Sardinia Ristorante Italiano to restauracja, w której nie tylko skosztujesz przysmaków kuchni włoskiej, ale i nauczysz się samemu je przyrządzać.
Laboratorium smaku, czyli live cooking w Sardinii, jest kolejnym pomysłem zainspirowanym przez naszych gości. Wypełniając ankiety, które otrzymujecie na koniec każdej wizyty w naszej Tratorii, często pisaliście: Nauczcie nas tak gotować!
Nie mogliśmy tego zignorować. Zrobimy to, nauczymy was gotować! Nasza propozycja dotyczy dwóch rodzajów kuchni: włoskiej - w tym specjałów serwowanych w Sardinii - oraz fusion - okraszonej pomysłami z kultowej kuchni Coco.
Tym samym zapraszamy was na 3-godzinną podróż szlakami kulinarnych ciekawostek i niespodzianek, które ostatecznie przerodzą się w umiejętności, dzięki którym serwowane przez was dania na długo pozostaną w pamięci gości - waszych gości!
Live cooking jest również ciekawym pomysłem na wyjątkowy prezent, który na długo może pozostać w pamięci bliskiej nam osoby, tym bardziej, że razem z nią będziemy mogli odkrywać świat kulinarnych umiejętności...
A jak będzie to wyglądać w praktyce? Proponujemy dwa terminy. Możemy nauczyć cię gotować w każdy dzień od poniedziałku do piątku (godziny do ustalenia). Możemy się także spotkać w sobotę lub w niedzielę przed południem, tak, aby szkolenia zakończyło się do godz. 13.
Wszystkie produkty, na bazie których będziemy przygotowywać dania, są ogólnodostępne w sprzedaży detalicznej.
Koszt standardowy szkolenia dla jednej osoby to 149 zł.
Szkolenie rozpoczynać będzie się od powitania i wprowadzenie przy lampce wina albo filiżance kawy lub herbaty. Następnie osoby, które zdecydują się na szkolenie, będą gotować pod okiem szefa naszej kuchni. Zwieńczeniem szkolenia będzie posiłek - zjemy to, co ugotowaliśmy. Przewidziana jest też niespodzianka od szefa kuchni.
Proponowane menu - laboratorium smaku we włoskim stylu (do wyboru jedno danie z każdej grupy)
Starter:
- Bruschetta Vitello tonatto (Carpaccio z gotowanej cielęciny z sosem z tuńczyka)
- Małże w białym winie Tagliata (wołowina z parmezanem i grzankami truflowymi)
- Krewetki w sosie pieprzowym
- Sałatka z łososiem, orzechami i czosnkowym vinegre
- Sałatka ze spianatą i pecorino Sardo w winnym sosie
Zupa:
- Oryginalne minestrone z sardini
- Sycylijski krem z pomidorów
- Brodo pavesse (bulion parmezanowy z grzankami czosnkowymi)
- Zuppa di pesce (pikantna zupa z owoców morza)
II Danie:
- Eskalopki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów w połączeniu z Galiano, serwowane z ziemniakami i grillowanymi szparagami
- Kurczak w sosie caciatore z cukiniowym tagiatelle
- Papardelle carbonara
- Spaghetti bolognesse
- Łosoś duszony w warzywnej caponacie serwowany z crostini prosciutto
Deser:
- Tiramisu
- Pannacotta z malinami