• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

La Bocca: Smaki Italii zrodzone z pasji

8 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W restauracji La Bocca klenci mają czas na spokojny posiłek. Większość z nich wraca po kolejne pizze. W restauracji La Bocca klenci mają czas na spokojny posiłek. Większość z nich wraca po kolejne pizze.

Restauracja La Bocca to lokal położony w środku osiedla na Zaspie przy ul. Startowej 30 zobacz na mapie Gdańska. Może być trudno do niego trafić, ale... warto poszukać. Piec opalany drewnem, klimatyczny wystrój, a przede wszystkim właściciele z pasją do włoskiej kuchni- to niepodrabialne atuty tego miejsca, które przyciąga coraz więcej smakoszy.



Po kilku minutach przebywania w restauracji można poczuć się jak we Włoszech. Otwarty w lutym niepozorny z zewnątrz lokal, ujmuje przytulnym wnętrzem, w którym dobrze będą czuły się też dzieci - dla których zaaranżowano specjalny kącik - i profesjonalną obsługą. Dzięki niej, już po kilku chwilach wiemy, że trafiliśmy do miejsca, gdzie klientów traktuje się jak gości, a potrawy zawsze przygotowywane są z największą starannością i wiedzą.

Co ważne, kelnerzy, a nierzadko również sami właściciele restauracji przyjmują zamówienie i doradzają w jak najlepszym wyborze. Ten tylko na pierwszy rzut oka wydaje się być bowiem prosty. Kto jednak miał do czynienia z włoską kuchnią ten wie, że wariacji smakowych tam bez liku.

La Bocca to restauracja, gdzie na pewno nie dostaniemy dodatkowego sosu do pizzy, bo ten podstawowy już znajduje się na cieście, tworząc smakową harmonię i idealny balans. Także samo ciasto jest wyjątkowe. Z oryginalnego przepisu od jednej z włoskich rodzin zajmującej się wypiekiem pizzy od pokoleń. Znają go jedynie właściciele. Z racji różnic, m.in. innej wilgotności powietrza, niż we Włoszech, musiał zostać przystosowany na polskie potrzeby. Ciągle modyfikowany i udoskonalany tworzony jest na bieżąco, by klienci nie mieli wątpliwości, że to najlepsze ciasto, jakie jedli.

Pizza jest przygotowywana ze starannie wyselekcjonowanych składników. Pizza jest przygotowywana ze starannie wyselekcjonowanych składników.
Większość składników, z których tworzona jest pizza jest sprowadzona z Włoch, jedynie świeże warzywa pochodzą z rodzimych ogrodów. Na stołach stoją butelki z oliwami, dzięki którym wzbogacimy smak w zależności od naszych potrzeb. Dumą miejsca jest oliwa z czarną truflą, o specyficznym zapachu, o jaką trudno w innym lokalu. Jak mówią właściciele - można zagustować w niej od razu, ale wielu docenia jej smak dopiero po jakimś czasie. Przy okazji obsługa doradza, jak technicznie z niej korzystać.

- Nie trzeba wybierać od razu Capriciosy, warto zdać się na naszą wiedzę popartą pasją, którą wkładamy, by to miejsce przyciągało wszystkich chcących delektować się smakiem, którzy będą chcieli z nami ucztować. W naszym menu znajduje się 30 rodzajów pizzy oraz inne dania z kuchni włoskiej jak makarony. Wszystko przygotowywane zgodnie z tradycyjną recepturą. Chcemy być miejscem unikalnym, dlatego postanowiliśmy ulokować się z boku - to w pełni przemyślana decyzja - wyjaśniają, właściciele restauracji La Bocca, którzy podkreślają, że do otwarcia lokalu pchnęła ich pasja - dająca im szansę stworzyć coś wyjątkowego.

Zabezpieczeni finansowo, pewnego dnia stwierdzili, że mają dość spożywania potraw o jedynie poprawnym smaku, w restauracjach, gdzie nie czuć klimatu, a większość z nich jest nastawiona wyłącznie na zysk. Pomysł dojrzewał i wreszcie zapadła decyzja o otwarciu restauracji. Atmosferę postanowili stworzyć sami w swojej restauracji, zakładając na samym początku, że nigdy nie będzie to lokal nastawiony na zysk, ale po to, by sprawiać przyjemność kulinarną gościom.

