- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (49 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (44 opinie)
- 3 Momoa spotkał się z Michalczewskim (58 opinii)
- 4 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 5 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (51 opinii)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Browary restauracyjne coraz bardziej popularne
Gdańska restauracja Barbados szykuje się do otwarcia własnego browaru. To już trzeci browar restauracyjny w Gdańsku. Swoje autorskie nalewki serwują również niektóre restauracje. Oryginalny alkohol przyciąga klientów.
- Browary restauracyjne to obecnie jeden z głównych kierunków rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego na świecie i w Polsce. W odróżnieniu od przemysłowego cechuje je wykorzystywanie tradycyjnych metod warzenia piwa, takich jakie znamy od setek lat - mówi gdańszczanin Filip Paprocki, piwowar domowy i organizator Trójmiejskich Warsztatów Piwowarskich. - W wielkich browarach, zwanych niekiedy fabrykami piwa, całym procesem wytwarzania piwnego trunku steruje komputer. W browarze rzemieślniczym wciąż liczy się kunszt, wiedza i doświadczenie piwowara.
Warzone na miejscu piwo już pod koniec maja serwowane będzie w gdańskiej restauracji Barbados . W lokalu dobiega końca montaż aparatury browarniczej. Produkcją zajmie się wykwalifikowany browarnik.
- Nasi klienci regularnie pytają o lokalne piwo. Szczególnie obcokrajowcy, którzy słyszeli o dawnej gdańskiej tradycji warzenia złotego trunku. Chcemy ją ożywić, dlatego uruchamiamy browar Lubrow - mówi Maja Lubocka, właścicielka Klubu Barbados. - Będziemy lali cztery gatunki piwa: pilzner, lager, ciemne oraz AIPA. Okazjonalnie będzie można się napić piwa pszenicznego.
Piwo Lubrow będzie sprzedawane również w butelkach. Pomysłodawcy chcieliby, aby w przyszłości trafiło do innych trójmiejskich lokali. Wszystko po to, aby jak najszerzej rozpropagować trunek rodem z Gdańska. Jeśli plan się powiedzie, będzie to prawdziwa rewolucja w trójmiejskim browarnictwie.
Bowiem dwa dotąd działające w Trójmieście browary restauracyjne - Brovarnia i Browar Piwna - swoje trunki sprzedają wyłącznie we własnym lokalu. Ci pierwsi zdobyli sobie stałą klientelę nie tylko dzięki trzem podstawowym gatunkom dostępnym w menu na co dzień, ale przede wszystkim piwami sezonowymi.
- Mamy fanów naszego piwa, którzy regularnie pytają o nowe smaki. Ludzie przychodzą do nas, bo w innych pubach mogą napić się tylko zwykłego piwa. A my serwowaliśmy m.in. piwo czekoladowe, biszkoptowe, teraz dostępne jest dymione marcowe i coraz popularniejsze wysoce chmielone AIPA - mówi Magdalena Madej z Brovarni. - Kultywujemy również tradycję piwowarską. Można u nas zamówić dębową beczkę piwa, którą otwiera się w towarzystwie piwowara. Można również zwiedzić jego miejsce pracy i obejrzeć aparaturę.
Niektóre restauracje idą o krok dalej i serwują autorskie nalewki. Tak jak słynąca ze swojej gruszkówki hiszpańska restauracyjka, Tapas de Rucola w Sopocie.
- Ludzie przychodzą do nas nie tylko, aby spróbować hiszpańskich specjałów, ale często właśnie specjalnie dla gruszkówki. Robimy ją według autorskiej receptury, mieszając alkohol z purée gruszkowym z ziołami - mówi Artur Draniczarek z Tapas de Rucola.
Dzięki swojej nalewce sopocka knajpka stała się rozpoznawalna. Wiele osób tylko dla "shota" gruszkówki odwiedza Tapas. Bo oryginalny alkohol przyciąga. Wie o tym nowy właściciel byłej przychodni kolejowej przy Dworcu Głównym PKP w Gdańsku. W jej piwnicach planuje otworzyć minibrowar, w którym będzie warzyć piwo jopejskie, dawną piwowarską wizytówkę Gdańska.
Miejsca
Opinie (164) 8 zablokowanych
-
2013-04-05 12:28
Browar Piwna zobacz na mapie Gdańska - swoje trunki sprzedają wyłącznie we własnym lokalu.
A nie prawda. No chyba, że Gazeta Rock Cafe to ich knajpa.- 3 0
-
2013-04-05 12:09
Brovarnia Gdańsk nr. 1
Jedno z nielicznych miejsc gdzie piwo samakuje tak jak powinno. Dużym plusem jest to, że pojawiają się nowe różne gatunki piwa. Jak dla mnie zawsze numer 1 !!!!!!!!!!
- 12 13
-
2013-04-05 12:06
świetny pomysł!
Uważam, że bardzo dobry pomysł. Szczegółnie patrząć na dzisiejsze piwa w sklepach które nie są rewelacyjnej jakości i coraz mniej nam smakują. Trzymam kciuki :)
- 7 0
-
2013-04-05 12:00
Brovarnia najlepsza!
nie dość że na co dzień rewelacyjne zdrowe piwo, to specjalne piwa, które mają dość często w krótkich seriach, też są fantastyczne. Zresztą dzisiaj też premiera. Ja idę :)
- 15 12
-
2013-04-05 11:58
BARDZO LUBIĘ PIWO BROVARNIA!
jestem stałym gościem Brovarni Gdańsk. bardzo lubię spędzać tam czas ze znajomymi. uwielbiamy pić piwo Brovarnia - ja najbardziej piwo Starogdańskie. chętnie też próbujemy nowości - w ciagu roku mają kilka limitowanych kreacji. dziś premiera AIPA -będziemy.
- 16 13
-
2013-04-05 11:58
BROWAR W BROVARNI
petarda
- 8 16
-
2013-04-05 11:58
Browar Czarnków rowniez polecam maly browar smaczne piwo :)
- 6 3
-
2013-04-05 10:33
sama instalacja browaru to nie wszystko... (2)
najważniejszy składnik to piwowar - doświadczony i znający fach.
Nie będę wymieniał nazwisk ale w Gdańsku i najbliższej okolicy pracują tacy ludzie. Niestety w wielu polskich browarach restauracyjnych oszczędza się na piwowarze, szkoli ludzi z łapanki, co mocna odbija sie na jakości i smaku serwowanego piwa. Nie rozumiem inwestorów wykładajacych masę kasy na instalację i zatrudniajacych przypadkowych ludzi do produkcji piwa aby oszczędzic kilka złotych.
Z drugiej strony konsument - bak wiedzy, doświadczenia smaku udanego piwa , takiemu mozna wcisnąc każde kłamstwo, nawet sprzedac kwaśnie, nieudane piwo i wmówic, ze niepasteryzowane własnie tak smakuje.
Ciekawe którą drogą pójdzie pani Maja w Barbadosie, postawi na jakośc produktu czy na "jakoś to będzie"- 14 0
-
2013-04-05 10:46
(1)
piłem w jednym gdańskim lokalu "Marcowe" które wg mnie na 50% było połączeniem Marcowego z Pszenicznym. Może jakoś z nalewaka im źle poszło, nie wiem...
- 2 0
-
2013-04-05 10:54
nie ma możliwosci zeby poszlo zle z nalewaka
piwo ciagnie sie ze zbiornika, gdzie lezy 1 rodzaj. Jesli zmieszali to na barze,pomylili szklanke ze zlewkami pszenicy z marcowym i uzupełnili do pełna.
- 4 0
-
2013-04-05 10:32
Małe browary są najlepsze - Browar Czarnków ciemne Noteckie kapitalne 14% ekstraktu 6 % alk.
- 33 5
-
2013-04-05 10:23
samogony samogony
a później ledwo na oczy ludzie widzą
- 10 13
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.