- 1 Miłośnicy vintage znowu opanowali 100cznię (23 opinie)
- 2 Zrobili karierę dzięki "Szansie na sukces" (32 opinie)
- 3 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (29 opinii)
- 4 "Grillujemy" współczesne kino (61 opinii)
- 5 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (20 opinii)
- 6 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (55 opinii)
Paszteciki z łososiem i mięsem, krewetki zamiast karpia, mini desery z maliną - tak, według kucharzy, powinny wyglądać święta Bożego Narodzenia, jeśli ich gospodarze chcą nadążać za zmieniającymi się trendami.
W środę w restauracji Panorama kucharze z najlepszych trójmiejskich restauracji wymieniali się pomysłami. Tematem przewodnim były oczywiście wigilijne potrawy. - Zebraliśmy w jednym miejscu najlepszych kucharzy po to, by wspólnie zaprezentowali swoje pomysły kulinarne, które każdy z nas może włączyć do świątecznego menu - mówi Grzegorz Ługiewicz z Oerlemans Team, organizatora pokazu. - W tym roku do tradycyjnych potraw warto dołączyć m.in. owoce morza. Na przykład zamiast karpia można zaserwować krewetki. Kuchnia, nawet ta świąteczna, też powinna podążać z duchem czasu - dodaje.
A co po świątecznym posiłku? Najlepiej kawa i to nie byle jaka, ale cappucino. W Panoramie oprócz pokazu gotowania na żywo, odbyła się też prezentacja przyrządzania cappucino, caffe latte i caffe macchiato.
Nie obeszło się też bez koktajli. - Coraz modniejsze są lekkie, niskokaloryczne koktajle owocowe, które łatwo też przygotować samemu w domu. Do bazowego koktajlu wystarczą jedynie owoce i lód - mówi Max Warno, menadżer marki Hamilton Beach.
Trójmiejscy kucharze rozgrzewają się przed świętami.
Miejsca
Opinie (50) 6 zablokowanych
-
2009-12-03 07:06
Większość społeczeństwa stołuje się w Biedronce, (5)
a tam takich frykasów nie uświadczysz.
A tak na marginesie co to za dyrdymały dla snobów,mamy swoją tradycję i ją pielęgnujmy.- 25 10
-
2009-12-03 10:38
NIE PRAWDA!!! (3)
OSOBISCIE KUPOWALEM W BIEDRONCE KIEDYS KREWETKI I NAWET MALZE :D....CO PRAWDA Z PUSZKI NO ALE BYLY ;D
- 4 1
-
2009-12-03 11:56
z puszki to ja piergolę jakieś guano (2)
mięso na kotlety też z puszki kupujesz.
A różnica przy owocach moża
jest 10 razy większa
niż przy mięsie czerwonym
i 2-3 razy większa od podrobów klasycznych.
To po prostu nie ma już smaku.
Krewetka ma być świeża i surowa
tak samo ryba, czy wątróbki.
Inaczej nie ma sensu tego kupować.- 1 2
-
2009-12-03 11:56
morza morza morza morza morza (1)
to przez gorączkę bydlaki,
nie śmiać się- 1 2
-
2009-12-03 12:47
kogo bydlakiem nazywasz człeku prosty....
gdzie kupisz świeżą i surową - na targu w Bangkoku?!
- 3 0
-
2009-12-03 12:10
kupowałam
mrożone krewetki soute, mrożone krewetki w panierce z sosem... mniam
- 2 0
-
2009-12-03 08:56
hahaha, cappuccino na kolacje???? (1)
w ojczyznie tego napoju, czyli we Wloszech, jest to nie do pomyslenia. Cappuccino pije sie rano!!!!!
- 16 6
-
2009-12-05 15:00
No chyba, że "światowe trendy" dyktują inaczej!
- 0 0
-
2009-12-03 09:29
Po takiej wigilii nie przyzwyczajone do takiego jedzenia żołądki
spowodują że pasterkę będziemy oglądali w telewizji z perspektywy kibla.
- 5 6
-
2009-12-03 09:44
Krewetki na wigilię, Helołin zamiast święta zmarłych a do tego parady równości. Co jeszcze???????? (10)
- 11 10
-
2009-12-03 10:13
ocena z czarów i magii liczona do średniej i projekty inteligentnego spadania jako teorie naukowe
hahaha,
tępi niewolnicy
na kolana
panu fortunę powiększać- 1 1
-
2009-12-03 12:11
nie ma czegos takiego jak "święto zmarłych" (7)
albo "wszystkich świętych" albo "dzień zaduszny" :P
- 1 1
-
2009-12-03 12:28
(6)
+ Wigilia z wielkiej litery... ale to jest wlasnie przyklad typowego "prawdziwego" polaka co z uporem walczy o zachowanie tradycji
- 2 0
-
2009-12-03 12:56
Polaka z wielkiej litery pisz zawsze. (5)
- 2 0
-
2009-12-03 13:58
(4)
celowo napisalem z malej, zeby zaznaczyc jago malosc
- 1 0
-
2009-12-03 14:05
W takim razie jestes nienormalny. Niepodoba Ci się Polska i Polacy to wyjedź. Najlepiej do Anglii. (3)
Tam jedz na Wigilię pizze i fish and chips. Potem na halołin łaź po domach przebrany jak kretyn. Wtedy bedziesz wielki.