Warto zwrócić uwagę na nazwę budzącą pozytywne skojarzenia. Pojawiła się we śnie jako fraza "la bocca", które oznacza usta. Szefostwo restauracji nie ukrywa przy okazji, że ich marzeniem jest pozostawanie jak najdłużej na ustach klientów, doceniających smak i możliwość delektowania się potrawami na uboczu w przystępnych cenach. Restauracja w niedługim czasie zyskała popularność, która przyciąga klientów potrafiących w trakcie weekendów stać w kolejce na zewnątrz pizzerii.

Do restauracji przyciąga również klimat miejsca rodem z włoskich miejscowości. Do restauracji przyciąga również klimat miejsca rodem z włoskich miejscowości.
- Doznania kulinarne mają wiele wymiarów i płaszczyzn. Lubimy zaskakiwać i robić niespodzianki i obserwować gości z rozświetlonymi oczami z uśmiechem na ustach, zgadujących co jest w jedzeniu i rozprawiających o składnikach. Stąd nasz pomysł na kulinarne niespodzianki, które serwowaliśmy naszym gościom przez kilka tygodni - dodają właściciele.

Przez kilkanaście tygodni, w weekendy, w restauracji La Bocca przygotowywane były nowe pizze z zaskakującymi składnikami, nietypowe połączenie smaków rodem z kuchni molekularnej. Pomysł zrodził się po wizycie jednego z gości, który postanowił zaryzykować i odstawiając na bok menu oczekiwał kulinarnej niespodzianki. W ten sposób powstało 15 pizz. Co tydzień inne danie było przedmiotem żarliwych dyskusji przychodzących do restauracji La Bocca. Goście - z różnym powodzeniem odgadywali składniki - z których jest stworzona. Zawsze jednak wychodzili zadowoleni i zaintrygowani z odkrycia nowych smaków.

Sześć z tych rodzajów zostanie już niebawem w menu jedynie z nazwami. Dostęp do niego będą mieli tylko goście chętnie odwiedzające restauracje, a tym samym znające odpowiednie hasło, które pozwoli im na dalsze odkrywanie smaków.

- Dla nas istotne są detale i szczegóły, nawet takie jak rodzaj drewna którym palimy w piecu. Staramy się nie zapominać o niczym i uczciwie traktować wszystkich gości, bo... tylko z takim podejściem mamy szansę na wieloletnie realizowanie naszych pasji - dodają.

Więcej informacji i aktualności związanych z menu i nowościami można znaleźć na profilu restauracji La Bocca na Facebooku.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (24) 2 zablokowane

  • Zenada

    Ta pizza która wyrabiają w La Bocca to wstyd dla włoskich smakow-totalna porazka

    • 0 0

  • nie wierzę :)

    Być może zawitam do tej pizzerii bo pizza faktycznie ładnie wygląda, ale z tą "wazeliną" Panowie Redaktorzy to już przesada.

    Cytat: "Do restauracji przyciąga również klimat miejsca rodem z włoskich miejscowości."

    Przepraszam, ale czy komuś (mówiąc krótko) ODBIŁO? Jaki klimat? Z jakiego rodu? :) Czy autor artykułu był kiedyś w prawdziwej włoskiej pizzerii? Naprawdę, nie róbmy sobie żartów :)

    Tak jak napisałem, będąc w pobliżu wpadnę po pizzę, ale cała reszta to już lanie wody na maksa :)

    • 2 0

  • Smaczniejszej pizzy nie jedliśmy

    W reszcie mamy w Trójmieście prawdziwą pizzę. Za każdym razem jesteśmy zachwyceni smakami, atmosferą oraz serdecznością. Dla nas liczy się przede wszystkim jakość. We Włoszech nikt nie je pizzy z ketchupem, a w Polsce wszyscy... I dopiero w tej restauracji mamy dostęp do najróżniejszych dodatków (nasza ulubiona to oliwa z truflami). Ciasto pizzy jest cienkie (takie jak powinno być w prawdziwej pizzy), składniki są dobrane z pomysłem i w ilości wskazującej na znajomość kuchni włoskiej. Wszystko jest tam przemyślane i wyjątkowe. Życzymy właścicielom wytrwałości w utrzymaniu wysokich standardów.

