- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (45 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (39 opinii)
- 3 Momoa spotkał się z Michalczewskim (58 opinii)
- 4 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 5 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (51 opinii)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Browar przy bulwarze Nadmorskim już czeka na piwoszy
Zakończyła się budowa browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni . Warzonego tu piwa będzie można napić się m.in. na zewnętrznym tarasie z widokiem na zatokę.
- Jesteśmy w pełni przygotowani, żeby przyjąć klientów nawet za kilka-kilkanaście dni. Liczymy, że browar zostanie otwarty jeszcze przed świętami - mówi Piotr Żółtek, jeden z inwestorów spółki Browar Portowy budującej obiekt.
Najważniejsze miejsce w budynku zostało przeznaczone dla miłośników piwa. Będą mogli popijać piwo spozierając na kadzie i podglądając, jak warzy się trunek, który sączą. Właściciele twierdzą, że warzelnia o jednorazowym wybiciu 20 hektolitrów, jest jedną z największych wśród browarów restauracyjnych w Polsce.
Z kolei leżakownia została wyposażona w 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych, każdy o pojemności 20 hektolitrów. Po zakończeniu procesu warzenia, brzeczka piwna przetaczana będzie bezpośrednio w całości wraz z drożdżami do jednego ze zbiorników, gdzie fermentuje przez około pięć dni, a następnie leżakuje przez 4-16 tygodni, w zależności od gatunku piwa.
Co najmniej trzy style piwne do wyboru
Razem rocznie będzie można wyprodukować ok. 1000 hektolitrów piwa. Początkowo nad procesem warzenia będą czuwali piwowarzy m.in. z Szymbarka, Torunia i Gdańska. W planach jest zorganizowanie specjalnych pokazów ich umiejętności.
W Browarze Portowym będzie dostępne piwo jasne, ciemne i pszeniczne, a z czasem także dodatkowo piwo porter, które z racji konieczności dłuższego leżakowania w ofercie pojawi się prawdopodobnie dopiero w marcu. Wszystko pod marką Browar Port Gdynia, w trzech pojemnościach, na razie tylko w lokalu, ale niewykluczone, że już latem także w sprzedaży na zewnątrz.
W budynku swoje miejsce znalazła także sala restauracyjna, a ostatnie, 35-metrowe pomieszczenie zostało przeznaczona do spotkań biznesowych lub małych konferencji. Atutem miejsca z pewnością jest zewnętrzny taras, którzy - jak liczą inwestorzy - zwłaszcza latem będzie wypełniony do ostatniego miejsca.
Moda na browary restauracyjne
- Obiekt powinien szybko zapełnić się, bo brakuje takiego miejsca w Gdyni. Miłośników piwa jest naprawdę dużo i to nawet dobrze, że zaczniemy naszą działalność teraz. Na bulwarze sporo dzieje się przez cały rok, ludzie spacerują tu nie tylko, gdy jest ciepło. Na pewno taka lokalizacja to spory atut, który zamierzamy wykorzystywać - podkreśla Piotr Żółtek.
W Trójmieście działa już kilka browarów restauracyjnych, które serwują piwo produkowane na miejscu. Pierwszym była Brovarnia w Hotelu Gdańsk, potem otwarto Browar Piwna przy ul. Piwnej. Następnie w gdańskim Barbadosie zaczęto podawać piwo ze zlokalizowanego w podziemiu Browaru Lubrow. Kolejnym był Browar Miejski przy Monciaku w Sopocie. W Starym Maneżu we Wrzeszczu sprzedaż warzonego na miejscu piwa rozpocznie się lada dzień.
Kolejne browary restauracyjne mają powstać w przebudowywanej na hotel dawnej przychodni przy dworcu PKP Gdańsk Główny oraz w podziemiach kompleksu Browar Gdański przy ul. Kilińskiego.
Budowa obiektu razem z wyposażeniem miała według szacunków kosztować 4 mln zł. Ta kwota okazała się wyższa, ale inwestorzy nie zdradzają, o ile.
Czytaj też: Drugi gdyński bulwar już gotowy
Miejsca
Opinie (289) 8 zablokowanych
-
2015-11-27 21:02
Ciekawe kiedy był otwarty? (1)
Przecież to ciągle jest zamknięte... teren budowy, w środku wszystko ofoliowane to ja nie wiem gdzie to otwarcie jak o 18 nikogo tam nie było .
- 2 0
-
2015-11-27 21:47
Jeszcze nieczynne
Ach te małe czarne znaczki. tak trudno zrozumieć ich znaczenie i sens ;)
- 2 1
-
2015-11-27 17:18
browar-prawie gotowy (2)
Browar jest prawie gotowy.
Niedługo powstanie na nim instalacja odgromowa aby można bezpiecznie na górnym tarasie piwko wypić :)- 5 2
-
2015-11-27 18:19
(1)
Prawie robi różnicę .
- 1 1
-
2015-11-27 20:54
Miałem okazję zobaczyć obiekt dokładnie.
Wygląda całkiem nieźle, na górze będzie świetny taras, no i te widoki prosto na plażę i morze- 2 1
-
2015-11-27 06:15
za drogo. (8)
Może skorzystają mieszkańcy szklanych domów, biznesmeni z wady.
- 29 52
-
2015-11-27 07:09
(4)
hahahahaha jeszcze nie otwarte, jeszcze nie wiadomo jakie ceny a ten juz że drogo. Idź do Biedronki po piwo za 1,20 zł tam jest tanio.
- 20 5
-
2015-11-27 08:27
(3)
Stara golonkę wstawiła, zimny keniger w lodówce to co janusz narzekasz ?!
ruszyłbyś d*pę i poszukał lepszej pracy niż za 2 tys.- 8 5
-
2015-11-27 13:11
zarabiam ponad 2x wiecej netto (2)
ale nie mam zamiaru płacić 15 zło za piwo
to czyste zdzierstwo
Pogromca Janusza jestes widac zawistnym czlowiekiem, ktory wszystko ocenia tylko przez pryzmat kto ile zarabia i na co wydaje.
Czasy sie zmieniaja weź sie do pracy złośliwy rencisto.- 6 4
-
2015-11-27 20:26
Na grzechu tylko 2x tyle....? ;)
- 0 0
-
2015-11-27 13:40
to nie płać - czy ktoś cię zmusza do kupowania tam piwa? :)
- 3 2
-
2015-11-27 07:06
(1)
Gdzieś są podane ceny? Bo nie zauważyłem smerfie marudo.
- 15 4
-
2015-11-27 13:15
cennik:
Piwo małe 12 złotych
Piwo małe nie w lokalu 11,50 złotych
Piwo małe w puszce nie w lokalu 11, 40
Piwo duże 15 złotych
Piwo duże nie w lokalu 14,50 złotych
Piwo duże w puszce nie w lokalu 14,30 złotych
Najbardziej opłaca się chyba małe w puszce nie w lokalu.
Pozdrawiam- 5 1
-
2015-11-27 09:59
Co to sie z to polsko dzieje, panie
jeszcze nie otworzyli a już drogo
- 4 1
-
2015-11-27 18:59
zabudowy skweru cześć pierwsza zakończona.co następne? (3)
- 1 3
-
2015-11-27 19:53
(2)
Od kiedy bulwar jest na skwer?
- 0 1
-
2015-11-27 19:57
od wteda, zawzięcie kiedy pisują błędami. (1)
to jest w sumie jedno miejsce, jak dotąd sprzyjające spacerom i dostępne dla wszystkich, jak widać już niedługo się to zmieni. kumasz bazę jeszcze? zabudują i bulwar i molo południowe, czyli skwer.
- 0 1
-
2015-11-27 20:18
....jedno miejsce" to tylko dla tych co Gdynię znają z mapy. Poza tym dwa obiekty na parę kilometrów bulwaru raczej trudno nazwać "zabudowaniem". Nie wszyscy lubią spacerować "na głodniaka". Są tacy, którzy lubią po drodze coś zjeść lub wypić korzystając z (wbrew twojej tezie) ogólnodostępnych lokali.
- 0 0
-
2015-11-27 20:15
Tytuł
A tytuł to chyba od innego artykułu..
- 0 1
-
2015-11-27 08:33
(1)
Gdynia rozwija się na każdej płaszczyźnie.
I to niektórych boli.- 13 11
-
2015-11-27 19:23
Co piłeś ? Jaki rozwój ? Jezdzisz trochę po Polsce ? Gdynia poza widokami krajobrazowymi to PORAŻKA !!!
- 1 5
-
2015-11-27 07:57
(2)
Ladny obiekt. Szkoda, ze to kolejna cpalnia alkoholu. Dobre dla cebulakow, ktorych celem w zyciu jest sie nachlac i poza wodka i piwskiem swiata nie widza.
- 12 27
-
2015-11-27 19:20
Widać nigdy nie byłeś w Brovarni ! Ale Gdynia nie wiele ma do zaoferowania więc się nie dziwię
- 0 3
-
2015-11-27 08:00
Słabo, że wszystko kojarzysz z tanią menelnią. Jesteś z Sopotu?
- 11 5
-
2015-11-27 18:38
Byłem...
...nic specjalnego.
- 2 6
-
2015-11-27 11:13
(3)
Ciekawe jaka cena :)
- 2 1
-
2015-11-27 18:32
W Gdańsku pszeniczne po 9 zł. Ale jest super !
- 1 1
-
2015-11-27 13:36
pewnie podobna do piwka w knajpach, które są w pobliżu
- 2 1
-
2015-11-27 12:31
Cena taka, że będziesz się dwa razy zastanawiał czy nie wypić tego piwa z dziewczyną jednak na plaży.
- 3 4
-
2015-11-27 17:13
No to jeszcze na bulwarze nadmorskim (1)
brakowało szcz*LNI ??? toż tam w okolicy jest już jedna ?...
- 3 5
-
2015-11-27 18:32
Ocena autoretrospektywna? :D
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.