• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premiera SeaFood Day w sopockim Café Resto

28 sierpnia 2008 (artykuł sprzed 15 lat) 
Café Resto zaprasza na święto dla amatorów ryb i wszelkich owoców morza. Café Resto zaprasza na święto dla amatorów ryb i wszelkich owoców morza.
Egzotyczne ryby, delikatne małże, soczyste krewetki, kraby i langustynki, orientalne sushi, i wiele, wiele innych specjałów wyłowionych z mórz... Wszystko to czeka 29 sierpnia na miłośników kuchni śródziemnomorskiej, a także kulinarnych odkrywców.

SeaFood Day to pierwsza tego typu kulinarna impreza w nowym miejscu spotkań w sercu Sopotu w eleganckiej i beztroskiej atmosferze Café Resto, która mieści się tuż przy Monciaku zobacz na mapie Sopotu, w budynku Hotelu Rezydent.

- Mnóstwo Polaków pokochało już owoce morza i w tym kierunku poszukuje kolejnych uciech dla swojego podniebienia. Sam się do nich zaliczam. Dlatego postanowiliśmy co piątek raczyć miłośników frutti di mare wyjątkowo efektownym menu, jednakże przystępnym cenowo. Naszą intencją jest, by kuchnia śródziemnomorska przestała być postrzegana jako przysmak z etykietką "tylko dla zamożnych" - wyjaśnia Jacek Fedde, szef kuchni i mistrz sztuki kulinarnej.

Sopockie święto ryb i owoców morza przyjmuje formułę najbardziej swobodną i przyjazną gościom, czyli menu w formie otwartego bufetu, do wyboru dania ciepłe i zimne, z możliwością komponowania potraw z wybranych przez siebie składników. Ponadto warto podglądać tzw. "żywą stację", gdzie dania przygotowywane będą na oczach Gości przez Szefa Kuchni, który chętnie podzieli się swoją wiedzą i pasją kulinarną.

Przewidziano między innymi:

Chowder rybny
Niezwykle kremowa zupa z białych ryb i owoców morza. Nieodzowny element kuchni angielskiej i amerykańskiej. Popularność zapewniła sobie wyjątkową lekkością i niepowtarzalnym, delikatnym smakiem ryb i owoców morza. Zupa dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.

Paella z owocami morza
Tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej stworzone z ryżu aromatyzowanego szafranem, z dodatkiem kurczaka i owoców morza. Południowy temperament tej potrawy podkreśla głęboki słoneczny kolor oraz oceaniczny posmak świeżych kalmarów i krewetek. Danie to łączy w sobie morskie smaki z kurczakiem i hiszpańską kiełbasą chorizo.

Krewetki po prowansalsku
Tygrysie krewetki smażone na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i pomidorów, w akompaniamencie ziół prowansalskich. Doskonale aromatyczne danie rodem z pachnącej ziołami Prowansji. Jedno z ulubionych dań Szefa Kuchni.

Premiera SeaFood Day, 29 sierpnia 2008 r.

Począwszy od tego dnia wszystkich smakoszy owoców morza zapraszamy do Café Resto w każdy piątek od godz. 12 do 22.

Cena: 65 złotych od osoby (bez napojów)

Café Resto
Plac Konstytucji 3 Maja 3, Sopot
budynek Hotelu Rezydent

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie (30) 3 zablokowane

  • bez limitu?

    Czy dobrze rozumiem, że otwarty bufet to znaczy jem bez ograniczeń??? Jeśli tak to fajnie.

    • 0 0

  • Mniam

    Super, już mi ślinka leci! Trzeba się wybrać. Jak na takie specjały, to wcale nie drogo.

    • 0 0

  • uwielbiam!

    ciekawa impreza... mam nadzieję, że będzie kontynuowana ;-)
    nie ma nic lepszego od dobrze przyrządzonych owoców morza, mniam!

    • 0 0

  • ?

    a będzie lornetka i meduza???:)

    żartowałem
    na poważnie - bardzo ciekawy event gastronomiczny. idealny dla miłośników frutti di mare

    • 0 0

  • SeaFood Day

    Kolejni kretyni co myślą, że jak nazwą imprezę po "hamerykńsku" to doda to jej prestizu. Normalnie jakbym mieszkał w angileskiej kolonii a nie w Polsce!
    Żenada!

    • 0 0

  • e tam

    Mnie tam interesuje dobre jedzenie, a nie nazwa. Natomiast poprzednik, gdyby był tak gorliwym Bralczykiem, to by dokonał porządnego wpisu, a nie z gromadą literówek i obelgami. Zresztą i tak pewnie zaraz wciągnie "adidasy", włączy w aucie 50 centa i pojedzie na jakiegoś rdzennie polskiego "hot doga" czy "kebaba".

    • 0 0

  • Mniam!!!

    Nie wiem jak Wy, ale ja się wybieram :) Uwielbiam owoce morza, a w takiej cenie, to chyba nigdzie w Trójmieście się ich nie dostanie. Ciekawe jakie będą inne dania...

    • 0 0

  • Nazwa

    Prawdą jest, że nadużywa się nazw obcojęzycznych, ale skoro Sopot stał się miejscem uwielbianym przez zagranicznych turystów, to chyba dobrze, aby i oni mogli korzystać z tego typu wydarzeń. Jeśli nie zrozumieją, nie skorzystają i więcej nie przyjadą.

    • 0 0

  • byłem w Cafe resto - całkiem całkiem miejsce i jedzenie ok

    nie lubię owoców morza typu krewetki czy kraby ale na rybę się tam wybiorę. byłem w sobotę - jadłem turbota - palce lizać

    • 0 0

  • LOKALIZACJA

    GDZIE DOKŁADNIE ZNAJDUJE SIĘ CAFE RESTO, CHCIAŁABYM SIĘ WYBRAĆ, TYLE ŻE NIE MAM POJĘCIA, JAK TAM TRAFIĆ?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Open'er Festival 2024 (33 opinie)

(33 opinie)
495 - 1099 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, rock / punk, pop

Ed Sheeran 2024 Gdańsk (8 opinii)

(8 opinii)
344 - 444 zł
pop

14. Międzynarodowy Festiwal NDI Sopot Classic

69-239 zł
Kup bilet
muzyka poważna, festiwal muzyczny

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Powieść Moniki Milewskiej pt. "Latawiec z betonu" opowiada o: