• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browary restauracyjne w Trójmieście

Łukasz Stafiej
16 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Browar restauracyjny to coś pomiędzy pubem a restauracją. W tego typu lokalach zazwyczaj panuje dość swobodna atmosfera, można napić się wielu gatunków piwa, a zarazem zjeść dania serwowane z restauracyjnej karty, nieraz sparowane specjalnie z serwowanymi trunkami. Browarów restauracyjnych w Trójmieście jest kilka, a my sprawdziliśmy, czym się różnią i co znajdziemy w ich ofercie.



Oceń swój ulubiony browar w Trójmieście


PG4 - nowe podejście do tradycji



Piwo w PG4 warzy doświadczony piwowar z Niemiec. Piwo w PG4 warzy doświadczony piwowar z Niemiec.
PG4 na parterze czterogwiazdkowego Hotelu Central mieści się w budynku dawnej przychodni kolejowej przy dworcu w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska. Budynek został odnowiony ze smakiem i poszanowaniem historii i takie też są wnętrza restauracji - z jednej strony nowoczesne, z drugiej - nawiązujące do tradycji klasyczny hal piwnych.


Podobnie wygląda oferta piw: z jednej strony klasyki, jak pils czy piwo pszeniczne, z drugiej apa czy - oczekiwany przez wielu piwoszy eksperyment - piwo jopejskie, które udało się uwarzyć tutejszemu piwowarowi. W karcie jest międzynarodowo - znajdziemy i sznycel wiedeński, i golonkę, i krewetki, steka, burgera, a nawet boczek marynowany w coli i piwie.

Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat


Brovarnia - bawarskie klimaty



W Brovarni często organizowane są imprezy tematyczne, m.in. dożynki piwne. W Brovarni często organizowane są imprezy tematyczne, m.in. dożynki piwne.
Brovarnia na parterze Hotelu Gdańsk przy ul. Szafarnia 9 zobacz na mapie Gdańska jest pierwszym w Trójmieście browarem restauracyjnym - lokal działa już ponad dziesięć lat. To miejsce, które spodoba się fanom tradycyjnego podejścia do kultury piwowarskiej - są drewniane stoły, z głośników często leci biesiadna muzyka, a kelnerki obsługują w uniformach stylizowanych na bawarskie stroje ludowe.

Napijemy się piwa jasnego, ciemnego i pszenicznego, a sezonowo różnych mniej oczywistych stylów piwnych, m.in. dymionego, czekoladowego, AIPA i innych. W karcie tradycyjna kuchnia polska podkręcona autorskimi pomysłami szefa kuchni.


Browar Piwna - piwnica w starym stylu



Browar Piwna został założony w 2012 roku jako jeden z pierwszych browarów restauracyjnych w Trójmieście. Browar Piwna został założony w 2012 roku jako jeden z pierwszych browarów restauracyjnych w Trójmieście.
Browar Piwna przy - nomen omen - ul. Piwnej zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu również działa dobrych kilka lat. Otwarto go jeszcze w czasach, gdy moda na browary restauracyjne dopiero kiełkowała i w podobnych miejscach panował klimat piwnicznych pubów. Podobnie jest tutaj.

Oferta piw jest stała i bezpieczna: jasne i pszeniczne jest zawsze, czasem na krany trafia ciemne, jakiś stout, porter, marcowe czy red ale. Do jedzenia zamówimy m.in. golonkę w piwie, schabowego, żeberka, rybę, kaszankę czy proste makarony.

Dokąd na rzemieślnicze piwo i dobre jedzenie?



Browar Vrest - modnie i nowocześnie



Vrest to nowoczesny browar na terenie Garnizonu. Vrest to nowoczesny browar na terenie Garnizonu.
Browar Vrest to browar restauracyjny w budynku Starego Maneżu na Garnizonie zobacz na mapie Gdańska. Już sama lokalizacja warunkuje atmosferę tego miejsca - jest modnie, nowocześnie, nieformalnie elegancko.

