• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Spotkanie z winami

30 października 2008 (artykuł sprzed 15 lat) 
Restauracja Zeppelin zaprasza na spotaknie z winem Restauracja Zeppelin zaprasza na spotaknie z winem
Wino oswojone. Przyjemność bez zbędnych komplikacji, dobry smak i dobre towarzystwo. Lekko podana wiedza, która ułatwia zrozumienie, czym różni się jedno wino od drugiego i na czym polega jego wysoka jakość. Tym na co dzień zajmuje się Trójmiejska Akademia Wina.

Pomysł narodził się, w Restauracji Zeppelin kiedy spotkali się właściciele Restauracji Zeppelin w Gdańsku i Sławomir Płatek, lokalny sommelier. Początkowo w ofercie znalazły się szkolenia z zakresu etykiety dla firm. Niektórym w pracy przydaje się wiedza z zakresu zachowań przy stole, umiejętności dobierania win do potraw i odróżniania tego co dobre, od tego co przeciętnej wartości.

Jak relacjonuje Sławomir Płatek, zainteresowanie degustacjami było na tyle duże, że powstał pomysł otwartych spotkań, w których mógł uczestniczyć każdy chętny indywidualnie. Czasami zainteresowanych było tak dużo, że goście niemal nie mieścili się w sali.

Akademia działa już dwa lata. Choć spotkania odbywają się średnio raz w miesiącu, stale zbierane są opinie i pomysły. Wśród tematów pojawiały się ciekawostki, jak na przykład prezentacja win polskich, zjawiali się goście z Węgier i Francji. Można było sprawdzić jak smakują wina europejskie z kuchnią tajską i jak komponować je z serami. 30 października szef kuchni Zeppelina poda specjały z Kalifornii, aby przekonać się, czy rzeczywiście pasują do tamtejszych win.

To jednak nie koniec pomysłów, ponieważ pod hasłem "Jesień kojarzy mi się z winem" planowane są jeszcze dwie imprezy. Jedna z nich w oprawie muzycznej.

Tematy degustacji nie są jedynymi zaletami tych spotkań. W zgodnej opinii gości równie ważna jest dobra atmosfera. Stało się jednak zwyczajem, że po spotkaniach wielu gości zostaje przy stolikach kontynuować dobrze rozpoczęty wieczór.

Spotkania organizują Sławomir Płatek z firmy Winiarscy, Grzegorz Szulz z restauracji Zeppelin przy współpracy szefa kuchni Zeppelina Łukasza Miecznikowskiego, najbliższe już w czwartek, 30 października.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (32) ponad 10 zablokowanych

  • Buahhhaaa

    Co "panie" somelierze nie dales pan rady , brak argumentow w sytuacji smutnej prawdy i trzeba bylo cenzura sie podeprzec, smieszny jestes testerze.

    • 0 0

  • Moderacja

    Dziękuję za moderację wątku. Trochę się przewietrzyło.

    • 0 0

  • po 2 latach... (1)

    Minęły 2 lata i nic nie słychać o kolejnych spotkaniach. Czyżby nie było chętnych? Myślę,że są, tylko ktoś musi dać hasło, że znów będą takie spotkania.

    • 0 0

    • są, ale rzadko i nie tylko w trójmieście

      poza tym zająłem się teraz głównie promocją literatury. ale jeśli skrzyknie się grupka chętnych, to jestem do dyspozycji :) ostatnio było spotkanie w lublinie:
      http://www.między-słowami.pl/aktualnosc/items/Beaujolais_Nouveau.html
      pozdrawiam

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaką nazwę nosiło pierwsze stałe kino w Gdańsku powstałe w 1907 roku?