• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Małe browary otwierają puby w Trójmieście

Łukasz Stafiej
12 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Multitap lub - po polsku - wielokran to pub, gdzie jest kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków z piwem rzemieślniczym. W pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu jest ich dwadzieścia. Multitap lub - po polsku - wielokran to pub, gdzie jest kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków z piwem rzemieślniczym. W pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu jest ich dwadzieścia.

Rośnie moda na tzw. multitapy, czyli puby z barami wyposażonymi w kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków piwa. Niedawno taki lokal otworzył we Wrzeszczu Browar Spółdzielczy, na początku przyszłego roku w gdyńskim Śródmieściu wystartuje pub sygnowany marką AleBrowaru, jednego z pierwszych w Polsce browarów rzemieślniczych.



Piwna rewolucja ma się świetnie. Polacy coraz częściej wybierają w sklepach piwa z małych rzemieślniczych i regionalnych browarów. Co miesiąc na rynku pojawia się kilkadziesiąt nowości. Produkują je oddani sprawie fascynaci, których piwna wyobraźnia nie zna granic. Za ich eksperymentami z piwnymi stylami, metodami warzenia i sposobami chmielenia są w stanie nadążyć tylko najwięksi miłośnicy złotego trunku. Większość z nich w pubie nie zamówi już "jasnego z kija" od przemysłowego producenta. Więcej - nawet do takiego pubu nie wstąpi. Piwomaniacy wybierają multitapy.

- Multitap zwany też wielokranem to najlepsza forma sprzedaży w lokalu piwa wysokiej jakości. Mnogość piw rzemieślniczych powoduje, że potrzebna jest duża liczba nalewaków. Bardzo ważna jest rotacja piw na kranach. Do niedawna było nie do pomyślenia, że w miejsce jednego piwa podpina się drugie, zupełnie inne - teraz jest normą. Coraz rzadziej zdarza się nawet, aby to samo piwo było lane po raz drugi w tym samym pubie w jednym miesiącu - mówi Tomasz Brzostowski, piwosz i szef trójmiejskiego browaru Brodacz.
Agnieszka Dejna z Browaru Spółdzielczego: - Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego. Agnieszka Dejna z Browaru Spółdzielczego: - Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego.
Najwięcej w Polsce, bo aż 96 kranów z piwami z całego świata znajdziemy w jednym z lokali w Warszawie. W Trójmieście pierwsza była otwarta kilka lat temu Degustatornia. Więcej niż w przeciętnym barze kranów jest również w Pułapce, Lawendowej, Labeeryncie i Kandelabrach. Teraz do głosu dochodzą puby firmowane przez browary rzemieślnicze.

Pierwsze miejsce pod względem liczby nalewaków w Trójmieście zajmuje pub otwarty we Wrzeszczu przez właściciela Browaru Spółdzielczego z Pucka. Z jednej ze ścian piwnicy lokalu przy ul. Grunwaldzkiej 190 zobacz na mapie Gdańska wystaje aż dwadzieścia kranów - z części z nich nalewane są pozycje firmowane logo browaru, reszta przeznaczona jest na trunek z innych, niewielkich manufaktur piwnych.

- Posiadamy również dwie pompy angielskie, które nie wymagają podłączania mechanizmu do nagazowania piwa. Taki trunek smakuje zupełnie inaczej i też ma swoich zwolenników - mówi Agnieszka Dejna, szefowa Pubu Browaru Spółdzielczego. - Zresztą niezdecydowani zawsze wpierw mogą spróbować. Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego. Działamy kilka tygodni, a już mamy klientów, którzy z piwa przemysłowego zrezygnowali i teraz sięgają tylko po rzemieślnicze. Zapłacić muszą więcej, ale mówią, że dzięki nam odkryli nieznane dotąd oblicze piwa.
W krótkim czasie pub stał się ulubionym miejscem trójmiejskich piwomaniaków. Przychodzą tutaj na premiery nowości, degustują trunki, których nie dostaną gdzie indziej, a przede wszystkim mają okazję spotkać równych sobie zapaleńców, z którymi przy barze będą mogli bez końca dyskutować o piwnych stylach, odmianach chmielu czy sposobach warzenia.

Michał Saks, współwłaściciel AleBrowaru na początku przyszłego roku otworzy w Gdyni sygnowany logo firmy pub z trzynastoma kranami na barze. Michał Saks, współwłaściciel AleBrowaru na początku przyszłego roku otworzy w Gdyni sygnowany logo firmy pub z trzynastoma kranami na barze.
- Wokół piwa rzemieślniczego wytworzyła się cała kultura - tłumaczy Michał Saks, współwłaściciel jednego z pierwszych browarów rzemieślniczych w Polsce, AleBrowaru z Lęborka. - Wielbiciele takiego piwa są bardzo świadomymi konsumentami, śledzą nowości, bez problemu rozpoznają style, przy zakupie zwracają uwagę na skład, gatunki chmielu, nie bez znaczenia jest także etykieta czy cała otoczka wizualna związana z danym producentem. Odpowiednio dobrane przez barmana szkło i właściwa temperatura trunku to dla nich oczywistość.
Takich klientów na pewno ucieszy wiadomość, że Saks ze wspólnikami planuje otworzyć w gdyńskim Śródmieściu swój firmowy wyszynk piwny. W lokalu nieopodal skrzyżowania ul. Starowiejskiej i 3 Maja zobacz na mapie Gdyni będzie trzynaście kranów ze sztandarowymi pozycjami AleBrowaru oraz piwami z zaprzyjaźnionych, zagranicznych browarów, z którymi jego właściciele współpracują przy tworzeniu specjalnych, limitowanych piwnych kooperatyw.

Otwarcie pubu AleBrowaru planowane jest na pierwszy kwartał 2016 roku. Jego przestrzeń ma być otwarta na inicjatywy osób związanych z nowoczesnym, kreatywnym rzemiosłem.

Miejsca

Opinie (177) ponad 10 zablokowanych

  • Browar Ciechan !! (4)

    jego produkty są wyśmienite, ale nie pogardziłbym tym Gdańskim z lat 90-tych .

    • 82 41

    • Browar Pilsweizer!

      Z kolei ja polecam piwka z browaru Pilsweizer (z Grybowa). Ale Gdańskim z lat 90 też bym nie pogardził, prawda ... :-)

      • 0 0

    • Nie przepadam za Ciechanem. Lagery nie wiele różniły się od tych co można trafić za 2 zł, a Porter ustępował innym. (2)

      • 12 7

      • ciechan dobry a nawet bardzo

        przestałem kupować żeby nie nabijać kabzy Jakubiakowi homofobowi i rasiście jak się niestety okazuje

        • 4 2

      • AIPA z Ciechana była swego czasu jedną z lepszych w kraju, ale to było 2-3 lata temu, jeszcze pod nazwą Grand Prix.

        Bojanowo od Jakubiaka ma też średnio-dobre lagery, Strażackie, Toporek itp.

        • 10 1

  • Tyskie (18)

    TYSKIE. Chętnie się go napije

    • 41 378

    • (1)

      Ja mam nadzieję, że będzie czarna kobra... dla nie koneserów to znaczy czarny specjal.

      • 38 13

      • czarny koń, lub ew. czarny heineken

        ale to fakt tyskiego ma podobnego kefta w smaku co specek.

        • 0 0

    • Damian kawalarz :))

      • 1 0

    • mc

      tyskie smakuje jak woda. Totalny shit

      • 0 1

    • (8)

      Skończcie z tym g*wnem za 3 złote woda plus zabarwione siki ale jak lubicie pić g*wno powodzenia.

      • 40 17

      • A za 3 zł nie może być dobrego piwa? A w piwie to nie ma wody? Piwo warzone metodą HGB to odrazu siki? (4)

        • 15 9

        • oceniajac po smaku - tak (2)

          • 15 7

          • A jak często pijasz siki, że możesz dokonać trafnego porównania z piwem? (1)

            • 14 0

            • prosto w dzwonek

              :D

              • 3 0

        • za mniej niż 3 złote JEST dobre piwo !

          dla mnie dobra jest łomża niepasteryzowana w butelce szklanej

          • 4 19

      • mania wyższości (1)

        Jestem lepszy bo : piję drogie dobre piwo, mam taki a nie inny telefon, itd. .. Piwo, które Ty wybierasz jest tanie i g...ane, telefon to szit itd. ..
        Po co to?

        • 12 4

        • Chodzi o postrzeganie własnego członka

          jak suponuję

          • 3 2

      • Ja proponuję zacząć czytać książki i oglądać dobre filmy - to naprawdę wyrabia umiejętność aby nie odbierać wszystkiego wprost...
        W ciągu ostatnich 10-15 lat społeczeństwo się mocno uwsteczniło.

        • 50 4

    • ...

      • 1 0

    • tyskie, lech i żubr to marketowy chłam

      • 22 3

    • Ale którego Tyskiego? Tego rozlewanego w Tychach, Białymstoku czy Poznaniu??? (1)

      Bo wiesz, że z tych 3 miejsc idzie Tyskie do sklepów. Więc możesz mieć 3 różne w smaku piwa.

      • 11 4

      • nie da rady

        są robione z jednego koncentratu

        • 26 2

    • Piwo Tychy czyści kichy!

      • 25 2

  • hipstery ze słomą w beżowych buciorach,brody,,kitki i,wygolone boki (1)

    te nowe pseudopuby z pseudo pifskiem za 10zł--to szpanerska wiocha i tyle w temacie!

    • 3 5

    • 100% racji

      Popieram!!!

      • 1 0

  • Byłem, podobało się, mam tylko jedną uwagę (3)

    lubię eksperymentować z piwami, mam swoje ulubione style i Browar Spółdzielczy zaoferował mi kilka fajnych propozycji. U mojego kumpla, z którym biesiadowałem pojawiła się chrapka na dobrego lagera. I co się okazało? Lager jest zbyt mało hipsterski, mimo 20 kranów i chyba 30 gatunków w butlach nie było ani jednego lagera. Ja nie mówię to u koncerniaku bez smaku, przecież są też na świecie dobre lagery. Moja uwaga obok kiludziesięciu odmian pale ale i kilku stoutów dajcie jeden czy dwa lagery. Dziękuję :)

    • 17 5

    • Brodacze

      oni nie znaja sie na piwie.

      • 1 0

    • Dziś jest niemiecki pils w Spółdzielczym

      z tego co widzę na ontap.pl to dziś mają i lagera i pilsa. Po prostu trafiłeś na taki dzień.

      • 2 1

    • bo ALE zrobisz bez problemu nawet u siebie w domu w kuchni, jak nie wyjdzie dochmielisz i będzie IPA ;-)
      Lagery i Pilsy to inna para kaloszy, tu jest inna fermentacja, w dużo niższych temperaturach, których trzeba stale pilnować, do tego to piwo musi już smakować - są pewne wzorce.
      Duże ryzyko dla takiego małego browaru.

      • 3 0

  • PIWO to PIWO :) (1)

    Piwo musi mieć smak i charakter. Te Lechy-Tyskie i inne ,,wielkie nazwy" to nic innego jak ,,Milion baryłek na dobę" i nic więcej...szczochy bez smaku i nuty smaku !!!! Browar Amber ( Bielkówko) to jedyne piwo regionalne ( wogle jedyny browar na woj.Pomorskie), smaczne i jedyne w swoim rodzaju ! Wychowałem się na Amber Red Mocny:) Wogule małe browary są najlepsze,smak owoców-cytrusów itp...może trochę droższe-Ale za to jaka radocha !!! Carlsberg Polski a Duński-TO MOI DRODZY dwa światy,to są dosłownie dwa rózne smaki, przy czym w Danii Carsbergów jest chyba z 15 smaków...od 2% czy też free po uwaga 13%%%%....ale i Duńskie piwa są przereklamowane...wierzcie MI :) pzdr

    • 12 3

    • A browar spółdzielczy z Pucka to Co ???

      Rośnie w jakość i popularność

      • 1 0

  • Contrast kiedyś.... (1)

    ... Też miał sporo nalewaków na barze... A potem zaczęły się czasy monopolistów za kasę. To było jakoś tak 1997-1999... Ech i te kufle z gliny 0,75l Żywiec Porter...

    • 7 1

    • Tak pamiętam tamten Contrast...

      Andrzejki chyba w 96r. i piwo w tych dużych ceramicznych kuflach... to były czasy, z resztą kiedyś tam był inny klimat, morski, kubrykowy....

      • 1 0

  • Super, że w Gdyni !

    Przyda się ożywić trochę Starowiejską :) A te dobre piwka to jest to!!! Pinta, AleBrowar... to jest prawdziwe piwo! Bardzo się cieszę, że będziecie w Gdyni.

    • 0 3

  • rozwijają ludz (24)

    Szkoda że piwo w tych lokalach jest pięć razy droższe niż w biedrze.

    • 67 43

    • Chłopcze nie pasuje nie chodź (8)

      Cena jest po to aby spróbować a nie wziąć pójść się naje.. g*wnem za 3 złote.

      • 35 21

      • (6)

        Piwo jest po to aby je pić, a nie próbować. Cena w knajpie powinna być dwa razy większa niż w sklepie aby ludzie chodzili do pubów. Czyli 5zł a nie 10 czy 12. Kogo na to stać? Są jeszcze miejsca gdzie można piwo kupić za piątala, ale tam pewnie byś się bał wejść.

        • 34 18

        • (1)

          Za piątala to kupisz w ostatnim przybytku w Gdyni czyli POD WIATĄ przy hali gdynskiej.,ale towarzystwo co tam pije to lepiej nic nie mówić ,zapach też piękny

          • 4 1

          • A Okorek jeszcze jest?

            • 1 0

        • Przecież AleBrowar czy inni rzemeślnicy kosztują właśnie 2 razy drożej w knajpie niż butelka w sklepie. (1)

          Masz pewnie na myśli wciskanie tyskiego albo innego badziewia za 10zł. Ale to inna bajka przecież.

          • 23 2

          • A produkcja samego trunku 0,5l Tyskiego wynosi 20 groszy, które sprzedawane jest w barze po 8-10 zł

            • 15 0

        • widzisz sam piszesz, że piwa w pubach powinny być 2 razy droższe niż w ...

          ...sklepach. I takie właśnie są. Piwa z małych browarów kosztują w marketach ok. 5zł. A często w pubach są różne promocje i piwa kosztują np. 7zł. Zauważ też, że wiele piw z danego browaru jest dostępnych w zaledwie paru specjalistycznych sklepach w całym Gdańsku.

          • 9 2

        • To zalezy kto co nazywa piwem. Piwa z malych browarow kosztuja w marketach zwykle 4-6pln, a sa takie co kosztuja w hurcie 7pln, a ty bys chcial w pubie za 5pln. Pij tyskie z puszki pod klatka z ziomalami i zapomnij o tym artykule.

          • 35 16

      • vip 1.80zł

        • 4 0

    • piwo w "Biedrze" (1)

      nie da się wyprodukować 0.5 litra piwa z chmielu za 2 pln-y

      • 3 2

      • Tyle, że piwa z chmielu się nie robi

        • 0 0

    • e tam

      Na szczęście są też 10 razy lepsze, wiec nadal wychodzę na swoje :P

      • 0 0

    • 5 razy mniej chmielu, to 5 razy mniejsza cena. Twój wybór, co ma dla ciebie znaczenie w piwie. (5)

      • 3 3

      • (1)

        Jakbyś dał o 20% więcej chmielu to byś takiego piwa nie przełkną

        • 11 7

        • Bardzo ciekawe jest to co piszesz.

          Najwyraźniej nie wiesz że jednym z najpopularniejszych stylów piwa jest IPA.Czyli piwo chmielone do oporu aż do granicy wyczuwalności goryczki przez ludzki organizm, wiec to że jak sugerujesz porządnie nachmielone piwo jest niepijalne jest absolutną bzdurą. Jest pijalnie i to bardzo.

          • 6 0

      • Aleś ty fachowiec

        • 3 2

      • Bzdura. Ilość chmielu ma mały wpływ na cenę piwa, a więcej chmielu nie znaczy lepsze piwo czy bardziej szlachetne. (1)

        • 8 2

        • Chmiel jest jednym ze składników, dość istotnym, co zrozumiałe.

          A więcej chmielu oznacza intensywniejszy aromat i goryczkę od chmielu (chmielenie na aromat, chmielenie na goryczkę), więc i lepsze piwo, jeśli dla ciebie te elementy są istotne.

          • 6 3

    • czemu 2 razy drożej? w Czechach masz podobną cenę w sklepie i w knajpie i nikt nie pije po klatkach czy na ławce, a knajp jest od ch...

      • 8 0

    • (3)

      zacznijmy od tego, że w biedrze nie ma piw. śa tylko jakoś produkty piwopodobne.

      • 19 3

      • Nie gadaj głupot,a mocny okocim w Biedrze to co ,złe piwo.... a jak poniewiera,

        • 5 4

      • VIP jest lepszy jak nie jedno piwo Kompanii P. czy Carls... . Czasami trafiają się w Biedrze świetne pilsy.

        A że AIPA, IPA, STOUTów, Porterów, BOCKów itd raczej w Biedrze nie będzie to zrozumiałe.

        • 14 1

      • Piłeś bock w sześciopakach 0,3 albo Laffe w butelkach jak od szampana?

        • 8 3

    • kciuk w górę za ironię

      • 8 2

  • U Agnieszki zawsze jest fajnie

    Tłoczno, ale super atmosfera i pyszne piwo. Powoli staję się stałym bywalcem. W ogóle to Garnizon się super rozwija, cieszę się, że mieszkam w okolicy pomimo, że byłem tam na wiele lat przed Garnizonem.

    P.S. Agnieszka, może jakieś karty wprowadzić, żeby sobie zaznaczyć, które piwko się już próbowało, a które próbowali znajomi bo po 5 trudno spamiętać :)

    • 1 3

  • Pan Saks otwiera knajpę już chyba po raz trzeci, więc poczekajmy z fajerwerkami. (2)

    Życzę im dobrze, żeby nie było.

    • 49 5

    • Browar spółdzielczy raz jest otwarty a raz nie. (1)

      Jak normalnie puby otwierają się po południu i wieczorem, to o 19 nadal u nich ciemno. Nie rozumiem tego krzaka.

      • 6 0

      • Pub Browar Spółdzielczy przecież jest otwarty od czwartku do niedzieli do końca roku.

        FB ci prawdę powie :)

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaką nazwę nosi jeden z programów pochodzącego z Gdańska komika Abelarda Gizy?