• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: lodowa ekstrawagancja

Marta Nicgorska
30 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Lody waniliowe ze smażonymi truskawkami, pieprzem i miętą z restauracji Hotelu Rezydent w Sopocie.
Lody waniliowe ze smażonymi truskawkami, pieprzem i miętą z restauracji Hotelu Rezydent w Sopocie.

Czekolada z chilli, cytryna z bazylią, limonka z szałwią nie są zaskoczeniem dla smakoszy, ale uchodzą za rarytas. Na wyrafinowane lody i sorbety: rabarbarowe, chryzantemowe czy świerkowe można trafić w prestiżowych restauracjach, które prześcigają się w pomysłach, kusząc gości coraz większą ekstrawagancją smaków. W Trójmieście już wkrótce będzie można zjeść lody o smaku buraka, marchwi i szczawiu.



Lody pietruszkowe z restauracji Metamorfoza. Lody pietruszkowe z restauracji Metamorfoza.
Lody z restauracji Tłusta Kaczka. Lody z restauracji Tłusta Kaczka.
Lody o smaku ciasteczkowym w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk. Lody o smaku ciasteczkowym w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.
Lody to bezsprzecznie smak lata a sezon letni to istny raj dla lodożerców. Z roku na rok na rynku pojawia się coraz więcej nowych smaków w lodziarniach a prestiżowe kawiarnie i restauracje prześcigają się w pomysłach, kusząc coraz większą ekstrawagancją kompozycji.

Do klasycznej czekolady, wanilii, truskawki, dołączyły nie tylko lody zabajone, miętowe czy pistacjowe ale cała gama owocowych sorbetów. Coraz częściej można spotkać wyrafinowane smaki jak sorbet z soku z zielonej pietruszki czy liścia laurowego a także granity, czyli bryły złożone z lodowych kryształków.

Cukiernicy i szefowie kuchni puszczając wodze fantazji w przygotowaniu słodkości przełamują stereotyp, że lody to nic innego jak zimny deser z bitą śmietaną suto okraszony polewą z czekolady.

Prawdziwą ucztę dla podniebienia w prestiżowej restauracji wieńczy wisienka na torcie, czyli porcja wykwintnego deseru. Latem jest nim najczęściej lodowy pucharek, ale nie w dosłownym tego słowa znaczeniu - lody serwowane są bowiem często na dużych talerzach.

Do niedawna lodowa strefa była słodka. Od pewnego czasu nabiera jednak nowego wymiaru: wytrawnego. W Warszawie można już posmakować lodów z oscypka czy łososia. Czy lodowa rewolucja dotarła także do Trójmiasta?

- Nie mieliśmy do tej pory w karcie lodów wytrawnych. Serwowaliśmy wprawdzie lody chrzanowe, ale jako dodatek do gęsiny. Mamy jednak dla naszych gości letnią niespodziankę. Od 4 sierpnia rusza w naszej restauracji festiwal lodów, podczas którego będzie można spróbować mniej standardowych smaków: czekoladowy z jałowcem, ale także lodów szczawiowych, marchewkowych i buraczanych. Każdy z gości będzie mógł skomponować sobie deser, dobierając dowolną liczbę gałek - zapowiada Adam Woźniak, szef restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.

Czy lubisz odkrywać nowe smaki lodów?

Trudno powiedzieć czy wytrawny smak to eksperyment, czy raczej powrót do tradycji. Według Giacomo Canteri z kawiarni Limoni w Warszawie, pierwsze lody na świecie miały smak szparagów. We Włoszech od wielu lat eksperymentuje się z ciekawymi połączeniami. I o ile tam lody marchewkowe czy rabarbarowe nie są zaskoczeniem, o tyle tu wprawiają klientów w zdumienie.

- Wiadomo, że na rynku najlepiej sprzedaje się klasyka, ale warto eksperymentować. Lody można zrobić niemal z wszystkiego - śmieje się Adam Woźniak.

Mając na uwadze prawdziwie letnią aurę, sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście możemy spróbować ciekawych lodów i sorbetów.

Zainspirowani rozmową z szefem kuchni, zajrzeliśmy najpierw do Mercato, gdzie karta dań obfituje w lodowe słodkości i przedstawia się wybornie. Można tutaj posmakować lodów agrestowych, jagodowych z tymiankiem, chałwowych z nutą wanilii, czekoladowych z maliną i chili, a także sorbet brzoskwiniowy oraz ciasteczkowego potwora. Równie bogato prezentuje się karta w kawiarniach Dekera, w której figuruje około 30 różnych smaków. Naszą uwagę zwrócił sorbet arbuzowy, pomarańcza z pietruszką, truskawka z bazylią, czekolada ze świeżą miętą oraz lód o smaku mohito. W Restauracji Kubicki można posmakować sorbetu z soku z zielonej pietruszki, z kolei w Restauracji Metamorfoza lodów z korzenia pietruszki. W gdańskiej Metamorfozie królują lody rabarbarowe i adwokatowe, choć jeszcze niedawno furorę robiły lody z ... igieł świerku.

- Nasze lody to taka klasyczna linia, robimy je sami, dodając do esencji troszkę śmietany, żółtka i glukozę. Serwujemy je razem z owocami, czekoladą i biszkoptem. Swego czasu hitem były lody z igieł świerku, które przyrządzaliśmy techniką wakum. Świerk był próżniowo zamknięty w śmietanie, po to, by wyciągnąć smak. Lody infuzowane o smaku igliwia były dużą atrakcją w naszym menu - mówi Łukasz Toczek z gdańskiej Metamorfozy.

W Resturacji Filharmonia zapamiętaliśmy smak lodów z chryzantemy, których mieliśmy okazję spróbować podczas Nocy Restauracji w maju. Niestety obecnie nie znajdziemy ich w karcie, ale za to do wyboru jest kilka owocowych sorbetów i jeden nad wyraz oryginalny - z liścia laurowego.

- Lody chryzantemowe mieliśmy od jesieni do wiosny z racji dostępności kwiatów, które są sezonowe. Na upały, jakie zawitały do Trójmiasta proponujemy orzeźwiające sorbety z arbuza, melona, porzeczki, zielonego jabłka i liścia laurowego, którego smak intryguje naszych gości - mówi Mikołaj Gilecki, szef restauracji Filharmonia. - Każdy deser lodowy składa się z 5 gałek, elegancko podanych w asyście owoców i innych dodatków, na przykład fiołkowej galaretki - dodaje.

Fantazyjne słodkości znajdziemy też w gdyńskiej Sztuczce. Z klasycznych lodów szef kuchni Rafał Wałęsa proponuje kawowe (irish coffe) podawane z panna cottą o smaku gorzkiej herbaty earl grey oraz sorbety z mango, kokosa, maliny, porzeczki. Ciekawostką są lody buraczane z rurką wypełnioną musem z koziego sera i przeróżne granity: o smaku ogórka, dżinu z tonikiem czy maślanki. Granity stanowią jednak dodatek do potraw lub przegryzkę podawaną między daniem mięsnym i rybnym. W Gdyni warto też wstąpić do Maliki, by skosztować arabskiego Kadayif - ciastka pachnącego różą, przekładanego białym, delikatnym serkiem, podawanym z lodami różanymi własnej produkcji.

Gros restauracji z Trójmiasta ma swoje własne receptury na przygotowanie lodowych przysmaków. Cukiernicy uchylili rąbka tajemnicy.

- Lody w naszej restauracji przygotowujemy na bazie z kremu anglaise (żółtka, cukier, mleko, śmietana) która jest pasteryzowana do 83 stopni, następnie łączymy ją z wybranym składnikiem, np. chałwą czy pure owocowym. Całość chłodzimy do temp. 4 stopni, pozostawiając na co najmniej 4 godz., następnie mrozimy ją do -28 stopni i puszczamy w maszynie Paco Jet, która napowietrza całą masę. Jeśli chodzi o sorbety, to wybraną bazę, tj. pure owocowe lub płyn, który był poddany procesowi infuzji łączymy z 65-proc. syropem cukrowym. Całość odstawiamy na 4 godz. i - tak jak w przypadku lodów - mrozimy do -28 stopni i przepuszczamy przez maszynę - tłumaczy Patryk Szczepański, cukiernik z Mercato.

Największym atutem lodów podawanych w restauracjach jest nie tylko smak, ale ich skład.

- Nasze lody są naturalne, przyrządzamy je bez konserwantów, barwników, laktozy. To nasza własna produkcja na bazie świeżego mleka i śmietany, przy użyciu profesjonalnego sprzętu. Mamy też linię lodów dietetycznych, słodzonych stewią, które są prawie bezkaloryczną, bogatą w białko słodką przekąską - mówi Tomasz Deker, cukiernik, właściciel sieci luksusowych cukierni i kawiarni.

Jeśli chodzi o ceny lodowych deserów, to we wszystkich wspomnianych restauracjach kształtują się w okolicy 25 zł. U Maliki za deser z lodami różanymi zapłacimy 18 zł. Nieco inaczej będzie podczas festiwalu lodów w Mercato, gdzie cena deseru zależeć będzie od liczby gałek. Za jedną trzeba zapłacić 8 złotych.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (38) 8 zablokowanych

  • sknery (3)

    Do wszystkich co sprzedaja lody na galki mam pytanie:Czemu galka z roku na rok jest coraz mniejsza?Bedac w tym roku na sycylii jadlem najlepsze lody w zyciu do tego nakladano je takimi plaskimi lyzkami i ladowano na wafla na maxa tyle,ze ledwo jeden smak zjadalem.U nas to galeczki daja i jeszcze obetra,aby za duzo nie dac i krzycza 3zl lub 2.50zl.Zenada i sknerostwo.

    • 17 1

    • To jest trójmiejska specyfika, jeśli będzie Pan kiedyś w Toruniu to zapraszam do Lenkiewicza na Starym Rynku, 1 gałka wypełnia cały wafel - jak gdańskie 3 :).

      • 8 0

    • w Eskimo lody się popsuły- jakiś wodniste

      a w lodziarni czuc grzybem,
      remont konieczny

      • 1 0

    • Różne bywa na Sycylii

      A mi się udało zjeść niezbyt duże lody na Sycylii, copetta duża kosztowała 3 euro i była otarta jak polskie gałeczki. To było w pięknym mieście Noto. Tam też wujek scrooge dotarł.
      Za to granity we wschodniej Sycylii to prawdziwa poezja, warta każdej ceny, niezależnie od zawartości kielicha.

      • 0 0

  • Kaktus

    Moje ulubione lody to KAKTUS od Nestle. Nie ma nic lepszego na letnią ochłodę! 80 groszy u mnie w sklepie koło domu :D

    • 3 1

  • Walą mnie te wszystkie wynalazki za ciężką kasę... (3)

    Prawdziwe, porządne lody robię sam - i tyle. Same naturalne składniki, zero chemii. Trochę wysiłku i kilogram lodów (czyli jakieś 20 gałek) mam za 15zł, a nie - 20 gałek x 6 zł = 120... Na drzewo, pazerni zdziercy.

    • 4 2

    • trzeba kupić maszynkę do lodów (2)

      a to wydatek ok 1000 zl

      • 1 2

      • nie trzeba - wystarczy na poczatku co pol godziny przejechac lody mikserem w sensie - wkladasz do zamrazarki - po 30 min wyciagasz i miksujesz - wkladasz i po 3h juz zostawiasz do totalnego zamarźnięcia.

        • 1 0

      • nie trzeba

        Ostatnio całkiem dobrą maszynkę kupiłam w lidlu za jakieś 60 złotych. Robi świetne lody, wystarcza dobre przepisy. Wiem co tam wkładam, żadnych utwardzonych tłuszczów roślinnych, koszenili z robaków i wtedy wystarczy trochę żółtek , prawdziwa wanilia żeby zjeść dobry deser. Bez wymyślania cudownych smaków z ziemniaków i cebuli.

        • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jakie wydarzenie odbędzie się wieczorem podczas tegorocznej edycji "Lato zaczyna się w Gdyni"?