    • 1 0

  • kiedys

    kiedyś faktycznie jak ktoś tu napisał było dużo lepiej, ale można podejrzewać, że to dlatego, że osoba kręcąca i wypiekająca pizzę była inna. Bo był to młody, uśmiechnięty chłopak, który na pierwszy rzut oka dawał do zrozumienia, że zna się na tym co robi i że lubi to robić a nie duży facet, który na wejściu przypomina nasterydowanego kryminaliste, którego ledwo wypuścili z pierdla....a zachowanie owego "fachowca" pozostawia wiele do życzenia. Raz, że zachowuje się jak w jakiejś taniej piwiarni piwa dla elementu. Dwa, że wogóle nie ma pojęcia o robieniu pizzy. Smutne ale prawdziwe. Może tak jak podchodzicie do prowadzenia pseudo włoskiej pizzerii tak również podchodzicie do waszego personelu szanowni właściciele? Dlatego, też nie ma tamtego chłopaka a jest rozwydrzona i niemiła obsługa? Warto nad tym się zastanowić.

    • 2 1

  • Nie prawda!

    byłem zjadłem.... bardzo ładny wystrój(kwestia gustu) ale to nie jest włoska pizza... fakt mało składników i cienkie ciasto są charakterystyczne dla włoskiej pizzy i chwała lokalowi za to! ale, ale... robiąc włoską pizze z polskich składników które wyczuwa się od razu to jest nieporozumienie. Proszę o włoską mąkę, włoski ser i samodzielnie robiony sos. Szynka parmeńska może pozostac z biedry...whatever.
    i po zmianie składników proszę nie podwyższac cen... bo dopiero będą adekwatne.
    W razie co służę adresami lokali gdzie również posiadają piec opalany drewnem.... ale robią prawdziwą włoską pizzę...a nie tylko z nazwy.

    I jedno pytanie, czy lokal posiada termometr do tego pieca? bo bez znajomości zasad pieczenia z zachowaniem odpowiedniej temperatury i czasu wypiekania, cały pomysł idzie wpi***. Pozdrawiam i czekam na poprawę jakości.

    • 3 0

  • witam oto parę słów prawdy.... (3)

    Byłam w tym lokalu ,ale pierwszym niesmakiem było gapienie się szefostwa na mój każdy kęs. Dbali , no raczej męczyli.Jeśli to włoska pizza to od kiedy wita tam kiszony ogórek .Dziecko chciało keczup -nie dostało !Generalnie słabo. Pusty lokal może dlatego ,że takie słabe miejsce.no i widać faktycznie po szefostwie zarobieni ,,Mąż chciał inne danie jak pizze nie było!! pizza cienka i mało dodatków, za mało.z dzieckiem wydaliśmy 100 zł nikt z nas się nie najadł- słabo....

    • 5 26

    • Po tej wypowiedzi widać, że pani nie zna się na kuchni włoskiej. Cóż poradzić, nie zna się a krytykuje. Pizzeria jest ukierunkowana na prawdziwą włoską pizzę. Oryginalna włoska pizza jest na bardzo cienkim cieście, do której podaje się oliwy smakowe a nie ketchup. We Włoszech kelner na słowo "ketchup" poczuł by się obrażony i najprawdopodobniej z wielką niechęcią była by pani obsłużona. Jeżeli mąż chciałby zjeść jakieś danie to proszę poszukać lokalu z obiadami a nie w pizzerii. A jak sama nazwa mówi w pizzerii podaje się pizzę :)

      • 0 0

    • skoro jest to pizzeria to podaja pizze a nie dania obiadowe. malo takich pizzeri jest? po drugi pizza wloska jeet na super cienkim ciescie! a po 3 w kazdej szanujacej wloskiej sie knajpie nie ma ketchupu! we wloszech by was wysmiali. piszecie o kiszonych a biadolicie ze nie ma ketchupu. jesli w zyciu nie bylisci we wloszech to nie komentujcie, bo sie kompromituje i

      • 8 0

    • oto kilka słów prawdy... cd

      Ależ z Ciebie frustrat...aż żal. Ja byłem tam kilkakrotnie i zawsze sprawiało mi przyjemność, jak ktoś interesował się tym czy mi smakuje i czy czegoś mi nie potrzeba. Po ketchup idź do McDolca, to jest Twój poziom. Tam się możesz napchać. A tak właśnie wygląda włoska pizza (cieniutka z niewielką ilością dodatków). Wstyd mi, że ktoś bez pojęcia pisze po polsku...

      • 11 1

  • Polecam

    • 0 1

  • średnio

    Zachęceni powyższym artykułem oraz opinią paru znajomych jako smakosze pizzy wybraliśmy się z dziewczyną do "la bocca" pierwsze wrażenia przeciętne..brak włoskiego klimatu zbyt chłodne wnętrze ani w stylu surowym ani w żadnym innym po prostu biedne...karta dań...nie było jej jedynie ulotka jak w taniej pizzeri..no cóż...obsługa dramat wisiała na barze śmiała się zachowywała się głośno.. ciężko o miłą atmosferę z takim zachowaniem...no nic mieliśmy nadzieję że chociaż danie wynagrodzi nam ten początkowy niesmak...ale i tutaj kolejny zawód co prawda ceny bardzo atrkacyjne ale smakk jednak nie ten...ciasto za grube za mało chrupkie składniki czuć że tanie... Do Sempre czy też Tessero nawet się nie umywa jeśli chcemy zjeść typową "polską pizzę" to będzie to dobry wybór (nieco droższy) ale jeśli liczymy na prawdziwą włoską pizzę to pozytywna będzie tylko cena zarówno ciasto jak i cała reszta nas mocno rozczarują. Tym bardziej że w trójmieście jest gdzie ową włoską pizzę zjeść czy właśnie w sopocie w wspomnianych restauracjach czy też w Gdyni w "mąka i kawa" czy na osowej w Trattori Gusto oraz wielu innych miejscach..na pewno już tam nie wrócimy głównie przez panującą tam atmosferę

    • 4 0

  • kiedyś było lepiej

    Jak startowali to faktycznie pizza była dobra, niestety ostatnio 1/4 ciasta pizzy była spieczona na czarno a sam kucharz wyrzucał kolejną do kosza bo się spiekła. A spiekła się dlatego, że kucharz bardziej był zainteresowany panią kelnerką niż piecem. Obsługa słaba, lokal pusty, a zdjęcie w artykule, że niby tłumy - to znajomi właścicieli i była cała sesja zdjęciowa :)

    • 8 0

  • Jakiś żart .... (2)

    cyt."po kilku chwilach wiemy, że trafiliśmy do miejsca, gdzie klientów traktuje się jak gości" weszliśmy do lokalu z mężem i dzieckiem zastalismy zupełnie Pusta sale niezbyt przyjemna i rozbawiona obsługa obwieszona na barze bardzo zajęta ale sobą. Usiedliśmy do stolika wzieliśmy ulotkę bo karty nie było aby zorientować się w menu ale niestety nikt z obsługi nawet się nami nie zainteresował. Posiedzieliśmy sobie chwile po czym stwierdziliśmy, że nie będziemy obsłudze przeszkadzać, bo tak się poczuliśmy i wyszliśmy. Ze strony obsługi nie było żadnej reakcji totalna olewka. Mieszkamy bok więcej nie wrócimy. Na Zaspie ostatnio powstały nowe miejsca gdzie można też fajnie zjeść. Uwaga dla właścicieli: kontrolujcie co robi personel jak was nie ma....

    • 22 8

    • Toś chłopie poczuł włoski luz...

      Czego chciałeś? To LA BOCCA a nie CAN ROCCA :D Nie ukrywam uwielbiam pizze z tego lokalu za smak i wrażenia estetyczne. Nie ukrywam też, że obsługę bym pocisnął o standardy...

      • 2 1

    • byłem , zjadłem było przepysznie, uważam ze jedna z najlepszych knajpek trzymajacych się włoskiego smaku. Należało dać znać szefostwu,że cos jest nie tak, na pewno by zareagowali

      • 1 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Podczas oficjalnego otwarcia Jarmarku św. Dominika Prezydent Miasta przekazuje kupcom: