• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?

Julia Rzepecka
23 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.

Ta odmiana tureckiej potrawy cieszy się u nas największym wzięciem zaraz po pizzy, fast foodach z sieciówek i tradycyjnej polskiej kuchni. Kebab - choć danie jest proste i wszędzie robi się je podobnie, prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione miejsce i sposób na jego podanie.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Kebab - kiedy lubisz go jeść?

Już chyba nikt nie wyobraża sobie gwarnej miejskiej ulicy bez budki z kebabem. Na początku był daniem podobnym do tego, jakie możemy zjeść w Turcji, czyli serwowanych na talerzu plastrów mięsa z ryżem i warzywami.

W końcu ktoś wpadł na pomysł, aby ryż zastąpić pitą, wypełnić ją mięsem, warzywami oraz sosem i tak powstał kebab, który znamy dziś, będący jednym z najpopularniejszych ulicznych dań.

Często sięgamy po niego, gdy dopadnie nas głód albo gdy chcemy szybko posilić się na mieście. To też częsty wybór imprezowiczów, którzy po nocnej zabawie lubią "naładować akumulatory" kebabem. Nie bez powodu tego typu lokale są czynne w weekendy do późnych godzin nocnych, a nawet do samego rana.

Kebab u Turka



Kebab u Turka mieści się przy skwerze Kościuszki w Gdyni. W menu kebab na talerzu, w bułce, w boxie lub w picie, do wyboru mięso wołowe lub kurczak. Zamówienia można składać przez aplikacje lub telefonicznie pod numerem 668-088-937. Otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-1 w nocy, od piątku do soboty 9-4 a w niedzielę od 9 do pół godziny po północy.

  • Tradycyjny turecki deser to herbata lub kawa i słodkie warstwowe ciasto z miodem i orzechami - baklava.
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • Kebab tradycyjny podaje się z ryżem i warzywami na talerzu.

Alanya Kebap



Alanya Kebap to miejsce dobrze znane imprezowiczom bawiącym się w Głównym Mieście. Znajduje się przy ul. Kołodziejskiej i wieczorem jest oblegany przez osoby idące lub wracające z imprezy. W swojej ofercie ma także kebab na talerzu, w pudełku czy w cieście. Można zamawiać telefonicznie, z dowozem, w godzinach od 11 do 20 pod numerem telefonu 607-292-905. Na miejscu zamawiać można na wynos do godziny 23.

  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.
  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.

Zmiana Kebap



Zmiana Kebap na Morenie to miejsce, które określa się jako "kebap rzemieślniczy". W menu są znane trzy formy podania (talerz, rollo, box), ciekawe są jednak kompozycje i smaki. Mamy do wyboru opcję wegetariańską czy falafel, a także opcję z serem feta czy na przykład camembertem i sosem żurawinowym. Wśród dodatków znajdują się m.in. frytki belgijskie lub pieczone warzywa. Zamówienia z dowozem do 5 kilometrów od lokalu pod numerem 785-705-045. Otwarte od godz. 11 do północy.

  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.

Smaczna Szama



Smaczna Szama na ul. Elżbietańskiej to lokal serwujący nie tylko kebab. Znajdziemy tam również zapiekanki, pizzę i różne zestawy. Wśród propozycji kebabu jest rollo (w tym wegetariańskie), kebab w bułce oraz box. Nowością w menu jest ormiańskie lahmacun, czyli chrupiące ciasto z mięsem wołowo-wieprzowym. Zamówić można także frytki czy nachosy. Godziny otwarcia od niedzieli do czwartku w  godz. 11-21, w piątki i soboty 11-23.



  • Kebab na wynos
  • Nachosy z serem i ostrymi papryczkami w wersji z kolendrą i bez.
  • Kebab na wynos

Zahir Kebab



Zahir Kebab na Oksywiu w Gdyni oraz przy ul. 10 lutego to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, które serwuje gigantyczne, 50-centymetrowe rollo. W menu także kebab amerykański (z frytkami), rollo wegetariańskie, box, na talerzu oraz sałatka z kebabem. Nowością jest kebab indyk masala z sosem ziołowym. Telefon do lokalu w centrum Gdyni to 459-566-631, a do lokalu na Oksywiu 58 351-17-91. Otwarte codziennie w  godz. 11-23.

A jakie są wasze ulubione lokale z kebabem? Czekamy na polecenia w komentarzach.

  • Zahir Kebab spotkać można również w innych miastach, poza Trójmiastem.
  • Kebab na wynos
  • Kebab na wynos

Miejsca

Opinie (425) ponad 20 zablokowanych

  • (3)

    Jerusalem. Pozdrowienia dla ekipy z sopockiego dworca.

