• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premierowa kolacja w restauracji True

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
3 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
W sobotni wieczór odbyła się premierowa kolacja i otwarcie restauracji True. W sobotni wieczór odbyła się premierowa kolacja i otwarcie restauracji True.

Steki, owoce morza i wino w jednym miejscu - to zestawienie przyciągnęło gości na kolację degustacyjną, która odbyła się w sobotni wieczór w restauracji True. W tym dniu oficjalnie otwarto restaurację, która mieści się na Wyspie Spichrzów. Zebrani goście mogli premierowo spróbować kilkunastu pozycji z menu.



Na Wyspie Spichrzów powstaje wiele nowych obiektów, które stopniowo zostają otwarte. Położenie restauracji zobacz na mapie Gdańska sprawia, że z dużych okien pomieszczenia mamy widok na Motławę. Na dużej, przemyślanie zaprojektowanej przestrzeni znajdują się elementy nawiązujące do nadmorskiego klimatu, a w przeszklonych gablotach widoczne są reprezentacyjne produkty - kawałki wołowiny i okazałe owoce morza. Szefem kuchni w restauracji jest Rafał Kopicki.

Nowy wygląd budynków na Wyspie Spichrzów

W sobotni wieczór oficjalnie otwarto tę restaurację dla gości. Zaprezentowano również najciekawsze pozycje z autorskiego menu. Właściciele postawili na jakość i oryginalność produktów. Menu nie jest kwestią przypadku. W przemyślanym koncepcie połączono owoce morza, wołowinę i wino w jednym miejscu.

- Nasza restauracja jest miejscem przede wszystkim dla osób, które doceniają jakość produktów. Postanowiliśmy połączyć steki i owoce morza na jednym talerzu. Sprowadzamy steki z Argentyny, USA, Irlandii, gdyż nie bazujemy tylko na polskiej wołowinie. Owoce morza sprowadzamy z Portugalii i Hiszpanii, myślimy też o Norwegii i szukamy dostępu do owoców morza, którymi możemy zaskoczyć gości. Mogę już zdradzić, że planujemy Grand Opening w kwietniu, kiedy będzie gotowy także nasz ogródek - opowiadała Katarzyna Soltau, właścicielka restauracji.


  • Wołowina i owoce morza stanowią kulinarny trzon restauracji.
  • Zespół z szefem kuchni, Rafałem Kopickim na czele.
  • W restauracji True znajdziemy również autorskie koktajle.
  • Jednymi z głównych produktów serwowanych w restauracji są owoce morza.
  • W degustacji wzięło udział ponad 60 gości.
Złożone z siedmiu dań menu degustacyjne zaskoczyło nie tylko różnorodnością smaków, ale również ilością serwowanych dań. Gości powitano koktajlem, do wyboru były: Seducing True na bazie prosecco i aperolu oraz Provocative True z ginem i Wermuthem w roli głównej.

Na dobry początek pojawiły się wykwintne przystawki: ostryga gillardeau, ceviche z dorsza skrei i tatar z łososia. Do tego podano cztery rodzaje pieczywa przygotowywanego na miejscu z dwoma rodzajami masła: z palonego masła i masła z oliwą.

Następnie zaserwowano polędwicę z wołowiny w trzech wariantach: tradycyjne carpaccio z majonezem ostrygowym, tatar z wołowiny ze stynkami (małe rybki) oraz marynowaną sezonowaną wołowinę.

Kolejno podano owoce morza, które obok wołowiny, stanowią główny punkt w karcie restauracji. Reprezentowały je: chrupiące kalmary z sosem aioli, pikantne krewetki tygrysie w białym winie i ośmiornice w stylu buzzara.

Marsylska zupa bouillabaisse, to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej. To zupa rybna, przygotowywana z różnych gatunków ryb i owoców morza. W  tym wydaniu, w intensywnym bulionie, znalazły się mule, krewetki, ośmiorniczki i dorsz skrei.

Dla oczyszczenia kubków smakowych podano sorbet malinowy z amarantusem i kruszonką.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: degustacje


W daniu głównym powróciła wołowina w nieco innym wydaniu. Zaserwowano steki z trzech rodzajów polędwicy wołowej: pierwszy z odmiany wołowiny Black Angus w klasycznej oraz sezonowanej wersji polędwicy, a także polędwica z polskiej jałówki. Dodatek stanowiły grillowane warzywa.

Podsumowaniem okazałej kolacji był deser, a właściwie trzy małe desery. Ciastko migdałowe ze śliwkami podano w towarzystwie lodów cynamonowych z palonym masłem. Mus kokosowy skomponowano z nadzieniem z mango i marakui. Pojawił się także mus z gorzkiej czekolady połączony z biszkoptem waniliowym i kremem z espresso.

