Słyszeliście kiedyś o funduszu wspierania dobrej zabawy i przeciwdziałaniu trzeźwości? Jeśli w najbliższą sobotę odwiedzicie restaurację Malinowy Ogród, to poznacie jego dobroczynny wpływ na karnawałową zabawę.
Niech nikt nie da się zwieść nazwie sobotniej zabawy. "Bal Osowianina" to impreza otwarta dla wszystkich: zarówno dla mieszkańców tej gdańskiej dzielnicy, jak i ich przyjaciół z całego Trójmiasta i okolic. By wziąć w niej udział wystarczy przyjechać w sobotę 2 lutego do restauracji Malinowy Ogród. A tam już się postarają byśmy o ostatniej sobocie karnawału 2008 szybko nie zapomnieli.
Zabawa zacznie się wraz z pierwszymi taktami muzyki granej na żywo przez zespół Szeyker.
Ponieważ od dobrej zabawy na parkiecie człowiek zwykłe głodnieje, w czasie sobotniego balu w Malinowym Ogrodzie nie zabraknie zróżnicowanego menu, z którego zadowoleni powinni być nawet najbardziej wybredni smakosze.
I tak na sam początek, żeby nabrać sił przed ostatnią sobotnią nocą karnawału kelnerzy podadzą schabik cielęcy faszerowany musem orzechowo - migdałowym z dodatkiem sosu korniszonowego i pomidorków koktajlowych. Zaraz po nim lekka zupa: consomme z gotowanymi jarzynami i kluseczkami ziołowymi i już można będzie ruszać na parkiet.
Na parkiecie będzie można nie tylko kręcić piruety przy muzyce Szeykera, ale także wygrywać konkursy z nagrodami.
Gdy przyjdzie czas, by ochłonąć i wzmocnić się na stołach pojawi się danie główne, czyli medaliony z perliczki owijane bekonem, podane na duszonych warzywach z dodatkiem sosu wiśniowego i kluseczek serowych. Danie delikatne, by ciała uczestników balu nie stały się ociężałe i zarazem treściwe, by wszystkim starczyło energii na zabawę do rana. Po północy zaś na stołach pojawi się Boeuf Strogonoff z polędwicy wołowej, podany z gorącymi bułeczkami.
Pomiędzy tańcami cały czas będzie można się posilać frykasami z zimnego bufetu: śledziem w dwóch smakach, okoniem morskim marynowanym w pikantnym occie pomidorowym, terriną z pstrąga potokowego.
Smakosze czerwonego mięsa będą delektować się pieczonym schabem w panierce ziołowej, roladą cielęca faszerowana pikantnym omletem i pasztetem z dzika.
Dla miłośników drobiu kucharz przygotuje roladę z indyka faszerowana fetą i zielonym pieprzem.
Miłośnicy lekkich dań z przyjemnością sami skomponują sobie ulubioną sałatę z dużego wyboru składników:
feta, mozzarella, grillowana pierś z kurczaka, pestki dyni, ziarna słonecznika, sos jogurtowy, sos vinaigrette.
A do tego zawsze odświeżające i pełne energii owoce i słodycze, m.in. puszysty deser owocowy, sernik i jabłecznik.
To wszystko? Jeszcze jedna, ale ważna rzecz: tajemniczy fundusz, o którym wspomnieliśmy na samym początku. W tę ostatnią sobotnią noc karnawału fundusz dobrej zabawy i przeciwdziałaniu trzeźwości weźmie na siebie aż jedną czwartą rachunków za alkohol i napoje. Dzięki temu na taki właśnie upust z będą mogli liczyć goście zamawiający trunki w czasie balu.
2 lutego, ostatnia sobota karnawału 2008 r.
Niezapomniany i pełen niespodzianek
BAL OSOWIANINIA
przyjaciele spoza Osowej - 165 zł
mieszkańcy dzielnicy - 139 zł
gorące rytmy zapewni zespół Szeyker
kucharz serwuje:
zimne przekąski,
zupa
danie główne
bufet,
danie gorące po północy
restauracja Malinowy Ogród, Osowa, ul.Pegaza 2
rezerwacje: 058 554 61 43, 0 662 014 855
szczegóły: MalinowyOgrod.pl