- 1 Gdański Żuraw otwiera się po remoncie (13 opinii)
- 2 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (45 opinii)
- 3 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (54 opinie)
- 4 100cznia otworzyła sezon (55 opinii)
- 5 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (65 opinii)
- 6 Recenzja "Challengers": intensywne kino (50 opinii)
W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia
Cydr w ostatnim czasie zyskuje na popularności - na kulinarnej mapie Trójmiasta pojawiło się kolejne miejsce, które specjalizuje się właśnie w tym alkoholu. Pod koniec października byliśmy na otwarciu pijalni cydru w Hotelu Sadova w Gdańsku, dziś opisujemy pierwszą na Pomorzu cydrownię rzemieślniczą, która mieści się w restauracji Tabun w Otominie .
Przypomnijmy, że cydr to przefermentowany sok z jabłek bez dodatku cukru, choć niektórzy błędnie uznają go za wytrawną odmianę piwa, wina lub wina jabłkowego. Moda na trunek trwa w najlepsze od kilku lat, na co wpływ miały m.in. sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina. Wygląda jednak na to, że restauratorzy zaczęli traktować cydr poważnie, budując wokół niego całe koncepty gastronomiczne i stawiając go na pierwszym planie. Tym tropem poszli właściciele otomińskiej restauracji Tabun, ale krok dalej, ponieważ zdecydowali się na otwarcie własnej cydrowni, w której własnoręcznie produkują cydr rzemieślniczy.
Kochasz jeść? Lubisz gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować
- To jest serce cydrowni, w którym wszystko się dzieje. Tu przyjeżdżają jabłka, stąd potem "wychodzi" cydr - mówił podczas oprowadzania po niewielkim obiekcie, położonym kilka kroków od restauracji Tabun Michał Ponikowski, współwłaściciel. - Produkcja cydru jest bardzo prosta, prostsza niż wina, ponieważ trunek powstaje z czystego soku tłoczonego z jabłek. Wymaga jednak chwili czasu. Ten, który dziś pijecie, leżakował sześć tygodni, a wczoraj został zlany. Regularnie będzie się pojawiać cydr fermentowany na dzikich drożdżach, cydr z renety oraz klasyczny miks z czterastu odmian jabłek.
Podczas piątkowego otwarcia cydrowni to jednak nie sam obiekt był najważniejszy, a cydr, zaserwowany na wiele sposobów. Goście skosztowali dwóch jego odmian, a także przekonali się, jaki kulinarny potencjał tkwi w polskim jabłku i wyprodukowanym z niego alkoholu.
Na stołach znalazły się m.in. zupa z jabłka, selera naciowego i sera bursztyn; kulebiaki z jabłkiem, boczkiem, cebulą i majerankiem; sałatka z jabłkiem, selerem, prażonymi migdałami i miodem; żytni chleb z kaszubską okrasą i czatnejem jabłkowym czy pieczone jabłka z gęsią wątróbką i calvadosem. Nie zabrakło też słodkości, czyli ciast z jabłkami, racuchów, czipsów jabłkowych i oczywiście świeżo tłoczonego soku z jabłek. Imprezie towarzyszła muzyka na żywo.
- Produkcja cydru rzemieślniczego zaczyna się od tego, że wsiadam w samochód, jadę do sadu na Pomorzu, próbuję z każdego rzędu jabłko, potem tłoczę. Wybrane przeze mnie niepryskane jabłka są zrywane, czyli nie są to spady, które leżą na ziemi i czekają, aż ktoś je podniesie. Następnie przebieram owoce, płuczę, mielę, wrzucam do hydroprasy, tłoczę sok, wlewam do zbiornika fermentacyjnego, dodaję drożdże i czekam. Mogę czekać trzy tygodnie albo dwa miesiące. Czas oczekiwania zależy od wielu warunków, np. temperatury czy zawartości cukru w jabłkach. W kadziach mogę jednorazowo wyprodukować 1300 litrów cydru - mówił Michał Ponikowski.
W chwili obecnej w Tabunie można napić się dwóch rodzajów cydru, natomiast na początku grudnia będzie można zakupić cydr w butelce na wynos.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (92) 3 zablokowane
-
2018-11-10 22:07
Kiedys to byl cydr w bramie odbijany ...
- 4 0
-
2018-11-10 14:55
(3)
Zróbcie coś z tą restauracja!! Poszukajcie lepszego kucharza, zmieńcie menu i przede wszystkim dajcie ceny dla ludzi! Ile razy chcę wejść posiedzieć w tej restauracji ale niestety menu nie zachęca
- 44 9
-
2018-11-10 17:11
(1)
Bardzo smakują mi tam potrawy.Wszystko zależy od gustu podniebienia.
- 4 14
-
2018-11-10 20:56
Jak ktoś lubi dania pokroju zupki chińskiej tylko 100razy drożej to smacznego.
- 7 4
-
2018-11-10 16:07
Nie każdemu się dogodzi ☺️
- 7 5
-
2018-11-10 12:34
(2)
Od kilku dobrych lat piję w Tabunie ich cydr i jest przepyszny :)
- 21 17
-
2018-11-10 20:51
jak bede chcial wypic to sam se zrobie panie wlascicielu.
- 5 5
-
2018-11-10 16:56
Właściciel >?
- 13 2
-
2018-11-10 20:08
Te Tabun to otwarty?
- 1 0
-
2018-11-10 19:43
Co to znaczy czerastu?
- 2 0
-
2018-11-10 12:09
(3)
Moda na trunek trwa w najlepsze od kilku lat, na co wpływ miały m.in. sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina.
a nie było przypadkiem odwrotnie?- 20 22
-
2018-11-10 19:32
A powinni byli!
- 7 1
-
2018-11-10 17:20
nie, polscy sadownicy sankcji na Putina
nie nakładali
- 5 2
-
2018-11-10 13:54
znaczy sadownicy nałożyli sankcje na Putina?
- 29 1
-
2018-11-10 18:49
(1)
Ale te baby szpetne... Kijem bym nie ruszył bo całej beczce jabola.
- 4 5
-
2018-11-10 19:10
Fascynująca rzecz, że niektórzy chcą wydatkować swój czas i energię na wylewanie hejtu...
Get a life. Warto!- 2 3
-
2018-11-10 15:42
Cydr jest paskudny (2)
- 10 11
-
2018-11-10 15:49
(1)
Spróbuj Miłosławskiego z czerwoną nalepką na szyjce. Pewnie piłeś jakieś Lubelskie zlepki. Cydr musi być wytrawny!
- 7 1
-
2018-11-10 18:32
Czy tam Lubuski.
- 0 1
-
2018-11-10 18:01
Ktoś zapytał czemu cydr taki drogi. Ponieważ frajer kupi.
Pamiętacie 2014 i ten krzyk aby kupować jabłka i cydr? Czy chociaż trochę ceny spadły w sklepach? Nie, hurtownicy nabili kieszenie.- 11 0
-
2018-11-10 17:04
(1)
uwielbiam cydr, ale z polskimi nazwami nie lubie tych zagranicznych
- 5 4
-
2018-11-10 17:37
Ekspert?
A jakie cydry pijałeś w życiu.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.