• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?

Julia Rzepecka
23 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.

Ta odmiana tureckiej potrawy cieszy się u nas największym wzięciem zaraz po pizzy, fast foodach z sieciówek i tradycyjnej polskiej kuchni. Kebab - choć danie jest proste i wszędzie robi się je podobnie, prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione miejsce i sposób na jego podanie.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Kebab - kiedy lubisz go jeść?

Już chyba nikt nie wyobraża sobie gwarnej miejskiej ulicy bez budki z kebabem. Na początku był daniem podobnym do tego, jakie możemy zjeść w Turcji, czyli serwowanych na talerzu plastrów mięsa z ryżem i warzywami.

W końcu ktoś wpadł na pomysł, aby ryż zastąpić pitą, wypełnić ją mięsem, warzywami oraz sosem i tak powstał kebab, który znamy dziś, będący jednym z najpopularniejszych ulicznych dań.

Często sięgamy po niego, gdy dopadnie nas głód albo gdy chcemy szybko posilić się na mieście. To też częsty wybór imprezowiczów, którzy po nocnej zabawie lubią "naładować akumulatory" kebabem. Nie bez powodu tego typu lokale są czynne w weekendy do późnych godzin nocnych, a nawet do samego rana.

Kebab u Turka



Kebab u Turka mieści się przy skwerze Kościuszki w Gdyni. W menu kebab na talerzu, w bułce, w boxie lub w picie, do wyboru mięso wołowe lub kurczak. Zamówienia można składać przez aplikacje lub telefonicznie pod numerem 668-088-937. Otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-1 w nocy, od piątku do soboty 9-4 a w niedzielę od 9 do pół godziny po północy.

  • Tradycyjny turecki deser to herbata lub kawa i słodkie warstwowe ciasto z miodem i orzechami - baklava.
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • Kebab tradycyjny podaje się z ryżem i warzywami na talerzu.

Alanya Kebap



Alanya Kebap to miejsce dobrze znane imprezowiczom bawiącym się w Głównym Mieście. Znajduje się przy ul. Kołodziejskiej i wieczorem jest oblegany przez osoby idące lub wracające z imprezy. W swojej ofercie ma także kebab na talerzu, w pudełku czy w cieście. Można zamawiać telefonicznie, z dowozem, w godzinach od 11 do 20 pod numerem telefonu 607-292-905. Na miejscu zamawiać można na wynos do godziny 23.

  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.
  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.

Zmiana Kebap



Zmiana Kebap na Morenie to miejsce, które określa się jako "kebap rzemieślniczy". W menu są znane trzy formy podania (talerz, rollo, box), ciekawe są jednak kompozycje i smaki. Mamy do wyboru opcję wegetariańską czy falafel, a także opcję z serem feta czy na przykład camembertem i sosem żurawinowym. Wśród dodatków znajdują się m.in. frytki belgijskie lub pieczone warzywa. Zamówienia z dowozem do 5 kilometrów od lokalu pod numerem 785-705-045. Otwarte od godz. 11 do północy.

  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.

Smaczna Szama



Smaczna Szama na ul. Elżbietańskiej to lokal serwujący nie tylko kebab. Znajdziemy tam również zapiekanki, pizzę i różne zestawy. Wśród propozycji kebabu jest rollo (w tym wegetariańskie), kebab w bułce oraz box. Nowością w menu jest ormiańskie lahmacun, czyli chrupiące ciasto z mięsem wołowo-wieprzowym. Zamówić można także frytki czy nachosy. Godziny otwarcia od niedzieli do czwartku w  godz. 11-21, w piątki i soboty 11-23.



  • Kebab na wynos
  • Nachosy z serem i ostrymi papryczkami w wersji z kolendrą i bez.
  • Kebab na wynos

Zahir Kebab



Zahir Kebab na Oksywiu w Gdyni oraz przy ul. 10 lutego to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, które serwuje gigantyczne, 50-centymetrowe rollo. W menu także kebab amerykański (z frytkami), rollo wegetariańskie, box, na talerzu oraz sałatka z kebabem. Nowością jest kebab indyk masala z sosem ziołowym. Telefon do lokalu w centrum Gdyni to 459-566-631, a do lokalu na Oksywiu 58 351-17-91. Otwarte codziennie w  godz. 11-23.

A jakie są wasze ulubione lokale z kebabem? Czekamy na polecenia w komentarzach.

  • Zahir Kebab spotkać można również w innych miastach, poza Trójmiastem.
  • Kebab na wynos
  • Kebab na wynos

Miejsca

Opinie (425) ponad 20 zablokowanych

  • Alanya

    Najlepszy kebs w centrum Gdańska!!!!

    • 1 3

  • (1)

    Pies 3ciej kategorii pomielony razem z budą

    • 2 1

    • kotlet z psa...

      • 0 0

  • Kebab

    W Turcji nalepszy

    • 2 1

  • Aleppo Gdańsk - kebab zmiana tragedia (1)

    I Gdynia u Turka

    • 3 3

    • Jest dokładnie odwrotnie.

      Aleppo smród i pół kilo kapusty pekińskiej a kebab u turka może i nie najgorszy dla tych którzy nie pamiętają tego co tam podawali z 8-10 lat temu. Jak się zamówiło kebsa za 17 zeta to nie mogłem go wciągnąć idąc aż po sam dworzec taki wielki i chrupiący. A teraz? Mokre, małe, zimne placki z kapustą i cebulą. Tragedia.
      Za to kebab zmiana na Morenie jak dla mnie naprawdę spoko. Nie trzeba przynajmniej zamawiać dodatkowego mięsa żeby było je widać w placku.

      • 1 1

  • przez 12 lat prowadziłem kebab

    ludzie !!!! Nikt nie sprzedaje baraniny ,bo za droga 30-40zł za 1kg mięsa , głównie to qrczak (11-12zł.kg..mięsa lub i wołowina 14-16zł./kg. (pseudo baranina) z domieszką kaszy i innego g..a

    popytajcie o skład np.w kebabie NAZAR'a lub doner kebap/ istanbul - TYLE składników "E" , co w tym jest to bania mała , pozdro

    • 3 0

  • Idąc od zbrojowni w kierunku Mariackiego po lewej stronie był dobry kebap. Prowadził go Turek z żoną Polką.

    Można było zapalić shishę z tytoniem jabłkowym mili Państwo

    • 0 1

  • KEBAB

    najtańsze najgorszego gatunku mięso mielone z kurczaków lub krówek leżące miesiącami zamrożone w hurtowniach, chemiczne sosy warzywa z pestycydami i najważniejsze ! pamiętaj jeśli obsługa...

    ...tak w Niemczech i gdziekolwiek ale w Niemczech jak ktoś napisał są świetne kebaby
    tajemnica tkwi w tym że składniki podobne do tych w kraju ale obsługa zawsze " oryginalna"
    pamiętaj , że "oryginalsi" nie używają " celulozy" tylko butelkę wody i rączkę a wątpię żeby szorowali pazurki szczotką do rąk - smacznego

    • 3 0

  • Zmiana Kebap na Morenie (3)

    Po pierwsze to maja bardzo swobodne i nonszalanckie podejście do obsługi klienta. Mimo tego, że zamawiasz kilka porcji na określoną godzinę z prośbą o punktualnośc to i tak kiblujesz jak jakis głupek 15 minut pod drzwiami na swoje spoznione zamowienie. - nawet nikt nie podejdzie, ne przeprosi i nie poinformuje o opoznieniu.
    ...
    A z "rzemiosłem" nie mają nic wspólnego

    • 4 0

    • (1)

      Taaa, a spróbuj u nich Grupona zrealizować - powodzenia

      • 1 0

      • W regulaminie grupona są napisane warunki realizacji

        co tam trudno zrozumieć? To nie wina knajpy

        • 0 0

    • ale jak

      jak mają podejść jak obsługa nie widzi wejścia? jest przecież karta z prośbą o telefon.

      • 0 0

  • Zabianka, Barbecue Grill

    to byl najlepszy kebab. nie wiem czy jeszcze dziala.. nie dosc ze mieli swego czasu kebaby po 5zł ( :D ) to jeszcze z rana sami latali po warzywa, krecili sos a wlasciciel przyjezdzal z nozkami kurzeczymi, ogarnial je, przyprawial. To było cos :D a reszta kebabów dno - przemysłowe bele miecha i wszedzie ten sam smak.

    • 2 1

  • Kebabownie ciekawostki

    Alanya kebab - kurczak i wolowina w tej samej cenie. Mięso mieszane dopłata 2zł. Nikomu jeszcze nie udało się tego zrozumieć
    Sakul kebab brzeźno - smaczny ogromny, ale czyści zawsze 2 dni. Zawsze.
    Zmiana kebab - czysty marketing sam kebab mizerny. To niby baranie mięso z Lublina same chrząchy i specyficzny smak.
    Ogólnie to kebabów już mało w Gdańsku kiedyś były na każdym rogu. Dziś już mało kto to je na trzeźwo ewentualnie desperaci. Dziś jak wszystko - świadomość ludzi wzrosłą więc je się burgery z prawdziwej wołowiny

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Agnieszka Chylińska była wokalistką gdańskiego zespołu O.N.A. Który album dwukrotnie uzyskał status platynowej płyty?