- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (132 opinie)
- 2 Open House Gdynia: 90 lokalizacji (5 opinii)
- 3 Co Jason Momoa robi w Gdańsku? (73 opinie)
- 4 Planuj Tydzień: Noc Muzeów i Juwenalia (8 opinii)
- 5 Zaprojektowała stroje dla Marilyna Mansona (23 opinie)
- 6 Ciotka i skandal w uzdrowisku (48 opinii)
Dokąd na sushi? Trójmiejskie lokale z japońskimi specjałami
Sushi to nie tylko dania z surowej ryby. Pomysłowość twórców tych japońskich smakołyków nie zna granic.
Smaki Japonii można poznać nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Żeby sięgnąć po kwintesencję japońskiej kuchni wystarczy zajrzeć do któregoś z licznych barów i restauracji sushi w Trójmieście. Pracują w nich sushimasterzy, którzy potrafią wyczarować oryginalne specjały. Nie dajmy się jednak zwieść! Sushi to nie tylko dania z surowych ryb.
Restauracje i bary sushi w Trójmieście - wybierz to miejsce, które ci najbardziej odpowiada. A po wizycie i degustacji wszystkie lokale możecie ocenić w naszym serwisie Oceniaj.
Dzisiejsze sushi, które gości na stołach w Europie i znane jest w Polsce, przybrało naprawdę rozwinięte formy - przygotowywane jest nie tylko z ryb surowych, ale także gotowanych, grillowanych, smażonych. Zawiera całą gamę warzyw i owoców.
Czy można mówić o sushi bez ryby? Brzmi kuriozalnie, ale dziś wegetariańskie kompozycje nikogo już nie dziwią i wiele restauracji uwzględnia je w swojej karcie. Wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb. Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina.
Trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. W trójmiejskich sushi barach znajdziemy wszystkie podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach: futomaki, hosomaki, uramaki, gunkanmaki, temaki.
Idąc szlakiem restauracji japońskich w Trójmieście warto zajrzeć do Hashi Sushi, które mieści się przy ul. Przebendowskich w sercu Orłowa, blisko głównej arterii miasta i w sąsiedztwie galerii handlowej Klif. Dwupoziomowa restauracja, której wnętrza wypełniają barwy drewna, jest przytulna. Zwłaszcza w weekend lokal przeżywa prawdziwe oblężenie. Masterzy uwijają się jak mrówki, przygotowując na oczach klientów zestawy sushi, których w karcie jest całe mnóstwo. Część gości zasiada tradycyjnie przy stoliku na pierwszym poziomie lub wybiera bardziej kameralne miejsce - w sali na dole przeznaczonej do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Znaczna część z gości chętnie zajmuje miejsce na górnej kondygnacji, gdzie znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z potrawami.
W Sopocie na Monte Casino ma swoją siedzibę Dom Sushi. Jest to kameralna restauracja ukryta w podwórzu, do którego zaglądają stali bywalcy. Wnętrze restauracji z jasnego drewna nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. W lokalu nie znajdziemy tradycyjnych stolików. Sercem lokalu jest kaiten sushi bar. Fosą płyną drewniane łódki, na których znajdują się półmiski z kolorowymi talerzykami. Do każdego dania na łódce przyporządkowany jest odpowiedni kolor talerza i cena. Goście zasiadają na wysokich stołkach barowych ( w sumie lokal posiada 37 miejsc siedzących) i sami sięgają po kompozycje przygotowane specjalnie na ich życzenie.
Dużym plusem tego miejsca jest domowy klimat. Master wciela się w rolę gospodarza domu, umilając klientom pobyt rozmową - chętnie dzieli się swoją wiedzą o kulturze, kuchni czy zwyczajach panujących w Japonii. Kontakt z gośćmi i dialog pozwala poznać ich preferencje i wyczarować dania odpowiadające ich gustom. Flagowym daniem, jakie najczęściej zamawiają klienci, jest Dragon (Płonący Smok).
W Gdańsku warto wstąpić do otwartego przed miesiącem przy ul. Szerokiej Mito Sushi. W wystroju lokalu połączono japoński minimalizm z europejską wygodą. Uwagę przyciąga imponująca drewniana instalacja imitująca japoński krzew. Szybko odnajdziemy wzrokiem świetnie wkomponowany w otoczenie ceglany mur - to fragment XVI-wiecznego zabytkowego muru miejskiego. W jednopoziomowej restauracji mieści się kilkadziesiąt wygodnych foteli oraz kanapy.
Centralne miejsce lokalu zajmuje bar, gdzie można podglądać masterów w akcji. W bogatym menu znajdziemy, oprócz sushi i tradycyjnych japońskich potraw oraz trunków, szeroki bukiet win. W karcie dań figurują rolki przygotowywane na indywidualne zamówienie tylko przy barze. Można skorzystać z oferty menu albo skorzystać z baru pływającego, gdzie każdy talerzyk oznaczony jest innym kolorem. Restauracja ma swój specjał: sushi serwowane na słodko mające postać deseru.
Na koniec zaglądamy do Hito Sushi usytuowanej w Borkowie na osiedlu Nowy Horyzont. Lokalizacja tej restauracji sprawia, że mniej sprawdza się w porze lunchu, bardziej tętni życiem po pracy i wieczorami. Restauracja mimo swojego lokalnego charakteru, cieszy się popularnością klientów spoza okolicy - przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu. Przytulne wnętrza, utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów, pozwalają na relaks. Podniebienia gości podbijają gunkanmaki z tatarem z łososia lub tuńczyka, czyli maki w kształcie łódki z kulką ryżu zawinięte w cienki plaster ogórka.
To tylko klika z kilkunastu trójmiejskich barów i restauracji sushi jakie działają w Trójmieście. Ich pełną listę znajdziecie tutaj: Restauracje i bary sushi w Trójmieście.
Miejsca
Opinie (195) ponad 10 zablokowanych
-
2013-06-04 22:35
tylkooooo
hitooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!1
- 5 0
-
2013-06-04 22:31
kolejna moda dla plebsu z "wielkiego" miasta.
i co czujecie sie trendi, jak wrzucie zdjecie suszi zrobione ajfonem na fejsbuka?
wasi znajomi mysla ze jestescie lepsi, bo zjedliscie "suszi" przyrzadzane przez Polaka?
pewnie taki obiadek popijacie mojito a potem lecicie do czekolady na impreze.
ta dzisiejsza lewacka mlodziez...- 14 8
-
2013-06-04 19:35
Lemmingi jedzą suszi bo to teraz taaaaaakie modne. (1)
tak jak rok temu pili mochito i jak kiedys masowo chodzili na kebaby.
tak dzis chodza na sushi bo zobaczyli w jakims TVN czy innym lewackim programie/serialu.
nie ma to jak modni, pozyteczni idioci w koszulkach jack daniels, szalik barcy, w sluchawkach r******na i na lancz na suszi.- 11 9
-
2013-06-04 22:30
Jak to dobrze, że są jeszcze tacy "mondrzy i niezależni" znawcy.
A sushi było modne 5 lat temu, teraz po prostu jedzą je ci, co lubią.- 1 2
-
2013-06-04 18:58
Tylko sushi 77 ;-) (1)
Polecam sushi 77 zarówno w Gdańsku jak i Sopocie. Sushi naprawdę przepyszne i warte czekania nawet w sezonie, kiedy jest mnóstwo ludzi. Do tego fajne promocje w ciągu tygodnia! Pozdrawiam całą ekipę sushi 77 :)))
- 19 2
-
2013-06-04 22:27
Dokładnie, w tygodniu dzięki promocjom 2 osoby spokojnie mogą się najeść za 40-50 zł. Od 2 lat regularnie zaglądamy do 77sushi w Sopocie.
- 4 1
-
2013-06-04 22:26
tylko avocado
tylko avocado i tyle w temacie
- 1 5
-
2013-06-04 18:47
jakaś pomyłka (3)
nie rozumiem dlaczego wśród tych restauracji nie znalazło się sushi77. piszecie o jakichś na obrzeżach miasta a nikt nie wspomniał o siodemkach, ktore znajduja się nad samą Motławą. wieczorem na zewnątrz przy zapalonych latarniach po prostu baja! obsługa od progu wita uśmiechem az chce się wejść. najlepsze sushi w mieście.
- 12 1
-
2013-06-04 22:23
Pozdrawiam przystojnego pana sushi mastera z 77 w Sopocie :))
- 4 0
-
2013-06-04 18:57
zgadzam sie! (1)
pozdrawiam panią z dużym biustem i jaskółką na karku :)))
- 3 0
-
2013-06-04 19:19
tez pozdrawiam te pania :p
- 3 0
-
2013-06-04 22:12
polecam sushi77!!!
Kucharze spisują się na medal, przecudne sushi i najbardziej ubóstwiane przez mnie pierożki z krewetkami! Kelnerki są tak miłe, że zdajesz sobie sprawę, iż motto KLIENT NASZ PAN jest u nich na pierwszym miejscu- brawo dziewczyny!. Uwielbiam ten lokal i jak tylko mam okazje, wpadam i zajadam się cudowną kuchnią.
POLECAM!!!!!!- 10 3
-
2013-06-04 21:56
Sushi w Polsce, tia, jasne, raczej marna imitacja mrożonek sushi
- 6 4
-
2013-06-04 21:49
sushi jest zwyczajnie za drogie !!! (1)
jeśli wyjście dla 2 osób to koszt 150-200 zł , a przy odrobinie wprawy (i dobrej zabawy) można w domu zjeść za niecałą "stówkę" i to dla 4-6 osób wliczając w to alkohol, to jaki jest argument by to jeść w lokalu ?? chyba tylko snobizm i chęć pokazania się na mieście
- 7 2
-
2013-06-04 21:52
A może po prostu ktos ma ochote wyjsc z domu i w milej atmosferze zjesć i porozmawiac z druga soba ,a nie siedziec w domu i marneac czas zeby zaoszczedzic 50 zl....
- 2 3
-
2013-06-04 21:35
naerwusy i malkontenci jak dla mni emożecie jeść całe życie schabowe ale już wyluzujcie
bo oscylować wokół różnych kulinarnych kultur to dla smakosza norma a nie moda
- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.