- 1 Momoa spotkał się z Michalczewskim (57 opinii)
- 2 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (47 opinii)
- 3 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (8 opinii)
- 4 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (136 opinii)
- 5 Planuj Tydzień: Noc Muzeów i Juwenalia (15 opinii)
- 6 Ciotka i skandal w uzdrowisku (58 opinii)
Trójmiejski poradnik kebabowy. Gdzie zjeść po imprezie?
Polskie kebabownie niepostrzeżenie opuściły epokę dzikiej gastronomii spod znaku przyczepy kempingowej i plastikowych krzesełek. Coraz więcej barów bistro z tureckim przysmakiem przypomina berlińskie knajpki, w których można usiąść, napić się herbaty lub piwa czy podyskutować o tytoniach do sziszy. Jednak podstawową funkcją kebabowni pozostaje oczywiście nakarmić zgłodniałych miejskich wędrowców. Gdzie jest najlepszy kebab w Trójmieście? Gdzie można się pożywić w środku nocy?
W Gdańsku nocny dyżur pełni malutka Alanya przy ul. Kołodziejskiej, tuż koło Klubu Parlament. Tam w weekend można pożywić się kebabem aż do piątej rano. Menu standardowe - kebab w bułce i rollo, ale można też napić się piwa. Jednym z pracowników jest Turek z Macedonii, który twierdzi, że najlepsze jest jugosławiańskie kebabcziczi, którego jednak Antalya póki co nie serwuje. Może czas wypełnić niszę na rynku?
Kto ma ochotę przy kebabie usiąść, pogadać z przyjaciółmi lub posurfować w sieci (w Gdańsku, w Głównym Mieście jest ogólnodostępne Wi-Fi), może wybrać się do pobliskiego Babaimu na Piwnej (czynny w weekendy do 1). Lokal dysponuje własnym tarasem, z którego korzystają chętnie amatorzy Rulonu, czyli kebabu z wołowiny w grubym naleśniku. W menu znajdziemy też pizzę i ryby, a co ważne - jest też toaleta z prawdziwego zdarzenia (taka wiedza może czasami uratować życie). Godny polecenia jest też Original Burger przy ul. Długiej, naprzeciwko Neptuna. Niedawno otwarty lokal przyciąga skoczną serbską muzyką. W środku można się skryć w razie niepogody. Czynne do ostatniego klienta.
Gdyńscy taksówkarze, policjanci i imprezowicze najchętniej korzystają z lokali przy 10 lutego - Antalya i Kebab A'la Turka. Antalya (otwarta do piątej) to ostatni przystanek na drodze do Dworca PKP, z którego chętnie korzystają wracający ze Skweru Kościuszki. Jeśli ucieknie wam kolejka, Antalya służy tzw. "ogródkiem", czyli stolikami na chodniku. Jeszcze dłużej, bo do szóstej rano otwarty jest Kebap A'la Turka, jedna z najstarszych kebabowni w Trójmieście. Specjalnością zakładu są dania z grilla: szaszłyk (şiş kebap) i pirzola (mięso baranie z kością), dostępne tylko w ciągu dnia. Można tu też napić się tureckiej herbaty serwowanej do potraw, jak w Berlinie, za darmo.
Głodomory zaś często zaglądają na ul. Władysława IV do Don Kebab, który pracuje o dziwo tylko od piątku do soboty i zamykają o 20. Specjałem zakładu jest spory Kebab XL Studencki z dodatkiem frytek oraz monstrualny Studencki bez Granic.
Prawdopodobnie największa kebabownia w Trójmieście to drugi z trzech Kebabów u Turka, zaraz koło dworca PKP. Prócz standardowego menu dostaniemy tam rozmaite tradycyjne frykasy znad Bosforu, takie jak iskender kebab czy baranina grillowana na szpadzie (te dania serwuje także Sakarya przy ul. Do Studzienki) oraz całą masę tureckich przysmaków i przypraw, które można używać w domu. Lokal nie jest jednak czynny nocą. Imprezowiczów kusi natomiast kebabownia na Dmowskiego, która jest czynna do godziny piątej w piątek, sobotę i... we wtorek (to specjalny ukłon w stronę klientów pobliskiego V-Clubu).
I na koniec Sopot, imprezowe centrum Trójmiasta. Tutaj główną rolę odgrywają dwa bary zlokalizowane niemal w środku Monciaka. To Kebabistan oraz Imbiss Istanbul. Ten pierwszy jest znacznie większy, z siedzeniami w środku i ogródkiem, gdzie prócz kebaba można dostać także baklawę czy ayran oraz tytoń do sziszy. Ten drugi to typowy take-away z malutkim stolikiem. Oba lokale są w sezonie zatłoczone od rana do nocy - w ciągu dnia karmią się tam plażowicze, wieczorami imprezowicze, których w Sopocie nie brakuje.
O gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje preferencje smakowe. Moim skromnym zdaniem we Wrzeszczu znajdują się dwa kebaby, które szczególnie warto polecić. Pierwszy z nich to syryjski Aleppo przy ul. Grunwaldzkiej (blisko ul. Do Studzienki), w których serwują wspaniałe falafele z sosem czosnkowym (świetny dodatek do bardzo dobrego kebaba) oraz Alabalakebap przy ul. Do Studzienki, gdzie prócz niezłych kebabów serwują cudowne ręcznie robione... pierogi (na miejscu i na wynos).
Kebab to temat rzeka. Nowe bary powstają jak grzyby po deszczu, więc jest pewnie sporo lokali, do których nie zdołaliśmy trafić, a które podają niezłe jedzenie. Jakie są wasze ulubione kebabownie w Trójmieście?
Miejsca
Opinie (299) ponad 20 zablokowanych
-
2012-05-22 11:13
alabalakebap i niezłe kebaby?
dobry kebab z drobiu tylko w Indigo, turecki tylko w Sakarya. Dodatkowo, w indigo są dania indyjskie (poza menu można zamówić inne dania, trzeba tylko uzgodnić z właścicielem), w Sakaryi za to jest tureckie piwo.
- 2 8
-
2012-05-22 10:49
Kebab U Turka (1)
Tylko i wyłącznie kebab u TUrka - PITA an ie jakies naleśniki czy bułki!!! Ciesze sie ze we Wrzeszczu jest ten kEBAB NIE TRZEBA GNAĆ DO gDYNI
- 7 11
-
2012-05-22 11:05
Zamiast pisać na forum rób lepsze żarcie - wtedy przyjdzie więcej ludzi ;)
- 6 1
-
2012-05-22 11:03
trójmiejskie mini kebeby kapustowe
W zeszłym roku przekonałem się, że w naszym trójmieście robią nas w "kapustę" i to wszyscy bez wyjątku(Gdańsk, Sopot, Gdynia) Podczas pobytu w Krakowie, spróbowałem w kilku punktach i co się okazało... 60-70 % to mięso a reszta to naprawdę bogaty wybór dodatków oliwki, papryka, pomidory, ogórki itd i odrobinę kapusty. Nawet do zwykłej zapiekanki dają dodatki gratis... Oczywiście ceny na tym samym poziomie. U nas to mają łeb do interesu - pokroją kapustę odrobinkę mięsa i pewnie z 1000% marży.
- 22 1
-
2012-05-22 11:02
podpis 3 zdjęcia nieco mylny
ala turka istnieje gdzies od roku,przynajmniej na 10lutego, wczesniej była tam lodziarnia a jeszcze wczesniej bodajże jakies poduszki materiały, na skwerze u turka oczywiście bardzo dobrze ale od czasu jak otworzyli na świętej , nieco słabsze jedzenie, na świętej dużo lepsze, jesli chodzi o sopot to kebabistan dużo słabszy niż imbiss, mieso średnie, w imbissie natomiast super szybko i smakowicie, na gdańsk sie nie wyuszczam ale słyszałem że własnie w wrzeszczy przy peronie sa mega dobre kebaby, a tak sobię napisałem bo od wielu lat jestem maniakiem tego typu jedzonka, ps jesli chodzi o oryginał to pozycji jest przynajmniej kilkadziesiąt, i zazwyczaj w kraju kebaba jada się go jak typowy obiad a nie fastfood
- 5 0
-
2012-05-22 10:44
żarcie dla dresów (1)
przecinaki w białych czapeczkach skierowanych daszkiem w niebo i ich maniurki z własnoręcznie farbowanymi kudłami na hebanowy czarny żyją z kebabami w istnej symbiozie niczym wiśnie w czekoladkach pożerając łapczywie śmierdzącego kebsa za 6 zeta na dmowskiego
- 51 7
-
2012-05-22 10:56
to się akurat zgadza.
- 20 1
-
2012-05-22 10:56
Najlepszy jest w Gdyni U Turka przed skwerem Kościuszki! I nie ma wacława we wsi na niego, ten co otworzyli we wrzeszczu przy skm nie dorównuje mu nawet do pięt. NIECH ŻYJE KEBAB U TURKA!
ps. Nie jestem z gdyni:D ten kebab to jedyna dobra rzecz jaką mają :D- 7 9
-
2012-05-22 10:31
Nie jem mięsa. (1)
j.w.
- 6 34
-
2012-05-22 10:42
smacznych i zdrowych warzyw na roundup'ie życzę
- 1 4
-
2012-05-22 10:34
z kebabem mam jak z kurczakami z rożna - ładnie pachną, ale po zjedzeniu zawsze żałuję że się skusiłem.
- 18 4
-
2012-05-22 10:28
Glutaminian sodu
- 15 1
-
2012-05-22 10:27
najlepszy kebab
Doner Grill w Hamburgu na Finkenwerder
- 11 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.