinarnych w Polsce, który nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski

    Kulinarny Puchar Polski - to jedyny konkurs, o tej tematyce, któremu wspólnie patronują najważniejsze polskie stowarzyszenia branżowe. Konkurs otrzymał formalną rekomendację od WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni. To zresztą nie jedyna forma poparcia ze strony międzynarodowych stowarzyszeń kulinarnych. KPP ma także wsparcie ETI Euro-Toques International, czyli Kucharskiej Wspólnoty Europejskiej.

    Konkurs taki jak Dorszowe Żniwa, to niejako półfinał do KPP. Podobnych konkursów, nominowanych do KPP jest w Polsce kilka. W branży gastronomicznej mają duże znaczenie.

    3. Jaki masz problem do Ewy Maliki Szyc Juchnowicz? Nie podoba Ci się imię? nazwisko? osoba? Jest niewiarygodnie zdolną kobietą i wykwalifikowanym kucharzem. Jest profesjonalistką w każdym calu.

    4. Porcje konkursowe są degustacyjne, czyli jak ktoś już zauważył nie należy się nimi najeść. Jak sobie wyobrażacie degustację z jednego talerza dla 16 jurorów? a może mają podzióbać trochę i resztę wyrzucić? Chyba, że chcecie wpaść na resztki po jury. Śmiało!
    Gdyby juror najadł się pierwszą konkursową potrawą - straciłby wrażliwość organoleptyczną i nie byłby obiektywny przy dalszej ocenie.

    5. Hilton nie był sponsorem imprezy. Stopka sponsorska widnieje na plakacie dorszowych żniw. Naprawdę myślicie, że na świecie nic nie obejdzie się bez kumoterstwa? Przecież tam się wszyscy znali. Dlaczego więc wszyscy nie wygrali? Beton:/

    • 6 8

    • SUPER

      Nareszcie jest odpowiedz na negatywne komentarze. Jeszcze raz gratuluje zdolnym chłopakom i trzymam kciuki dalej za finał :) Powodzenia. Gdańsk jest z Was dumny.

      • 1 0

  • (1)

    Jak zwykle. Przerost formy nad treścią. Zaściankowy konkurs i dania dla snobów.Komu to potrzebne? Towarzystwo wzajemnej adoracji! Wszystko w temacie!

    • 6 4

    • A po co, Twoim zdaniem Smakoszu, ludziom zawody dla szachistów, mistrzostwa sportowe, konkursy muzyczne?
      Zaściankowe! Poco to komu? Patrzeć tylko albo słuchać kogoś? Siedzieć na widowni i nie lśnić?
      Najlepiej nic nie robić! wszystko zlikwidować!
      Smakosz nam powie jak powinniśmy spędzać swój czas i zarządzać własnymi talentami.

      Idiota!

      • 2 1

  • wiecie co...to mnie zawsze dziwi, w domu to facet kanapki nie umie zrobić a.. (4)

    przed kamerą zawsze kucharze najlepsi a nie kucharki..czy to zauważyliście?
    że facet w domu czeka na kanapkę bo rzekomo nie umie jej zrobić?
    facet to cwaniak i leń..
    dlaczego nie ma w kamerach najlepszych kucharek ja się pytam?
    wszędzie na statkach w restauracjach..wszędzie kucharze..
    a te sieroty czekają nieraz 3 godziny w domu az baba przyjdzie bo on ziemiakow nie umie ugotować..

    • 37 8

    • (1)

      Cóż, jak mawia Korwin, wśród facetów jest więcej geniusz i więcej totalnych debili a rozkład tych cech wśród kobiet jest bardziej równomierny. W sumie jak spojrzeć na codzienne życie, to coś w tym jest.

      • 0 1

      • Masz odniesienie tutaj też do samych wypowiedzi Korwina: jak u facetów jest większy rozkład geniuszy i deblili, tak jego wypowiedzi są bardziej i mniej zbieżne ze sobą.

        • 0 0

    • Widać takie łajzy przyciągasz....
      ciekawe dlaczego

      • 7 5

    • Masz pecha kobieto

      • 8 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Centrum św. Jana pełni również funkcje: