• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Poznaliśmy najlepsze dania z Trójmiasta

Łukasz Stafiej
18 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Szef Roku - Marcin Popielarz (Biały Królik), Szef Jutra - Paweł Stawicki (Mercato), Justyna Adamczyk (Gault & Millau Polska), Młody Talent - Tomasz Grota (Tu'gether), Kobieta Szef - Olga Lompa (Gospoda Galiny), Szef Kuchni Tradycyjnej - Mariusz Kucharczak (Natura). Szef Roku - Marcin Popielarz (Biały Królik), Szef Jutra - Paweł Stawicki (Mercato), Justyna Adamczyk (Gault & Millau Polska), Młody Talent - Tomasz Grota (Tu'gether), Kobieta Szef - Olga Lompa (Gospoda Galiny), Szef Kuchni Tradycyjnej - Mariusz Kucharczak (Natura).

Lody z karmelizowanego topinamburu, żebro wołowe z kwaśną śmietaną czy marynowany łosoś z dressingiem z rokitnika - to najlepsze dania trójmiejskich szefów kuchni według autorów plebiscytu Gault & Millau Tour 2017. Wręczenie nagród odbyło się w poniedziałek w sopockim Sheratonie.



Gault & Millau Tour to cykl spotkań dla szefów kuchni reprezentujących restauracje, które znalazły się na kartach prestiżowego przewodnika Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska (oraz mają szansę tam trafić w kolejnej jego edycji). Na każdym oceniani są szefowie z poszczególnych regionów kraju. W Warszawie gościli kucharze z Polski centralnej i Lubelszczyzny, w Poznaniu - z Wielkopolski, Ziemi Lubuskiej i Dolnego Śląska, a w Krakowie - z Małopolski, Podkarpacia i Bieszczak. W poniedziałek w sopockim Sheratonie odbyła się edycja poświęcona Polsce Północnej: Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.

Podczas imprezy przyznano nagrody w pięciu kategoriach, tym samym wskazując pięć najciekawszych szefów kuchni z regionu oraz pięć wyjątkowych dań, których można spróbować spod ich ręki. Uroczystość wręczenie nagród poprowadził duet: Justyna Adamczyk, szefowa Gault & Millau Polska oraz kucharz i prezenter telewizyjny Mikołaj Rey. Każdy z nagrodzonych przygotował na żywo swoje popisowe danie.

Trójmiejscy szefowie zdobyli trzy nagrody. Szefem Roku został Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika, który w swojej restauracji odważnie inspiruje się kuchnią Kaszub i Żuław, windując ją na poziom fine-dining. Popielarz jako jedyny nagrodzony zaproponował deser - lody z karmelizowanego topinamburu ze słonym karmelem i fermentowanym bzem.

Szefem Jutra autorzy przewodnika Gault & Millau wskazali Pawła Stawickiego z gdańskiego Mercato. Zamiłowanie do eksperymentów i kulinarną perfekcję pokazał on przygotowując konfitowane żebro wołowe z kwaśną śmietaną, jeżynami i odrobiną trufli.

  • Lody z karmelizowanego topinamburu ze słonym karmelem i fermentowany bzem - danie Marcina Popielarza.
  • Żebro wołowe z kwaśną śmietaną, truflą i jeżynami - danie Pawła Stawickiego.
  • Pierś gęsi marynowana w pigwówce, z serem owczym blue, burakiem, dynią i jarmużem - danie Mariusza Kucharczaka.
  • Marynowany łosoś z piklowaną dynią i dressingiem z rokitnika - danie Tomasza Groty.
  • Gęś sous-vide na puree z portulaką i jarmużem, z sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii - danie Olgi Lompy.
Również z Trójmiasta, a dokładniej z sopockiego autorskiego bistro Tu'gether pochodzi Młody Talent, którym okazał się Tomasz Grota. Zaledwie 21-letni kucharz, nagrodzony w ubiegłym roku innym wyróżnieniem od Gault & Millau, postawił na wykwintną prostotę - marynowanego z ziołami łososia, którego podał z dressingiem rokitnikowym i piklowaną dynią.

W kategorii Kobieta Szef wyróżnioną Olgę Lompę z Gospody Galiny w okolicach Bartoszyc, która przygotował gęś sous-vide na puree z portulaką i jarmużem oraz sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii. Najlepszym Szefem Kuchni Tradycyjnej został Mariusz Kucharczak z restauracji Natura w Rosevia Resort. Szef z Jastrzębiej Góry podał tatara z piersi gęsi marynowanej w pigwówce, z serem owczym blue, burakiem, dynią i jarmużem.

W wydarzeniu w Sheratonie wzięło udział kilkadziesiąt osób z trójmiejskiej i regionalnej branży gastronomicznej. W przerwach pomiędzy wręczaniem nagród i pokazami gotowania można było zapoznać się z ofertą producentów współpracujących z Gault & Millau Polska. Były m.in. ekologiczne sery owcze z Rancza Frontiera, specjały z gęsiny od państwa Osojców, właścicieli Gęsiny Tradycyjnej czy Piwo Starogdańskiej warzone według mającej ponad pół wieku receptury piwowara Lucjana Iwanowicza.

Miejsca

Miejsca

  • Sheraton Sopot, Powstańców Warszawy 10

Wydarzenia

Opinie (27) ponad 10 zablokowanych

  • cały konkurs sprzedany!!!

    a gdzie pięterko z Burgermanii?

    • 3 0

  • Tu'gheter mistrz! (3)

    Gratki! Najlepsze jedzenie w Sopocie za rozsądną cenę :)

    A, ku przestrodze, uważajcie na nową kuchnię w zatoce sztuki, droga i fatalna! Ta nowa szefowa kuchni niby taka świetna i warszawska i nie wiadomo co jeszcze ale chyba za dużo to ona w kuchni nie siedzi bo ciągle widać ją na sali... nie polecam

    • 5 0

    • za rozsądną cenę?? (2)

      właśnie wszedłem na menu. jajecznica z kurkami za 20 pln. Dalej: jajka sadzone, marynowany łosoś, awokado, pomidor, wędzony twaróg = cena 25 pln. Dalej nie chce mi się czytać, bo to nie jest tanie jak twierdzisz. Słaba reklama.

      • 0 0

      • Rozsądną cena nie musi być niska :)

        • 1 0

      • Do tego kawa i herbata, pieczywo, masło, ale i tak mało :)

        • 1 0

  • Buhaha

    Najlepsza kuchnia mojej mamusi!!!! Mistrzostwo świata.

    • 6 1

  • dla mnie to przyjemnosc... (1)

    ogladanie popisow młodych kucharzy sprawia mi wielka radosc. Przygotowane dania stanowia popis wyobrazni i dodrego zrownowazonego do doboru produktow.Wizualizacja,kolorystyka forma podania i kontrast form stanowi o duzej znajomosci nowoczesnych trendow swiatowej gastronomi.Gratukuje młodym szefom kuchni -Paniom i Panom-zycze Wam sukcesow i wytrwałosci w tym trudnym zawod zie.Pozdrawiam i zycze powodzenia! Prosba do negatow piszacych głupoty; jak nauczycie sie oceniac siebie bedzie wam wolno oceniac innych.....

    • 1 1

    • pycha kroczy przed smiesznoscia... ze strawestuje

      Cytuje Ciebie "Przygotowane dania stanowia popis wyobrazni i dodrego (sic) zrownowazonego do doboru produktow" ..od "dodrego" nawet jako dobrego nie "styka" z reszta zdania - wybaczam kiterowke styl fatalny pomijajac straszny patos... nie masz prawa wiec pouczac i oceniac zgodnie z Twoja wykladnia... cytuje "jak nauczycie sie oceniac siebie bedzie wam wolno oceniac innych..." co zapewne Ciebie nie dotyczy.... PS tak na wszelki wypadek zaznacyam iz nie mam polskich znakow.

      • 1 1

  • Biały Królik

    Menu degustacyjne w Białym Króliku to prawdziwa przyjemność i przygoda kulinarna. Wszystkie dania zaskakują i wyśmienicie smakują. Dodam, że restauracja znajduje się w przepięknym dworku, otoczonym parkiem. Gorąco polecam :-)

    • 2 1

  • To juz nudne

    Ciagle te same miejsca i ten sam styl. Kto to je? Kto tam chodzi? Ludzie mają jyz dość przepłacania za mikro porcje. Dziś powracają normalne tendencje świeżo smacznie i z dostępnych regionalnie produktów. Chcemy normalnych nowych barów ze świeżym jedzeniem.

    • 2 1

  • Po wizytach w 3m restau

    Wniosek. Aspirujący kaszubi produkujący ładne dania bez najmniejszego sladu smaku. Jedyne co się broni to tatar z tunczyka w Petit Paris

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Mewa Towarzyska to: