• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Regionalne produkty i warsztaty kulinarne. Otwarcie bazarku "Dzieje się" na Przymorzu

Aleksandra Wrona
10 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Bazarek Dzieje się to nowa inicjatywa kulinarno-kulturalna na Przymorzu. W środy i soboty będzie można zakupić tam regionalną, ekologiczną żywność oraz wziąć udział w pokazach i warsztatach kulinarnych. To jednak nie jedyny pomysł na tę przestrzeń. Budynek przy ul. Czerwony Dwór 17 zobacz na mapie Gdańska ma być też lokalnym centrum kultury, w którym odbywać się będą m.in. przedstawienia, wystawy i kiermasze.



- Pomysł na Bazarek Dzieje się pojawił się kiedy tylko zobaczyliśmy to miejsce. Wyglądało wtedy na mocne lata 80., ale oczyma wyobraźni widzieliśmy, że wydobędziemy z niego to, co najlepsze - mówi Paula Żochowska, organizatorka bazarku. - Chciałabym, żeby to miejsce stało się centrum artystycznym i ekologicznym, żeby każdy mógł znaleźć tutaj coś dla siebie. Planujemy warsztaty artystyczne dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, chcielibyśmy organizować też wystawy i wernisaże, giełdy książek i staroci, wymianę ubrań, a także coraz bardziej popularne w Trójmieście improwizacje teatralne.
Pierwsze otwarcie bazarku miało miejsce w środę. Pojawiło się na nim kilkunastu regionalnych wystawców sprzedających zdrową żywność oraz rękodzieło. Goście mogli zakupić m.in. ekologiczne przetwory, miody, sery, oliwy smakowe czy mięsa.

- Brakowało takiego miejsca na Przymorzu. Obok mamy Zielony Rynek, więc bazarek stanowi naturalne dopełnienie tej przestrzeni. Możemy tu kupić pyszne ekologiczne przetwory, nie tylko raz w roku jak na jarmarku świątecznym, ale dwa razy w tygodniu - mówi Agnieszka, która odwiedziła bazarek.
Gościem wydarzenia był prezenter telewizyjny i radiowy, znany z programu " Europa da się lubić", Kevin Aiston. Brytyjczyk przeprowadził kilka pokazów kulinarnych, podczas których przygotował swoje popisowe danie - ślimotto, czyli risotto ze ślimakami. Kucharz ochoczo dzielił się kulinarnymi trikami oraz opowiadał widzom o swojej pasji do gotowania.

Bazarek Dzieje się będzie działał w każdą środę i sobotę. W przestrzeni będą odbywać się też warsztaty artystyczne i inne wydarzenia kulturalne. Nabór na zajęcia teatralne rozpocznie się 18 stycznia.

- Chcemy wspierać lokalnych dostawców, którzy produkują zdrową, tradycyjną i ekologiczną żywność. Jest to miejsce dla każdego, kto ceni świadome zakupy. Można tu porozmawiać z wystawcami i producentami np. o sposobie wytwarzania sprzedawanych przez nich produktów, a także skosztować ich przed zakupem. Planujemy też organizować pokazy i warsztaty kulinarne w godzinach otwarcia bazarku - mówi Paula Żochowska.

Wydarzenia

Otwarcie bazarku Dzieje się

kiermasz

Miejsca

Opinie (109) 4 zablokowane

  • (1)

    godziny otwarcia?

    • 1 0

    • 10- 16

      • 1 0

  • Ekologiczna zywnosc? W trojmiescie brak miejsc gdzie mozna kupic ekologiczne warzywa, owoce, mieso, chleb etc (1)

    Sprzedajacy nie maja pojecia co to znaczy ekologiczna zywnosc.
    Ekologiczne jedzenie powinno miec certyfikat potwierdzajacy ekologiczna uprawe lub chodowle (zielony listek na etykiecie). Szkoda ze w trojmiescie brak swiadomosci w temacie i wciska sie ludziom nieprawde.

    • 7 0

    • Niekoniecznie....

      Trudno technicznie i bardzo drogo żywić się żywnością z certyfikatami, pomijam ich rzetelność.

      Wystarczy jeść zdrowo a by tak czynić trzeba wpierw nabyć wiedzy, całe szczęście, świadomość tematu rośnie w miarę szybko.

      • 1 1

  • Zobaczymy jak to wyjdzie.

    Powodzenia życzymy.

    Teraz rynek i nowy obiekt przy rynku zgarniają klientelę, w miejscu gdzie jesteście była BiedaRomka, ale się przeniosła do w/w miejsca i ludzi mniej już tam chodzi, musicie rozreklamować miejsce co nie będzie łatwe.

    Na miejscowych za bardzo bym nie liczył.

    • 0 0

  • .

    Promocja na Trojmiescie, ze względu na znajomosci ;-)

    • 0 4

  • (1)

    I beda tak dzialac dopoki nikt sie nie zatruje. Kielbasa malowana farba. Wino za 49 te same co po 16 gdzies indziej. Karaluchy na zapleczu jak jeszcze nie ma to pewnie beda za tydzien. Po tych wszystkich programach typu kuchenne rewolucje jedzenie na miescie dawno mi przeszlo niewazne jaka by to nie bylo super idealne miejsce. Nikomu nie wierze, tylko sobie.

    • 7 3

    • Gratuluję. Czegoś się trzeba trzymać ale ja tobie nie wierzę. Widziałeś jak tę kiełbasę malowali i gdzie te wina po 16?

      • 1 0

  • Dobry pomysł

    Super! Bede w sobote

    • 3 2

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Otwarcie bazarku "Dzieje się"

    a jakie zdanie ma na ten temat Kaczyński? czy pozwolił na nielegalne skupisko ludzi ?

    • 2 3

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Otwarcie bazarku "Dzieje się"

    No i fajnie

    Jezu wreszcie ktos pomyślał o Przymorzu, nie chce mi sie jeździć do Wrzeszcza!!!!

    • 3 2

  • ceny (7)

    może ktoś napisać jakie są tam ceny podstawowych art.? np. chleba, sera, mleka itp.

    • 32 2

    • koperek, szczypior 5zł (4)

      a u babci z pod domowego ogródka kosztuje na zielonym rynku 2zł

      • 41 5

      • (3)

        A kradzione w ogole za darmo

        • 4 5

        • (1)

          za darmo to to co wyrzucają do śmietnika (dobre produkty), korzystam

          • 6 0

          • Tak zwany Freeganizm

            • 1 0

        • I nie tuczy.

          • 1 0

    • (1)

      Chleb 10
      Mleko 20
      Ser 100

      • 13 7

      • dwie kanapki na śniadanie za 20zl?

        • 2 3

  • Kiedy w Gdyni? (2)

    • 8 9

    • Już od dawna

      Jadłostajnia Orłowo

      • 1 1

    • A gdzie to jest?

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Dokończ piosenkę: Kochana Mamo, gdy będę duży, to Ci przywiozę...?