- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (48 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (43 opinie)
- 3 Momoa spotkał się z Michalczewskim (58 opinii)
- 4 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 5 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (51 opinii)
- 6 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
Gdyński szef kuchni w finale międzynarodowego konkursu
Marcin Popielarz z gdyńskiej restauracji Biały Królik wygrał regionalny półfinał międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef i został wybrany najlepszym młodym szefem kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Wielki finał dla kucharzy z całego świata odbędzie się w maju w Mediolanie.
S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Międzynarodowe jury ocenia kreatywność, technikę, smak i estetykę dań szefów kuchni z całego globu. Regionalnych półfinałów jest dwadzieścia jeden, a o wygraną walczy dwustu dziewięciu uczestników - polscy kucharze rywalizowali w obszarze Europy Środkowo-Wschodniej.
O tytuł najlepszego młodego szefa kuchni tej części świata walczyło dziesięciu szefów kuchni, w tym aż czterech z Polski i dwóch z Gdyni: Jan Kilański z Głównej Osobowej i Marcin Popielarz z Białego Królika.
Podczas środowej gali w Warszawie jury złożone z uznanych szefów kuchni, w składzie którego znalazł się m.in. Wojciech Modest Amaro z nagrodzonej gwiazdą Michelin warszawskiej restauracji Atelier Amaro, tytuł S.Pellegrino Young Chef przyznało Marcinowi Popielarzowi za popisowe danie: śledzia w stylu rybackim z chrzanem, ogórkiem, koprem i kalarepą.
Tym samym gdyński szef kuchni trafił do finału w Mediolanie, w którym w maju o tytuł najlepszego młodego szefa na świecie powalczy z dwudziestoma innymi zwycięzcami regionalnych półfinałów, m.in. z Francji, Ameryki, Chin czy Japonii.
Marcin Popielarz nie pierwszy raz został dostrzeżony w prestiżowych konkursach kulinarnych. Dość wspomnieć, że kilka tygodni temu otrzymał tytuł Szefa Roku w Polsce Północnej w plebiscycie Gault & Millau Tour organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska. W Białym Króliku od trzech lat Popielarz ekstrawagancko i odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub. Więcej o nim piszemy w tekście "Tych szefów kuchni warto śledzić" .
Miejsca
-
Restauracja Biały Królik Gdynia, Folwarczna 2
Zobacz także
Opinie (17) 7 zablokowanych
-
2017-10-20 13:06
Jeden z nielicznych kucharzy których lubię, brawo Marcin mordko
- 15 6
-
2017-10-19 13:57
to powod do radosci
tylko gratulowac i sie cieszyc a z drugiej strony gratulaje dla www.trojmiasto za podjecie tematu i propagowanie tego ciezkiego ale dajacego ogrom satysfakcji zawodu
- 37 5
-
2017-10-19 13:14
Brawo!
- 31 2
-
2017-10-19 09:24
Respect!
- 58 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.