• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Listopad to miesiąc, w którym króluje gęsina

Aleksandra Wrona
16 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę. W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę.

Listopad to miesiąc, w którym na talerzach króluje gęsina. I bardzo dobrze! Gęś, nazywana arystokracją wśród drobiu, nie dość, że wyśmienicie smakuje, to posiada wiele cennych wartości odżywczych. Od 11 listopada do 4 grudnia trwa VIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina". W tym okresie, w wielu restauracjach serwowane są dania z gęsiny. Postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście można skosztować tego przysmaku.



Organizatorzy akcji przyznają, że od początku tej inicjatywy do dnia dzisiejszego, spożycie gęsiny w Polsce wzrosło prawie czterokrotnie. Niestety, Polacy wciąż sięgają po gęś stosunkowo rzadko. Tymczasem, według najnowszych badań gęsina, choć powszechnie uważana za bardzo tłustą, ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych gatunków mięsa. Jest też źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych.

Zobacz, gdzie jeszcze zjesz gęsinę w listopadzie

Tradycja jedzenia gęsiny w listopadzie sięga aż do średniowiecza. W święto św. Marcina (11 listopada) zwyczajowo otwierano i pito pierwsze butelki wina z bieżącego rocznika. Oprócz wina, podczas uczt, nie mogło zabraknąć też dobrego jedzenia. Jako że w listopadzie gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze, to właśnie one trafiały na stół. Obecnie 11 listopada obchodzimy Dzień Polskiej Gęsi. Z tej okazji warto wybrać się do restauracji na danie z gęsiną w roli głównej.

  • Dobrą alternatywą dla tradycyjnej pieczonej gęsi są pierogi z gęsiną. Nova Pierogova podaje je ze słodką konfiturą z czerwonej cebuli.
  • Pierogi w Novej Pierogovej są zawsze świeżo przyrządzane. Wpisuje się to w ideę slow food.
  • Konfitura z czerwonej cebuli idealnie współgra z gęsiną.
  • Oprócz wyśmienitego smaku, w Novej Pierogovej możemy cieszyć się też ładnym widokiem na Gdańsk.
  • Delikatne ciasto i dużo nadzienia - dzięki temu możemy rozkoszować się smakiem gęsiny.

Poszukując świętomarcińskiej gęsi zajrzeliśmy do znajdującej się w Gdańsku restauracji Cała Naprzód. Dostaniemy tam pierś z gęsi przygotowywaną metodą sous-vide, kopytka, puree z czerwonej kapusty oraz sos wiśniowo-tymiankowy. Za takie danie zapłacimy 44 zł.

W możemy zjeść przystawkę w postaci kaszotto z gęsiną confit, płaskurką, komosą ryżową, mascarpone i podgrzybkiem (38 zł) oraz danie główne, czyli konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, buraczki, puree czosnkowe, jarmuż (65 zł). Istnieje też możliwość zamówienia serwowanej w całości gęsi rozmarynowej z kopytkami i modrą kapustą (650 zł). Zamówienie na to danie należy złożyć minimum 3 dni przed wizytą.

Wyjątkową propozycję dla wszystkich miłośników pierogów przygotowała gdańska restauracja Nova Pierogova. Z okazji akcji "Gęsina na św. Marcina" możemy skosztować tam pierogów z gęsią podawanych ze słodką konfiturą z czerwonej cebuli (6 szt.- 20zł, 10 szt.- 25 zł). Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie pieczonej gęsi.

Dania z gęsiną dostaniemy nie tylko w Gdańsku. Sopocka Świnka w trawce pod jabłonką przygotowała aż trzy potrawy z gęsią w roli głównej. Na przystawkę dostaniemy tu tatar z gęsi podawany z grzankami (33 zł). Kolejną propozycją jest bulion z gęsi podawany z warzywami (15 zł) oraz gęsie udko z pieczonymi jabłkami w sosie śliwkowym oraz kluskami śląskimi (37 zł).

  • Faszerowana gęś rozmarynowa w Restauracji Hotel Gdańsk.
  • Kaszotto z gęsiną to propozycja przystawki serwowanej w Restauracji Hotel Gdańsk.
  • W restauracji Cała Naprzód dostaniemy pierś z gęsi przygotowywaną metodą sous vide.
  • Tatar z gęsiny w restauracji Mariaszek podawany jest z domowym pieczywem z mąki orkiszowej.
  • W Sopocie zjemy też gęsie udko z pieczonymi jabłkami w sosie śliwkowym oraz kluskami śląskimi.
  • Bulion z gęsi w sopockiej Śwince w trawce pod jabłonką.

W poszukiwaniu gęsiny w Gdyni trafiliśmy do restauracji Mariaszek. Możemy dostać tam delikatny, drobno siekany tatar z gęsiny podawany z tymiankiem, czosnkiem, oliwą truflową, chipsem ze skóry gęsi oraz domowym pieczywem z mąki orkiszowej (16 zł). Restauracja planuje jednak wprowadzić więcej potraw z gęsiną w roli głównej, warto więc odwiedzić ją w najbliższym czasie.

W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę.

Warto wspomnieć, że cała akcja zorganizowana została zgodnie z ideą slow food. Oznacza to, że gotowanie powinno być dobre, czyste i sprawiedliwe. Dania przyrządzane są z dobrych jakościowo składników i wytwarzane naturalnymi sposobami. Restauratorzy powinni też przestrzegać zasad sprawiedliwego handlu, czyli możliwie skracać łańcuch dystrybucyjny. Dzięki temu mamy pewność, że zamówione przez nas potrawy są najwyższej możliwej jakości.

Pomorskie restauracje biorące udział w akcji "Gęsina na św. Marcina":

Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk, Gdańsk
Nowy Świat, Sopot
Polskie Smaki, Sopot
Tabun, Gdańsk-Otomin
Restauracja Natura, Rosevia Resort, Jastrzębia Góra
Restauracja Hotelu Mistral Sport, Gniewino
Dym na wodzie, Ustka
Pałac Poraj, Poraj

Miejsca

Opinie (38)

  • Mordujecie te biedne zwierzątka żeby zaspokoić fanaberię kulinarne. (9)

    Ja jem tylko roślinki bo one nie mają duszy i nie cierpią jak są zjadane.

    • 9 50

    • Nie chcesz - nie jedz, po co wchodzisz na takie artykuły? Ja nie wchodzę na portale wegańskie i nie komentuję wegańskich artykułów, bo mnie one nie interesują. Trolling, co?

      • 0 0

    • brawo wreszcie ktos z sensem gada...

      !!!!popieram!!!

      • 0 0

    • Przemku, pocieszę Cię, że zwierzęta nie mają duszy.

      • 0 0

    • (2)

      Oczywiście, że roślinki mają dusze, dlatego jem tylko płukanki z piasku plażowego. W każdą niedzielę obowiązkowo zupa z czarnoziemu.

      • 22 3

      • idąc tym tropem....

        niektórzy twierdzą, że wszystko ma duszę, powinniśmy czerpać energię ze słońca, i nie jeść nic, absolutnie ! Może bym i na to poszła, ale nie wytrzymałabym bez mięsa i roślinek po 3 dobach w pracy :-)

        • 3 1

      • Bakterie też chcą przezyć...

        • 15 0

    • @przemku

      Ale te biedne zwierzątka nie cierpią gdy są zjadane. Nie żyją już wtedy.

      a mięso jest mniam mniam mniam!

      • 10 1

    • Oczywiście że cierpią - urokliwy zapach świeżo skoszonej strawy nie jest trawiastą perfumą tylko krzykiem o pomoc w obliczu tragedii!

      • 12 0

    • dasz sobie za to rękę uciąć?

      • 5 1

  • no tak, ostatnio była wyprzadaż gęsiny w Lidlu, to teraz gęś króluje w tych "ekskluzywnych" restauracjach (1)

    w cenie 15 razy wyższej niż powinna być

    • 17 3

    • jak się nie zna na gastronomii i świętach gastronomicznych to lepiej sie nie wypowiadać M

      • 0 0

  • Weekend

    W weekend odwiedziliśmy Całą Naprzód, gesina polecam, polska tradycja gesina na Marcina,

    • 0 0

  • Gesi maja swoje rodziny , swoje dzieci i plany na zycie wiec jak mozna je piec i jesc ? (6)

    tylko ludzie bezmyslni moga jesc gesi ktore mialy rodziny i dzieci i plany na zycie . Katolik prawdziwy jada tylko kartofle a nie zwloki drobiowe . Czlowieku ! czy chcialbys byc pieczony tez w piekarniku ?

    • 15 21

    • Nieprawda.

      Codziennie rano, gdy tylko otwierałam oczy, ogarniała mnie czarna rozpacz. Ledwo zmuszałam się, by wstać i nie zawieść wszystkich, którzy pokładali we mnie nadzieje. Zastanawiałam się, czy założyć na głowę worek foliowy czy też lepiej włożyć dwa palce do kontaktu - który sposób odebrania sobie życia będzie szybszy i mniej bolesny? Łzy stawały mi w oczach co najmniej kilka razy dziennie, przy najmniejszej okazji. Żadnych planów, żadnych nadziei, byle tylko przeżyć kolejny dzień i dotrwać do wieczora, tak by móc zamknąć oczy i marzyć że już nigdy się nie obudzę. Ten piekarnik to wybawienie.

      • 0 0

    • i kredyty...

      Uwolnij gęś od spłaty kredytu!

      • 1 1

    • Wczoraj na kolację zjadłem

      dwa kurczaki poczęte.

      Z solą.

      • 3 0

    • Plany?

      Ta z obrazka miała właśnie jechać do Anglii na kurs, ale zaszła do koleżanki po torbę, zagadała się i skończyła w piekarniku.

      • 4 0

    • Żart z brodą. (1)

      Czarne i stuka w szybkę?

      Dziecko w piekarniku.

      • 1 2

      • powinny byc msze za gęsi ktore brutalnie ludzie upiekli i zjadaja

        jedzenie gesi to kult barbarzyncow

        • 4 3

  • Artykuł sponsorowany?

    Znowu ta świnka w hlewiku? Ile można? Napiszcie , że to artykuł sponsorowany.

    • 4 2

  • Perła Bałtyku w Nowym Porcie (1)

    Gęś pieczona palce lizać

    • 5 0

    • W Amber Side w ECS też jest dobra

      • 0 0

  • A MIASTO ANIOŁÓW

    A co z Miastem Aniołów? To tam jadłam najlepszą gęsinę!

    • 1 0

  • (1)

    Ja lubię tylko serca, wątróbki i żółądki z gęsi. Reszta do wyrzucenia.
    Dobry krupniczek mniam

    • 3 7

    • Ty piszesz krupnik

      Ja mysle wodka... tak czy siak... mniam ;)

      • 2 1

  • Bez przesady z tym "królowaniem" (1)

    Spożycie gęsiny w Polsce jest na poziomie 0,1% całkowitego spożycia mięsa, jeśli nie niższe. Pewnie 99% polskiej hodowli gęsi idzie na eksport.

    • 4 0

    • dajcie spokój z tymi zachwytami

      gęś kupiona w markecie smakuje jak pasza którą była karmiona na fermie, gdzie nawet nie widziała zielonej trawy; jak chcecie zjeść prawdziwą gęś to szukajcie po kaszubskich wsiach ale tanio nie będzie....

      • 2 0

  • na gęsinie (1)

    przyrządza się bardzo pyszną kaszubską zupę brukwiową. Palce lizać!

    • 12 0

    • A nie znam, ale chętnie skosztuję. Podasz przepis?

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W ostatniej edycji Azji Express wystąpił duet z Trójmiasta. O kogo chodzi?