- 1 Co robić w długi weekend w mieście? (39 opinii)
- 2 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (86 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (11 opinii)
- 4 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (49 opinii)
- 5 Majówkowe świętowanie, ale bez parady (139 opinii)
- 6 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (160 opinii)
Te miejsca będą (wciąż) modne? Przewodnik
Krótki przewodnik dla tych, którzy chcą być na bieżąco z najnowszymi trendami na gastronomiczno-klubowej mapie Trójmiasta.
Miejskim bywalcom wciąż brakuje w Trójmieście nocnego i kulinarnego życia, którego doświadczają na ulicach Warszawy lub podczas wypadów do europejskich metropolii. My - na przekór tym narzekaniom - pokazujemy, że w Gdańsku, Sopocie i Gdyni można znaleźć zatłoczone i tętniące życiem lokale. Jeśli chcecie być na bieżąco z trendami na gastronomiczno-klubowej mapie Trójmiasta, sprawdźcie nasz krótki przewodnik. I nie zapomnijcie podzielić się w komentarzach swoimi ulubionymi miejscami.
Tereny postoczniowe w Gdańsku to obecnie przestrzeń o największym potencjale dla przyszłych gastronomów i właścicieli klubów. Wiele jednak wskazuje na to, że w tym sezonie zmiany jeszcze nie ruszą pełną parą. Trzeba będzie między innymi poczekać na kompleks restauracyjno-klubowy, który ma powstać w jednej z hal. Na wiosnę ruszy natomiast klub W4 przy ul. Elektryków. Będzie to nie tylko miejsce spotkań przed i po koncertach w sąsiedzkim klubie B90 i klub przeznaczony na występy kameralnych artystów, ale również swego rodzaju zadaszone "przedłużenie" przestrzeni kulturalno-relaksacyjnej "Ulica Elektryków", która w ubiegłym roku została dobrze przyjęta przez mieszkańców i w tym sezonie ma mieć drugą odsłonę.
Miłośnicy industrialnych klimatów powinni coraz baczniej śledzić ofertę alternatywnego klubu Protokultura, który zapowiada intensywną działalność w okresie wiosenno-letnim. Z kolei smakosze już teraz mogą planować koniec czerwca w stoczni. W budynku po dawnej remizie strażackiej odbędzie się bowiem otwarta dla wszystkich impreza zamykająca kulinarny eksperyment restauracji Metamorfoza, która buduje tutaj pierwszą w Polsce miejską farmę oraz gastronomiczne laboratorium dla najlepszych szefów kuchni z całej Polski.
Nieturystyczne życie barowo-pubowe w nadchodzącym sezonie nie powinno ulec zmianie. Imprezowicze szukający dobrego piwa i lokalnej atmosfery wciąż będą przychodzić do pubów na skrzyżowaniu ulic Lawendowej i Straganiarskiej . Podobnie jak w ubiegłych latach, w ciepłe wieczory tutaj właśnie będzie tętnić nocne życie, a tłumy osób przesiadywać będą przy wystawionych na chodniki stolikach i na krawężnikach. Szkoda, że tutejsze puby wciąż nie znalazły w mieście konkurencji, która budziłaby podobne zainteresowanie tłumów gości.
Dla bywalców niewielkich barów i knajpek serwujących jedzenie w przystępnych cenach wciąż najlepszym adresem będzie ulica Wajdeloty , gdzie obok hummus baru Hummusland czy makaroniarni, znajdą również wegańską restaurację Avocado czy kawiarnię. Miłośnicy bardziej wyszukanego jedzenia mogą skorzystać z oferty restauracji na terenie Garnizonu - niebawem do tych kilkunastu, które już działają dołączą między innymi azjatycka Ping-Pong i drugi oddział niezwykle popularnego wśród gdańszczan bistro z kuchnią polską Pobite Gary. Wrzeszczańskie osiedle to obecnie najciekawszy pod względem gastronomicznym zakątek miasta.
Zapowiedzią przez wielu wyczekiwanych zmian na Dolnym Mieście - choć na razie nieśmiałą i odosobnioną - będzie otwarcie kawiarni Rzecz Jasna. Niewykluczone, że za rok lub za dwa ul. Łąkowa stanie się przestrzenią miasta równie atrakcyjną dla restauratorów, co niedawno odkryty Dolny Wrzeszcz.
Sopot: dworzec rośnie w siłę
Trudno znaleźć na mapie Sopotu - a nawet całego Trójmiasta - miejsce, gdzie w najbliższym czasie powstanie więcej barów i restauracji niż nowy budynek dworca . Niebawem będzie to - obok pobliskiego Monciaka - wręcz gastronomiczne zagłębie kurortu. Już teraz funkcjonuje tutaj między innymi niewielka francuska piekarnia i kawiarenka oraz świetnie przyjęte przez klientów i często zatłoczone bistro z autorską kuchnią Cały Gaweł. Jest też azjatycki fast-food i kawiarnia, a wkrótce do tego grona dołączą whisky bar, restauracja Limonka i bar ze zdrową żywnością. Należy spodziewać się kolejnych.
Również w Sopocie będzie miało miejsce prawdopodobnie jedno ważniejszych w tym roku wydarzeń w restauracyjnym światku Trójmiasta. W pomieszczeniach po dawnym klubie Mandarynka bracia Wałęsowie, właściciele gdyńskiej restauracji Sztuczka otworzą swój drugi lokal (zobacz także: Test Smaku: Sztuczka - bez jednego zarzutu).
Gdynia: dwie ulice w centrum
Ulica Świętojańska już w ubiegłym roku przestała być najmodniejszych traktem gastronomicznym w Gdyni. Pozycję lidera przejęła Abrahama , gdzie otwarto najczęściej komentowane lokale w mieście, między innymi kluborestaurację Główna Osobowa serwującą autorską kuchnię i koktajle oraz restaurację Pieterwas. Krew i Woda, która szybko wspięła się do czołówki w kulinarnych rankingach Trójmiasta.
Test smaku: kreatywna kuchnia w Głównej Osobowej
Kolejną okolicą, która niebawem może zyskać drugie życie i stać się bardzo popularna wśród miejskich bywalców jest skrzyżowanie ulic 3 Maja i Starowiejskiej . To w tej okolicy funkcjonuje modna restauracja włoska Serio i pizzeria Czerwony Piec, a wkrótce ruszyć ma pierwszy pub bodajże najpopularniejszego w Polsce browaru rzemieślniczego AleBrowar. Jak wynika z zapowiedzi, będzie to multitap z prawdziwego zdarzenia, gdzie nie tylko będzie można spróbować kilkudziesięciu piwnych trunków, ale również zapoznać się z subkulturą piwnych rzemieślników, dla których lokal Michała Saksa z pewnością stanie się jednym z najważniejszych na trójmiejskiej mapie.
Test Smaku: Serio to strzał w dziesiątkę
Miejsca
Opinie (32) 3 zablokowane
-
2016-03-22 16:34
Niestety mało nowości (1)
Szkoda ze te grono nie poszerza się zbytnio.
A tragedia jest już Sopot gdzie nie dzieje się praktycznie nic ciekawego, o kulturalnych wydarzeniach już można zapomnieć.
A na dodatek zamiast iść w stronę możliwości kulturalnego wypicia cydru czy wina pod chmurką to szeryf Karnowski chce pozamykac sklepy w centrum...- 30 5
-
2016-03-22 18:29
to jest rodzaj przesiewowej gentryfikacji, nie dla plebsu Sopot, Karnosia stać na wszystko
jeszcze jemu stawiają.
- 4 0
-
2016-03-22 18:26
Dole nie stanie się Wrzeszczem bo jest w dudzie komunikacyjnej dla wielu
a po pijaku trzeba by się pakować w 105
- 10 3
-
2016-03-22 16:03
Modne = do d..py
- 46 10
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.