- 1 "Grillujemy" współczesne kino (48 opinii)
- 2 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 3 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (19 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: Fado, Rynkowski i majówka (6 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (110 opinii)
Zbliża się Weekend za pół ceny
To będzie bardzo smaczny weekend. Po raz ósmy mieszkańcy Trójmiasta oraz turyści będą mogli rozsmakować się w atrakcjach Gdańska. W imprezie "Weekend za pół ceny" oprócz lokali gastronomicznych udział biorą placówki kulturalne, gabinety kosmetyczne i fryzjerskie, obiekty hotelowe oraz sportowe. Zgodnie z ideą, w dniach 23-24 kwietnia obniżają ceny na wybrane produkty i usługi o 50 proc. Z tej okazji uruchomiona zostanie również nocna linia tramwajowa N0.
Nie tylko kulinarne ożywienie
Zmniejszenie o połowę cen na usługi gastronomiczne każdego roku powoduje poruszenie wśród mieszkańców. To okazja, by wyjść z domu, poznać nowe miejsca, rozgościć się w restauracjach lub przysiąść na małe co nieco w ogródkach piwnych i kawiarniach. Sopot akcję "Weekend za pół ceny" ma już za sobą. W najbliższy weekend ceny tnie Gdańsk.
W ósmą edycję "Weekendu za pół ceny" włączyły się 43 restauracje, kawiarnie i bary. To dużo mniej lokali niż w poprzednich latach. W roku 2014 do akcji przystąpiło 66 restauracji i barów, w 2015 było ich już o 10 mniej. Dużym plusem jest to, że kulinarna mapa Gdańska nie trzyma się już tak mocno granic Głównego Miasta. W imprezie uczestniczą również lokale oddalone od Drogi Królewskiej - głównego szlaku turystycznego miasta. Pełną listę znajdziesz tutaj.
- Kiedy zaczynaliśmy naszą akcję zależało nam na ożywieniu Starego i Głównego Miasta i to nam się udało. Liczba lokali ze Śródmieścia jest mniejsza, ale co roku do akcji włączają się nowe kawiarnie, restauracje np. z innych dzielnic Gdańska. Mamy zgłoszenia z Wrzeszcza, Oruni, Aniołków, Oliwy, Przymorza, Wyspy Sobieszewskiej - mówi Anna Zbierska, zastępca Dyrektora Wydziału Promocji, Informacji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Gdańsku.
- Weekend za pół ceny ma aktywizować gdańszczan oraz turystów nie tylko w sferze kulinariów, ale "smakowania" miasta od strony kulturalnej, sportowej, zdrowotnej. Stawiamy na różnorodność, nie chcemy ograniczać się tylko do promocji gdańskiej gastronomii, ale pokazać inne atrakcje miasta. Stad też udział w akcji takich jednostek jak: Teatr Wybrzeże, Centrum Hewelianum, Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, Teatr Szekspirowski, CSW Łaźnia czy Stadion Energa Gdańsk - dodaje Anna Zbierska.
I tak za 50 proc. na stadionie przejedziemy się kolejką tyrolską, a w Fun Arenie poszalejemy gokartem spalinowym i poskaczemy w parku trampolin. Na miłośników trudnych zagadek czekać będzie pokój ucieczki "Skarb Gdańskich Korsarzy" w Enigmat Escape na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. W Filharmonii Bałtyckiej, w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim, Teatrze Wybrzeże czy Operze Bałtyckiej kupimy tańsze bilety na koncerty i spektakle. Niższe ceny biletów przygotowały także niektóre muzea. Specjalne rabaty czekają na klientów wybranych hoteli, gabinetów kosmetycznych i fryzjerskich.
Nowością tej edycji będzie mobilna mapa, czyli bezpłatny serwis internetowy www.weekendzapolceny.com z mapą lokali i ich ofertą. Przydatny szczególnie turystom, którzy za pomocą urządzeń mobilnych - tabletów i smartfonów - będą mogli poruszać się po mieście szlakiem miejsc "za pół ceny". Uwaga: będzie dostępny tylko 23-24 kwietnia.
