• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Noc Restauracji, czyli bardzo smaczny maraton

Łukasz Stafiej
30 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Shabu shabu w Lao Thai - jedna z największych atrakcji tegorocznej Nocy Restauracji. Shabu shabu w Lao Thai - jedna z największych atrakcji tegorocznej Nocy Restauracji.

Tłumów w tym roku nie ma - przyznawali w restauracjach biorących udział w tegorocznej Nocy Restauracji. Ale może to i lepiej: dzięki temu łatwiej było spróbować smakołyków, które specjalnie na piątkowy wieczór przygotowali szefowie kuchni kilkunastu restauracji w Gdańsku. Było w czym wybierać.



Noc Restauracji to najciekawsza w Gdańsku impreza oparta na idei kulinarnego szlaku, coraz popularniejszej formule wydarzeń z jedzeniem w roli głównej. Szefowie kuchni biorących udział w akcji lokali mają za zadanie przygotować specjalne, kilkudaniowe nocne menu oraz główne danie nocne, które staje się na jeden wieczór wizytówką miejsca. Co ważne, w imprezie biorą udział wyłącznie restauracje mogące pochwalić się autorskim podejściem do gotowania. Nie chodzi o to, żeby się tanio najeść, ale żeby celebrować unikatowy posiłek.

Czy to się sprawdza? Czy chcemy biesiadować wieczorem? W roku ubiegłym restauratorzy nie narzekali na frekwencję, a niekiedy warto było zrobić rezerwację - co dla chcących spróbować tego wieczoru dań w kilku miejscach mogło być niemałym wyzwaniem logistycznym.

Jeden z kulinarnych bohaterów imprezy - schab z dzika z kaszanką i pesto z czosnku niedźwiedziego w Kokieterii. Jeden z kulinarnych bohaterów imprezy - schab z dzika z kaszanką i pesto z czosnku niedźwiedziego w Kokieterii.
Jak wynika z obserwacji pracowników lokali, podczas tegorocznej, trzeciej odsłony imprezy, zainteresowanie było mniejsze. Na ulicach Głównego Miasta, gdzie zlokalizowanych było najwięcej lokali biorących udział w akcji, nie było widać ogromnych tłumów. Gdańsk nie ożył tak bardzo, jak podczas poprzedniej edycji. Na pewno jednak nie jest to wina nieprzemyślanej oferty imprezy - wręcz przeciwnie: szefowie wielu miejsc przygotowali wyjątkowe smakołyki.

Największym zainteresowaniem zdecydowanie cieszyły się lokale serwujące dania kuchni azjatyckiej: Dom Sushi oraz Lao Thai. W tym pierwszym przygotowano oryginalne spider sushi, którego głównym bohaterem był krab soft shell usmażony w tempurze razem ze swoją miękką skorupką. Chrupiąca ciekawostka.

W tym roku frekwencja na imprezie była trochę mniejsza, niż podczas ubiegłorocznej edycji. W tym roku frekwencja na imprezie była trochę mniejsza, niż podczas ubiegłorocznej edycji.
Po sąsiedzku serwowano kulinarną nowość w Trójmieście - shabu shabu, czyli kociołek gorącego, tajskiego buliony, któremu towarzyszy deska mięs, owoców morza i warzyw do samodzielnego ugotowania. Goście, dla których shabu shabu to nowość, byli zafascynowani tę zajmującą i chyba najciekawszą formą spędzenia czasu przy stole podczas tegorocznej edycji Nocy Restauracji.

Na kulinarne wyżyny, czego należało się spodziewać po zeszłorocznym laureacie tytułu Grand Prix Nocy Restauracji, wspięła się Restauracja Filharmonia. Tutaj rozkoszą dla kubeczków smakowych było niemal każde danie z nocnego menu. Co ciekawe, najmniej ciekawe, choć bardzo smaczne okazało się to główne, czyli pieczona jagnięcina w sosie miętowym z kalafiorem romanesco i puree pietruszkowym. Wyjątkowym kulinarnym przeżyciem okazało się delikatne carpaccio z jelenia w towarzystwie kwaskowatego sosu z tarniny i posypki z palonej trawy żubrowej. Bohaterem wieczoru stała się jednak zupa chrzanowa z gęsiną, która nie tylko rozgrzewała, ale również - za sprawą szczawiowego sorbetu - zaskakująca odświeżała.

Dziczyzny spróbować można było również w niepozornej, ale wartej zapamiętania przez każdego smakosza, restauracji Zappio. Szefujący tam kucharz jest młody, ale głowę ma pełną pomysłów. Daniem nocnym był tutaj stek z łosia z fasolowym brownie oraz musem z głogu. Pięknie podana, niecodzienna kuchnia w bardzo kreatywny i nowoczesny sposób interpretująca tradycję. Kulinarną ciekawostkę zaproponował również Czekoladowy Młyn - dotąd kojarzony wyłącznie ze słodkościami. Tutaj zaprezentowano szalone, ale udane połączenia niedocenianego na restauracyjnych talerzach wołowego ogona w towarzystwie gorzkiej czekolady, jabłka, bzu i fermentowanego buraka. Świetne otwarcie nowej kulinarnej ścieżki.

Pokazy live cooking towarzyszyły degustacji potraw. Na zdjęciu flambirowanie żubrówką wątróbki w restauracji Kokieteria. Pokazy live cooking towarzyszyły degustacji potraw. Na zdjęciu flambirowanie żubrówką wątróbki w restauracji Kokieteria.
Warto wspomnieć również o ofercie Kokieterii w Hotelu Hanza, gdzie hitem znów okazała się dziczyzna. Podany tutaj schab z dzika o pierwsze miejsce na talerzowym podium walczył ze świetnie z nim współgrającą kaszanką i pesto z czosnku niedźwiedziego. To naprawdę było świetniej skomponowane danie. Podobnie jak rozpływająca się w ustach wątróbka drobiowa flambirowana w żubrówce z dodatkiem jabłka i szczyptą majeranku. Te dania powinny trafić do stałej karty restauracji nad Motławą.

Podczas Nocy Restauracji odbyło się również kilka pokazów gotowania na żywo. W restauracji Long Island można było zobaczyć, jak w ciekawy sposób połączyć na talerzu owoce morza, ryby i dziczyznę, w Bohemii prezentowano różne sposoby lania piwa, w Czekoladowym Młynie tematem przewodnim były czekolada i lody, a w Lao Thai zaprezentowano gotowanie tajskiego curry, którym następnie uraczono gości.

Noc Restauracji - choć tym razem mniej udana frekwencyjnie - pod względem kulinarnym wypadła świetnie. Ponownie stała się idealną okazją, aby doświadczyć kulinarnych ciekawostek oraz zapoznać się z kunsztem utalentowanych szefów kuchni w Gdańsku.

Wydarzenia

Opinie (36) 2 zablokowane

  • nie wiadomo nam o tym

    dopiuero tu, na forum , dowiedzielismy sie o "wydzrzeniu". gdyby bylo to ogloszone w cywilizowany sposob (nie tylko dla tych z wirtualnego swiata), to na pewno byloby wiecej chetnych . szkoda. menu mniam, mniam

    • 4 1

  • Noc restauracji? (3)

    Trzeba mieć nie źle zryty baniak żeby po nocach chodzić po restauracjach i tym bardziej jeść pozostałości za dnia...

    • 7 3

    • Bardzo fajny pomysł (2)

      Zmień coś w swoim nudnym życiu. Rozumiem, że lepiej odpalić gryla, rzucić kiełbę za 5.99/kg, odpalić dziesiątą puszkę Lecha, wypiąć goły brzuch, postać w Kubotach i podyskutować z drugim Januszem o piłce nożnej i ostatnich wyborach, co?

      • 0 4

      • Jestem kucharzem w restauracji więc wiem co pisze...

        • 1 0

      • Ale podniecać się czymś tylko dlatego żeby było inaczej.
        Co to ma wspólnego z naturalnością na której tak rzekomo zależy kucharzom.
        Jadanie po nocy, wymyślanie formuł dla samego wymyślania, to nie jest twórcze a ociera się wprost o dekadencję.

        • 0 1

  • Zarabiam mniej niż 6 tyś i nie jestem idiotą. Ale nie stać mnie na jedzenie w restauracji.

    .

    • 5 1

  • No faktycznie, heheheh frekwencja chyba niezbyt zadowalajaca ;)

    • 1 0

  • Noc Muzeów była za darmo.

    Czy Noc Restauracji również?

    • 1 0

  • frekwencja niska, bo dzienne manifestacyjne "atrakcje" wszystkich zniechęciły do wyjścia z domu ;)

    • 0 1

  • Dartanią

    "W Czekoladowym Młynie tematem przewodnim były czekolada, lody i młyn..."

    • 0 0

  • Kiepska noc restauracji w LAO THAI

    Na kociołek Shabu-shabu trzeba było czekać do 1,5 godziny (o godz .22), na zewnątrz a było zimno.Podano nam zupę z 4 krewetkami( miał być w niej łosoś ale śladu brak-zważywszy na bardzo intensywny smak tej ryby można łatwo to wykryć)) natomiast na dnie talerza mnóstwo suchych korzeni ,trawy cytrynowej mocno przesuszonej -jedząc nie przecedzoną zupę można było się zadławić.Innymi słowy raczej resztki z dna kotła a nie zupa.NIE ŻAŁUJCIE .....NIE BYŁO CZEGO.

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który z poniższych kabaretów został założony w Trójmieście?