• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wino i czekolada, czyli warsztaty degustacyjne w hotelu Hampton by Hilton w Oliwie

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
15 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
W hotelu Hilton w Oliwie odbyły się warsztaty ze sztuki łączenia win kalifornijskich z czekoladą. W hotelu Hilton w Oliwie odbyły się warsztaty ze sztuki łączenia win kalifornijskich z czekoladą.

We wtorek, w świeżo otwartym hotelu Hampton by Hilton w Oliwie zobacz na mapie Gdańska, odbyły się warsztaty z łączenia wina z czekoladą. Miłośnicy czekolady i sommelierzy spotkali się w małym gronie, by poznać sekrety dotyczące odpowiedniego dobierania dwóch bardzo lubianych smaków.



Warsztaty pod nazwą California Zin&Chocolate skierowane były do sommelierów, restauratorów oraz cukierników. Sztuka łączenia wina z deserami jest nadal mało znana, a organizatorzy podkreślali, że warto zwrócić uwagę na współpracę pomiędzy szefami kuchni a sommelierami w restauracjach. Umiejętność doboru odpowiedniego wina do deseru może być wartościową cechą.

W hotelu Hampton by Hilton w gdańskiej Oliwie zebrało się 25 uczestników, których powitano na jednej z cyklu degustacji łączących wina z czekoladą. Spotkanie rozpoczęło się od prelekcji Tomasza Prange-Barczyńskiego, redaktora naczelnego Magazynu Wino. W trakcie degustacji trzech pierwszych win opowiadano o historii szczepu zinfandel, jego uprawie oraz cechach charakterystycznych.

Wybrane do degustacji wina łączy pochodzenie - są z Kalifornii, a ich wspólnym mianownikiem jest szczep zinfandel. To odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w Kalifornii, będących jednymi z najpopularniejszych w tym kraju, swojsko określana mianem "zin". Zinfandel do złudzenia przypomina szczep primitivo, który uznawany jest przez Polaków za jeden z najsmaczniejszych.

Jako pierwsze degustowano wino Hess Select Zinfandel, rocznik 2015. Wyczuwalne są w nim nuty dojrzałych malin, czarnych wiśni, pieprzu i goździków. Ujawnia także aromaty jeżyny i jagody. Głębokie, pełne wino, dosyć intensywne, które dojrzewało 12 miesięcy we francuskim dębie.

Drugie wino, zdecydowanie delikatniejsze w smaku, z wyczuwalnymi nutami konfitury i suchych liści, to Mendocino County z 2013 roku. Ostatnim winem, którego spróbowano w trakcie pierwszej części było Mauro Americano o głęboko czerwonym kolorze, owocowym smaku z nutami ciemnych owoców, mokki i czekolady. Wino jest starzone w amerykańskim dębie przez trzy miesiące.

  • Spotkanie podzielone było na trzy części. Podczas degustacji serwowano wina ze szczepu zinfandel.
  • W czasie drugiej prezentacji spróbowano sześciu czekolad i jednej praliny o różnej zawartości kakao.
  • Podczas degustacji pokazano, jak można łączyć czerwone wino z czekoladą.
Na zdjęciu: Martyna i Monika Ciemieckie.
  • Wina i czekolady serwowane podczas degustacji.

Następnie kilka ciekawych informacji na temat czekolady przekazała Dorota Minta. Zaznaczyła, że przy rozpoznaniu dobrej jakości czekolady najważniejszy jest zapach. Zawartość kakao w czekoladzie jesteśmy w stanie ocenić po dźwięku, który wydaje w trakcie przełamywania - im więcej kakao, tym dźwięk jest bardziej słyszalny. Degustowano 5 czekolad zaczynając od mlecznej, a kończąc na 99-procentowej czekoladzie, podawanej w bardzo małej kostce, ponieważ samodzielnie jest ciężka do zjedzenia. Po dwóch prezentacjach nadszedł czas na połączenie dwóch smaków, czyli wina i czekolady. Zaproponowano trzy połączenia.

Wino Dry Creek Valley - Sonoma County, delikatne wino z intensywną nutą jeżynowo-śliwkową połączono z kawałkiem czekolady o 60-procentowej zawartości kakao. Smaki łączyły się w spójną całość, wzajemnie się uzupełniając.

Kolejne połączenie, czyli starzony zinfandel Mokelumne River-Lodi, z intensywnym aromatem dębowej beczki, w towarzystwie czarnej czekolady 90 proc. powodował intensywne przeżycia smakowe. Co ciekawe, to smak wina przełamywał gorycz czekolady, powodując uczucie słodkości.

Czekoladę 99 proc. zaserwowano z równie charakterystycznym winem - Mega Zin, Mare Magnum, w którym jeszcze intensywniej dało się wyczuć aromat beczki, jak również zioła i nuty owocowe. Tak wyraziste połączenie powodowało lekki grymas na twarzach gości.

- Dzisiejsze warsztaty degustacyjne poświęcone były dwóm bardzo przyjemnym smakom - winom ze szczepu zinfandel oraz czekoladzie Lindt. Uczyliśmy się, jak tworzyć udane związki pomiędzy winami a czekoladami, głównie gorzkimi. Mamy cały przekrój czekolad, od mlecznej, przez te z 99-proc. zawartością kakao, aż po praliny, które spotkały się z największym entuzjazmem. Zależało nam, żeby przybliżyć osobom na co dzień zajmującym się gastronomią połączenie, które naszym zdaniem bardzo dobrze wpisuje się w jesienno-zimowy klimat. Chcieliśmy pokazać, co ciekawego można podać swoim gościom w restauracji i podkreślić, że wino czerwone może być serwowane nie tylko w towarzystwie głównych dań - opowiadała Agnieszka Wojtowicz-Jach, reprezentująca firmę California Wines Polska.
Po oficjalnej części nadszedł czas na wzajemną wymianę doświadczeń.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (56) 7 zablokowanych

  • Nie Sam Owite... (4)

    ... że niektórzy są w stanie wyczuć smak i aromat suchych liści w winie, czapki z głów.

    • 10 0

    • (3)

      Nikt niczego nie wyczuwa poza kwasem czy słodyczą, ale z czegoś trzeba żyć, to się pisze.

      • 4 2

      • jako rzadko pijąca wino wyraźnie wyczuwam posmak różnych owoców, choć wino zrobione jest tylko z winogron (2)

        • 1 0

        • (1)

          Ale chodziło o liście. Smacznego.

          • 0 0

          • Kto do moszczu liści dosypuje?

            • 0 0

  • Dobre warsztaty w Hiltonie

    Bardzo merytoryczne,pełne cikawych informacji ,przekazane profesjonalnie przez redaktora Magazynu Wino .Warsztat jak się okazało dla elity winiarskiej w trójmieście :
    Właścicieli ,sommelierów, dystrybutorów i pasjonatow win .

    • 1 1

  • lindt to nie czekolada!!

    Ludzie Lindt to nie czekolada, to cukier z dodatkiem kakao.

    • 4 0

  • Czekoladomaniak

    Jak ja chciałabym na taki warsztat iść. Dwa grzeszki za jednym zamachem. Potem jakiś filmik w babdkim gronie i wieczór wyśmienity

    • 0 0

  • zaraz zacznie sę moda na podawanie kadarki z czeloladą z biedronki. HIT SEZONU

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku odbył się pamiętny występ Mandaryny w trakcie festiwalu w Sopocie?