• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?

Julia Rzepecka
23 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.

Ta odmiana tureckiej potrawy cieszy się u nas największym wzięciem zaraz po pizzy, fast foodach z sieciówek i tradycyjnej polskiej kuchni. Kebab - choć danie jest proste i wszędzie robi się je podobnie, prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione miejsce i sposób na jego podanie.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Kebab - kiedy lubisz go jeść?

Już chyba nikt nie wyobraża sobie gwarnej miejskiej ulicy bez budki z kebabem. Na początku był daniem podobnym do tego, jakie możemy zjeść w Turcji, czyli serwowanych na talerzu plastrów mięsa z ryżem i warzywami.

W końcu ktoś wpadł na pomysł, aby ryż zastąpić pitą, wypełnić ją mięsem, warzywami oraz sosem i tak powstał kebab, który znamy dziś, będący jednym z najpopularniejszych ulicznych dań.

Często sięgamy po niego, gdy dopadnie nas głód albo gdy chcemy szybko posilić się na mieście. To też częsty wybór imprezowiczów, którzy po nocnej zabawie lubią "naładować akumulatory" kebabem. Nie bez powodu tego typu lokale są czynne w weekendy do późnych godzin nocnych, a nawet do samego rana.

Kebab u Turka



Kebab u Turka mieści się przy skwerze Kościuszki w Gdyni. W menu kebab na talerzu, w bułce, w boxie lub w picie, do wyboru mięso wołowe lub kurczak. Zamówienia można składać przez aplikacje lub telefonicznie pod numerem 668-088-937. Otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-1 w nocy, od piątku do soboty 9-4 a w niedzielę od 9 do pół godziny po północy.

  • Tradycyjny turecki deser to herbata lub kawa i słodkie warstwowe ciasto z miodem i orzechami - baklava.
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • Kebab tradycyjny podaje się z ryżem i warzywami na talerzu.

Alanya Kebap



Alanya Kebap to miejsce dobrze znane imprezowiczom bawiącym się w Głównym Mieście. Znajduje się przy ul. Kołodziejskiej i wieczorem jest oblegany przez osoby idące lub wracające z imprezy. W swojej ofercie ma także kebab na talerzu, w pudełku czy w cieście. Można zamawiać telefonicznie, z dowozem, w godzinach od 11 do 20 pod numerem telefonu 607-292-905. Na miejscu zamawiać można na wynos do godziny 23.

  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.
  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.

Zmiana Kebap



Zmiana Kebap na Morenie to miejsce, które określa się jako "kebap rzemieślniczy". W menu są znane trzy formy podania (talerz, rollo, box), ciekawe są jednak kompozycje i smaki. Mamy do wyboru opcję wegetariańską czy falafel, a także opcję z serem feta czy na przykład camembertem i sosem żurawinowym. Wśród dodatków znajdują się m.in. frytki belgijskie lub pieczone warzywa. Zamówienia z dowozem do 5 kilometrów od lokalu pod numerem 785-705-045. Otwarte od godz. 11 do północy.

  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.

Smaczna Szama



Smaczna Szama na ul. Elżbietańskiej to lokal serwujący nie tylko kebab. Znajdziemy tam również zapiekanki, pizzę i różne zestawy. Wśród propozycji kebabu jest rollo (w tym wegetariańskie), kebab w bułce oraz box. Nowością w menu jest ormiańskie lahmacun, czyli chrupiące ciasto z mięsem wołowo-wieprzowym. Zamówić można także frytki czy nachosy. Godziny otwarcia od niedzieli do czwartku w  godz. 11-21, w piątki i soboty 11-23.



  • Kebab na wynos
  • Nachosy z serem i ostrymi papryczkami w wersji z kolendrą i bez.
  • Kebab na wynos

Zahir Kebab



Zahir Kebab na Oksywiu w Gdyni oraz przy ul. 10 lutego to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, które serwuje gigantyczne, 50-centymetrowe rollo. W menu także kebab amerykański (z frytkami), rollo wegetariańskie, box, na talerzu oraz sałatka z kebabem. Nowością jest kebab indyk masala z sosem ziołowym. Telefon do lokalu w centrum Gdyni to 459-566-631, a do lokalu na Oksywiu 58 351-17-91. Otwarte codziennie w  godz. 11-23.

A jakie są wasze ulubione lokale z kebabem? Czekamy na polecenia w komentarzach.

  • Zahir Kebab spotkać można również w innych miastach, poza Trójmiastem.
  • Kebab na wynos
  • Kebab na wynos

Miejsca

Opinie (425) ponad 20 zablokowanych

  • Jeśli chodzi o dobry i wielki kebab...

    To tylko Sakhawat na Oruni Górnej

    • 0 2

  • (1)

    Pies 3ciej kategorii pomielony razem z budą

    • 2 1

    • kotlet z psa...

      • 0 0

  • A kto kojarzy budę z Żabianki? (2)

    Najpierw w miejscu gdzie dziś jest Wyższa Szkoła Kosmetyczna czyli róg Pomorskiej i Subisława, potem budynek na rogu Gospody i Jelitkowskiej czyli była siłownia obecnie przedszkole?
    Tam było genialne rolo!!!

    • 3 0

    • Tak , genialne miejsce. Champion grill to się nazywa (1)

      Sami robią mięso a nie kupują gotowe patyki. Dawno nie byłem ale mam zamiar się wybrać na dniach. Robili też świetna pizzę (jak mieli oddział w Osowie)

      • 2 0

      • to było Rodos

        • 0 0

  • To wszystko to doner kebap (1)

    Czyli półprodukt z makro podgrzany na pionowym kiju plus wiadro warzyw i zalane sosem majonezowo-czosnkowym.
    Prawdziwy kebap to był sopocki szisz kebap czyli szaszłyk z mielonego (czuć baraninę i cynamon) z ogórkiem kiszonym(pewnie wpływy polskie) i cebulą plus ostry sos. Nowa lokalizacja jest po drugiej stronie. Byłem po czterdziestu latach i kebap się nie zmienił, haszu też super, tylko kiedyś chyba było gęstsze, ale te kulki ryżowe nadziewane mięsem co nie pamiętam jak się nazywają to suche jakieś... Co nie zmienia faktu , że pofatyguję się w najbliższym czasie.

    • 3 1

    • te kulki to kubba

      • 0 0

  • Najlepszy był w knajpie na Żabiance... (5)

    ... blisko skrzyżowania Chłopskiej z Pomorską, potem się przeniósł dwukrotnie też w granicach Żabianki, a potem przy drodze prowadzącej do ZOO. Nie mogę sobie przypomnieć nazwy. Ale kiedy to było... Lata temu. No i słynne kebaby i haszu w Sopocie w miejscu, w którym teraz jest Plac Przyjaciół Sopotu. To były czasy...

    • 31 1

    • Rodos (2)

      • 1 0

      • (1)

        Rodos był jedyny w swoim rodzaju. Podawali rolo a nie rollo na co zwracali uwagę. Na piwo się do nich tez chodziło. Z tego co wiem to nie ma ich przez jakieś mafijne sprawki. Przesiadywali tam czasem takie typy a właściciel chyba nie bardzo chciał mieć coś z nimi wspólnego. I tak się to skończyło.

        • 0 0

        • teraz tam uczelnia stoi

          • 0 0

    • U Gradana...:)

      • 6 0

    • Wlasnie szukalem opini o tym Kebabie...
      Do teraz siedzi w mojej glowie, miesa nawalonego, duzo sosu i ten smak....
      Duzo bym dal zeby go zjesc teraz :)

      • 2 1

  • Te bębny turki robią w niemczech i stamtąd są ściągane hurtem

    • 0 0

  • Najlepszy kebab w Istambule i w Berlinie

    Tam powinni się wybrać smakosze kepsa

    • 0 0

  • Kebabownie ciekawostki

    Alanya kebab - kurczak i wolowina w tej samej cenie. Mięso mieszane dopłata 2zł. Nikomu jeszcze nie udało się tego zrozumieć
    Sakul kebab brzeźno - smaczny ogromny, ale czyści zawsze 2 dni. Zawsze.
    Zmiana kebab - czysty marketing sam kebab mizerny. To niby baranie mięso z Lublina same chrząchy i specyficzny smak.
    Ogólnie to kebabów już mało w Gdańsku kiedyś były na każdym rogu. Dziś już mało kto to je na trzeźwo ewentualnie desperaci. Dziś jak wszystko - świadomość ludzi wzrosłą więc je się burgery z prawdziwej wołowiny

    • 1 0

  • Mięso? (34)

    Kebab byłby ciekawą propozycją, gdyby rzeczywiście był przyrządzany ze świeżego mięsa, doprawionego wedle receptury kucharza. Kompletnie do mnie nie przemawiają te gigantyczne gotowe "bębny" z niewiadomego mięsa z rurą w środku, które można kupić w Makro i po prostu umieścić w opiekaczu. Jeśli jest jakiś lokal, gdzie takie danie jest przygotowywane na świeżo i do tego można je skonsumować ze świeżymi warzywami, a nie surówkami z wiaderek, chętnie bym się kiedyś skusił.

    • 298 17

    • Zmiana jest w artykule wymieniona

      • 2 0

    • (4)

      co to znaczy na swiezo? mają mieć własną zagrodę i rzeźnię za lokalem?

      • 7 17

      • (2)

        Nie.. Masz codziennie kupować świeże mięso sam je doprawiać i sam je nadziewać na szpady czy na ten stelaż cały kumasz? Wtedy do Ciebie przyjdziemy a jak masz te samo komercyjne g***o kupowane w makro czy zamawiane z pod Kościerzyny to nie przyjdziemy bo słone to jak UJ

        • 11 0

        • "Z pod"?

          • 0 0

        • Chyba jednak nie wszyscy maja to samo. W różnych miejscach rozniesmakujec

          • 1 1

      • Byłoby uczciwie.

        • 6 2

    • Zgadzam się w 100%

      • 0 0

    • yyyyy Jak to nie

      W Zmianie przecież sami robią kurczaka, falafel, sosy, itd. szkoda, że nie ma o tym w artykule.

      • 2 1

    • Aleppo (1)

      Jest w Gdańsku kebab doprawiany i przygotowywany przez właścicieli - Bar Aleppo przy aleja Grunwaldzka 44. Prowadzi go rodzina, która już wiele lat temu przyjechała do Polski z Syrii. Polecam w 100%

      • 16 1

      • W sordku panie ktore maja wywalone i zatruć się można. To ma być dobre? Chyba oszalales.

        • 1 2

    • No to się nie skusisz. (12)

      Ani ja. Nie ma takiego miejsca.

      • 50 0

      • Są trzy takie lokale (11)

        Co prawda w dwóch jest to kebab w innym wydaniu niż wszędobylski ten sam kit.
        Wg mnie są to jedyne lokale gdzie warto jeść tego rodzaju potrawę, reszta to niestety tylko masówka nie za bardzo mająca wspólnego z smakiem i jakością.

        Pierwszy to libański kebab w Sopocie mięso przyprawiane przez tamtejszych pracowników podawane w małych bułeczkach mięso pieczone na :szablach" wszystko na nietypowy ale smaczny sposób.

        Drugi na granicy Sopotu i Gdyni (niedaleko stacji paliw i zjazdu na aqua park, przy Alei Zwycięstwa )otwarty niestety sezonowo rewelacyjny kebab. Tylko podkreślam kebab barani , inne już tak dobre nie są ale często jest barani i ten jest jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłem.

        Trzeci to może nie sam kebab co grecki gyros - podawany w picie. Robiony ręcznie z karkówki przyprawiany przez właściciela Greka. Hellas Gyradiko przy ul. Świętojańskiej w Gdyni. Niepozorne pitki mega sycące z najlepszym sosem tzaziki na świecie i pysznym mięsem. Polecam

        • 56 3

        • gdzie ten kebab libańśki w Sopocie bo nie kojarzę? (8)

          • 2 1

          • . (7)

            Kebab Sopocki od 1970, Bohaterów Monte Cassino 58A,
            Noty są średnie bo Sebixy chcieliby dużą bułkę z czosnkiem sosem. Tutaj niestety inna bajka. Fakt trochę za drogi co do wielkości. Ale smak napewno orginalny i z tego tytułu czasami się skusze. Chociaż przyznam, że rzadko z powodu ceny/wielkości.

            • 24 1

            • To nie jest kebab libański. Właściciel jest (5)

              Irakijczykiem z tego co słyszałem.

              • 5 0

              • (3)

                Ale gdzie ten kebs dokładnie

                • 1 1

              • (1)

                słoiki dopytują się gdzie jest kultowy sopocki kebab, jprld, świat się kończy

                • 16 0

              • Ale gdzie na Sopocie?

                • 2 0

              • na dole Monciaka za Spatifem.

                • 3 0

              • ja słyszałem że jest z Bangladeszu

                • 5 2

            • Nic specjalnego - mała, średnio smaczna bułka z mięsem, ogórkiem i cebulą.

              Lecą na legendzie miejsca, więc ludzi sporo. Ja natomiast nie wrócę więcej.

              • 7 2

        • ten przy drodze aquaparku to zylc, nie polecam nikomu, mały i bardzo przeciętny

          do żadnego z prawdziwego zdarzenia nie ma podejścia, wiec zakładem że i inne które polecasz są do bani bo nie masz smaku za grosz

          • 3 3

        • Dziękuję za info :)

          • 4 1

    • Po pierwsze, kebab to tylko baranina. (5)

      Po drugie, tylko w oryginalnym wydaniu na talerzu, a nie jakiejś bułce.

      • 7 10

      • (1)

        Ale tej baraniny na bębnach jest z 10%... kiedyś widziałam taki dokument, po którym nie jadłam kebaba na mieście przez kilka lat. Własny w domu robię z kurczaka po rosole podpieczonego w przyprawie kebabowej, wkładam surówki domowo robione w kupną pitę lub domową tortillę i sosik czosnkowy świeży domowy. Mniam... i nie mam w mięsie głównie skóry i MOMu.

        • 8 6

        • Ma rację czemu go minusujecie. Niedawno

          byłem w Słupsku okolice ulicy filmowej jest kebab barani za śmieszne pieniądze w porównaniu z 3miastem. Kupiłem go i był super smaczny ze względu na soczyste mięso co skomentowałem głośno. Pracownik mi powiedział, że wzbogacają mięso maką, bułką tartą czy czymś takim nie pamiętam dokładnie argumentując, że baranina byłaby sucha jak wiór z rusztu i nie dałoby się jej zjeść.

          • 5 0

      • Nie prawda. Słowo "kebab" oznacza pieczone mięso. Nie musi to być koniecznie baranina.

        • 8 2

      • Chcesz z talerzem oo mieście chodzić? (1)

        • 6 4

        • a co nie można, kiedyś na papierowy talerzyk dawali frytki i widelczyk, da się da! wiec i trochę mięsa mogą pokroic

          albo w picie a nie bułce

          • 6 0

    • Jest! (1)

      Prawdziwy Kebab u Prawdziwego Polaka, tylko że w Lublinie. Facet sam przyrządza mięso.

      • 6 3

      • U nas Prawdziwy Polak zajada ze smakiem kebaby od Turka, Libańczyka, czy Syryjczyka.

        A potem w internecie zapamiętale ich opluwa i wypędza z kraju.

        • 6 2

    • brawo nareszcie osoba która ma pojęcie co za g. serwują

      • 6 1

    • bez przesady

      • 1 0

    • Nazar Kebab, produkcja mięcha na bębnach.

      • 2 1

  • Zabianka, Barbecue Grill

    to byl najlepszy kebab. nie wiem czy jeszcze dziala.. nie dosc ze mieli swego czasu kebaby po 5zł ( :D ) to jeszcze z rana sami latali po warzywa, krecili sos a wlasciciel przyjezdzal z nozkami kurzeczymi, ogarnial je, przyprawial. To było cos :D a reszta kebabów dno - przemysłowe bele miecha i wszedzie ten sam smak.

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal jazzowy, który odbywa się co roku w Sopocie, nosi nazwę: