• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejski poradnik kebabowy. Gdzie zjeść po imprezie?

Borys Kossakowski
22 maja 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
W sopockim Kebabistanie ruch jest przez całą dobę. W sopockim Kebabistanie ruch jest przez całą dobę.

Polskie kebabownie niepostrzeżenie opuściły epokę dzikiej gastronomii spod znaku przyczepy kempingowej i plastikowych krzesełek. Coraz więcej barów bistro z tureckim przysmakiem przypomina berlińskie knajpki, w których można usiąść, napić się herbaty lub piwa czy podyskutować o tytoniach do sziszy. Jednak podstawową funkcją kebabowni pozostaje oczywiście nakarmić zgłodniałych miejskich wędrowców. Gdzie jest najlepszy kebab w Trójmieście? Gdzie można się pożywić w środku nocy?



Sopockie centrum kebabu na Monte Cassino w sezonie tętni życiem prawie przez całą noc. Sopockie centrum kebabu na Monte Cassino w sezonie tętni życiem prawie przez całą noc.
Jedna z największych kebabowni w Trójmieście - Kebab u Turka koło dworca PKP we Wrzeszczu. Jedna z największych kebabowni w Trójmieście - Kebab u Turka koło dworca PKP we Wrzeszczu.
Jeden z najstarszych kebabów w Trójmieście A'la Turka w Gdyni na 10 lutego. Specjalność - pirzola, czyli baranina z kością. Jeden z najstarszych kebabów w Trójmieście A'la Turka w Gdyni na 10 lutego. Specjalność - pirzola, czyli baranina z kością.
Kebab po turecku znaczy mięso. A w zasadzie kebap, bo tak zapisuje się to słowo nad Bosforem (choć na Wschodzie można też spotkać kabab, kebob, kabob). Zazwyczaj baranina lub wołowina, wieprzowiny, jak wiadomo, Muzułmanie nie tykają. Döner kebap to z kolei mięso obracające się na ruszcie. W Turcji podawane w bułce z cebulą i sosem. Choć połowa trójmiejskich przybytków sprzedaje "oryginalny turecki kebap", nie dajcie się zwieść. To w istocie oryginalny niemiecki kebap, bo przepis na niego został opracowany przez imigranckich kucharzy zza Odry. W języku polskim najbardziej rozpowszechniona i zupełnie poprawna jest pisownia kebab i jej będziemy się trzymać.

W Gdańsku nocny dyżur pełni malutka Alanya przy ul. Kołodziejskiej, tuż koło Klubu Parlament. Tam w weekend można pożywić się kebabem aż do piątej rano. Menu standardowe - kebab w bułce i rollo, ale można też napić się piwa. Jednym z pracowników jest Turek z Macedonii, który twierdzi, że najlepsze jest jugosławiańskie kebabcziczi, którego jednak Antalya póki co nie serwuje. Może czas wypełnić niszę na rynku?

Kto ma ochotę przy kebabie usiąść, pogadać z przyjaciółmi lub posurfować w sieci (w Gdańsku, w Głównym Mieście jest ogólnodostępne Wi-Fi), może wybrać się do pobliskiego Babaimu na Piwnej (czynny w weekendy do 1). Lokal dysponuje własnym tarasem, z którego korzystają chętnie amatorzy Rulonu, czyli kebabu z wołowiny w grubym naleśniku. W menu znajdziemy też pizzę i ryby, a co ważne - jest też toaleta z prawdziwego zdarzenia (taka wiedza może czasami uratować życie). Godny polecenia jest też Original Burger przy ul. Długiej, naprzeciwko Neptuna. Niedawno otwarty lokal przyciąga skoczną serbską muzyką. W środku można się skryć w razie niepogody. Czynne do ostatniego klienta.

Gdyńscy taksówkarze, policjanci i imprezowicze najchętniej korzystają z lokali przy 10 lutego - AntalyaKebab A'la Turka. Antalya (otwarta do piątej) to ostatni przystanek na drodze do Dworca PKP, z którego chętnie korzystają wracający ze Skweru Kościuszki. Jeśli ucieknie wam kolejka, Antalya służy tzw. "ogródkiem", czyli stolikami na chodniku. Jeszcze dłużej, bo do szóstej rano otwarty jest Kebap A'la Turka, jedna z najstarszych kebabowni w Trójmieście. Specjalnością zakładu są dania z grilla: szaszłyk (şiş kebap) i pirzola (mięso baranie z kością), dostępne tylko w ciągu dnia. Można tu też napić się tureckiej herbaty serwowanej do potraw, jak w Berlinie, za darmo.

Kebab:

Na uwagę zasługuje także Kebab U Turka na Skwerze Kościuszki, w którym można się zaopatrzyć w fajkę wodną (sziszę), tytoń i melasę, a do kebabu można zamówić piwo z beczki, ser turecki, zaś na deser połknąć baklawę, czyli turecki smakołyk z ciasta listkowego z orzechami, cukrem lub miodem. Co ciekawe - na ladzie widnieje napis: "do kebaba widelców nie podajemy". W Turcji to ponoć nie do pomyślenia, żeby kebab jeść widelcem, ale tamtejsza wersja potrawy nie zawiera sałaty, kapusty, pomidorów czy oliwek, które z polskiego kebaba lubią się wysypywać na spodnie. Czasem warto zrobić ukłon w stronę lokalnego klienta.

Głodomory zaś często zaglądają na ul. Władysława IV do Don Kebab, który pracuje o dziwo tylko od piątku do soboty i zamykają o 20. Specjałem zakładu jest spory Kebab XL Studencki z dodatkiem frytek oraz monstrualny Studencki bez Granic.

Prawdopodobnie największa kebabownia w Trójmieście to drugi z trzech Kebabów u Turka, zaraz koło dworca PKP. Prócz standardowego menu dostaniemy tam rozmaite tradycyjne frykasy znad Bosforu, takie jak iskender kebab czy baranina grillowana na szpadzie (te dania serwuje także Sakarya przy ul. Do Studzienki) oraz całą masę tureckich przysmaków i przypraw, które można używać w domu. Lokal nie jest jednak czynny nocą. Imprezowiczów kusi natomiast kebabownia na Dmowskiego, która jest czynna do godziny piątej w piątek, sobotę i... we wtorek (to specjalny ukłon w stronę klientów pobliskiego V-Clubu).

I na koniec Sopot, imprezowe centrum Trójmiasta. Tutaj główną rolę odgrywają dwa bary zlokalizowane niemal w środku Monciaka. To Kebabistan oraz Imbiss Istanbul. Ten pierwszy jest znacznie większy, z siedzeniami w środku i ogródkiem, gdzie prócz kebaba można dostać także baklawę czy ayran oraz tytoń do sziszy. Ten drugi to typowy take-away z malutkim stolikiem. Oba lokale są w sezonie zatłoczone od rana do nocy - w ciągu dnia karmią się tam plażowicze, wieczorami imprezowicze, których w Sopocie nie brakuje.

O gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje preferencje smakowe. Moim skromnym zdaniem we Wrzeszczu znajdują się dwa kebaby, które szczególnie warto polecić. Pierwszy z nich to syryjski Aleppo przy ul. Grunwaldzkiej (blisko ul. Do Studzienki), w których serwują wspaniałe falafele z sosem czosnkowym (świetny dodatek do bardzo dobrego kebaba) oraz Alabalakebap przy ul. Do Studzienki, gdzie prócz niezłych kebabów serwują cudowne ręcznie robione... pierogi (na miejscu i na wynos).

Kebab to temat rzeka. Nowe bary powstają jak grzyby po deszczu, więc jest pewnie sporo lokali, do których nie zdołaliśmy trafić, a które podają niezłe jedzenie. Jakie są wasze ulubione kebabownie w Trójmieście?

Miejsca

Opinie (299) ponad 20 zablokowanych

  • Kapustan (4)

    Ja polecam na morenie vis a vis Skrzypka. Malo surowek a duzo mieska. Tak na marginesie Kebap(Niemiecki) bo taki staraja sie serwowac w Polsce powinien miec biala kapustke, swiezy ogorek, cebule i pomidor.! Czesto mozna spotkac wszystkie rodzaje kapusty!! O miesie juz niebede wspominal. Orginalny turecki(w Turcji) wcale niejest smaczny!!

    • 8 8

    • Ba, u nas normalką jest jeszcze ładowanie kiszonej kapusty do kebaba. A świeże nakłada się po pół plasterka

      No te kilogramy sosu, tego w prawdziwym kebabie nie ma

      • 1 0

    • kebab

      w ogole nie jest smaczny

      • 2 2

    • No to chyba nie jadłeś prawdziwego tureckiego kebaba. Ja jadałam różne kebaby w Turcji i krajach bałkańskich i są pycha, właśnie szukam miejsca w Trójmieście, gdzie dostanę choć namiastkę tego tureckiego rarytasu, ale coś ciężko znaleźć. Jak na razie najlepsza Alanya i Antalya w Gdańsku oraz Kebabistan w Sopocie.

      • 2 0

    • Oryginalny turecki kebab jest jak najbardziej pyszny, byłam i jadałam. Turcja jeśli chodzi o kebab nie prowadzi działalności typu fast-food!!! U nas cieżko o dobrą podróbę, ale niektóre bary dają radę. Jak dla mnie Gdańsk: nowy punkt przy ul,. Hynka - tam gdzie warsztaty samochodowe - pyszności po prostu, od lat Antalya i ewentualnie we Wrzeszcu koło dworca, Sopot: Kebabistan, w którym jadam regularnie, Gdynia - 10 lutego koło dworca są dwa punkty, oba dobre, ale z tymi kanapami ze skaju lepsze (nie pamiętam nazw tych barów).

      • 0 0

  • żarcie dla dresów (1)

    przecinaki w białych czapeczkach skierowanych daszkiem w niebo i ich maniurki z własnoręcznie farbowanymi kudłami na hebanowy czarny żyją z kebabami w istnej symbiozie niczym wiśnie w czekoladkach pożerając łapczywie śmierdzącego kebsa za 6 zeta na dmowskiego

    • 51 7

    • to się akurat zgadza.

      • 20 1

  • Wielki Baba (2)

    Najlepszy Kebab był w Gdyni na ul. Świętojańskiej (blisko UM). Nazywał się WIELKI BABA. Prowadził go baaaardzo sympatyczny Polak :) sosy robione na miejscu, nakładane na szpikulec kawałki mięsa a nie mielony kebab z Makro i przepyszne surówki z kapusty robione w specjalny sposób :) Właściciel nigdy nie żałował składników, zawsze był miły i sympatyczny, porozmawiał :)
    Ale niestety już go nie ma - został wykupiony przez Turka

    • 21 0

    • " sosy robione na miejscu, nakładane na szpikulec kawałki mięsa a nie mielony kebab z Makro i przepyszne surówki z kapusty robione w specjalny sposób :) Właściciel nigdy nie żałował składników"

      pewnie dlatego splajtował :-)))

      • 8 0

    • Jeszcze wierzę w to, że on kiedyś odrodzi się jak fenix z popiołu i wróci na rynek :)

      • 0 0

  • Kebab (2)

    Prawdziwy Kebab jest z BARANINY a nie to co my dostajemy .

    • 29 0

    • też (1)

      Odmian kebabów jest mnóstwo, ale wcale nie jest tak że tylko baranina. Kurczak albo baranina to podstawa, oczywiście nigdy świnia.

      • 4 0

      • wołowina

        ja jadam tylko sopocki kebab z mięsem wołowym. innego nie trawię.

        • 1 0

  • a gdzie był wcześniej A'la TURKA w Gdyni ????? (1)

    w jakim miejscu był wcześniej A'la TURKA w Gdyni skoro jest jednym z najstarszych kebabów w Trójmieście ???
    Lokal został otwarty niedawno więc może został skądś przeniesiony skoro jest jednym z najstarszych ?
    Wcześniej była tam kawiarnia "Danusia"

    • 13 1

    • Ala Turka

      na Starowiejskiej i w Gemini :)

      • 2 0

  • Kebab U Turka (1)

    Tylko i wyłącznie kebab u TUrka - PITA an ie jakies naleśniki czy bułki!!! Ciesze sie ze we Wrzeszczu jest ten kEBAB NIE TRZEBA GNAĆ DO gDYNI

    • 7 11

    • Zamiast pisać na forum rób lepsze żarcie - wtedy przyjdzie więcej ludzi ;)

      • 6 1

  • Nie ma co się dziwić że na ulicach coraz wiecej spaślaków. (1)

    Obrzydzenie bierze jak się widzi takiego grubasa wciskającego do paszczy fast-food i popijającego colę.

    • 21 8

    • nie chcesz - nie patrz

      • 6 0

  • Najlepszy jest w Gdyni U Turka przed skwerem Kościuszki! I nie ma wacława we wsi na niego, ten co otworzyli we wrzeszczu przy skm nie dorównuje mu nawet do pięt. NIECH ŻYJE KEBAB U TURKA!
    ps. Nie jestem z gdyni:D ten kebab to jedyna dobra rzecz jaką mają :D

    • 7 9

  • (1)

    moze zróbmy mode na polskie knajpkii zarcie a nie turecki ZAPIEKANKI to sa typowo polskie przysmaki na po imprezowy głod

    • 13 3

    • Jak zapiekanki...

      to tylko w Gdyni, w budkach przy pomniku harcerzy! :)

      • 6 3

  • podpis 3 zdjęcia nieco mylny

    ala turka istnieje gdzies od roku,przynajmniej na 10lutego, wczesniej była tam lodziarnia a jeszcze wczesniej bodajże jakies poduszki materiały, na skwerze u turka oczywiście bardzo dobrze ale od czasu jak otworzyli na świętej , nieco słabsze jedzenie, na świętej dużo lepsze, jesli chodzi o sopot to kebabistan dużo słabszy niż imbiss, mieso średnie, w imbissie natomiast super szybko i smakowicie, na gdańsk sie nie wyuszczam ale słyszałem że własnie w wrzeszczy przy peronie sa mega dobre kebaby, a tak sobię napisałem bo od wielu lat jestem maniakiem tego typu jedzonka, ps jesli chodzi o oryginał to pozycji jest przynajmniej kilkadziesiąt, i zazwyczaj w kraju kebaba jada się go jak typowy obiad a nie fastfood

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który trójmiejski festiwal jazzowy jest najstarszym na Wybrzeżu i jednym z najdłużej odbywających się w Polsce?