• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browary restauracyjne coraz bardziej popularne

Łukasz Stafiej
5 kwietnia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Nowego gdańskiego browaru Lubrow w restauracji Barbados będzie można spróbować pod koniec maja. Nowego gdańskiego browaru Lubrow w restauracji Barbados będzie można spróbować pod koniec maja.

Gdańska restauracja Barbados szykuje się do otwarcia własnego browaru. To już trzeci browar restauracyjny w Gdańsku. Swoje autorskie nalewki serwują również niektóre restauracje. Oryginalny alkohol przyciąga klientów.



Brovarnia - obok Browaru Piwna - to jeden z dwóch działających w Trójmieście browarów restauracyjnych. Lokal ma swoich stałych klientów dzięki niepowtarzalnym sezonowym gatunkom produkowanych piw. Brovarnia - obok Browaru Piwna - to jeden z dwóch działających w Trójmieście browarów restauracyjnych. Lokal ma swoich stałych klientów dzięki niepowtarzalnym sezonowym gatunkom produkowanych piw.
Sopocka knajpka Tapas de Rucola stała się rozpoznawalna m.in. dzięki nalewce gruszkowej, robionej według autorskiej receptury. Sopocka knajpka Tapas de Rucola stała się rozpoznawalna m.in. dzięki nalewce gruszkowej, robionej według autorskiej receptury.

Jakie piwo lubisz najbardziej?

Czesi i Niemcy nie wyobrażają sobie życia bez warzonego tradycyjnymi metodami piwa z ich własnego regionu, a nawet miasta. Dlatego browary restauracyjne w tych państwach istnieją niemal od zawsze. W Stanach Zjednoczonych, kraju powszechnie kojarzonym ze słabym piwem, tzw. brewpubs zrewolucjonizowały rynek. Podobnie zaczyna dziać się w Polsce, także w Gdańsku, mieście, które niegdyś słynęło z produkcji złotego trunku.

- Browary restauracyjne to obecnie jeden z głównych kierunków rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego na świecie i w Polsce. W odróżnieniu od przemysłowego cechuje je wykorzystywanie tradycyjnych metod warzenia piwa, takich jakie znamy od setek lat - mówi gdańszczanin Filip Paprocki, piwowar domowy i organizator Trójmiejskich Warsztatów Piwowarskich. - W wielkich browarach, zwanych niekiedy fabrykami piwa, całym procesem wytwarzania piwnego trunku steruje komputer. W browarze rzemieślniczym wciąż liczy się kunszt, wiedza i doświadczenie piwowara.

Warzone na miejscu piwo już pod koniec maja serwowane będzie w gdańskiej restauracji Barbados zobacz na mapie Gdańska. W lokalu dobiega końca montaż aparatury browarniczej. Produkcją zajmie się wykwalifikowany browarnik.

- Nasi klienci regularnie pytają o lokalne piwo. Szczególnie obcokrajowcy, którzy słyszeli o dawnej gdańskiej tradycji warzenia złotego trunku. Chcemy ją ożywić, dlatego uruchamiamy browar Lubrow - mówi Maja Lubocka, właścicielka Klubu Barbados. - Będziemy lali cztery gatunki piwa: pilzner, lager, ciemne oraz AIPA. Okazjonalnie będzie można się napić piwa pszenicznego.

Piwo Lubrow będzie sprzedawane również w butelkach. Pomysłodawcy chcieliby, aby w przyszłości trafiło do innych trójmiejskich lokali. Wszystko po to, aby jak najszerzej rozpropagować trunek rodem z Gdańska. Jeśli plan się powiedzie, będzie to prawdziwa rewolucja w trójmiejskim browarnictwie.

Bowiem dwa dotąd działające w Trójmieście browary restauracyjne - Brovarnia zobacz na mapie GdańskaBrowar Piwna zobacz na mapie Gdańska - swoje trunki sprzedają wyłącznie we własnym lokalu. Ci pierwsi zdobyli sobie stałą klientelę nie tylko dzięki trzem podstawowym gatunkom dostępnym w menu na co dzień, ale przede wszystkim piwami sezonowymi.

- Mamy fanów naszego piwa, którzy regularnie pytają o nowe smaki. Ludzie przychodzą do nas, bo w innych pubach mogą napić się tylko zwykłego piwa. A my serwowaliśmy m.in. piwo czekoladowe, biszkoptowe, teraz dostępne jest dymione marcowe i coraz popularniejsze wysoce chmielone AIPA - mówi Magdalena Madej z Brovarni. - Kultywujemy również tradycję piwowarską. Można u nas zamówić dębową beczkę piwa, którą otwiera się w towarzystwie piwowara. Można również zwiedzić jego miejsce pracy i obejrzeć aparaturę.

Niektóre restauracje idą o krok dalej i serwują autorskie nalewki. Tak jak słynąca ze swojej gruszkówki hiszpańska restauracyjka, Tapas de Rucola zobacz na mapie Sopotu w Sopocie.

- Ludzie przychodzą do nas nie tylko, aby spróbować hiszpańskich specjałów, ale często właśnie specjalnie dla gruszkówki. Robimy ją według autorskiej receptury, mieszając alkohol z purée gruszkowym z ziołami - mówi Artur Draniczarek z Tapas de Rucola.

Dzięki swojej nalewce sopocka knajpka stała się rozpoznawalna. Wiele osób tylko dla "shota" gruszkówki odwiedza Tapas. Bo oryginalny alkohol przyciąga. Wie o tym nowy właściciel byłej przychodni kolejowej przy Dworcu Głównym PKP w Gdańsku. W jej piwnicach planuje otworzyć minibrowar, w którym będzie warzyć piwo jopejskie, dawną piwowarską wizytówkę Gdańska.

Miejsca

Opinie (164) 8 zablokowanych

  • (3)

    coś Gdynia nie chwali się swoimi małymi browarami i historią browarnictwa

    • 8 1

    • bo ze śledzia nie da się zrobić piwa (2)

      • 9 1

      • (1)

        ale też nie ma nic lepszego do piwa niż śledź

        • 3 1

        • chyba do wódy śledzie

          • 0 0

  • Gościszewo (1)

    Jak lokalne piwo, to tylko gościszewo, prawdziwe, niepasteryzowane i po prostu pyszne!!!!!!

    • 3 0

    • a jak gościszewo

      to tylko świeże i z lodówki - przestrzegam przed kupowaniem długo stojącego w cieple - poza tym ich niefiltrowany jasny lager i pszenica są świetne

      • 0 0

  • Tawerna Sopocka (2)

    W Tawernie Sopockiej (dawniejsza Tawerna u Maćka) mają też pyszną nalewkę cytrynowo-miodową... MNIAM!

    • 7 21

    • zwykły bimber

      • 5 1

    • właśnie że fuj

      • 8 2

  • zachciało mi się pić... (1)

    • 6 1

    • to pij

      • 5 0

  • Nalewka ksiecia Poniatowskiego (1)

    Błękit Paryża

    • 6 1

    • czy chodzi o Denaturat ? bardzo ładna nazwa :D

      • 3 0

  • REWELACJA!!! (1)

    Nie zgodzę się z opiniami poprzedników zazdrośników.
    Już dawno nie piłam tak pysznego piwa!
    Nie jestem fanką browaru ale piwo marcowe dymione jest genialne. Wielki plus za jedyny tak oryginalny browar w Trójmieście. Próżno szukać gdzie indziej.

    • 4 7

    • Droga Kamilo może po prostu nie znasz się na piwie ?

      • 3 1

  • Teraz tylko AIPA i AIPA... (3)

    Trzy lata temu zaczęła się moda na smakowe, a rok temu na skrajnie mocno i aromatycznie chmielone "ales". A ja napiłbym się w końcu SOLIDNEJ krajowej pszenicy, jasnej, z drożdżowym osadem.
    Z lokalnych piw najwyżej cenię gościszewskie Naturalne i właśnie pszeniczne Viva Hel, choć pod jednym zasadniczym warunkiem - że uda mi się kupić bardzo świeże i trzymane w chłodzie. Poza tym bielkowskiego Koźlaka i Grand Imperial Portera. Te 4 piwa wystarczą :) Do AIPA, a nawet IPA, jeszcze nie dorosłem.

    • 4 1

    • Bielkowski Koźlak (2)

      ...niestety strasznie się skasztanił. To było takie dobre piwo, a ostatnio kupiłem dwa z różnych partii i były to rozwodnione, znacznie jaśniejsze w barwie niż kiedyś badziewstwa. Pracują nad butelką, a zawartość słabnie w oczach. Szkoda straszna. Jedyny Koźlak, który jest godzien tej nazwy, to bodaj że Miłobądz.

      • 0 0

      • nie Miłobądz tylko Miłosław

        • 2 0

      • no, nie zgodzę się...

        Koźlaka pijam sporo, od lat, uważnie obserwuję to piwo, bo jest moim ulubionym. Boję się, że skiepści się podobnie jak Żywe. A jednak Koźlak wg mnie trzyma klasę. Potrafi, owszem, różnie smakować, raz więcej "orzechów i śliwek", raz więcej palonego słodu, ale zawsze jest niezły. Barwa bez zmian. Nie pijam go co tydzień, aby obserwować kolejne warki, ale okresowo spożywam większe partie. I jest dobrze (ostatnio piłem w drugiej połowie marca). Smak Koźlaka bardzo zyskuje we właściwej temperaturze - polecam otwierać go w 12 st.C - na pewno nie prosto z lodówki.

        • 0 0

  • tylko nocny na Przymorzu :)

    • 5 0

  • Ck.browar krakow (1)

    W tym lokalu jest prawdziwe piwo!

    • 3 2

    • niezgodzę się...

      ... to jedyny tego typu lokal w Krk i leje piwo w sumie średniej jakości. Jak tylko jestem w Niemczech, to robię sobie rundkę po piwiarniach i "parę" kufelków wypiłem.

      • 2 0

  • RURY (1)

    Idzcie na browca pod rury przy przystanku SKM gdansk politechnika.Polecam.

    • 23 0

    • polecam rury pozdrawiam pana Henia z obsługi

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywają się największe papugi w papugarni Aquacentrum?