• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowa Metamorfoza kusi wyjątkowością

17 października 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Urządzone z elegancją wnętrze Metamorfozy pomieści czterdzieści osób chcących spróbować wyjątkowych potraw szefa kuchni, Mariusza Pieterwasa. Urządzone z elegancją wnętrze Metamorfozy pomieści czterdzieści osób chcących spróbować wyjątkowych potraw szefa kuchni, Mariusza Pieterwasa.

Jeśli cenisz sobie w kuchni odrobinę fantazji i chcesz spróbować finezyjnych potraw, których nie znajdziesz nigdzie indziej, powinieneś odwiedzić restaurację Metamorfoza w centrum Gdańska, która kilka miesięcy temu przeszła - nomen omen - metamorfozę.



Zupa grzybowa z korą dębu, cappuccino z flądry czy sałata z żołędziami to niektóre z wyszukanych potraw, których można spróbować w Metamorfozie. Zupa grzybowa z korą dębu, cappuccino z flądry czy sałata z żołędziami to niektóre z wyszukanych potraw, których można spróbować w Metamorfozie.
Chętnie odwiedzana przez gdańszczan Metamorfoza to restauracja dla koneserów wyjątkowych smaków. Urządzone z elegancją wnętrze, wysoko wyspecjalizowana obsługa i zupełnie nowa karta oparta o kuchnię autorską to atuty tego miejsca.

Zupa grzybowa z korą dębu, cappuccino z flądry z pianą macchiato, sałata z żołędziami i vinaigrette jarzębinowym czy mus kokosowy z chilli to tylko kilka z wielu wyszukanych potraw, których smakosze mogą tutaj spróbować.

- Moje menu to połączenie kuchni fusion z elementami kuchni molekularnej, w której podstawą jest esencja smaku i aromatu - mówi Mariusz Pieterwas, szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem. - Lubię odświeżać tradycyjną kuchnię polską poprzez łączenie jej ze smakami różnych regionów świata i przemianę molekularną niektórych składników dla wzbogacenia wrażeń smakowych. W ten sposób powstają proste dania, które wyróżniają niestandardowe połączenia smakowe i finezja kompozycji.

Najważniejszą zasadą w kuchni Metamorfozy jest świeżość. Dlatego wszystkie zupy, mięsa, warzywa, sosy czy sorbety, które trafiają na talerz gości, są przygotowywane codziennie od nowa. Warzywa pochodzą z regionalnych, ekologicznych upraw, mięsa ze specjalnych ferm hodowlanych, a ryby prosto od rybaków. Nawet soki dodawane do drinków są wyciskane z owoców tuż przed podaniem, a nie nalewane z kartonów.

- Nasza dbałość o wartości odżywcze przejawia się również w specjalnej metodzie gotowania w niskich temperaturach, tzw. sous-vide - opowiada Pieterwas. - W przeciwieństwie do tradycyjnego smażenia, przygotowana w ten sposób potrawa nie traci swojego prawdziwego smaku i aromatu i zachowuje składniki odżywcze.

Metamorfoza nie należy do najtańszych restauracji, jednak warto pamiętać, że jest to miejsce, gdzie spróbujemy potraw niedostępnych nigdzie indziej. Żeby się z nimi zapoznać, warto - po wcześniejszej rezerwacji - skorzystać z tzw. menu degustacyjnego, w ramach którego szef kuchni swoje specjały serwuje w specjalnych, małych porcjach.

Restauracja Metamorfoza znajduje się przy ul. Szerokiej 22/23 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku i czynna jest od wtorku do niedzieli od godz. 12. Rezerwacji można dokonać pod nr tel. 600-381-900, 58 320-30-30 lub mailowo rezerwacja@restauracjametamorfoza.pl.

Menu "Kulinarna Podróż w Czasie. Tradycje kuchni Gdańskiej - cześć I"
cena 290 zł/osoba

Gorący poncz rumowy z waniliowym puchem.

Śledź w pigwie z delikatnym sosem na miodzie pitnym.
Lemoniada na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.

Zupa brukwiowa na gęsinie ( sous vide ) z pianą z pszenicy.

Kulebiak z dziczyzny, udko przepiórcze ( sous vide ), sos piżmowy.
Marani Saperavi.

Gęś wolno pieczona nadziewana kaszą gryczaną, złotą renetą i kasztanami, fond wołowy z gorzką czekoladą, domowa konfitura z jarzębiny.
Nalewka z żurawiny.

Kopytko z Goldwassera z pudrem z gorzkiej wódki i cytrynowym puchem.

Tort serowy z daktylami i kasztanami na kruchym spodzie z kawiorem z selera naciowego.
Wędzona nalewka Mistrza Heweliusza (na piwie jopejskim).

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (10) 2 zablokowane

  • żołędzie to żrą dziki i świnie, a korę kozy

    nie macie cappuccino ze śledziem?

    • 12 3

  • WOW!

    świeżo wyciskane soki, rewelacja! Zupełnie jak w.....np naleśnikarniach ;)

    • 6 2

  • Świetne miejsce

    Miałam okazje kilka razy być w tym miejscu i uważam, że to bardzo klimatyczna restauracja z dobrym jedzeniem, kuchnia jest naprawdę wyśmienita, a desery to już w ogóle palce lizać.....gorąco polecam

    • 3 6

  • dawno tam nie byłam...muszę się wybrać...

    Byłam w Metamorfozie kilka razy, ale już jakieś dwa lata temu...bardzo miło wspominam to miejsce i jego smaki...teraz muszę koniecznie tam wrócić, żeby zobaczyć na własne oczy nową metamorfozę Metamorfozy ;)

    • 2 4

  • Serdecznie polecam to miejsce. (2)

    To super miejsce, inne niż wszystkie trójmiejskie restauracje ma swój indywidua lny klimat.P.S Tam oświadczyłem się też swojej nażyczonej...Pozdrowienia dla całej Metki ;-)

    • 2 5

    • mmm..."nażyczonej" ;)

      • 2 0

    • hehe

      właśnie! czyjej nażyczonej się oświadczyłeś?

      • 1 0

  • Dwie twarze?

    Z opisu miejsca, potraw i tak promowanego (wiem, że niezłego) Chefa czy już z samego menu, można jasno stwierdzić, że Metamorfoza celuje w śmietankę towarzyską i biznesmenów. Podejście godne Erica Riperta, co najmniej. I tu powstaje pewien zgrzyt, mianowicie - niedzielne obiadki rodzinne w korzystnej cenie i jakże przaśnej oprawie - schabowy, ziemniaczki.... Każdy, kto siedzi w gastronomii wie, że takie działania oznaczają nic innego jak łatanie budżetu, bo najwyraźniej nie idzie. Pozostaje czekać na pizzę, oby nie w postaci sorbetu z mandragory.

    • 8 0

  • Lingwistyczny misz masz , czyli lepik na snobów.

    "Lubię odświeżać tradycyjną kuchnię polską poprzez łączenie jej ze smakami różnych regionów świata i przemianę molekularną niektórych składników dla wzbogacenia wrażeń smakowych. W ten sposób powstają proste dania, które wyróżniają niestandardowe połączenia smakowe i finezja kompozycji"Podstawy kuchni polskiej+molekularna...czyli braki w klasycznej szkole(francuskiej) i próba nadrobienia braków chemicznym abrakadabra :-) Jean Christophe Novelli by się uśmiał.Zapewne celem restauracji jest przyciągnięcie tzw biznesmenów którzy pragną zabłysnąć przed swoimi klientami. I wspaniale. Ciekawie się zrobi jak ów biznesmen ,na nieszczęście szefa kuchni, faktycznie gdzieś bywał, jadał i oceni kulinarne kompetencje szefa :-) Byłem w Nowojorskim Le Cirque kilka miesięcy po tym jak Sirio zdecydował się odświeżyć ofertę legendarnego lokalu. Tam winien udać się smakosz poszukujący prawdziwie klasycznych doznań. Prostota nigdy nie traci na ważności.

    • 3 3

  • Ceny odstraszają, menu urozmaicone ale tylko z górnej półki

    Klimat faktycznie zachęca do wstąpienia na miłą pogawędkę w dobrym towarzystwie. W menu z pewnością każdy znalazłby coś dla siebie, jednak ceny zniechęcają zainteresowanych. Przed zmianą wystroju i cen chętnie zaglądaliśmy tam z przyjaciółmi w drodze z pracy, jednak teraz lokal świeci pustkami, a my go omijamy szerokim łukiem. Ekstrawagancki klimat zachęca do oderwania się od rzeczywistości, jednak restauracja jest ustyuowana na uboczu, a "Długa" oferuje multum zróżnicowanych lokali i cen co ułatwia dokonanie wyboru.

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Zespołem zaliczanym do Gdańskiej Sceny Alternatywnej jest: