• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: niepozorne i wykwintne Tu'gether

Beata Testsmaku
25 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy restaurację Tu'gether zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. Ostatnio pisaliśmy o Lobsterze w Gdańsku. Recenzje publikowane są w środę - za tydzień opiszemy Tako zobacz na mapie Gdyni w Gdyni (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt. Uwaga, począwszy od tej recenzji zmieniamy formę ocen. Obecnie oceniamy tylko smak.



Cieszę się, że wielu młodych, kreatywnych szefów kuchni, którzy zdobywali doświadczenie za granicą albo w utytułowanych polskich restauracjach, zaczyna swoje kuchenne podboje na samodzielnym gruncie lub na własnych kulinarnych warunkach. Jednym z nich jest Kacper Maziuk, który z wielką oryginalnością podchodzi do smaków. Nie są to dziwne, przekombinowane połączenia niepasujących do siebie produktów, w serwowanych tu daniach nie ma przypadkowych składników. Jest przede wszystkim pokaz niewątpliwej sztuki kucharskiej, odwagi i obycia z trendami kulinarnymi, czego w wielu trójmiejskich lokalach bardzo brakuje. Gdzie tworzy swoje dania Kacper? W sopockim, dość nowym bistro, z dala od hałaśliwej ulicy Monte Cassino.

Wizualnie Tu'gether nie imponuje i nie zachwyca. Prosta aranżacja, bez wielu dekoracji, z twardymi, szkolnymi krzesłami i rulonami szarego papieru tuż przy barze, jasne światło wprowadza trochę chłodną atmosferę. Atrakcyjnie prezentuje się ściana porośnięta mchem, w oczy rzuca się napis z nazwą lokalu umieszczony na betonowej szarej ścianie. Jednak w przypadku Tu'gether wystrój jest totalnie nieistotną kwestią, bo już po pierwszym daniu nie myśli się o niczym innym, jak tylko o tym, co się przed chwilą zjadło.
 
Karta dań, jak i często zmieniane menu lunchowe to autorskie pomysły szefa kuchni. W Tu'gether zjecie potrawy skomponowane z wyobraźnią, niestandardowe i ukazujące bardzo świadome łączenie składników. Tutejsza kuchnia to niekonwencjonalne połączenie tradycji z nowoczesnością. Kompozycje odzwierciedlają ogromny talent i imponującą wiedzę kulinarną autora. Zaskoczą was także ceny, które są bardzo niskie, biorąc pod uwagę i jakość produktów, i nietuzinkowe połączenia, nie mówiąc już o smaku. Dużą popularnością cieszą się propozycje lunchowe, za 29 złotych można zjeść przez cały tydzień od 12 do 18 trzydaniowy posiłek.

Zamówiliśmy:
- Dwa zestawy lunchowe (29 zł za każdy zestaw);
- Mule i sardynki (12 zł);
- Pierożki won-ton (11 zł);
- Wolno gotowana karkówka z dzika (34 zł)
- Dorsz aromatyzowany węglem drzewnym (28 zł);

Przystawki były przepyszne - i to wszystkie, bez wyjątku. Smażone pierożki won ton bardzo chrupiące, ale przy tym nie za suche i ze świetnie doprawionym pieczarkowym farszem oraz delikatnym kremem z czosnku.
 
Wędzone szprotki w połączeniu z marynowanymi mulami, sosem ze świeżego majeranku i lawendowym orkiszem to feeria przyjemnych smaków, którą na pewno zapamiętam na długo. Do przystawek idealnie pasował wypiekany na miejscu chleb.
 
Przystawki z zestawów lunchowych również skomponowano bardzo ciekawie. Niezwykle aromatyczne consomme z gęsiej szyi, z karmelizowaną cebulą i z dodatkiem pieczonej gruszki. Naprawdę smaczny, rozgrzewający starter przed kolejnymi kulinarnymi przygodami.
 
Śledź po kaszubsku w tutejszym wydaniu to smak tradycji przełamany selerem naciowym. Na pewno sprosta oczekiwaniom niejednego przyzwyczajonego do babcinych smaków Kaszuba (i nie tylko rzecz jasna).
 
Dania główne to już istny pokaz kreatywności, za te, jak i inne kompozycje z karty, należy wyróżnić szefa kuchni, który naprawdę na to wyróżnienie zasługuje. Dorsz w Tu'gether był chyba najlepszą kompozycją rybną, jaką kiedykolwiek jadłam. Boję się, że nie zamówię już nigdy dorsza, żeby nie psuć sobie zapamiętanego ideału. Wybitnie soczysty, doskonale usmażony, delikatnie doprawiony. Sercówki dodały oryginalności, a ziemniaki smakowały jak w domowej kuchni, podsmażone na maśle, z odrobiną soli. Pyszne i tyle.
 
Podobnie jak wolno gotowana karkówka z dzika, dzięki której przekonanie, że dziczyzna jest zawsze specyficzna w smaku i w aromacie, odeszło do lamusa. Trzeba było świetnego pomysłu i takiego samego zaangażowania podczas przygotowania. Mięso zamarynowano w paście miso i miodzie spadziowym, długie gotowanie i oryginalna marynata nadały głębokiego smaku oraz idealnej kruchości. Dodatki do każdego dania to kwintesencja niesamowitego wyczucia. Tu nic nie zostało położone na talerz przez przypadek. Kawior z łososia czy też pieczony w maśle por, albo gratin z ziemniaków to klasyczne towarzystwo dla dziczyzny? Pewnie, że nie, ale to oczywiście nie znaczy, że tutaj nie pasowały. Wręcz przeciwnie, były doskonałym dopełnieniem.
 
Lunchowe dania główne to chrzanowo-buraczane risotto z łososiem i wolno gotowany szponder wołowy z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi, cieciorką i piklowanym ogórkiem. Risotto znakomite, bardzo subtelne, maślane, a i łosoś usmażony w punkt. Szponder to oczywiście propozycja dla tych, którzy lubią dość tłuste i wyraziste mięsa. Warzywa z lekko słodkim zabarwieniem. Cała kompozycja bardzo smaczna, ale jeśli wcześniej kosztowało się dzika, to szponder w  takim zestawieniu niestety nie rzuca na kolana.
 
I desery, oczywiście równie kreatywne i zadziwiające jak poprzednie potrawy. Spróbowaliśmy tych, które były w zestawach lunchowych, na pewno już niebawem sprawdzimy resztę propozycji. Jednak do rzeczy. Maślana cynamonowa kruszonka plus nie za słodka konfitura z jabłek i kilka kropli sosu z białej czekolady to prosty deser, ale nie zmienia to faktu, że jest to właśnie jego walorem i niczego bym tutaj nie zmieniła. Zresztą podobnie jak w przypadku zdekonstruowanego sernika z dodatkiem granoli i konfitury z dyni. Pyszne, lekkie, nieobciążające po udanej i sytej uczcie.
 
Powiem, a raczej napiszę tak. Tu'gether jest jak jedzone przez nas w tym miejscu consomme. Niepozorne, z jednej strony wykwintne, z drugiej wyjątkowo proste. Nie porywa wyglądem. Lubuje się w tradycji i nie zabiega o względy tych, którzy stawiają wyłącznie na formę. Tu'gether jest treścią samą w sobie, docenicie tę kuchnię przy bliższym poznaniu i nie przestaniecie się zachwycać.

Mieszkańcy dolnego Sopotu będą pewnie mieli mi za złe, że zdradzam ich lokalny sekret. Wszystkim, którzy cenią sobie smak, mogę doradzić, abyście szybko zaplanowali sobie termin odwiedzin w tym bistro, zanim na stolik będzie trzeba długo czekać.

Ocena: 5

Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. Nowa recenzja co środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

Opinie (89) 7 zablokowanych

  • Szprotka? (3)

    3 sztuki za 12 zł?

    Czy to prawdziwe życie?

    • 6 4

    • Osłem się urodzić (2)

      Poziom trollingu jest niesamowity. Jeżeli nie przeczytałeś i nie zauważyłeś na zdjęciu ta przystawka składa się minimum 6 składników Szprotek, muli, sosu, cebulek, solirodu, lawędy i orkiszu. Jeżeli jesteś na tyle tępy aby się wypowiadać to zachowaj debilizmy dla swojej rodziny, której współczuję.

      • 7 6

      • Jeszcze zapomniałeś dodać - sól, pieprz i szczerą łzę od serca szefa kuchni

        A może jeszcze jakaś muszka owocówka przypadkiem się zaplątała. To musi kosztować ;-D
        Bądźmy poważni - dwa omułki i dwie łupinki z cebuli to nie zmieniają sytuacji, więc nie rób kabaretu.

        • 6 6

      • "Wyjazd" z rodziną mówi wiele o tobie i twoim wychowaniu.

        Jadłem tę "przystawkę" i była to jedna z najgorszych "potraw" w moim życiu. Zimne, prosto z lodówki składniki w tym 3 szprotki bardzo słabej jakości z flakami! Wszystko razem w smaku ohydne. Jadłem również smażone won ton z gumowym czarnym nadzieniem bez smaku. Pani, która mi "to" podała twierdziła, że są to pieczarki. Musiały być wykopane z bardzo głębokiej pieczary. Stek zeszczał mi się na talerzu i wszystko pływało we krwi!, a dorsz nie miał dymnego aromatu, w ogóle nie miał smaku, jak wszystko podsmażane ziemniaki, gratin, sosy...Przestań pisać głupie komentarze o poziomie trollingu na T.pl, bo wszyscy wiemy, że to syf, tylko podnieś poziom serwowanych przez siebie dań. Wydałem 200 i czuję się zrobiony w ch..a!

        • 1 0

  • Ul. Bohaterów Monte Cassino!!!

    I jeszcze raz: Ul. BOHATERÓW Monte Cassino!!!

    • 0 6

  • I mieszkańcy Dolnego Sopotu.

    • 0 3

  • Bardzo ladne porcje dla dzieci :)

    • 2 9

  • Michał

    Porcje tak malutkie, że ledwo je widać na talerzu

    • 5 7

  • Byłam! Jadłam!

    Bardzo ciekawe smaki ale wyszłam... głodna... ;-( ale mimo to wrócę, choć wczesniej coś przekąszę... ;-)

    • 0 3

  • Byłem.

    To był żart. Kiepski żart.

    • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym klubie odbywały się najważniejsze imprezy techno nad polskim morzem?