- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (49 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 3 Momoa spotkał się z Michalczewskim (58 opinii)
- 4 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 5 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (51 opinii)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Browar przy bulwarze Nadmorskim już czeka na piwoszy
Zakończyła się budowa browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni . Warzonego tu piwa będzie można napić się m.in. na zewnętrznym tarasie z widokiem na zatokę.
- Jesteśmy w pełni przygotowani, żeby przyjąć klientów nawet za kilka-kilkanaście dni. Liczymy, że browar zostanie otwarty jeszcze przed świętami - mówi Piotr Żółtek, jeden z inwestorów spółki Browar Portowy budującej obiekt.
Najważniejsze miejsce w budynku zostało przeznaczone dla miłośników piwa. Będą mogli popijać piwo spozierając na kadzie i podglądając, jak warzy się trunek, który sączą. Właściciele twierdzą, że warzelnia o jednorazowym wybiciu 20 hektolitrów, jest jedną z największych wśród browarów restauracyjnych w Polsce.
Z kolei leżakownia została wyposażona w 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych, każdy o pojemności 20 hektolitrów. Po zakończeniu procesu warzenia, brzeczka piwna przetaczana będzie bezpośrednio w całości wraz z drożdżami do jednego ze zbiorników, gdzie fermentuje przez około pięć dni, a następnie leżakuje przez 4-16 tygodni, w zależności od gatunku piwa.
Co najmniej trzy style piwne do wyboru
Razem rocznie będzie można wyprodukować ok. 1000 hektolitrów piwa. Początkowo nad procesem warzenia będą czuwali piwowarzy m.in. z Szymbarka, Torunia i Gdańska. W planach jest zorganizowanie specjalnych pokazów ich umiejętności.
W Browarze Portowym będzie dostępne piwo jasne, ciemne i pszeniczne, a z czasem także dodatkowo piwo porter, które z racji konieczności dłuższego leżakowania w ofercie pojawi się prawdopodobnie dopiero w marcu. Wszystko pod marką Browar Port Gdynia, w trzech pojemnościach, na razie tylko w lokalu, ale niewykluczone, że już latem także w sprzedaży na zewnątrz.
W budynku swoje miejsce znalazła także sala restauracyjna, a ostatnie, 35-metrowe pomieszczenie zostało przeznaczona do spotkań biznesowych lub małych konferencji. Atutem miejsca z pewnością jest zewnętrzny taras, którzy - jak liczą inwestorzy - zwłaszcza latem będzie wypełniony do ostatniego miejsca.
Moda na browary restauracyjne
- Obiekt powinien szybko zapełnić się, bo brakuje takiego miejsca w Gdyni. Miłośników piwa jest naprawdę dużo i to nawet dobrze, że zaczniemy naszą działalność teraz. Na bulwarze sporo dzieje się przez cały rok, ludzie spacerują tu nie tylko, gdy jest ciepło. Na pewno taka lokalizacja to spory atut, który zamierzamy wykorzystywać - podkreśla Piotr Żółtek.
W Trójmieście działa już kilka browarów restauracyjnych, które serwują piwo produkowane na miejscu. Pierwszym była Brovarnia w Hotelu Gdańsk, potem otwarto Browar Piwna przy ul. Piwnej. Następnie w gdańskim Barbadosie zaczęto podawać piwo ze zlokalizowanego w podziemiu Browaru Lubrow. Kolejnym był Browar Miejski przy Monciaku w Sopocie. W Starym Maneżu we Wrzeszczu sprzedaż warzonego na miejscu piwa rozpocznie się lada dzień.
Kolejne browary restauracyjne mają powstać w przebudowywanej na hotel dawnej przychodni przy dworcu PKP Gdańsk Główny oraz w podziemiach kompleksu Browar Gdański przy ul. Kilińskiego.
Budowa obiektu razem z wyposażeniem miała według szacunków kosztować 4 mln zł. Ta kwota okazała się wyższa, ale inwestorzy nie zdradzają, o ile.
Czytaj też: Drugi gdyński bulwar już gotowy
Miejsca
Opinie (289) 8 zablokowanych
-
2015-11-27 07:37
A gdzie jest informacja "artykuł sponsorowany?"
- 14 12
-
2015-11-27 06:57
(1)
A do przegryzania zamiast słonych orzeszków będą suszone śledzie :-)
- 8 13
-
2015-11-27 07:21
suszony rybki są pyszne - popularne na wschodzie Europy
- 8 0
-
2015-11-27 07:21
Wygląda elegancko
pewnie latem będzie ciężko o miejsce na tarasie
- 9 3
-
2015-11-27 06:50
No i git, wreszcie bulwar pełną gębą...
...piwska. Oby speluną się to nie okazało.
- 12 12
-
2015-11-27 06:16
super
Fajnie, że powstał taki punkt, miejsce genialne, szkoda tylko, że będzie trzeba walczyć w sezonie o stoliki jak w knajpkach obok :)
- 53 16
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.