    • 3 25

    • (2)

      Bardzo dobry jest tam kebap. Minusują ludzie, którzy nigdy tam nie byli. Pan prowadzący jest bardzo miły i zawsze ładnie ubrany. Polecam.

      • 1 4

      • (1)

        W sensie, że ma frak?

        • 6 0

        • Pewnie złote pantofle z podwiniętym czubkiem

          • 1 0

  • Na początku lat 90-tych na Żabiance była knajpa Rodos. Obecnie w tym miejscu jest jakaś uczelnia, obok NBP (7)

    Knajpę prowadził Serb, dość dziwny koleś, który pięknie przeklinał, mieszając polski, serbsko-chorwacki i niemiecki. Knajpa serwowała dania kuchni bałkańskiej i trochę greckiej. Stamtąd właśnie pochodzi nazwa "rolo" na kebabie mięso zawijane w ciasto, od Rodosu wszystko się zaczęło. Mieli cevapcici podawane z cebulą, souvlaki i inne dobre rzeczy, prezentowane w chłodniczej ladzie. Czasy były normalne, nikt się nie czepiał o durne przepisy, a w Rodosie, jak na świętej ziemi, przesiadywała policja, prostytutki, złodzieje samochodów, bandyci i gastrofaziarze. Mieszkałem wtedy przy Pomorskiej 94 i miałem kilkaset metrów do Rodosu.

    • 13 2

    • To chyba ten sam co miał potem (1)

      Knajpę w oliwie po lewej w stronę zoo jak się jedzie a ostatnio nie wiem czy jeszcze jest widziałem Go w budzie z gyrosem koło przystanku SKM przy hali Olivia. Jedzenie rewelacja

      • 2 1

      • dokładnie

        • 0 0

    • Rodos był cool

      Ja tez tam bywałam

      • 0 0

    • Rodos - potwierdzam (2)

      Potwierdzam - Rodos - byli niesamowici - najpierw Na Spacerowej niemalże vis a vis wejścia na Pachołek, potem okolice Pomorskiej a na koniec okolice Wejhera. Ciekawe czemu się nie utrzymał.

      • 3 0

      • najpierw przy Pomorskiej, potem parking vis a vis Pachołka (1)

        Koleś miał na imię Dragan, uciekł z matką z Bośni w czasie wojny domowej, stracił tam część rodziny, był dziwny, podobno niesfornych klientów straszył granatem, klął jak szewc (u piczku materi! to pamiętam)

        • 3 1

        • Żaden Dragan, tylko Grada, nie Bośniak tylko Serb z Belgradu.

          • 2 0

    • Pamiętam - świetne jedzenie!

      • 0 1

  • Pamiętajcie! (16)

    Jak kebab to tylko U Szwagra w Oliwie.

    • 152 49

    • Kebs u Szwagra jest straszny (4)

      Ale chees jak najbardziej tak.Czasami wpadam z sentymentu.Mam wrażenie że od 20 lat nie zmienił smaku.

      • 7 2

      • 3 dekady (2)

        Wiecie jak powstał słynny Szwagier? To słuchajcie... Na początku lat 80tych w Sopocie w bocznej uliczce od Monciaka za domem towarowym w lewo Turek otworzył kebaba. Serwował kebaby, takie dobrze doprawione rolki mięsne z cebula,ogórek kiszony w bułce po dawnych hot dogach(gimby nie znajo), do tego czerwony sos. MEGA!!!!!! Podawał także Haszu(nie haszysz). Taka buła w miesem które było doprawione miedzy innymi cynamonem. Taaa... ale co to ma do Szwagra z Oliwy?Ano to że kiedyś panowie się spotkali i owy Gość z Oliwy za wszelką cenę chciał zdobyć przepis od turka. Użyli ułańsko polskiej fantazji. To był plan Szwagra właściciela budki z Oliwy. iiiiii? udało się,pomogła wóda,panienki i Turas odpalił przepis.Mineły lata Sopocki Kebab(bo taką przyjął nazwę chyba od 2010 kiedy działał na monciaku obok lodziarni milano) się zamnknął a Szwagier dalej dzierga. Dziś mamy Starbucks i inne przybytki z Zachodu. Szwagier to smaki jakie przetrwały pomimo zmian ustrojowych itd. Jadłem wiele wiele razy i nic naprawdę. Może i nie ma tam wyszukanej estetyki ale to miejsce nieco historyczne. To relikt tamtych lat ,tak ważnych dla wielu. Panie Wojtku Pozdrawiamy No i co tam. Arabski podwójny rządzi!!!!!!!!!

        • 13 1

        • Dokładnie tak, podwójny arabski i wszystko gra

          • 3 0

        • To nie byl Turek tylko Kurd z Iraku

          Mieszkał na Brodwinie.

          • 5 1

      • Bo to te same składniki zamrożone 20 lat temu.

        • 10 2

    • Na jakiej podstawie powstał ten ranking? XD

      Najlepsze kebaby? Wolne żarty. Oceny według Google: Zmiana 4,3, Alanya 4,0, U Turka 4,1, Zahir 4,2 oraz Smaczna Szama 4,6. Tylko ten ostatni broni się oceną klientów, a reszta to wymysły Pani Rzepeckiej. Czy redakcja może wytłumaczyć na jakiej podstawie powstał ranking? Nawet z waszym katalogiem to się nie zgrywa, bo maksymalna liczba ocen to 6, a taki "U Turka" ma ocenę 1/5. Czy są to lokale, które wykupują u Państwa usługi płatne?

      • 4 1

    • Dramatyczny jest ten kebab!

      Biały sos (czosnkowy?) to najtańszy majonez z ogromnym dodatkiem oleju roślinnego, który jest dokładnie tym czego powinno się unikać w kuchni. Dlatego właśnie Turcy używają sosów na bazie jogurtu. Naprawdę mogę zjeść co podleci jak jestem głodny, ale U Szwagra ze mną wygrało i dostarczyło takich atrakcji smakowych, że niemal zwymiotowałem i wyrób kebabo-podobny wylądował w śmietniku. Omijać szerokim łukiem!!!

      • 12 5

    • zwykłe kule mocy z dodatkami jak u innych. fuj

      • 5 1

    • Święta Racja!!!

      Najlepsze jedzenia jakie jadłem!!!!!

      • 9 7

    • Omg

      Jeden z najgorszych w mieście. Jakby mi zapłacili to nie chciałbym wepchnąć sobie do ust. Za to chętnie wziąłbym i nakarmilbym tym świnie, choć nie wiem czy by się nie potruly

      • 15 14

    • Prawda

      • 3 2

    • Ale narobili mi smaku

      • 5 3

    • Tez polecam...jeśli znasz obsługę. (2)

      Koledzy obsłużeni normalnie, reszta? Oczywiście tak nie jest ale równie dobrze mogą rzucić ci żarciem na podłogę i jedz. Smacznego. A sam smak, ilość, jakość, nic specjalnego. Mocna przeciętność. A ty i tak nie dostaniesz podwyzki za ten komentarz.

      • 25 20

      • Bzdury gadasz, czyżby konkurencja? (1)

        • 10 11

        • Co gorsza...

          Ja byłem obslugiwany elegancko. Więcej nie zdradzę.

          • 9 3

    • to jest przymorze małe

      • 9 18

  • Dobrego kebaba poznasz na drugi dzień :) (3)

    Pamiętajcie że dobry kebab piecze zawsze dwa razy !

    • 118 15

    • KFC

      Po podwójnym pieczeniu poznaję pikantne skrzydełka.
      Dobrego kebaba poznaję po braku biegunki ;-)

      • 1 0

    • kebab bez płonącego siodła to nie kebab

      • 15 3

    • Tak miałem po kebsie ze zmiany. Żarcie pyszne ale S...ka mnie dwa dni trzymała, a jestem kebabowym weteranem. Ale co tam, na pewno jeszcze dam im drugą szansę.

      • 3 3

  • kule mocy (18)

    to wszystko mrożone kule mocy spod Kościerzyny

    • 170 16

    • (7)

      A co ze starymi dobrymi budkami z hamburgerami i zapiekankami? Czy to se wrati?

      • 23 1

      • oraz bułki z pieczarkami. (2)

        • 9 0

        • W budce naprzeciw "LOT-u" takie serwowali.

          Potem stał tam pawilon piekarni "Cymes", a teraz Forum...

          • 1 0

        • "Bułka z grzybami" - tak nazywała się w Tczewie

          • 1 0

      • Chyba nie:( (3)

        W mojej szkole z 15 lat temu za 2,50zl miałem takiego hot-doga o którym można teraz pomarzyć i poniżej dyszki by nie kosztował. Między lotem a dworcem też była taka zapiekanka z sympatyczną panią. Też taniocha i solidnie.

        • 24 2

        • Co za głupota z tymi porównaniami co było kiedyś

          • 0 4

        • Niekoniecznie. To raczej efekt psychologiczny marzeń o powrocie do dzieciństwa. Nawet jeżeli tamto jedzenie nie było smaczne umysł kojarzy przyjemnie.

          • 13 3

        • za kolejne 15 lat

          będziesz marzył o kebabie za 16 zł wiec nie ma co porównywać co było 15 lat temu.

          • 21 12

    • Za to parówki w biedrze to 200% mięsa o_O (3)

      • 13 26

      • "za to" gdzie on pisał o parówkach z biedry? (1)

        kebabik to tylko z baraninki

        • 32 8

        • nie na polskie podniebienie

          baranina niezbyt smaczna

          • 2 9

      • ale zdrowsze od bali z miecha z niewiadomo czego

        wole mielone

        • 3 1

    • nie tylko gotowce z hurtowni

      Kebap Zmiana sam robi mięso i takie biznesy warto odwiedzić

      • 2 1

    • Z Leźna również.

      Tam robią a potem głęboko mrożone i leci... Jak hamburgery z McDonald's.

      • 3 0

    • berlin kebab auchan (3)

      • 10 16

      • Tragedia. Nie lubię podwójnych standardów. Za pierwszym razem było naprawdę nieźle. Nie jestem ich stałym klientem, wiec drugi raz był dopiero pół roku później i masakra. Mięso smakowało jak tania śląska kiełbasa. A że tym razem nie wziąłem z dodatkowym, to było co kot napłakał. Choć może to i dobrze. Za to U Turka w Gdyni rewelacja. Jak jestem w Gdyni to pozycja obowiązkowa, a nie raz mi się zdarzyło jechać tylko po to by tam zjeść.

        • 7 1

      • Jak będziecie tak na mięsie oszczędźac to nikt tam już nie przyjdzie Ja byłem 2 razy (drugi raz poszedłem bo zawsze daje druga szanse) ta blondyna co tam robi porażka nie dość że za każdym razem na fochu to bez kitu daje tyle mięsa co kot napłakał same kapusty i sos

        • 16 0

      • słaby

        na maxa

        • 13 7

  • KEBAB

    najtańsze najgorszego gatunku mięso mielone z kurczaków lub krówek leżące miesiącami zamrożone w hurtowniach, chemiczne sosy warzywa z pestycydami i najważniejsze ! pamiętaj jeśli obsługa...

    ...tak w Niemczech i gdziekolwiek ale w Niemczech jak ktoś napisał są świetne kebaby
    tajemnica tkwi w tym że składniki podobne do tych w kraju ale obsługa zawsze " oryginalna"
    pamiętaj , że "oryginalsi" nie używają " celulozy" tylko butelkę wody i rączkę a wątpię żeby szorowali pazurki szczotką do rąk - smacznego

    • 3 0

  • Idąc od zbrojowni w kierunku Mariackiego po lewej stronie był dobry kebap. Prowadził go Turek z żoną Polką.

    Można było zapalić shishę z tytoniem jabłkowym mili Państwo

    • 0 1

  • przez 12 lat prowadziłem kebab

    ludzie !!!! Nikt nie sprzedaje baraniny ,bo za droga 30-40zł za 1kg mięsa , głównie to qrczak (11-12zł.kg..mięsa lub i wołowina 14-16zł./kg. (pseudo baranina) z domieszką kaszy i innego g..a

    popytajcie o skład np.w kebabie NAZAR'a lub doner kebap/ istanbul - TYLE składników "E" , co w tym jest to bania mała , pozdro

    • 3 0

  • Aleppo Gdańsk - kebab zmiana tragedia (1)

    I Gdynia u Turka

    • 3 3

    • Jest dokładnie odwrotnie.

      Aleppo smród i pół kilo kapusty pekińskiej a kebab u turka może i nie najgorszy dla tych którzy nie pamiętają tego co tam podawali z 8-10 lat temu. Jak się zamówiło kebsa za 17 zeta to nie mogłem go wciągnąć idąc aż po sam dworzec taki wielki i chrupiący. A teraz? Mokre, małe, zimne placki z kapustą i cebulą. Tragedia.
      Za to kebab zmiana na Morenie jak dla mnie naprawdę spoko. Nie trzeba przynajmniej zamawiać dodatkowego mięsa żeby było je widać w placku.

      • 1 1

  • (4)

    Ok 20 lat temu przy skręcie do zoo był taki lokal gdzie serwowali rollo. To byl petarda fastfood.

    • 9 3

    • Draniu!

      Ale przypomniałeś!!!

      • 1 1

    • pamietam po inwentaryzacji w sklepie budowlanym w osowew nocyj ,sie jezdzilo posilic sie grecckim rolo souvlaki

      • 1 0

    • Rollo to kiedyś można było zjeść na rogu Subisława i Pomorskiej...najlepsze żarcie !!!

      • 4 0

    • To bylo Rodos

      Rodos byli najlepsze ,a rollo z mięsem wieprzowym i zazikami niezapomniane,brakuje mi tego smaku

      • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Stand-uper pochodzący z Gdańska to: