Soczyste, pełne smaku, przesycone wyjątkowym aromatem, dodające energii i działające na zmysły... Maliny? Jakże mogłoby ich zabraknąć w Malinowym Ogrodzie. Ale tym razem chodzi o coś innego. O steki...
W niektórych tradycjach kulinarnych są na tyle popularne, że poświęca się im całe restauracje. Szczególnie za oceanem bez trudu można znaleźć miejsca, gdzie steki zajmują niemal wszystkie pozycje w menu. Krwawe, wysmażone, wołowe, wieprzowe - mistrzowie kuchni potrafią przyrządzić je na dziesiątki sposobów.
Do legendy, nie tylko kulinarnej, przeszedł stek serwowany w restauracji Big Texan (Wielki Teksańczyk), znajdującej się przy słynnej Route 66, drodze łączącej Chicago z Los Angeles. Jesteś naprawdę głodny, a w twoim portfelu nie szeleszczą zielone banknoty z wizerunkami prezydentów Stanów Zjednoczonych? Nie ma sprawy - dostaniesz tu za darmo dwukilogramowy obiad, którego głównym składnikiem jest gigantyczny stek. Jedyny warunek: musisz go zjeść sam i nie może ci to zająć więcej niż godzinę. Nie zdążysz? Sorry, kolego - w takim razie płacisz 54 dolary i 13 centów.
Także w naszym kraju nie brakuje miłośników doskonale przyrządzonych steków, którzy jednak zadowalają się mniejszymi porcjami, niż w Big Texan. Specjalnie dla nich restauracja
Malinowy Ogród w Osowej wzbogaciła swoje menu o kilka wybornych i różnorodnych steków.
Wybór jest tak duży, że chcąc w pełni docenić kunszt szefa kuchni, do Malinowego Ogrodu warto przyjść kilka razy...
Steki Rybne
Stek z tuńczyka z zielonymi szparagami i kompotem z mango z dodatkiem aromatycznego czerwonego pieprzu i świeżej mięty
- 43 zł -
Grillowany stek z rekina na liściach szpinaku z pomidorami pelatti i sosem miodowo balsamicznym
- 36 zł -
Steki Mięsne
Olbrzymi stek z karczka wieprzowego z leśnymi grzybami i pikantną salsą meksykańską
- 36 zł -
Stek z polędwicy wołowej, podawany z warzywami smażonymi na maśle czosnkowym i sosami (do wyboru sos pieprzowy lub borowikowy)
- 53 zł -
Stek z polędwicy wołowej limuzen z grillowanymi krewetkami na warzywach śródziemnomorskich z sosem czosnkowym
- 62 zł -
Stek z indyka w otoczce bekonu, podawany na grillowanej cukini z sosem z żurawin
- 24 zł -
Stek z udźca jagnięcego nowozelandzkiego podany na duszonych warzywach zaprawianych świeżymi ziołami, serem fetą i oliwkami
- 48 zł -
Szaszłyk z wołowiny argentyńskiej z grillowaną kolbą kukurydzy oraz grillowanymi pieczarkami
- 33 zł-
Homar w sosie amerykańskim dostępny na zamówienie w cenie 109 złRestauracja Malinowy OgródUl. Pegaza 2
80-299 Gdańsk - Osowa
rezerwacje: 058 554 61 43, 0 662 014 855
info@malinowyogrod.pl
MalinowyOgrod.pl