W ofercie piwnej na stałe są cztery pozycje: jasne, ciemne, klasyczny pilzner i pszeniczne. Czasem lane jest również piwo specjalne, o które warto pytać barmana. Karta została skonstruowana tak, aby szybko można było wybrać potrawę w zależności od okazji: są dania na duży i mały głód, dla grup, pizze, burgery czy - bardzo fajna opcja do piwa - "fryty", czyli frytki z różnymi dodatkami, np. z kiełbaską curry, chilli con carne czy szarpaną wieprzowiną.




Browar Miejski Sopot - w centrum kurortu



Browar Miejski Sopot serwuje nie tylko klasyczne piwne style. Browar Miejski Sopot serwuje nie tylko klasyczne piwne style.
Jedyny browar restauracyjny w Sopocie, a dokładniej na Monciaku zobacz na mapie Sopotu. Browar Miejski Sopot zajmuje wnętrza legendarnego Złotego Ula i choć klimat lokalu się zmienił, wciąż tutaj czuć atmosferę tętniącego życiem, pełnego gwaru centrum kurortu. Na miejscu od podstaw została zbudowana cała aparatura browarnicza, a procesu warzenia załogę uczył piwowar z Czech.

W ofercie jest kilka piw, także mniej oczywiste w takich miejscach style, jak AIPA, brown ale czy chmielony amerykańskimi chmielami stout. Czasem trafimy na kranach na takie perełki, jak imperialny stout czy wiśniowy sour ale. Do jedzenia zamówimy nie tylko przystawki do piwa (np. oliwki faszerowane wołowiną czy smażone szproty), ale i sporo różnych pozycji obiadowych, w tym policzki wołowe, pierogi z gęsiną, golonkę, pstrąga z pieca czy steki.


Browar Port Gdynia - z widokiem na morze



Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych. Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych.
To z pewnością najprzyjemniej usytuowany browar restauracyjny w Trójmieście. Z okien (a w szczególności z tarasu na dachu) Browaru Port Gdynia przy Bulwarze Nadmorskim zobacz na mapie Gdyni rozpościera się piękny widok na morze i plażę. W środku nie brakuje miejsca, można też podziwiać kadzie warzelnicze.

Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych - zdarzają się tutaj takie "sztosy", jak porter bałtycki leżakowany na dnia morza czy ale leżakowane w beczkach po czerwonym winie. W stałej ofercie znajdziemy klasyczną trójcę: jasne, ciemne i pszeniczne. W menu autorska kuchnia międzynarodowa. Zjemy np. fasolkę po bretońsku podaną w chlebie piwnym, kalmary w cieście piwnym, golonkę w piwie z miodem czy łososia na grzybowym risotto.



Piwnica Rajców - z historią w tle



W Piwnicy Rajców zjemy autorskie menu z polskimi daniami. W Piwnicy Rajców zjemy autorskie menu z polskimi daniami.
Piwnica Rajców mieści się w historycznych podziemiach Dworu Artusa na Długim Targu zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, gdzie kiedyś funkcjonował dawny magazyn alkoholi. Wnętrza zostały odrestaurowane i stworzono w nich naprawdę spory i imponujący koncept restauracyjny. Na pierwszym planie znajdują się sprzęty warzelnicze i tzw. ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, za pomocą którego możemy samodzielnie nalać sobie piwa. Napijemy się m.in. jasnego pełnego, new england ipa, owsianego stouta czy piwa pszenicznego, także chmielonego amerykańskimi chmielami.

Kuchnia celuje w polskie smaki, podkręcone wykwintnym sposobem podania. Warto zamówić wędliny z własnej masarni, zupę rybną na pomidorach malinowych z małżami, sznycel cielęcy czy sałatę z okonkami smażonymi na maśle czosnkowym.

