- 1 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (84 opinie)
- 2 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 3 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (160 opinii)
- 4 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (578 opinii)
- 5 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (49 opinii)
- 6 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
Nowa Metamorfoza kusi wyjątkowością
Jeśli cenisz sobie w kuchni odrobinę fantazji i chcesz spróbować finezyjnych potraw, których nie znajdziesz nigdzie indziej, powinieneś odwiedzić restaurację Metamorfoza w centrum Gdańska, która kilka miesięcy temu przeszła - nomen omen - metamorfozę.
Chętnie odwiedzana przez gdańszczan Metamorfoza to restauracja dla koneserów wyjątkowych smaków. Urządzone z elegancją wnętrze, wysoko wyspecjalizowana obsługa i zupełnie nowa karta oparta o kuchnię autorską to atuty tego miejsca.
Zupa grzybowa z korą dębu, cappuccino z flądry z pianą macchiato, sałata z żołędziami i vinaigrette jarzębinowym czy mus kokosowy z chilli to tylko kilka z wielu wyszukanych potraw, których smakosze mogą tutaj spróbować.
- Moje menu to połączenie kuchni fusion z elementami kuchni molekularnej, w której podstawą jest esencja smaku i aromatu - mówi Mariusz Pieterwas, szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem. - Lubię odświeżać tradycyjną kuchnię polską poprzez łączenie jej ze smakami różnych regionów świata i przemianę molekularną niektórych składników dla wzbogacenia wrażeń smakowych. W ten sposób powstają proste dania, które wyróżniają niestandardowe połączenia smakowe i finezja kompozycji.
Najważniejszą zasadą w kuchni Metamorfozy jest świeżość. Dlatego wszystkie zupy, mięsa, warzywa, sosy czy sorbety, które trafiają na talerz gości, są przygotowywane codziennie od nowa. Warzywa pochodzą z regionalnych, ekologicznych upraw, mięsa ze specjalnych ferm hodowlanych, a ryby prosto od rybaków. Nawet soki dodawane do drinków są wyciskane z owoców tuż przed podaniem, a nie nalewane z kartonów.
- Nasza dbałość o wartości odżywcze przejawia się również w specjalnej metodzie gotowania w niskich temperaturach, tzw. sous-vide - opowiada Pieterwas. - W przeciwieństwie do tradycyjnego smażenia, przygotowana w ten sposób potrawa nie traci swojego prawdziwego smaku i aromatu i zachowuje składniki odżywcze.
Metamorfoza nie należy do najtańszych restauracji, jednak warto pamiętać, że jest to miejsce, gdzie spróbujemy potraw niedostępnych nigdzie indziej. Żeby się z nimi zapoznać, warto - po wcześniejszej rezerwacji - skorzystać z tzw. menu degustacyjnego, w ramach którego szef kuchni swoje specjały serwuje w specjalnych, małych porcjach.
Restauracja Metamorfoza znajduje się przy ul. Szerokiej 22/23 w Gdańsku i czynna jest od wtorku do niedzieli od godz. 12. Rezerwacji można dokonać pod nr tel. 600-381-900, 58 320-30-30 lub mailowo rezerwacja@restauracjametamorfoza.pl.
cena 290 zł/osoba
Gorący poncz rumowy z waniliowym puchem.
Śledź w pigwie z delikatnym sosem na miodzie pitnym.
Lemoniada na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.
Zupa brukwiowa na gęsinie ( sous vide ) z pianą z pszenicy.
Kulebiak z dziczyzny, udko przepiórcze ( sous vide ), sos piżmowy.
Marani Saperavi.
Gęś wolno pieczona nadziewana kaszą gryczaną, złotą renetą i kasztanami, fond wołowy z gorzką czekoladą, domowa konfitura z jarzębiny.
Nalewka z żurawiny.
Kopytko z Goldwassera z pudrem z gorzkiej wódki i cytrynowym puchem.
Tort serowy z daktylami i kasztanami na kruchym spodzie z kawiorem z selera naciowego.
Wędzona nalewka Mistrza Heweliusza (na piwie jopejskim).
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (10) 2 zablokowane
-
2011-10-18 07:56
żołędzie to żrą dziki i świnie, a korę kozy
nie macie cappuccino ze śledziem?
- 12 3
-
2011-10-18 10:53
WOW!
świeżo wyciskane soki, rewelacja! Zupełnie jak w.....np naleśnikarniach ;)
- 6 2
-
2011-10-18 14:46
Świetne miejsce
Miałam okazje kilka razy być w tym miejscu i uważam, że to bardzo klimatyczna restauracja z dobrym jedzeniem, kuchnia jest naprawdę wyśmienita, a desery to już w ogóle palce lizać.....gorąco polecam
- 3 6
-
2011-10-18 16:30
dawno tam nie byłam...muszę się wybrać...
Byłam w Metamorfozie kilka razy, ale już jakieś dwa lata temu...bardzo miło wspominam to miejsce i jego smaki...teraz muszę koniecznie tam wrócić, żeby zobaczyć na własne oczy nową metamorfozę Metamorfozy ;)
- 2 4
-
2011-10-18 20:46
Serdecznie polecam to miejsce. (2)
To super miejsce, inne niż wszystkie trójmiejskie restauracje ma swój indywidua lny klimat.P.S Tam oświadczyłem się też swojej nażyczonej...Pozdrowienia dla całej Metki ;-)
- 2 5
-
2011-10-18 22:30
mmm..."nażyczonej" ;)
- 2 0
-
2011-10-20 09:21
hehe
właśnie! czyjej nażyczonej się oświadczyłeś?
- 1 0
-
2011-10-18 22:23
Dwie twarze?
Z opisu miejsca, potraw i tak promowanego (wiem, że niezłego) Chefa czy już z samego menu, można jasno stwierdzić, że Metamorfoza celuje w śmietankę towarzyską i biznesmenów. Podejście godne Erica Riperta, co najmniej. I tu powstaje pewien zgrzyt, mianowicie - niedzielne obiadki rodzinne w korzystnej cenie i jakże przaśnej oprawie - schabowy, ziemniaczki.... Każdy, kto siedzi w gastronomii wie, że takie działania oznaczają nic innego jak łatanie budżetu, bo najwyraźniej nie idzie. Pozostaje czekać na pizzę, oby nie w postaci sorbetu z mandragory.
- 8 0
-
2011-10-18 23:02
Lingwistyczny misz masz , czyli lepik na snobów.
"Lubię odświeżać tradycyjną kuchnię polską poprzez łączenie jej ze smakami różnych regionów świata i przemianę molekularną niektórych składników dla wzbogacenia wrażeń smakowych. W ten sposób powstają proste dania, które wyróżniają niestandardowe połączenia smakowe i finezja kompozycji"Podstawy kuchni polskiej+molekularna...czyli braki w klasycznej szkole(francuskiej) i próba nadrobienia braków chemicznym abrakadabra :-) Jean Christophe Novelli by się uśmiał.Zapewne celem restauracji jest przyciągnięcie tzw biznesmenów którzy pragną zabłysnąć przed swoimi klientami. I wspaniale. Ciekawie się zrobi jak ów biznesmen ,na nieszczęście szefa kuchni, faktycznie gdzieś bywał, jadał i oceni kulinarne kompetencje szefa :-) Byłem w Nowojorskim Le Cirque kilka miesięcy po tym jak Sirio zdecydował się odświeżyć ofertę legendarnego lokalu. Tam winien udać się smakosz poszukujący prawdziwie klasycznych doznań. Prostota nigdy nie traci na ważności.
- 3 3
-
2011-10-19 12:18
Ceny odstraszają, menu urozmaicone ale tylko z górnej półki
Klimat faktycznie zachęca do wstąpienia na miłą pogawędkę w dobrym towarzystwie. W menu z pewnością każdy znalazłby coś dla siebie, jednak ceny zniechęcają zainteresowanych. Przed zmianą wystroju i cen chętnie zaglądaliśmy tam z przyjaciółmi w drodze z pracy, jednak teraz lokal świeci pustkami, a my go omijamy szerokim łukiem. Ekstrawagancki klimat zachęca do oderwania się od rzeczywistości, jednak restauracja jest ustyuowana na uboczu, a "Długa" oferuje multum zróżnicowanych lokali i cen co ułatwia dokonanie wyboru.
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.