- 1 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (17 opinii)
- 2 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 3 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (91 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka
- 5 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (49 opinii)
- 6 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
Święto piwa w restauracji Althaus
Muzyka na żywo, odbijanie drewnianych beczek ze specjalnym gatunkiem piwa Paulaner oraz degustacja bawarskich specjałów - to atrakcje, które czekają na gości imprezy Oktoberfest w gdyńskiej restauracji Althaus. Dwutygodniowa biesiada rusza w sobotę, 21 września.
Restauracja Althaus przy ul. Świętojańskiej 81 w Gdyni działa już prawie rok i w dziedzinie tradycyjnej kuchni bawarskiej niemal nie ma w Trójmieście sobie równych. Nic więc dziwnego, że właściciel postanowił uczcić legendarne monachijskie święto piwne także w swoim lokalu. Od soboty 21 września do niedzieli 6 października potrwa tutaj impreza Oktoberfest.
- Przez dwa tygodnie przed restauracją będzie stał namiot, w którym będzie mogło biesiadować kilkadziesiąt osób - mówi Paweł Dolata, menedżer restauracji Althaus. - Chcemy, aby impreza jak najpełniej oddawała klimat niemieckiego święta piwa. Dlatego obsługa będzie przebrana w ludowe stroje bawarskie, a w wybrane dni występować będzie kapela grająca na akordeonie, tubie i skrzypcach charakterystyczną dla Bawarii muzykę biesiadną, m.in. polki i walczyki. Jednak najważniejszym elementem biesiady będą oczywiście oryginalne tradycyjne smakołyki kuchni bawarskiej.
W biesiadnym menu nie zabraknie golonki, bawarskich kiełbasek, precli oraz szynki pieczonej w całości.
- Część produktów sprowadzamy z Niemiec, ale większość to przekąski i dania przygotowywane na bazie tradycyjnych receptur pod okiem naszego szefa kuchni - tłumaczy Dolata. - Na miejscu przygotowujemy nie tylko mięsiwa, ale również marynowane warzywa, marmolady i inne słodkości. O naszych potrawach będzie można dowiedzieć się bezpośrednio od szefa kuchni, który będzie opowiadał gościom o specjałach.
Nie ma biesiadowania bez piwa. Podczas dwutygodniowej imprezy w restauracji Althaus będzie można spróbować sezonowego lagera z browaru Paulaner, który do Gdyni przyjedzie w drewnianych beczkach. Atrakcją będzie również pokaz ich odbijania. Nie zabraknie też butelkowanych regionalnych piw z Niemiec.
Goście, którzy na imprezę przyjdą przebrani w oryginalne, bawarskie stroje, mogą liczyć na niespodziankę. Organizatorzy zapraszają do wspólnej zabawy w stylu Oktoberfest!
Więcej o Restauracji Althaus w katalogu obiektów Trojmiasto.pl oraz na stronie www.restauracjaalthaus.pl.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (6)
-
2013-09-21 05:20
A nie lepiej urzadzic historyczna rekonstrukcje
puczu monachijskiego w orginalnych strojach epoki? Co jest grane? Kulturkampf w Gdyni?
- 5 2
-
2013-09-21 08:21
to jest jakaś lipa
Na stronie dania obiadowe mają od 30 zł a o samym piwie ani słowa. Nie chodzi nawet o cenę (pewnie 10+zł) ale o to czy sprzedają jakieś siki typu tyskie... Jeżeli chwalą się tylko paulanerem, którego można kupić w każdym sklepie to jest słabo.
Mnie to nie przekonało.- 4 0
-
2013-09-21 11:16
szkoda tylko że te namioty stoją bez zgody Miasta
a niby taki "Niemiec" porządny a tu proszę ............lewizna :(
- 7 1
-
2013-09-21 13:04
kelnerka
wyjątkowo pociągająca
- 4 0
-
2013-09-22 01:15
Daleko im do bawarskiej restauracji
Byłam tam raz i starczy jak można nie mieć piwa choć jednego beczkowego w niby niem.restauracji a w strojach to powinni być non stop tu odsyłam do sieciowki bawarskiej choćby na rynku we Wrocławiu tam to jest super piwo,jedzenie i klimat iście bawarski a tu nic szczególnego ten Althaus nie ma wogole klimatu..
- 4 0
-
2014-01-07 18:13
to nie jest knajpa Niemca ten caly althouse tylko gintera z rumi janowa handlarza anabolikami w latach 90 i złodzieja
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.