Dodatkowo w nocy z 23 na 24 kwietnia tradycyjnie zostanie uruchomiona nocna linia tramwajowa N0 na trasie: Łostowice Świętokrzyska - Chełm - Brama Wyżynna - Dworzec Główny - Opera - Zaspa - Oliwa - Wrzeszcz - Opera - Dworzec Główny - Brama Wyżynna - Chełm - Łostowice Świętokrzyska. Tramwaje jeździć będą co 30 minut i według taryfy nocnej.
Dla każdego coś dobrego
Mimo krótszej listy lokali, na brak różnorodności w menu nie można narzekać. Podczas imprezy coś dla siebie znajdą i tradycjonaliści, i fani fast-foodów, i smakosze.
Tradycyjnej polskiej kuchni posmakujemy w Restauracji Gdańskiej, która oferuje kotlet schabowy po polsku z ziemniakami opiekanymi i kapustą zasmażaną za 14 zł. Kuchni wschodniej spróbujemy w Restauracji Kuchnia Rosyjska, która serwuje żarkoje z wieprzowiny z pieca za 16 zł lub bliny z czerwonym kawiorem w cenie 17,50 zł. Na odrobinę śródziemnomorskiego szaleństwa można liczyć w Mon Balzac, gdzie zjemy Mule à la Marinière duszone w winnym sosie maślanym, serwowane z pieczywem czosnkowym za 19,50 zł. Na degustację potraw dalekowschodnich można wybrać się Kansai Sushi. Tu 50-procentowy rabat obowiązuje na zestawy sushi classic, tempury i temaki.
Gdzie spróbujemy bardziej wyszukanych potraw? Na oryginalną zupę można się wybrać do Restauracji Winne Grono (krem z brukwi za 6 zł), do Amber Side (krem z pieczonego buraka z kozim serem za 6 zł), Restauracji Bellevue (zupa krem z groszku cukrowego z prażonymi migdałami za 8 zł), a także do Restauracji Harmonia (krem z marchwi i pomarańczy z pianką kardamonową, który jest częścią zestawu w cenie 29 zł).
Jeśli chodzi o danie główne, to obiecująco zapowiada się polędwica wołowa nadziewana foie gras w sosie żurawinowo-borówkowym, podana na puree gruszkowo-ziemniaczanym w Restauracji Barbados (50 zł za porcję), pierś z perliczki z karmelizowanymi ziemniakami, mini patisonami i sosem winogronowym w Restauracji Filharmonia (55 zł za cały zestaw, którego to danie jest częścią), a w Amber Side policzki wołowe duszone w czerwonym winie Merlot z warzywami i duszonymi borowikami, podane z puree truflowym (w cenie 19 zł), zaś w Mon Balzac schab z dzika panierowany w orzechach, serwowany na konfiturze z czerwonej cebuli (za niecałe 25 zł).
Kuchenne rewolucje Masterchefów
Podobnie jak w poprzednich edycjach, podczas imprezy nie zabraknie gotowania na żywo i degustacji. W sobotę i niedzielę na ul. Długiej, w namiocie koło fontanny Neptuna, odbędzie się Wielki Show Kulinarny. 2-dniowe pokazy, warsztaty i konkursy poprowadzi męski duet: szef kuchni Wojciech Harapkiewicz oraz dziennikarz Michał Turek - autor audycji kulinarnych w Radiu Plus.
W sobotę przy jednym stole staną uczestnicy programu Masterchef i Masterchef Junior: Restauratorka Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu oraz Zuzia Harapkiewicz - finalistka wersji programu dla dzieci.
Zobacz także: Zuzia Harapkiewicz w kulinarnym wyścigu o tytuł Masterchef Junior
Show Kulinarny przyciąga na Długą fanów gotowania.
Miejsca
Opinie (95) 1 zablokowana
-
2016-04-21 16:42
kto to pisal ? to sa tylko dwa zdania. moze warto skorzystac z pomocy jakiegos jezykoznawcy ?
Gdzie spróbujemy bardziej wyszukanych potraw? Na oryginalną zupę można się wybrać do Restauracji Winne Grono (krem z brukwi za 6 zł), Amber Side (krem z pieczonego buraka z kozim serem za 6 zł), w Restauracji Bellevue (zupa krem z groszku cukrowego z prażonymi migdałami za 8 zł), Restauracji Harmonia (krem z marchwi i pomarańczy z pianką kardamonową za 29 zł).
Jeśli chodzi o danie główne, to obiecująco zapowiada się polędwica wołowa nadziewana foie gras w sosie żurawinowo-borówkowym, podana na puree gruszkowo-ziemniaczanym w Restauracji Barbados (50 zł za porcję), pierś z perliczki podana z karmelizowanymi ziemniakami, mini patisonami i sosem winogronowym w Restauracji Filharmonia (55 zł za cały zestaw, którego to danie jest częścią), a w Amber Side policzki wołowe duszone w czerwonym winie Merlot z warzywami i duszonymi borowikami, podane z puree truflowym w cenie 19 zł oraz w Mon Balzac schab z dzika panierowany w orzechach, serwowany na konfiturze z czerwonej cebuli za niecałe 25 zł.- 2 1
-
2016-04-21 17:00
Jupi!!!
A gokarty 17,5 zamiast 35zł :))) warto!!!
- 5 1
-
2016-04-21 17:41
Wg informacji na stronie Weekendu za pol ceny w Restauracji Harmonia caly zestaw jest za 29 zl a nie sama zupa. Czy mozecie zweryfikowac ta informacje?
- 2 0
-
2016-04-21 17:47
pół ceny, a porcje całe ? ;)
kłóćta się ludzie jak będziecie mieli za mało
- 1 5
-
2016-04-21 19:06
(4)
"zestawy sushi, tamary i tempaki z karty"
a co to są tamary i tempaki?- 9 0
-
2016-04-21 19:36
New Kansai Sushi
Błąd w artykule, został zgłoszony. Chodzi oczywiście o tempury i temaki. Zapraszamy ekipa NKS
- 1 0
-
2016-04-21 22:39
sushi od Tamary dla tempaka
- 8 0
-
2016-04-23 09:18
Spójrz w lustro i zobaczysz .
- 0 1
-
2016-04-24 13:24
tempaki
to wiadomo:)
- 0 0
-
2016-04-21 19:45
(1)
"Restauracja Harmonia (krem z marchwi i pomarańczy z pianką kardamonową za 29 zł). Czyli za normalną cenę zupa z marchwi tylko zmiksowana kosztuje 58 zł. Super. Kilka obiadów można ugotować.
- 11 1
-
2016-04-21 19:56
Nie, to zestaw obiadowy kosztuje 29 zł a w skład zestawu wchodzi:
Przystawka:
Vitello tonnato
Zupa:
Krem z marchwi i pomarańczy z pianką kardamonową
Danie główne:
Lasagne bolognese w sosie pomidorowym
Deser:
Pana Cotta
Pani pisząca artykuł wprowadza ludzi w błąd.- 2 0
-
2016-04-22 06:35
Impreza dla Januszy
Znowu kolejki do knajp i pełno Januszy na mieście bo jego Krystyna chce sie pochwalić w robocie ze ja do knajpy zabrał
Dziekuje bardzo za tą "przyjemność " biesiadowania- 7 2
-
2016-04-23 09:13
Czy Polak jest z czegoś kiedyś zadowolony?! Jest taka sytuacja ,Polak jest zadowolony jak sąsiadowi krowa zdechnie.
- 3 1
-
2016-04-23 09:42
''Wszystkie all kawy / coffes 50% taniej". Cie-kawy co TURISTS myslą o tym???
we spik inglish
- 1 0
-
2016-04-23 17:08
czy biedra podłącza się do tego projektu?
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.