- 1 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (13 opinii)
- 2 "Grillujemy" współczesne kino (49 opinii)
- 3 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 4 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (19 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Nie wyobrażamy sobie majówki bez piwa? (110 opinii)
Duch Złotego Ula ożywa. Rusza Browar Miejski Sopot
Browar Miejski Sopot to nowa restauracja, która na początku lipca ruszy w miejscu dawnego Złotego Ula przy ul. Bohaterów Monte Cassino w Sopocie. Podawane będzie tutaj warzone na miejscu piwo.
Dawny Złoty Ul gromadził szeroką klientelę: od studentów, przez artystów, po biznesmenów i ważne osobistości Trójmiasta. Taki sam cel stawiają przed sobą właściciele Browaru Miejskiego Sopot. Chcą, aby panowała tutaj atmosfera lat 80.
- Duch Złotego Ula odżywa. Mimo zmienionej nazwy i wystroju atmosfera w naszej restauracji będzie jak za dawnych czasów - mówi Roman Kamiński, jeden z członków zarządu Browaru Miejskiego Sopot ze spółki K,K sp. z o.o. i dodaje: - Nowością będzie warzone na miejscu nasze własne piwo. Od dawna chcieliśmy założyć minibrowar restauracyjny. Jedyną przeszkodą, która nam to uniemożliwiała był brak odpowiedniego lokalu.
Problem zniknął, gdy w ubiegłym roku spółka wygrała przetarg na wynajem pomieszczeń po restauracji Złoty Ul przy ul. Bohaterów Monte Cassino 35 w Sopocie.
- Jest to lokal o powierzchni ponad 500 m kw., z czego 150 mkw. przeznaczyliśmy na instalacje browarnicze - mówi Kamiński.
W browarze warzonych będzie pięć rodzajów piwa: ale, pszeniczne, lager, ciemne i miodowe. Recepturę każdego z nich przygotował piwowar z Czech, który przez pierwsze miesiące działalności lokalu będzie nadzorował pracę tutejszych piwowarów.
W menu znajdą się potrawy kuchni polskiej z akcentami kuchni kaszubskiej. W karcie nie zabraknie dań z ryb i owoców morza, ale królować będą mięsiwa: wieprzowina, wołowina, ale też dziczyzna. W każdy weekend serwowany będzie pieczony prosiak. Za danie główne zapłacimy od 20 zł do 30 zł.
- Pamiętam, jak wiele lat temu przychodziłem do Złotego Ula na śniadania. Wracamy do tej koncepcji. Lokal otwarty będzie od godz. 9. Dołożymy jednak wszelkich starań, aby nasza działalność nie była uciążliwa dla sąsiadów - zapewnia Kamiński.
Wnętrze będzie industrialne, zaaranżowane w stylu ceglanego loftu. Ważnym jego elementem wystroju ma być pianino, które dopełni kameralny charakter miejsca. Dominować będzie spokojna muzyka akustyczna. Zmieni się też wygląd lokalu na zewnątrz. Zlikwidowana zostanie weranda i oranżeria, a w jej miejsce powstanie taras.
- Nasze wartości to przejrzystość, profesjonalizm i wysoka jakość. Mam nadzieję, że w Browarze Miejskim Sopot życie będzie tętniło przez cały rok - kończy Kamiński.
Otwarcie lokalu odbędzie się 6 lipca.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (20)
-
2014-06-27 08:16
Cha,cha,cha...czy to będzie na pewno piwo ??? (2)
A czy rolnicy będą odbierać wytłoki po produkcji piwa czy to tylko będzie mieszalnia proszków do produkcji niby piwa.???Produkcja piwa wiąże się z bardzo dużą ilościom produktów do wytworzenia trunku,czasem,odpadem poprodukcyjnym oraz dużą powierzchnią produkcyjną.No chyba że to będzie mieszalnia.
- 8 14
-
2014-06-27 08:23
ilościom (1)
i kulturom osobistom
- 16 0
-
2015-01-31 17:56
przeca to odpad poprodukcyjny
czym sie przejmowac, gosc nie rozumi istoty minibrowaru i zasad jego funkcjonowania
- 0 0
-
2014-10-12 13:33
Chcą, aby panowała tutaj atmosfera lat 80.
Czyli piwo od 13 ?
- 1 0
-
2014-09-22 19:19
suppper
Piwo piwem..naturalnie boskie..ale jedzonko poprostu bajka..tak trzymac..pozdrawiam kucharzy..medal zloty sie nalezy..maggan
- 1 0
-
2014-06-27 21:04
" Duch Złotego Ula odżywa " hahaha ... Bez cinkciarzy , handlarzy złotem...... (1)
....dwóch etatowych ubeków i szatniarza -milicyjnej wtyki ? Mam jeszcze wyliczać ,czy starczy redaktorku ?
- 4 1
-
2014-07-22 11:59
Komiczność + 10 , upośledzenie behawioralno - poznawcze + 10 :-)
Ubeków nie widać nie te czasy, szatni i szatniarza nie ma hehe, milicja to do roku 1990 hehe. Szczerze sugeruję przebadać się w kierunku schizofrenii. Może jakaś trauma z tamtych lat słyszymy głosy?? Widzimy ludzi, których nie ma? Czy zwyczajnie po raz kolejny zaszyliśmy się a piwka by się napiło co nie??? hmmm przykre ...
- 0 1
-
2014-07-06 22:36
Super lokal na światowym poziomie!
- 4 1
-
2014-06-27 21:04
Browar? (1)
Piwo to musi miec markę, a to są szczyny kobyły kolejny debil co chce produkowac piwo , następna knajpa w uzdrowisku Sopot szeryfa.
- 2 12
-
2014-07-06 09:56
Skąd takie porównanie do szczyn kobyły?
Piłeś czy co?- 2 0
-
2014-07-06 09:13
SUPER
Smacznie i pięknie. Coś dla oka , coś dla podniebienia i coś dla ucha . Super muzyczka . No i piwko mniam.
- 5 1
-
2014-07-06 05:58
Obietnice - Wykonanie
Krótko i na temat - wnętrze nie do poznania, bar lepszy niż w Gdyni w Sea Towers, próbowałem wraz ze znajomymi coś z przystawek, dań głównych i deserów jest GiT!! A co do piwka mega dobre a to początek działania tej knajpeczki, tak wiec Ja osobiście proponuje zajść i spróbować .. Piwko, Sopot i pięknie ;-)
- 4 0
-
2014-07-05 23:05
biznes
Widac ze lokal zrobiony na fali mody i faktu ze piwo lokalne sie dobrze sprzedaje. To co jest napisane w artykule jest niezgodna z realiami. Brak ciemnego piwa, brak miodowego, nie ma lagera tylko jest pils...
- 1 3
-
2014-06-27 14:48
ok
Kciuk do góry
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.