- 3 1
-
2009-12-03 14:13
(2)
Ja jestem wielki, w szczegolnosci jak sie porownam z takim matolkami jak ty. A teraz do szkoly!
- 0 3
-
2009-12-03 15:13
Debil z ciebie. (1)
Wielki to ty masz kompleks. Jedź do Anglii.
- 2 0
-
2009-12-03 15:35
juz bylem, widzialem takich jak ty i wrocilem. przepraszam, ty bys sobie nawet na zmywaku nie poradzil, zeby wyjechac trzeba miec jakies jaja, nie wydmuszki jak ty
- 1 1
-
2009-12-04 10:26
tynkarz
no jeszcze walę tynki już od rana 14 lutego
- 0 0
-
2009-12-03 10:32
Wesołych Swiąt
Wydaje mi się że kucharze proponowali dodatkowe jakieś propozycje niż kazali zastąpić karpia bo tak się nie da i każdy to wie...i nikt nie proponował cappuccino na kolacje! Kawę dużo ludzi lubi i pijemy ją nie tylko przez święta...byłem i jadłem te propozycje i nie znalazłem się na toalecie...a co do biedronki...niestety ale tam nie można się stołować,można zakupy zrobić...wiec zamiast krytyki powinniśmy zmotywować naszych młodych kucharzy że coś próbują robić i wykazują trochę własnej kreatywności..pozdrawiam krytyków.
- 9 2
-
2009-12-03 12:02
Karp to syf (4)
- 8 5
-
2009-12-03 13:15
de gustibus non est disputandum (1)
i tyle
- 3 1
-
2009-12-03 13:57
bywalec salonow karpiowych ... ha ... ha
- 1 2
-
2009-12-03 16:18
(1)
wielbiciel pangi
- 1 1
-
2009-12-05 14:57
akurat obydwie wspomiane ryby pod wzgledem odżywczym są dość kiepskie
Karp smierdzi mułem...hodowle pangi to "bagna" a ryba jest wszystkożerna!
- 0 0
-
2009-12-03 12:13
Ciekawe dlaczego? (9)
Ciekawe dlaczego, "kuchnia, nawet ta świąteczna, też powinna podążać z duchem czasu"? Jakieś są obiektywne prawa rozwoju w tym względzie? Może pan kucharz to jakoś wyjaśnić?
- 7 3
-
2009-12-03 12:20
(7)
Bo mozna byc cos urozmaicic... Sa to PROPOZYCJE i nikt nikomu niczego nie narzuca, a oczywiscie zakompleksione i zasciankowie polaczki biora wszystko do siebie i beda bronic kultury karpia jak krzyzy w miejscach publicznych
- 3 4
-
2009-12-03 13:12
A kto tu broni kultury karpia? (6)
Jak jesteś taki nowoczesny to ugutuj sobie tych kewetek,podziel się jajeczkiem z rodziną,a wieczorem postrzelaj fajerwerkami.
- 3 0
-
2009-12-03 14:00
(4)
A ty strzel se w leb matole. Poza tym krewetki sie smazy nie gotuje. Nawet nie probuj niczego innego niz karpia i kapusty, bo albo sie skrzywdzic albo przezyjesz szok cywilizacyjny.
- 0 3
-
2009-12-03 14:34
Po twojej inteligencji mniemam (3)
że tych światowych dań smakowałeś pracując na zmywaku w Anglii.
Zawsze jakieś resztki zostały i dożerałeś.- 2 0
-
2009-12-03 14:40
(2)
mozesz cmoknac mnie w zmywak i wylizac resztki :-)
- 0 4
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2009-12-04 10:52
W tą zabawe możesz pobawić się z tatą.
- 1 0
-
2009-12-04 21:07
dobre :)
- 0 0
-
2009-12-03 22:33
Ja po karpiu puszczam pawia
- 0 1
-
2009-12-03 13:15
Karp a krewetka
na karpiu jest 100 procent marzy a ile na krewetce????
- 1 0
-
2009-12-03 14:53
karp a krewetka (2)
robale zamiast dobrej rybki.niekoniecznie karpia.
czy nawet odnośnie świat wszystko musi byc" trendy" ?
czy nie mozemy pobazowac sobie troche na tradycji?
pan kucharz na szczęscie nie jest wyrocznią w sprawie swiat.
a ja mam w nosie wszystko co jest trendy, dżezi , cool itp itd.- 5 3
-
2009-12-03 15:02
janina na swieta najlepsza jest slonina!
- 0 2
-
2009-12-04 10:56
karp a krewetka
robale?! Znaczy , że nie jadłaś krewetek w swoim życiu. Proponuje spróbuj ale muszą być przygotowane przez dobrego kucharza :)
- 2 2
-
2009-12-03 15:27
Jestem zaa (1)
Uczestniczylem na tym pokazie i sadze ze to bardzo dobry pomysl :)
nie mowie zeby zastapic Karpia krewetka ale te dania zasluguja na tyle zeby mogly pojawiac sie na polski stolach :)
ps jedzonko petarda- 5 3
-
2009-12-04 10:28
petarda
czyli sadza na sedes?
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.