Miejsca

Opinie (125) 10 zablokowanych

  • Panie Stafiej, w PG4 nie ma sznycla wiedeńskiego (2)

    Nawet w karcie wpisali sznycel "w stylu" wiedeńskim więc doskonale sobie zdają sprawę z różnicy. Sznycel wiedeński jest z cielęciny, nie z wieprzowiny. A już się napaliłem i zaplanowałem obiad, znaleźć gdzieś prawdziwego sznycla w trójmieście to sztuka, smaku tylko żeś mi Pan narobił...

    • 9 0

    • Tenże autor jeszcze z trzy lata temu znał się wyłącznie na muzyce klubowej, więc czego tu wymagać?

      • 2 0

    • prosze pana

      gdybym znal sie na takich sprawach to bym prowadzil hotel z restauracją, a nie pisał bajki i powiesci. to chyba jasne.

      • 5 0

  • A gdzie pijalnia wódki i piwa właśnie, i jeszcze ministerstwo xD

    • 3 0

  • Jak dla mnie przepłacanie bo i tak to jest robione piwo z koncentratu. (2)

    Wole weekendowe spijanie Kustosza z puszki.

    • 1 10

    • Przepłacasz zdecydowanie!

      Najlepsza jest dykta przepuszczona przez chlebek. Każdy alkoholowy smakosz ci to powie.

      • 0 0

    • Oj widzę pojęcie to ty człowieku masz ale o g*wnie w postaci kustosza

      • 1 2

  • I jak wam dzieci opisać smak prawdziwego piwa... (3)

    Kiedyś piwo było piwem... nawet za ciężkiej komuny to czuć było chmiel w piwie...

    • 7 10

    • (2)

      Gdzie ty czules chmiel w piwie od kiedy piwo slodowe typu lager miało chmiel?

      • 3 4

      • Masz pojęcie o piwie, jak świnia o astrologii. (1)

        • 5 0

        • Słyszałeś, że gdzieś dzwonią

          ale Kościół masz jeszcze nie zlokalizowany.

          • 2 0

  • (1)

    ja to zuberka preferuje :) sprobowalem jakis czas temu 5 rodzaju piw (cenowo od 15 do 50zł pol l ) i jedenak powracam do zubra nie tylko ze wzglednu na cene poprostu smakuje mi bardziej

    • 4 9

    • koncerniaki niewiele wspólnego z piwem mają oprócz nazwy

      • 0 0

  • Brovarnia (4)

    kiedyś wymiatała jakością i smakiem, teraz drogo i coś gorzej się warzy, o co chodzi?

    • 29 7

    • Prawda (1)

      Ceny wygórowane, aż oczy bolą po otwarciu karty. Obsługa z dnia na dzień gorsza, o tatuazach na klacie nie wspomnę. Byłam ostatnio po kilku miesiacach i takie rozczarowanie.. ludzi mniej to ceny wyższe, a szkoda. Kiedyś fajne miejsce, teraz upadek. Pozdrawiam

      • 9 3

      • Ceny wyższe, bo inflacja nabiera rozpędu.

        Wszyscy jarają się 500+, a niedługo będą mogli kupić za to pudełko zapałek, jak dostaną. Głosować na PiS kto jeszcze nie głosował! Póki są jeszcze wolne wybory!

        • 6 2

    • (1)

      Inny piwowar i wszystko w temacie pierwszy piwowar Brovarni dziś prowadzi i produkuje swoje piwa i to wszystko w temacie

      • 8 2

      • jakby szefowa nie płaciła kapslami to by dalej tam robil

        ale sorry kto w tym miescie bedzie komus placil wiecej za wysoki skill, przeciez najwazniejsze w gastro to zapelnic grafik na kolejny tydzien, klient wszystko przelknie

        • 5 0

  • Główna różnica jest w smaku piwa (16)

    w jednych można zamówić piwo o smaku sików a w drugich szczynowate piwo...
    od 20 lat w tym kraju nie produkuje się już chłodnego chmielowego napoju zwanego piwem a jedynie szczynowate wywary z proszczku przywożonego z zagranicy w 20 kg workach zalewanego wodą... do tego w zależności od sezonu i potrzeb dosypuje się proszek o smaku maliny albo palonej kawy... pełna komercja, ostatni raz piłem prawdziwe piwo w 1993 roku na starym rynku w Pradze w Czechach, i to można było nazywać PIWEM

    • 32 64

    • (1)

      Widac, ze sie znasz... Piwo sie robi ze slodu, a nie z chmielu. Chmiel mozna dodac lub nie i robi glownie jako przyprawa.

      • 2 0

      • Po co mu to wiedzieć?

        Postawili towarzysze zadanie trollować i siać zamęt, to robi to. Czy skutecznie? Nie mnie oceniać przygłupa.

        • 1 0

    • Kiedys to byly czasy (1)

      Teraz to nie ma czasow

      • 11 0

      • Tedy to bylo jo.

        • 0 0

    • Lubię te wywody pseudoeksperta. Jaki proszek z zagranicy? Jaki proszek o smaku maliny? O czym ty bedzisz? (2)

      Czy ty uwarzyłeś chociaż raz w życiu piwo? Nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz pojęcia, bo wprowadzasz ludziom zamęt w głowach, a potem powstają piwne mity i ludzie powielają głupoty.

      • 22 3

      • Czekam jeszcze na teorie o żółci bydlęcej i dodawaniu spirytusu do piwa. (1)

        • 13 0

        • Do piwa dodaje sie zolc bydleca dla koloru i spirytusu dla smaku. Wiem bo sam widzialem :D

          • 2 5

    • trudno odniesc sie, bo nie znam smaku uryny (1)

      ps. co ty pijasz?

      • 18 2

      • On nie wie, on mysli, ze piwo sie robi z chmielu.

        • 5 0

    • Oj znawco (2)

      Widać jakie masz pojęcie o robieniu piw g*wno widziałeś i w g*wnie się obudziłeś ktoś tobie chyba proszek wsypał że piszesz takie brednie pokaż mi piwo które w tamtych czasach miało chmiel bo to co posiadają lagery to tylko słód znawco od siedmiu boleści więc zanim coś napiszesz spróbuj jeśli multitapy i nowe piwa to dla ciebie za wysoka półka to masz właśnie browary restauracyjne

      • 14 4

      • Chyba żartujesz? (1)

        Naprawdę nie doprawia się lagera chmielem?

        • 2 0

        • No jakoś piwo o smaku wody nie posiada chmielu

          • 1 5

    • Piwo to nie jest "chmielowy napój". (2)

      • 10 5

      • (1)

        Jest tylko zależy w jakim stylu są piwa w których użyto tylko słód ale są i takie które mają chmiel

        • 2 5

        • Całkiem sporo jest piw, które mają chmiel.

          Co nie oznacza, że piwo robi się z chmielu, bowiem jest on "przyprawą" dodawaną w mniejszej lub większej ilości.

          • 10 0

    • A jakie piękne były dziewczyny, a jaka

      wódka pożywna, papierosy nieszkodliwe, a jakie lato gorące,

      • 32 4

  • (3)

    Ceny nie dla Polaków

    • 7 8

    • Kocham ten komentarz pod każdym artykułem o knajpach ;)

      • 0 0

    • (1)

      do pracy, a nie forum przegladac

      • 1 3

      • Jestem altruistą.
        Pisałem za ciebie i dla ciebie.

        • 0 0

  • Dobry przeglad

    Ale zabraklo Lubrow. Poniewaz i tak jest ich w Trójmieście (browarow) malo, dyskwalifikacja dla autora.

    • 7 0

  • (1)

    Niestety ale rynek piw to głównie przerost formy nad treścią. Za dużo tego wszystkiego w zbyt krótkim czasie. Podobnie było z modą na burgery.

    • 45 14

    • Zjawisko samo w sobie jest dobre, jednak niepotrzebna ta cała ideologia.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W 2002 r. podczas pierwszej edycji Open'er Festivalu wystąpił: