• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze Nadmorskim już czeka na piwoszy

Patryk Szczerba
27 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Browar przy bulwarze otwarty dla gości
Właściciele Browaru Portowego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni liczą, że pierwszych gości przyjmą jeszcze przed świętami. Właściciele Browaru Portowego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni liczą, że pierwszych gości przyjmą jeszcze przed świętami.

Zakończyła się budowa browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Warzonego tu piwa będzie można napić się m.in. na zewnętrznym tarasie z widokiem na zatokę.



Czy nowy browar przy bulwarze stanie się popularnym lokalem?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek", ruszyła na początku września 2014 roku. Po niespełna 15 miesiącach prac obiekt zaprojektowany przez architekta Adama Drohomireckiego jest już praktycznie gotowy.

- Jesteśmy w pełni przygotowani, żeby przyjąć klientów nawet za kilka-kilkanaście dni. Liczymy, że browar zostanie otwarty jeszcze przed świętami - mówi Piotr Żółtek, jeden z inwestorów spółki Browar Portowy budującej obiekt.
Najważniejsze miejsce w budynku zostało przeznaczone dla miłośników piwa. Będą mogli popijać piwo spozierając na kadzie i podglądając, jak warzy się trunek, który sączą. Właściciele twierdzą, że warzelnia o jednorazowym wybiciu 20 hektolitrów, jest jedną z największych wśród browarów restauracyjnych w Polsce.

Z kolei leżakownia została wyposażona w 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych, każdy o pojemności 20 hektolitrów. Po zakończeniu procesu warzenia, brzeczka piwna przetaczana będzie bezpośrednio w całości wraz z drożdżami do jednego ze zbiorników, gdzie fermentuje przez około pięć dni, a następnie leżakuje przez 4-16 tygodni, w zależności od gatunku piwa.

Co najmniej trzy style piwne do wyboru

Razem rocznie będzie można wyprodukować ok. 1000 hektolitrów piwa. Początkowo nad procesem warzenia będą czuwali piwowarzy m.in. z Szymbarka, Torunia i Gdańska. W planach jest zorganizowanie specjalnych pokazów ich umiejętności.

W Browarze Portowym będzie dostępne piwo jasne, ciemne i pszeniczne, a z czasem także dodatkowo piwo porter, które z racji konieczności dłuższego leżakowania w ofercie pojawi się prawdopodobnie dopiero w marcu. Wszystko pod marką Browar Port Gdynia, w trzech pojemnościach, na razie tylko w lokalu, ale niewykluczone, że już latem także w sprzedaży na zewnątrz.

Jedną z atrakcji będzie możliwość podglądania, jak powstaje piwo. Jedną z atrakcji będzie możliwość podglądania, jak powstaje piwo.
W budynku swoje miejsce znalazła także sala restauracyjna, a ostatnie, 35-metrowe pomieszczenie zostało przeznaczona do spotkań biznesowych lub małych konferencji. Atutem miejsca z pewnością jest zewnętrzny taras, którzy - jak liczą inwestorzy - zwłaszcza latem będzie wypełniony do ostatniego miejsca.

Moda na browary restauracyjne

- Obiekt powinien szybko zapełnić się, bo brakuje takiego miejsca w Gdyni. Miłośników piwa jest naprawdę dużo i to nawet dobrze, że zaczniemy naszą działalność teraz. Na bulwarze sporo dzieje się przez cały rok, ludzie spacerują tu nie tylko, gdy jest ciepło. Na pewno taka lokalizacja to spory atut, który zamierzamy wykorzystywać - podkreśla Piotr Żółtek.
W Trójmieście działa już kilka browarów restauracyjnych, które serwują piwo produkowane na miejscu. Pierwszym była Brovarnia w Hotelu Gdańsk, potem otwarto Browar Piwna przy ul. Piwnej. Następnie w gdańskim Barbadosie zaczęto podawać piwo ze zlokalizowanego w podziemiu Browaru Lubrow. Kolejnym był Browar Miejski przy Monciaku w Sopocie. W Starym Maneżu we Wrzeszczu sprzedaż warzonego na miejscu piwa rozpocznie się lada dzień.

Kolejne browary restauracyjne mają powstać w przebudowywanej na hotel dawnej przychodni przy dworcu PKP Gdańsk Główny oraz w podziemiach kompleksu Browar Gdański przy ul. Kilińskiego.

Browar Port Gdynia działa na działce wydzierżawionej od miasta na 20 lat. Kwota czynszu wynosi 10,5 tys. zł miesięcznie plus VAT od maja do września, oraz 8,4 tys. zł plus VAT poza sezonem. Stawka czynszu ma być waloryzowana o oficjalną inflację.

Budowa obiektu razem z wyposażeniem miała według szacunków kosztować 4 mln zł. Ta kwota okazała się wyższa, ale inwestorzy nie zdradzają, o ile.


Czytaj też: Drugi gdyński bulwar już gotowy

Miejsca

Opinie (289) 8 zablokowanych

  • (11)

    Niski czynsz jak za takie miejsce i powierzchnie... I jeszcze zniżka poza sezonem to już w ogóle komfortowo.

    • 53 20

    • to brzmi 'tanio' - ale chciałnbym zauważyć, że oni wynajmuja PLAC

      nie budynek, bo budynek stawiali sami

      moze to jest mniej, ale nie az tak bardzo niż wynajem 'placu' przy fontannie pzrez KFC i Starbucks

      • 2 0

    • gdyniamojemiasto

      czynsz śmieszny jak za kilkanaście metrów a to reprezentacyjne miejsce... ciekawe kto tam ma udziały czyżby szczur z kolegami?

      • 1 3

    • coś tanio (2)

      to jest śmiesznie niski czynsz... 10tys zł to płaci mały box w jakimś Szperku na Pogórzu a nie ogromny pub / restauracja w najlepszym turystycznie i rozrywkowo punkcie w mieście...

      • 6 3

      • Nie masz pojecia o czym piszesz

        250m2 powierzchni przy najmie 5+5 lat to koszt 10tys netto.
        Jezeli nie wiesz lub nie rozumiesz to nie wypowiadaj sie z pozycji ZNAFFCY

        • 0 0

      • A ten w Szperku to też wkłada własnych parę baniek w wybudowanie tego boksu?

        • 3 2

    • (3)

      Fakt, bardzo dobra cena. Na rynku jest znacznie wyĹźej.

      • 11 4

      • Ciekawe dlaczego tak tanio? Cena wydaje się być wręcz smiesznie niska jak za takie miejsce (2)

        No i dlaczego nie ma nazwisk wszystkich inwestorów? Być może to by nam więcej powiedziało dlaczego tak tanio..

        • 14 6

        • (1)

          A jak już poznasz nazwiska i zbadasz koligacje do 10 pokolenia wstecz, to powiesz przepraszam?

          • 5 10

          • Nie powie bo to stary ubek jest

            • 2 0

    • No to mogłeś też starać sie o taki wynajem ...

      ... plus zainwestować ponad 4 mln i to na działce z umową tylko na 20 lat!

      • 9 5

    • Bo to jest czynsz za glebę. Budynek to sobie dzieżawca musiał sam wybudować i wyposażyć

      • 8 9

  • 10tysia za prawie połowę Bulwaru?!!!!!!

    Szalenie sprzyjający inwestorom czynsz ...

    • 6 5

  • Gdzie jest parking ? (4)

    Jakie przeliczniki zostały zastosowane przez urząd miasta ? Czy inwestorzy w Gdyni są traktowani, jako równi i równiejsi ?

    • 4 9

    • (3)

      A gdzie masz w centrum planie zagospodarowania miejsca postojowe dla usług?

      • 3 1

      • Jeżeli nie ma możliwości wykonania parkingu, to nie można prowadzić inwestycji. (2)

        Nie ja jedyny to słyszałem i od muru się odbijałem. Dla porównywalnej liczby klientów kazano mi wybudować parking na 40 samochodów i nikogo nie obchodziło, gdzie.

        • 0 3

        • (1)

          Nie opowiadaj bajek. W żadnym z miejscowych planów zagospodarowania dla ścisłego śródmieścia nie ma obligatoryjnego wymogu projektowania miejsc postojowych dla obiektów usługowych.

          • 2 0

          • Ktoś mnie okłamuje,

            w takim razie.

            • 1 0

  • Piwo (1)

    7 zł albo więcej za jedno piwo ? NIE ! DZIEKUJE .

    • 4 3

    • Ogórek, czy obszczymurek?

      • 2 1

  • No to do szczęścia brak mi pozostał tylko prawdziwej winiarni (1)

    W większości w obrębie moich zainteresowań myślę, że te wszystkie fascynujące i ciekawsze piękne miejsca w Świecie już zaliczyłem pozostaje mieć nadzieje, że na miejscu też stworzymy taką niepowtarzalną? To były i są magiczne, unikalne, nie odkryte, nieznane turystycznie, często "bezlitośnie dotknięte historią" na którą w Gdyni nie możemy sobie pozwolić. Chyba, że wrócili do czasów pogańskich i do nich w połączeniu z greckimi mitologiami stworzyli stosowną narracje?

    Na stokach kaszubskich przy obecnych technologiach i szczepach winorośli można wina równie dobre jak we Francji, Gruzji,....produkować. W dodatku jako produkt regionalny byłby tańszy.

    Wystarczy w pobliżu Browaru lub gdzieś pośrodku bulwaru wydrążyć w Kamiennej Górze sztolnie i odpowiednio ją zagospodarować. A poprzez widoki i dostęp do morza, już byłaby największą atrakcją turystyczną nawet w mroźne wieczory gdzie można by serwować coś na wzór grzańca z kaszubskimi potrawami przy folkowej muzyce. W swoim życiu zwiedziłem dużo takich nawet w zapadłych wsiach, ale także w ogromnych rivierach, te "klimatyczne" pozostawiają najwięcej pięknych wspomnień. W Gdyni musimy tworzyć namiastkę turystycznego raju i miejscowego dobrobytu podnoszącego jakość życia.
    Malowniczo położony ta miejscówka na zboczu wzgórza, w przyszłości z kompleksem hotelowym "Kaszubski" znajduje się przy głównym szlaku spacerowym. Lokalizacja jest szczególnie atrakcyjna więc należy ja uatrakcyjniać i wzbogacać, aby nawet w szarugę nie świeciła pustkami na dziś mamy tu Restauracje Barakuda, Browar Port no i liczę na Winiarnie :))

    • 12 2

    • nie trzeba sztolni kopać/drążyć

      Pod Kamienną Górą są tunele zbudowane podczas okupacji i różne bunkry wystarczy je odkopać i odrestaurować

      • 2 0

  • Do redakcji - dot. browaru w dawnej przychodni przy dworcu PKP Gdańsk Główny

    Podawana była informacja m.in. na portalu trojmiasto.pl że planowane otwarcie nastąpi w październiku br. Budynek został częściowo wyremontowany, a o terminie nadal nic nie wiadomo - można więcej informacji w tej sprawie ?

    • 2 0

  • Bravo Panie Żółtek.. (2)

    • 4 2

    • (1)

      Żółtek na króla gdyńskiego piwa!

      • 3 1

      • Pan Piotr to równy facet!!!
        Powodzeni Panie Żółtej!!

        • 3 0

  • a ja jestem oburzona ............. (1)

    To oczywiscie tylko moja opinia ale jestem oburzona ze wydanoo zgode na taka inwestycje w tym miejscu. Jest wyjatkowo durzo miejsc w okolicy skweru gdzie mozna bylo wypic piwo , dlaczego wlasnie tam . Malo to pijanych na plazy latem?
    Przydaloby sie wiecej miejsc do relaksu dla starszych , mlodych i dzieci dlaczego piwosze zostali uchonorowani. No coz stalo sie . Zaznaczam ze uwielbiam piwo.

    • 5 13

    • EKhm

      Ortografia kurkaaa

      • 4 0

  • fajnie (1)

    pytanie czy ceny nie zwalą z nóg :-)

    • 5 1

    • Ceny powinny przefiltrować klientelę.

      I wtedy będzie miło.

      • 2 0

  • AIPA

    Popieram kilku przedmówców i rownież zachęcam do zrobienia czegoś wiecej niż standardowe smaki. Sugerowana wcześniej IPA AIPA byłaby super pomysłem i mogła by przyciągnąć smakoszy. W Sopocie maja ten styl i kupuje u nich tylko to.

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kto jest odpowiedzialny za projekty CudaWiankowych scenografii scenicznych?