- Naszymi głównymi produktami są: wołowina, sezonowana wołowina i owoce morza - te niebanalne. Jedno z naszych popisowych dań, to tomahawk z homarem, który waży ponad dwa kilogramy. Oprócz tego można zamówić steka sezonowanego z największą krewetką jaka tylko istnieje. Zależy nam również, żeby ostrygi pojawiały się w kilku rodzajach. Dzisiejsza kolacja jest tak naprawdę przystawką tego wszystkiego, co można u nas spróbować, to małe porcje kilku wyselekcjonowanych dań głównych i deserów - mówił Rafał Kopicki, szef kuchni.
Koszt udziału w kolacji wynosił 220 zł od osoby.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (90) ponad 20 zablokowanych

  • Skórki , ale nie pójdę . Jestem szczupłą kobietką i trzymam linię , ale na waszej kuchni to strasznie wychudnę

    • 13 0

  • Spróbuję. Powiedzcie mi tylko czy goście na zdjęciach to ludzie, których powinno się rozpoznawać? Nie piszę tego z przekąsem, pytam serio.

    • 15 3

  • (2)

    Hehe
    I ten marketing w komentarzach...
    Może to działało w ubieglej dekadzie

    • 40 0

    • Dokładnie

      Żenujące

      • 18 0

    • Maja ludzi za i**otow...

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    Szef Kuchnii (1)

    Poznalem czlowieka osobiscie jak szefowal w Przyjaźni. Bardzo podobalo mi sie ze wychodzil pogadac do ludu! Razem z rodziną próbowaliśmy cale menu. Gość wybitny jak dla mnie ! Ciesze sie ze odnalazlem go w GD!

    • 6 16

    • Poteierdzam
      Mi dał 5zl na dwa piwa z biedronki.
      Czlowiek wielkiego formatu

      • 17 1

  • Opinia wyróżniona

    Genialna kuchnia (1)

    Wyjatokowo wysublimowane dania ktore dogodza podniebieniu kazdego wytrwawnego smakosza
    Naprawde warto!

    • 2 21

    • Tego uczą na zaocznym marketingu?

      • 8 0

  • (3)

    Ładne panie na fotach.

    • 6 6

    • (1)

      Zwłaszcza Gośce

      • 1 0

      • Może guśce...
        Hehe

        • 0 0

    • I taki pozostaniesz.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Bardzo wyjątkowe miejsce (6)

    Mieliśmy z mężem zaszczyt uczestniczenia w wyjątkowej kolacji degustacyjnej .Nic nie było przypadkowe piękne ciepłe wnętrze bez zadencia , przyjazna swobodna atmosfera , wyjątkowa profesjonalna obsługa , a przede wszystkim wyjątkowe smaki na takerzu .Wysekekcjonowane produkty z najwyższej półki idealnie wysmakowane i podane . Jestem niezmiernie dumna ze mamy tak wyjątkowe miejsce na mapie Trójmiasta. Idealny pomysł na wyjątkowy wieczor z pięknym widokiem w tle gratulacje !!!

    • 3 34

    • Ok
      Super
      Cieszę się z tej obiektywnej opinii, ale popracuj nad interpunkcją bo to też jakaś wizytówka.

      • 13 1

    • Już tu podobny komentarz jest tylko "zadencia" bez błędu napisane

      Boże, że ludziom chce się tak oszukiwać

      • 12 0

    • sołszjal medja nińdża ;)

      • 6 0

    • Zaszczyt za 2 stówy od osoby...

      • 5 0

    • kolejny marketing za darmowa kolacje

      • 4 0

    • Kaskaderski marketing

      Czytając tą pisana na zamówienie opinię w firmie z kolegami nie mogłem przestać się śmiać. Miałem wrażenie że mój kolega zmyśla treść tak żałosne i absurdalne są te wypociny.
      komedia :D

      • 1 0

  • (1)

    Naoogladali się chefs table na netflixie i odlecieli. Oby były krewetki z Bałtyku! To będzie coś

    • 9 1

    • Z Twojego akwarium....

      • 1 2

  • Mialo wyjsc fajnie a niestety czytajac komentarze ma sie wrażenie że pisała je jedna osoba, na zamowienie. Słabo. (2)

    • 36 2

    • Do tego dość tępa.

      • 14 0

    • zenada

      • 2 0

  • Gdańsk is polisz? Nazwa restauracji???

    Trzeba się jednak dowartościować....Tru???

    • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaki jest motyw przewodni placu zabaw na plaży w Sopocie przy wejściu nr 15?