- 1 "Grillujemy" współczesne kino (47 opinii)
- 2 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (19 opinii)
- 3 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (6 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (110 opinii)
Smaki lata. Orzeźwiające koktajle w trójmiejskich lokalach
Lato w pełni, a spotkanie ze znajomymi w restauracji czy koktajl barze znowu jest możliwe. Długie, w miarę ciepłe wieczory zachęcają do wybrania się na miasto i spróbowania nowych kompozycji od trójmiejskich barmanów. Sprawdzamy, jakie propozycje alkoholowo-owocowe przygotowują popularne lokale.
Dokąd na dobry koktajl? Drink bary w Trójmieście
Orzeźwiające, lekkie, a przy tym miłe dla oka - takie są koktajle serwowane latem przez trójmiejskich barmanów. W upalny dzień przyniosą upragnioną ulgę, w chłodny - przypomną o tym, że pogodne dni znowu nadejdą.
- W naszym koktajl barze od zawsze stawiamy na owoce, a naszym gościom proponujemy orzeźwiające koktajle owocowe, które tworzymy ze świeżych egzotycznych owoców - mówi barman z Coctail Bar Max & Dom Whisky w Sopocie. - W zależności od upodobań smakowych, goście wybierać mogą własne kompozycje smakowe; my zaś w te upalne dni polecamy trzy sprawdzone, orzeźwiające propozycje smakowe. To koktajl owocowy z miksowanych świeżych owoców - wiśni i arbuza - z rumem, likierem marakuja i sokiem z limonki; koktajl z owocami na kruszonym lodzie oraz frozen margarita - truskawki, wiśnie, tequila, syrop truskawkowy i sok z limonki.
Szprycer - hit tego lata
W tym sezonie prym wiodą szprycery - napoje z białego wina zmieszanego z wodą sodową. Tegorocznym przebojem w gdańskim Eliksirze jest szprycer na bazie pietruszki, grejfruta i cytryny.
- Polecamy orzeźwiający i zarazem pobudzający koktajl, który parujemy z naszymi deserami, Espresso&Tonic, w skład którego wchodzi tonik własnej produkcji - mówi Mateusz Trzeciak, właściciel lokalu. - Koktajl, który również zasługuje na uwagę, to Burgundy Bishop. Bazuje na rumie, cytrynie oraz czerwonym winie.
Próbowanie nowych koktajli bywa prawdziwą przyjemnością dla podniebienia, dlatego dla gości niezdecydowanych przygotowano opcję degustacji pięciu koktajli autorskich w cenie 79 złotych.
Klasyczne i autorskie
Aby uczcić lato i ugościć klientów wakacyjną atmosferą, restauracje i bary w Trójmieście przygotowują specjalne oferty i promocje na wybrane pozycje z menu. W Neon Streetfood Barze w każdą środę jeden z drinków dostępny jest w cenie zaledwie 10 złotych, a w każdy piątek i sobotę co drugi dzban drinka można dostać za pół ceny.
- Moim faworytem jest Chinese Forest autorstwa naszego head barmana Kubensa: rum, hibiskus, syrop chai, cytrusy i kremowa pianka - mówi Kama Kiliańska z Neonu. - Równie godny uwagi jest Master Yi: rum, cytrusy, ananas i herbata Earl Grey. Nie mogę również nie wymienić klasyka nad klasyki, który chyba jest synonimem lata; to oczywiście Aperol Spritz: aperol, frizzante, woda gazowana i pomarańcze. Warty uwagi jest także dzban Hugo Elderflower, w którego skład wchodzą frizzante, syrop z czarnego bzu, limonka, mięta, maliny oraz woda gazowana.
Tropikalne Trójmiasto i klasyka w nowym wydaniu
Tropikalne, orzeźwiające, zaskakujące - nawet z klasycznych drinków da się zrobić koktajle, które zadziwią i pobudzą kubki smakowe. Taki zamiar przyświeca stworzeniu choćby koktajlu Sexy Negroni - połączenia ginu, aperolu, wina śliwkowego Choya, pianki i matchy. Lekka gorycz aperolu równoważona jest tu słodką pianką. To jedna z propozycji w cocktail&tapas barze Jungla w Gdańsku. Warto także spróbować orzeźwiającego Moscow Mule (wódka, imbir, limonka) albo Hurricane z rumu, marakui i cytryny. Ten ostatni został tu okrzyknięty hitem tegorocznego lata.
Koktajlową klasykę w nowym wydaniu proponują też barmani w gdańskim Aperitivo. Negroni Sbagliato to młodszy brat Negroni, jednak gin zamieniony został na lżejsze i bardziej orzeźwiające, ale tak samo eleganckie prosecco. Można również spróbować czegoś całkiem nowego. Amalficello to koktajl, który został opracowany przez barmanów z Aperitivo i nie można go wypić nigdzie indziej. Receptura oparta jest na wódce infuzowanej bazylią oraz włoskim limoncello z aromatycznych cytryn. Jak zapewniają barmani, to wyjątkowo rześka, idealnie zbalansowana letnia kompozycja.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast pozycji z karty, wraz z barmanem stworzyć coś po swojemu. Jednym z dobrych pomysłów może być mojito brzoskwiniowe, wzbogacone o puree z dojrzałych, słodkich owoców.
Recenzje kulinarne: testujemy lokalne restauracje
Koktajl - zrób to sam
Interakcja pomiędzy dwoma stronami lady może pójść jeszcze dalej. Barmani w Treinta y tres w Gdańsku zapraszają gości do wspólnego przygotowania drinków. W procesie tworzenia koktajlu Podgarbary klient sam przelewa do naczynia wino musujące. Nazwa tego drinka nie jest przypadkowa i podobnie jak inne tutejsze, nawiązuje do nazwy i tradycji gdańskich ulic. W karcie znajdziemy także koktajle o nazwach Chlebnicka, Długa czy Ogarna. Długa to różowy drink z żółtym kwiatkiem, odnoszący się do zwyczaju sprzedawania kwiatów dla kobiet na tytułowej ulicy. Ogarna odsyła z kolei do tradycji browarnictwa przy tejże ulicy - stąd wykorzystanie piwa jako składnika do drinka.
Restauracja zwraca szczególną uwagę na niemarnowanie żywności. Chleb przerabiany jest na miejscu na kwas chlebowy do drinka Chlebnicka, a z pozostałości po syropie ze świeżego rabarbaru do drinka Podgarbary przygotowywana jest nalewka.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (24) 4 zablokowane
-
2020-07-11 11:25
Fajne drineczki, będę dziś w śródmieściu to na pewno wpadnę na jednego!
- 5 1
-
2020-07-11 09:47
(1)
Stawiam na klasykę...tylko zimna, czarna kobra
- 6 0
-
2020-07-11 11:17
Mi ostatnio zasmakował zielony Kustosz w konserwie z Biedry. Schłodzony jest super smaczny i pożywny. No i ta cena 1,89pln.
- 4 4
-
2020-07-11 09:47
Kto nie może lub nie powinien pić alkoholu to niech sobie da spokój.Ale kto może ,to niech się bawi,bo propozycje są fajne.Rozsadek potrzebny.
- 19 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.