• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze Nadmorskim już czeka na piwoszy

Patryk Szczerba
27 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Browar przy bulwarze otwarty dla gości
Właściciele Browaru Portowego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni liczą, że pierwszych gości przyjmą jeszcze przed świętami. Właściciele Browaru Portowego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni liczą, że pierwszych gości przyjmą jeszcze przed świętami.

Zakończyła się budowa browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Warzonego tu piwa będzie można napić się m.in. na zewnętrznym tarasie z widokiem na zatokę.



Czy nowy browar przy bulwarze stanie się popularnym lokalem?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek", ruszyła na początku września 2014 roku. Po niespełna 15 miesiącach prac obiekt zaprojektowany przez architekta Adama Drohomireckiego jest już praktycznie gotowy.

- Jesteśmy w pełni przygotowani, żeby przyjąć klientów nawet za kilka-kilkanaście dni. Liczymy, że browar zostanie otwarty jeszcze przed świętami - mówi Piotr Żółtek, jeden z inwestorów spółki Browar Portowy budującej obiekt.
Najważniejsze miejsce w budynku zostało przeznaczone dla miłośników piwa. Będą mogli popijać piwo spozierając na kadzie i podglądając, jak warzy się trunek, który sączą. Właściciele twierdzą, że warzelnia o jednorazowym wybiciu 20 hektolitrów, jest jedną z największych wśród browarów restauracyjnych w Polsce.

Z kolei leżakownia została wyposażona w 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych, każdy o pojemności 20 hektolitrów. Po zakończeniu procesu warzenia, brzeczka piwna przetaczana będzie bezpośrednio w całości wraz z drożdżami do jednego ze zbiorników, gdzie fermentuje przez około pięć dni, a następnie leżakuje przez 4-16 tygodni, w zależności od gatunku piwa.

Co najmniej trzy style piwne do wyboru

Razem rocznie będzie można wyprodukować ok. 1000 hektolitrów piwa. Początkowo nad procesem warzenia będą czuwali piwowarzy m.in. z Szymbarka, Torunia i Gdańska. W planach jest zorganizowanie specjalnych pokazów ich umiejętności.

W Browarze Portowym będzie dostępne piwo jasne, ciemne i pszeniczne, a z czasem także dodatkowo piwo porter, które z racji konieczności dłuższego leżakowania w ofercie pojawi się prawdopodobnie dopiero w marcu. Wszystko pod marką Browar Port Gdynia, w trzech pojemnościach, na razie tylko w lokalu, ale niewykluczone, że już latem także w sprzedaży na zewnątrz.

Jedną z atrakcji będzie możliwość podglądania, jak powstaje piwo. Jedną z atrakcji będzie możliwość podglądania, jak powstaje piwo.
W budynku swoje miejsce znalazła także sala restauracyjna, a ostatnie, 35-metrowe pomieszczenie zostało przeznaczona do spotkań biznesowych lub małych konferencji. Atutem miejsca z pewnością jest zewnętrzny taras, którzy - jak liczą inwestorzy - zwłaszcza latem będzie wypełniony do ostatniego miejsca.

Moda na browary restauracyjne

- Obiekt powinien szybko zapełnić się, bo brakuje takiego miejsca w Gdyni. Miłośników piwa jest naprawdę dużo i to nawet dobrze, że zaczniemy naszą działalność teraz. Na bulwarze sporo dzieje się przez cały rok, ludzie spacerują tu nie tylko, gdy jest ciepło. Na pewno taka lokalizacja to spory atut, który zamierzamy wykorzystywać - podkreśla Piotr Żółtek.
W Trójmieście działa już kilka browarów restauracyjnych, które serwują piwo produkowane na miejscu. Pierwszym była Brovarnia w Hotelu Gdańsk, potem otwarto Browar Piwna przy ul. Piwnej. Następnie w gdańskim Barbadosie zaczęto podawać piwo ze zlokalizowanego w podziemiu Browaru Lubrow. Kolejnym był Browar Miejski przy Monciaku w Sopocie. W Starym Maneżu we Wrzeszczu sprzedaż warzonego na miejscu piwa rozpocznie się lada dzień.

Kolejne browary restauracyjne mają powstać w przebudowywanej na hotel dawnej przychodni przy dworcu PKP Gdańsk Główny oraz w podziemiach kompleksu Browar Gdański przy ul. Kilińskiego.

Browar Port Gdynia działa na działce wydzierżawionej od miasta na 20 lat. Kwota czynszu wynosi 10,5 tys. zł miesięcznie plus VAT od maja do września, oraz 8,4 tys. zł plus VAT poza sezonem. Stawka czynszu ma być waloryzowana o oficjalną inflację.

Budowa obiektu razem z wyposażeniem miała według szacunków kosztować 4 mln zł. Ta kwota okazała się wyższa, ale inwestorzy nie zdradzają, o ile.


Czytaj też: Drugi gdyński bulwar już gotowy

Miejsca

Opinie (289) 8 zablokowanych

  • ceny? (4)

    Jeżeli nie ma ceny, tzn, że będzie bezcenne.
    Ma szanse tylko i tylko wtedy gdy produkt będzie dobry i cena przyjazna kieszeni.
    Jeżeli będzie wyższa niż 8 PLN nie wchodzę. Ja robię za mniej niż 2 zł 1/2 L.

    Cała mądrość. Gdy w sopocie na deptaku było po 6 bywałem, gdy po 8 rzadziej, gdy po 10 od wielu lat mnie tam nie ma. Dlatego też nie palę. Nienawidzę tych spaślaków co myślą, że mnie wykukają. Tylko frekwencja lub bojkot reguluje ceny! Nie jestem dusigrosz, ale nie idiota również.
    Pozdro

    • 14 3

    • (3)

      Kupuj w Biedronce . Smacznego !

      • 0 5

      • (1)

        W biedrze lepsze niz syfiaste jasne i ciemne...brak myślenia

        • 1 2

        • Lepsze ? Chyba dla żurków .

          • 0 1

      • W biedronce jest piwo 0,3 bock. Piłeś?

        • 1 1

  • Mordownia? (2)

    Aho, kolejne miejsce do picia, choc uważam, że zbyt duzo takich miejsc, na kazdym kroku, ale niestety nie ma kultury piciia w Narodzie, i to jest najwiekszy problem. pozdrawiam zdrowo myslących

    • 5 8

    • Byłeś choć raz w tego typu lokalu ? Wygadujesz bzdury .Zapraszam do Brovarni Gdańsk .

      • 3 2

    • wątpliwe, ceny zrobią odsiew większości hołoty

      • 2 1

  • (1)

    3 rodzaje piwa, super...

    • 4 5

    • Więcej ? Trzeba by było mieć lokal wielkości stadionu ! Przecież chodzi o warzeniu piwa na miejscu ! Kadzie i pozostała aparatura zajmuje w pip miejsca !

      • 2 1

  • Autor projektu nie zawsze jest autorem projektu budowlanego.

    • 1 1

  • Żeby się napić dobrego piwa trzeba było jechać do Gdańska .Teraz mamy na miejscu .Żeby jeszcze można zabawić się ! Z tym w Gdyni też kiepsko .Znowu wyprawa do Sopotu , lub Gdańska .

    • 2 5

  • tak zepsuć to miejsce to tylko w gdyni potrafią... szok. (8)

    ile zapłacili wiemy, ale ile dali za lokalizację? kto pozwolił? będzie tak jak z tym czymś za skwerem arki Gdańsk. ile razy przejeżdżam rowerem zawsze tam pustki. pewni drogo i dla snobow.

    • 77 113

    • (3)

      Jak nie ma być pusto skoro jeszcze zamknięte? Następny troll..

      • 13 7

      • Sam jesteś troll? (2)

        Chodziło o Barakudę!
        W gimnazjum nie nauczyli Cię czytać ze zrozumieniem? Czytaj tak długo, aż zrozumiesz ;-)

        • 8 5

        • No właśnie czytam i czytam (1)

          I jakoś widzę że tą Barakudą to dopiero z d...y wyjechałeś w swoim poście.

          • 3 3

          • dokładnie, barak uda

            • 0 0

    • arka gdańsk?!

      Arka gdańsk? pierwsze słyszę...

      • 6 0

    • ???

      A dlaczego taki negatywny post?

      • 4 0

    • skąd ty jesteś pajacu z zsrr?

      pewnie i tak nie wiesz co to znaczy ruski trolu

      • 2 1

    • Arki Gdańsk ? łołłł chłopie odstaw już te jabole.

      • 23 3

  • (1)

    Piwo w Polsce to w większości wyrób piwo podobny. Tak jakby do wody dolać jakiegoś koncentratu chmielowo-słodowego, dodać kieliszek wódki i nasycić CO2. Bez szans na pianę, która utrzymuje się przez 10 sekund. Dla mnie najgorsze jest Tyskie i Żubr. Ból głowy po dwóch piwach na drugi dzień murowany. Zakochany jestem za to w specjalu z rokitnikiem z domiezszką słodu pszenicznego. Doskonałe, choć po ostatniej awarii (jak twierdzi sprzedawca w sklepie) w browarze w Elblągu bywają gorsze smakowo partie.

    • 6 3

    • ja kupilem w ramach sentymentu z czasow policealnych- EB

      wypilem 2 piwa. Kolejngo dnia od rana mało łba mi nie rozerwało! nie wiem, co tam dodali, ale drugi raz tez mialem bol glowy i to po 1 browarze! co za szajs!!! zrypali markę

      • 2 1

  • Nie chcemy pijakow nad morzem !!! (1)

    • 7 11

    • pijakow to masz po krzakach z tanim browarem z biedry

      • 5 1

  • jak do tego dołożą DOBRE jedzenie, nie barowe, ale powiedzmy,

    żeby można było iść tam również na miłą kolację - to już tam pędzę!

    • 7 1

  • Wałek Stulecia!! (2)

    To ja płaciłem za lokal do UM 8000 zł miesieczie za 80 m kw. w bocznej ulicy od Swietojanskiej.. a tu 10000 zł. za lokal na bulwarze???
    Wałek! Złodzieje!
    Cały UM powinno sprawdzic NIK!
    szczura na pal nabic!

    • 19 12

    • Kubusiu nabij się sam na pal, może zrozumiesz lepiej słowo pisane. Tu cena obejmowała dzierżawę terenu. Lokal to sobie dzierżawca wybudował za swoje. Mogłeś startować w przetargu, wylicytować np. 10500/miesiąc i wybudować za kilka baniek lokal.

      • 11 0

    • Kuba ty nie dość, że jesteś mało kreatywny to na dodatek podejrzliwy ?

      a to już niebezpieczeństwo wielkie ! Chłopie wyprowadź się z pięknej Gdyni bo ty człowieku nic tu nie wnosisz nowego i ciekawego na dodatek złośliwie zazdrościsz ludziom wszelkich pomysłów ?

      Oj nieładnie, nieładnie !

      • 7 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Sztuka teatralna pt. "Trzej muszkieterowie" reżyserii Rafała Szumskiego, grana jest na deskach: